TOP
ode aan de niet-perfecte moeder
Column Kids

Column: Ode aan de niet-perfecte moeder

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

CindyMet gepaste trots presenteer ik vandaag de eerste column van de nieuwe blogger Cindy op Dejlig! Cindy Stal is de eigenaresse van Cindy’s Coaching Corner. Cindy woont samen met haar vriend Arno en zoon Finn in Stokhem, een klein plaatsje in het Zuiden van Limburg. In haar eigen woorden: ‘Ik ben een ontzettende theeleut en hou ervan om buiten in de natuur te zijn. Verder heb ik in iedere tas wel een schrijfblok en lees ik graag onder een dekentje op de bank. Vanuit mijn coachingspraktijk aan huis bied ik verschillende mogelijkheden op het gebied van Personal Coaching aan. Hiernaast wil ik door middel van mijn online programma’s en blog meer mensen kunnen helpen. Op mijn blog schrijf ik wekelijks over persoonlijke groei en ontwikkeling met een vleugje spiritualiteit erin verweven.’ In Cindy’s eerste column schrijft ze een ode aan de niet-perfecte moeder. Aankomende moeders en moeders… wellicht kunnen jullie je in Cindy’s woorden vinden?

Een ode aan de niet-perfecte moeder

Iets meer dan twee maanden geleden werd ik moeder van onze zoon Finn. Voor het eerst moeder. Ik vind het magisch en mooi. Tegelijkertijd is het waarschijnlijk ook de grootste verandering in mijn leven. Een mooie verandering, maar af en toe ook gewoon zwaar. Voordat mijn zoon geboren was, had ik allerlei gedachten en ideeën over hoe het zou zijn als hij er eenmaal was. Als zwangere mama-to-be dacht ik na over de opvoeding en hoe ik mijn kindje wil zien opgroeien. Zo wist ik vooraf precies welke dingen ik anders zou doen dan mijn ouders destijds. En bovenal nam ik me voor te genieten van elkaar. In gedachte zag ik mezelf samen met mijn lieve kleine baby, continu knuffelen en lachen.

Negen maanden is een hele tijd. Een tijd om te wennen, om me voor te bereiden. Gevoelsmatig begint het toch nog plots. Na een zware bevalling is daar – op 17 januari – Finn. Daarna volgt alles in rap tempo; de kraamverzorgster komt voor het eerst en onze families komen de nieuwe telg bewonderen. Ik hoor van iedereen hoe ik vooral moet genieten van mijn kersverse gezinnetje. Het staat op elk kaartje dat we kregen: ‘geniet ervan!’ Datzelfde genieten had ik me ook voorgenomen die negen maanden dat ik zwanger was. Ik merkte al gauw dat de realiteit soms anders is. Onze zoon Finn is er ‘ineens’ maar zonder een gebruiksaanwijzing die ik kon raadplegen.

Elke baby is een heel nieuw mensje met eigen behoeften en vooral ook een eigen persoonlijkheid. Hij of zij kent jou nog niet echt en jij weet – buiten de theorie uit boekjes – ook nog niet veel over jouw baby. Die eerste weken heb ik hierdoor minder roze ervaren dan ik had verwacht. De boeken en tijdschriften spiegelden het heel anders voor. Misschien is jouw roze wolk wel net zo snel weer voorbij gedreven of heeft de ooievaar deze niet eens afgeleverd?

Doordat iedereen voor mijn gevoel zo hamert op het genieten tijdens mijn verlof, voelde ik me soms best eenzaam met mijn gedachten. ‘Waarom voelt het zo zwaar?’, of: ‘Doe ik iets verkeerd, ben ik misschien helemaal niet zo’n goede moeder?’ Allemaal vragen aan mezelf die het me niet makkelijker gemaakt hebben.

Heb jij vooraf ook bedacht de perfecte moeder te willen zijn? Weet dan dat perfecte moeders niet bestaan. En dat is maar goed ook vind ik! Zelfs die ene moeder die in alle clubjes op school zit en jou als “haastend-onderweg-naar-je-werk-moeder” afkeurend aankijkt als je je kindje afzet op school. Zelfs deze moeder is niet perfect. Aan de buitenkant lijkt het misschien zo, maar weet dat zij achter gesloten deuren met haar eigen worstelingen zit.

Als je je best doet, dan ben je al de perfecte moeder voor je kindje. Luister naar je gevoel en probeer het ritme van jouw kindje te ontdekken en te begrijpen. En nee, dit ritme vond ik helaas niet terug in boekjes. Die eerste weken leek dit ritme zelfs steeds te veranderen als ik nét dacht dat ik het door had. Accepteer dit en vooral: laat de controle af en toe los. