TOP
over een kinderwens
Editorial Personal

Over een kinderwens en de weg naar een kind (deel 4: Over wanhoop en mensen die daar misbruik van maken)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Vol goede moed begon ik aan deze serie over mijn persoonlijke ervaringen in ons hele traject om ouders te worden. En toen kreeg ik zo veel reacties en mailtjes waardoor ik een beetje overdonderd werd. Maar het bewees wel hoe nodig dit soort verhalen verteld moeten worden. Voor de herkenning en om het taboe te doorbreken. De vorige keer vertelde ik je mijn gevoel over zwangere vriendinnen, collega’s, bekenden en familie. Het onderwerp van vandaag daar twijfelde ik over, maar ik heb geleerd: “Bij twijfel doen. Behalve in de liefde”. Vandaag vertel ik je over wanhoop en mensen die daar misbruik van maken. Bewust of onbewust. 

Over een kinderwens en de weg naar een kind

Als je lichaam of dat van iemand die je liefhebt het op de een of andere manier laat afweten, kun je wanhopig worden. Ik tenminste wel. En met mij vele anderen. Er zijn mensen die als ze wanhopig zijn, in een hoekje gaan zitten met het hoofd tussen de benen en verslagen gaan zitten wachten.

Bij die mensen hoor ik niet. Ik word juist strijdbaar en ga op zoek naar een uitweg en in dit geval alternatieven. Alternatief eten, alternatief bewegen en alternatieve geneeskunde. Elke vrije seconde speurde ik hele wereldwijde web af, welk voedsel ervoor zorgde dat de embryo beter zou blijven zitten, van welke voeding je juist een miskraam zou kunnen krijgen. Welke yoga oefening ‘goed’ zou zijn en welke juist niet. Meditatieve oefeningen die zouden helpen bij rust en ‘deskundigen’ die eventueel het middel of therapie in pacht hadden.

En als ik er zelf niet naar op zoek was, kwamen anderen er wel mee. “Heb je van die en die gehoord? Zij zijn daar en daar bij een mannetje geweest die druppeltjes geeft waardoor bijna elke vrouw zwanger wordt.” Of: “Misschien een hele impertinente vraag hoor? Maar je zit toch wel bovenop tijdens de seks?” Tot: “Je mag geen gember hoor. Gember is heel slecht als je zwanger wilt worden”.

Om vervolgens in een ander dieet weer te lezen dat gember juist wel goed voor je zou zijn.

Goedbedoelde adviezen. Je wordt er mee dood gegooid. En dat is fijn en vervelend tegelijk. Omdat er zo veel is. Veel therapieën, veel oefeningen, veel verschillende voedseladviezen. Veel meningen, veel ‘ik ken iemand die…’

Alternatieve levenswijzes, therapieën en kwakzalvers

Wanhoop is voer voor misbruik. Toen mijn tante ontzettend ziek was omdat ze borstkanker had en de gewone medische behandelingen niet aansloegen, reisde ze samen met mijn oom naar wat later bleek een frauderende ‘arts’ op de Filippijnen die mensen zou kunnen genezen. Achteraf bleek dat hij een show opvoerde. Maar mijn tante had er wel hoop door gekregen en kreeg een opleving.

Wanhoop is voer voor misbruik. Kijk maar naar vluchtelingen die op wankele bootjes met hun kinderen de oceaan oversteken over hoge golven heen en al hun spaargeld geven aan mensen die grof geld verdienen aan angst.

Wanhoop is voer voor misbruik. Kijk maar naar mij die elke keer weer opleefde als ik iets hoorde of las over een of andere alternatieve therapie waar vrouwen al dan niet meteen zwanger door werden. Weer een strohalm. Kijk… een sprankje hoop.

En zo zat ik weer in de behandelruimte van een of andere man die druppeltjes voorschreef die per keer 400 euro kostten en ervoor zouden zorgen dat het nu echt zou gaan lukken.

Of ik kocht een e-book van 26 euro van een bekende Nederlandse gezondheidsblogger (ik noem geen namen) die beweerde het geheim te delen. Het e-book bleek uit 10 pagina’s te bestaan met informatie die je bij elke willekeurige hit op internet al zou kunnen lezen.

Ik dronk geen koffie meer, suiker werd verbannen, alcohol was de duivel en melkproducten mochten ook niet meer. En dat was nog maar een fractie van het dieet.

’s Avonds voor het slapengaan mediteerde en deed ik oefeningen in alle verschillende windrichtingen, visualiseerde ik eettafels vol met kinderen en riep ik de vruchtbaarheidsgodin op mijn eieren te zegenen. Okay… dat laatste heb ik verzonnen, maar het had maar zo gekund.

We stoppen ermee!

Op een dag zaten mijn man en ik weer in de behandelruimte van man met de druppeltjes. We waren er al voor de derde keer en hij was echt enorm verbaasd dat ‘het’ nog niet was gelukt. Had ik mijn druppels wel braaf geslikt? ‘Eh ja.. die druppels kosten zo’n 7 euro per stuk, wat denk jij dan? Dat ik ze niet ga slikken?’ Mijn man luisterde naar wat hij te zeggen had en ik keek de kamer rond die vol stond met prullaria. En opeens zag ik ons zitten. In die rare behandelkamer. Luisterend naar de man met het lange haar en zijn weeïge toontje. ‘Wat doen we hier’, vroeg ik mezelf af.

“Dan wil ik nog een ding proberen. Door deze druppels krijg je meerdere keren per maand een eisprong waardoor je eerder zwanger kunt worden”.

En toen kreeg ik de slappe lach. Dat was misschien niet heel netjes, maar ik kreeg het wel. Ik bekeek mezelf van een afstandje en besefte dat de wanhoop het had overgenomen van de realiteit. Mijn arme man had ik meegesleurd van alternatieve therapeut naar kwakzalvers en ik realiseerde me dat hij alleen maar was mee gegaan om mij hoop te geven. Net zoals mijn tante ooit hoop had gekregen.

Maar dit was de druppel. Opeens was ik er klaar mee. “Ik hoef de druppels niet. We stoppen met de behandeling. Bedankt voor uw tijd”, hoorde ik mezelf zeggen.

De druppeltjes werden de druppel.

De ironie, de ironie.

Een kleine side note:

Er zijn genoeg alternatieve therapieën waar ik wel in geloof en waar je baat bij kunt hebben. Mijn stelregel is: Als de gewone zorgverzekering het niet (gedeeltelijk) vergoed, laat het dan maar zitten.

Acupunctuur is bijvoorbeeld gewoon een geneeswijze. Ik geloof daar heilig in. Osteopathie, bioresonantie, body stress release, orthomoleculaire geneeskunde. Ik sta er persoonlijk allemaal achter en je kan er ook zeker wat aan hebben als je in een medisch traject zit.

Ook is voeding absoluut belangrijk. Er zijn voedingsmiddelen waardoor je vruchtje eerder nestelt of juist niet.

Alles waar je je goed bij voelt, is goed. Wat ik met dit blog artikel vooral wil duidelijk maken, is je wanhoop niet je leidraad te laten worden en er in door te slaan. Vooral als je hormonen spuit, kan de ratio nog wel eens wegvallen. Soms is het goed om even uit jezelf te treden en naar jezelf te kijken vanuit de blik van een vreemde zoals ik deed in de behandelkamer. Misschien zie je dan wel een kant van jezelf die je niet meer herkent?

Tot zo ver, deel 4. Binnenkort vertel ik je hoe het verder ging met onze ‘gewone’ medische traject.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

LEES OOK >>>

Uitgelichte foto Amylv via Shutterstock.

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.