TOP
open brief aan smulweb
Editorial

Open brief aan Smulweb (en alle andere websites met user generated content)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Beste mensen van Smulweb,

Vorige week attendeerde een collega blogger mij op een site waarop je kunt zien of er foto’s die jij hebt gemaakt/gepubliceerd elders zijn gebruikt. Uit nieuwsgierigheid uploadde ik 3 foto’s. Tot mijn grote verbazing kwam ik die drie foto’s op diverse websites tegen waaronder op die van jullie. Toen ik 7 extra foto’s toevoegde, bleken 8 van de 10 foto’s (en recepten) op Smulweb geplaatst te zijn. Sommige foto’s en recepten zelfs meerdere keren.

Foto’s en recepten die ik en/of Mariska gemaakt hebben. Content waar wij werk aan hebben gehad, die we met liefde hebben gemaakt en met zorg hebben uitgekozen en gepubliceerd.

Content waar jullie nu geld mee verdienen. Om het maar heel boud te zeggen. Het is wel de waarheid. Jullie site staat ramvol met banners en andere commerciële content. Niets mis mee, maar het is wel content waar jullie niet op een zuivere manier aan zijn gekomen. Content die jullie niet mogen gebruiken omdat jullie de rechten NIET hebben.

User Generated Content

‘Ja, maar dat is user generated content‘, zullen jullie als argument gebruiken. Maar ik ben van mening dat dat een onzin argument is. Ja natuurlijk zijn het bezoekers die de content bij jullie uploaden. Die doen alsof de foto’s en recepten van hun zijn, maar toch… Jullie hebben een verantwoordelijkheid over de content die je toestaat en publiceert.

Wat mij staat dit gelijk aan heling. Een winkel mag ook geen gestolen goederen verkopen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de items die ze aanbieden. Want anders wordt het wel heel makkelijk geld verdienen. Vinden jullie ook niet? Overigens beamen de juristen die ik gesproken heb dit feit. Dit is diefstal van intellectueel eigendom en jullie faciliteren de publicatie ervan.

Bovendien… als Toos de hobbykok een prachtige food foto plaatst, dan zou er bij jullie sowieso een belletje moeten gaan rinkelen. Zeker als ze in zo’n recept ook nog een link naar een commercieel bedrijf plaatst? Dus Toos de hobbykok kan wel een link naar haar webwinkel plaatsen, maar een bron vermelden is al te veel gevraagd? En dan staat er soms ook nog bij zo’n recept: ‘Tekst enigszins aangepast’. Dat betekent dat mensen dus heus wel op de hoogte zijn.

Een ezel…

Net zoals jullie heus wel op de hoogte zijn. Na een rondje navragen bleek dat jullie hier al diverse keren op gewezen zijn. Meerdere mensen vonden content op jullie site. Waarom hebben jullie dan nog steeds geen actie ondernomen om dit ‘probleem’ te tackelen? Ik denk dat de bloggers die ik gesproken heb, maar een topje van de ijsberg zijn.

Een ezel stoot zich niet meerdere keren aan dezelfde steen, maar jullie blijkbaar wel. Of denk je dat de tactiek ‘doen alsof je neus bloedt’ werkt. Nou nee dus. In ieder geval niet bij mij.

Contact gezocht

Nadat ik er achter was gekomen dat jullie onze content op jullie portal hebben staan, heb ik op diverse manieren contact gezocht. Het duurde meer dan een dag voordat er een reactie kwam, maar uiteindelijk kwam die via twitter.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Jullie verdienen met onze content en dan zeg je: ‘Wat vervelend’. Niet: ‘Sorry dat dit nu al voor de zo veelste keer gebeurt. Dat we nog steeds niet van onze fouten geleerd hebben. MEA CULPA’, maar ‘wat vervelend’.

Ik vind het ‘wat vervelend’ dat jullie dit blijkbaar niet veel eerder serieus hebben genomen.

In eerste instantie had ik jullie vrij schappelijk gemaild, maar hoe langer ik er over nadenk, hoe schandaliger ik het vind.

Samenvattend

Even samenvattend: Bezoekers dienen content bij jullie in en die wordt niet gecheckt. Het is vrij makkelijk om foto’s en teksten te controleren. Daar is een magische methode voor en die heet Google.

Bezoekers vermelden vaak niet eens een bron op jullie site. Niet dat bronvermelding het wel legaal had gemaakt, maar dat was op zich wel netjes geweest. Content jatten en ook nog eens met de eer gaan strijken is dubbel in de fout. Wat mij betreft ben je dan behoorlijk af.

Ook als website die die content ‘argeloos’ publiceert en daar geld mee verdient. Het is niet voor niets dat heling niet mag en websites als Pirate Bay verboden zijn. Jullie maken je schuldig aan PRECIES hetzelfde strafbare feit.

Oplossing

Toch, ondanks dat jullie al meerdere keren gewezen zijn op dit strafbare feit, wil ik samen kijken naar een oplossing. Jullie vroegen me alle recepten te mailen, maar dat vind ik eigenlijk te makkelijk.

Bovendien had ik al zo’n vier uur besteed om er achter te komen dat er op Smulweb al zo’n 12 keer content van mij voorbij kwam. Ik heb meer dan 1000 blog artikelen online staan, waarvan zo’n 100 recepten, dus reken maar uit hoeveel tijd het me zou kosten om ALLES te checken. Dat ga ik heus nog wel eens doen, maar die tijd besteed ik momenteel liever aan nieuwe content creëren. Content waarvan ik zeker weet dat ‘ie niet gejat wordt, omdat grote websites als die van jullie van hun fouten gaan leren.

