TOP
ongevraagd advies van moeders
Editorial Mama

Hé moeder, bemoei je er niet mee! (ongevraagd onnodig advies daar zit niemand op te wachten)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Ietwat verdwaasd zat ik naar de mail in mijn mailbox te kijken. ‘Zei ze dat nou echt? Las ik het goed: Was deze wildvreemde nou echt van mening dat ik het helemaal verkeerd deed met m’n kind en had ze ook nog de moeite genomen me daarover te mailen? W.t.f.’. Voordat ik moeder werd, was ik er al op voorbereid. Moeders zijn de allerergsten. Zo veel moeders weten het altijd beter en voor velen geldt: “It’s my way or the highway“. Bovendien voorzien ze je ook nog eens van raad. Raad waar je niet om gevraagd hebt. Inmiddels heb ik het zelf ook al diverse keren meegemaakt. Ongevraagd advies van moeders. Brrrr. Vooral als het ook nog eens onnodig ongevraagd advies is…

Onnodig ongevraagd advies van moeders

In de supermarkt: “Zo zo… dat kind moet nodig een middagslaapje doen. Of gaat hij te laat naar bed?”
Robin deed een gaapje in zijn wagen en wreef daarna in zijn ogen. Toevallig had hij net een middagslaapje van 3 uur achter de rug.

“Je mag je kind nog helemaal geen aardbeien geven. Je kunt ‘m beter mandarijn of kiwi laten eten”.
“Kiwi is nog niet goed voor een baby onder het jaar. Aardbei is veel beter.”
“Geef jij je kind mandarijn? Nu al? Dat is echt veel te zuur. Dat mag nog niet. Hij is toch pas 11 maanden?”

“Gebruik jij een draagzak? Dat is echt zo slecht voor je kind. Je kunt veeeeel beter een draagdoek gebruiken.”

En dan gebruik je een draagdoek en plaats je een foto op social media.
“Weet je dat het heel erg gevaarlijk is om je kind zo te dragen in de maanstand. Je moet zijn beentjes laten bungelen.”
FYI: Ik droeg m’n kind niet in de maanstand. Je zag alleen op de foto alleen het bovenste gedeelte en hij had zijn hoofd naar een kant gedraaid.

“Misschien moet je meer tijd met je kind doorbrengen.”
Ik ben 6 dagen per week met mijn kind.

“Misschien moet je kind wat vaker naar de opvang. Daar leert hij van.”

“Heb jij dat soort traktaties uitgedeeld op het KDV? Dat kan toch niet.”
“Bij ons zouden die traktaties niet mogen hoor.”
Nou.. bij ons dus wel.

“Je moet je kind niet met je telefoon laten spelen”.
“Weet je wat je moet doen? Gewoon je telefoon geven. Vinden ze prachtig.”

“Loopt hij nou nog steeds niet? Misschien moet je toch eens naar hem laten kijken.”

En zo kan ik nog wel even doorgaan…

LEES OOK >>> 12 struggles als moeder van een baby

Eh… ik weet niet hoor

Maar volgens mij is er altijd wel iemand die kritiek heeft. Altijd een andere moeder die het beter weet, omdat het voor haar beter werkt. Hartstikke mooi. Fantastisch. Maar val mij er even niet mee lastig.

Het is mijn kind en ik doe het op mijn manier. Als ik zelf om advies vraag, is het hartstikke welkom. Maar als ik niet om advies of om een mening vraag en ik ben niet bezig mijn kind in potentieel levensgevaar te brengen… hou je mening of advies dan maar voor je.

Volgens mij gaat het best goed:

 • Mijn kind lacht namelijk elke dag en ook om mijn grappen en trucjes.
 • Hij vindt dat ik prachtig mooi zing.
 • Als hij wil knuffelen of kroelen dan weet hij me te vinden en dat wil hij best vaak.
 • Wanneer hij moet huilen omdat hij schrikt of verdrietig is, dan kijkt hij altijd naar mij voor troostknuffels en -kusjes.
 • Hij is prima op gewicht en groeit goed.
 • Over het algemeen slaapt hij fantastisch.
 • Meestal eet hij al zijn eten op en ook de groentes.
 • Hij is schoon en draagt ook 80% van de tijd schone kleding. Ik trek hem in ieder geval elke dag schone kleren aan.
 • Als er iemand altijd vrolijk is, dan is het mijn zoon wel.
 • Hij zingt en brabbelt en danst en beatboxt.
 • En hij is nog maar 1x in mijn bijzijn van een stoel gevallen en dat was niet eens mijn schuld, maar meer de schuld van het zitje op de stoel.
 • Ja, ik klop nu heel hard af op ongelakt hout, want ik ben bijgelovig, maar tot nu toe is hij kerngezond.

LEES OOK >>> De 10 raarste berichten die ik in Facebook mama groepen voorbij zag komen

Misschien doe ik het in jouw ogen niet (altijd) goed

Ik bedoel het wel goed.

Net zoals bijna elke andere moeder. En ik weet, dat ook jij, het goed bedoelt met mij, maar ik zit er gewoon niet zo op te wachten, op die goedbedoelde adviezen. Vooral als ik je niet of nauwelijks ken of ik maar gewoon mijn ding zit te doen en jij opeens pats boem om de hoek komt zeilen met je ongevraagde meningen en adviezen.

Moeder worden is het mooiste dat er is. Tegelijkertijd is het een van de engste dingen. Doe ik het goed? Had ik niet beter zus of is zo wellicht wel beter? Als moeder ben je soms al zo onzeker. Daar gaat ongevraagd advies van collega moeders je echt niet bij helpen.

Ik doe maar gewoon wat ik denk dat goed is en tot nu toe vaart mijn zoon daar wel bij. Dus thanks but no thanks. Laat die ‘moeder van het jaar’ award maar zitten. Die gun ik jou. Veel plezier ermee!

Komt dit je bekend voor? Krijg / kreeg jij ook wel eens onnodig ongevraagd advies van andere moeders? Wat is het meest rare advies dat jij gekregen hebt? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

PS Zou het woord bemoeien van het woord moeder komen?

PSPS Het gaat natuurlijk ook om de toon waarop. Sommige mensen kunnen op een hele fijne manier ongevraagd advies geven. Dat is altijd beter. Tenzij het onnodig ongevraagd advies is. Onnodig is nooit beter. Dat is advies omdat iemand van de betweter brigade is. Onnodig houd je maar lekker bij je. 

Uitgelichte afbeelding © Monkey Business Images via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

18 COMMENTS
 • Jacqueline
  2 jaar ago

  Wauw, dat zijn echt veel opmerkingen. Ik heb ze maar zelden gekregen. Wel ooit dat ik mijn dochter te donkere kleding aantrok. Baby’s horen lichte kleding te dragen. Ja, whatever.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, echt? Ik ben dol op zwart, bruin, grijs en donkerblauw. Doe ik weer iets verkeerd 😉

 • Annette
  2 jaar ago

  Ik schreef het al op IG naar hoor die opmerking, je zou toch maar een beetje labiel zijn en je alles aantrekken pfff dan heb je geen leven meer.

 • Heel herkenbaar! En heel irritant inderdaad. Vooral als mensen de situatie niet in de context kunnen plaatsen. Gelukkig heb ik het ook wel eens anders gehad: Ik moest ooit eens zelf een keer heel diep zuchten in de supermarkt, en toen kwam er een oudere man naar mij toe om me te complimenteren, hij vond dat ik het goed aanpakte. En de toon waarop dat ging was heel prettig, dat was echt even een hart onder de riem. Want ik twijfelde zelf aan de werkwijze, haha. Mijn motto is heel vaak: als moeder weet je vaak zelf het best wat goed is voor je kind. Dus ene oor in, andere oor uit met ongevraagde adviezen.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ah dat is fijn! En lief!

 • Annika
  2 jaar ago

  Heeeeeel herkenbaar, en zeker in situaties waarin ik zelf helemaal geen probleem had. Ongevraagde bemoeizucht is gewoon niet leuk, goedbedoelde adviezen op een vriendelijke, niet veroordelende toon zijn al heel wat anders.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Vind ik ook. Daar kan ik wel mee even. Ongevraagde bemoeizucht niet.

 • Marijke
  2 jaar ago

  Als je ziet dat iemand echt struggelt, dan is het wel oké, mits de toon goed is natuurlijk. Dan kan er ook een fijn gesprek ontstaan. Maar meestal is die bemoeizucht vreselijk.
  Bij De tweede kon ik het makkelijker van me af laten glijden. Immers er was er al 1 groot geworden en dat was ook prima gegaan…..

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ik begin er gelukkig ook steeds beter in te worden, dat negeren.

 • Nathalie
  2 jaar ago

  Yep, ik herken dat wel… op mijn blog reageren ze dan niet maar dan krijg ik priveberichtjrs op mailtjes. En in “reallife” tja daar luister ik inmiddels niet meer maar ??

 • Janske
  2 jaar ago

  Jep … Helaas super herkenbaar. Ik probeer andere mama’s meestal juist te laten inzien dat ieder het op haar eigen manier goed doet. We willen tenslotte allemaal het beste voor ons kind.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Daar ga ik wel van uit 😉

 • Anne-Marie
  2 jaar ago

  Herkenbaar, ook al is het voor mij alweer wat jaren geleden. Werd ook altijd zo moe van dat eeuwige vergelijken, alsof het een wedstrijd is. Praat die van jou nog niet, slaapt hii nog niet door, drinkt hij nog uit een fles etc……

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Word ik ook gek van. Wat jij zegt: ‘Alsof het een wedstrijd is’.

 • Lisette Kleiweg
  2 jaar ago

  Whahaha, zo herkenbaar ( en irritant), van vreemden negeerde ik het en van familie/vrienden vroeg ik meestal of zij het fijn zouden vinden als ik hetzelfde tegen hun zei. De boodschap kwam over, hoewel ik er wel een paar mee ben kwijtgeraakt, opgeruimd staat netjes ! Dat waren dus geen echte vrienden.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Mee eens hoor. Ik ben ook een vriendin kwijt omdat ik het belachelijk vond wat ze zei. Ik heb me echt nog nooit met haar kinderen bemoeid, maar dat zijn echt twee losgeslagen draken, dus wellicht had ik dat toch moeten doen 😉

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.