Inmiddels heb ik ook veel van mijn collega bloggers geattendeerd op het feit dat recepten en foto’s van hun op Smulweb kunnen staan.

Het lijkt me dus handig en ook wel zo netjes als jullie zelf al je content gaan checken of het wel legaal op jullie server mag staan? Misschien is het schappelijk om jullie daar wel even de tijd voor te geven. Een à twee weken zou voldoende moeten zijn, toch? Als jullie meer tijd nodig hebben, dan hoor ik dat graag. We komen er wel uit, denk ik?

Mochten jullie er geen tijd voor hebben, dan wil ik het zelf wel doen (voor mijn eigen content dan), maar dan houd ik wel mijn uren registratie bij en stuur ik jullie een factuur voor de uren die ik hieraan besteed. Lijkt me wel zo schappelijk. Ik heb namelijk ook echt wel andere dingen te doen. Mijn blog is mijn fulltime baan en jullie hebben al aan broodroof gedaan, dus ik ga niet nog eens die uren aan jullie cadeau doen.

Juridische stappen

Ik ga ervan uit dat ik jullie nu voldoende heb geïnformeerd. Jullie zijn al meerdere keren op dit euvel gewezen. Gaan jullie het nu definitief oplossen? Gaan jullie ervoor zorgen dat je geen content van derden meer op je site toestaat? Geen diefstal van intellectueel eigendom?

Zouden jullie dat kunnen bevestigen? Dan hoef ik verder geen juridische stappen te ondernemen. Deze hele toestand heeft me al veel negatieve energie gekost, dus dat lijkt me wel zo fijn.

Maar als jullie geen actie ondernemen, ga ik dat wel doen. Dat hoef ik vast niet uit te leggen.

Ik ga ervan uit dat jullie dit netjes en dit keer ook adequaat gaan oplossen.

Met vriendelijke groet,

Karen Gregory

UPDATE 8/5: Ik heb contact met Smulweb gehad. Ze hebben me heel netjes gebeld en zijn op zoek naar een constructieve oplossing. Ze begrijpen dat bloggers hier boos om zijn en ze willen kijken hoe ze dit kunnen oplossen. Dus als je input hebt, hoor ik het graag!

Uitgelichte foto © Sky Vectors via Shutterstock (ja daar heb ik toestemming voor).

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

12 COMMENTS
 • Frederique Hijink
  11 maanden ago

  Ik heb ook een klacht over smulweb: niet te bereiken via de mail (had het adres dat ik na lange zoeken op hun website vond gebruikt, en kreeg mail als onbestelbaar terug). Ik wilde melden dat er minstens één recept op staat (perentaart van jetje43) dat echt niet klopt, dus was ik 1,5 uur moeite en geld kwijt daaraan. Om te kunnen reageren moest ik me ook nog registreren, en nu denk ik zelfs dat ze d.m.v. echt hele foute recepten meer zogenaamde ‘gebruikers’ hopen te krijgen. Wat een supercommerciële website, met sluikreclame enz. Ik ben er klaar mee !

 • Nicole
  1 jaar ago

  Bah, dit komt zo vaak voor, ellendig gewoon. Dat ook Smulweb zich hieraan schuldig maakt zou me niet eens meer zo moeten choqueren, toch doet het dat. Komt zo heel dicht bij huis, van zo’n ‘degelijk’ platvorm. Hoe kan het toch ook dat dat soort grote jongens daarmee weg blijven komen…

 • Nathalie
  1 jaar ago

  Bah! Dat zijn geen leuke dingen 🙁

 • Lodi
  1 jaar ago

  Ongelofelijk zeg dit! Schandalig.

 • m(i)e
  1 jaar ago

  Ik vraag me dat bij mijn eigen blogposts ook wel eens af hoe vaak die ‘gepikt’ worden. Wat gebruik jij om dat te checken? Ik wil ook wel eens kijken bij mij…

  • Karen
   1 jaar ago
   AUTHOR

   Dat kan op diverse manieren. Google even wat voor jou het beste werkt. Reversed image search kan al helpen via Google zelf.

 • YuSt
  1 jaar ago

  Tjemig… echt schandalig! Ik ga gelijk ook kijken of er content van mij te vinden is.

 • Echt schandalig he! Goed dat je er tegen in gaat. Wens je veel succes. En ga dit verder delen.

  • Karen
   1 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je wel Patricia!

 • Sabine
  1 jaar ago

  Ik had via Twitter het 1 en ander al meegekregen. Vind het echt asociaal en schaamteloos van Smulweb. Hoop dat ze nu eens slim zijn en daadwerkelijk hier iets aan gaan doen. Netjes bronnen vermelden etc. Wat een gedoe en wat je zegt het kost je alleen maar negatieve energie terwijl zij het zo makkelijk hadden kunnen voorkomen. Laksheid dit echt..

  • Karen
   1 jaar ago
   AUTHOR

   Bronnen vermelden is niet voldoen. Toestemming vragen en als je dat niet krijgt, gewoon afblijven. Het is diefstal, zelfs met bronvermelding 🙂

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.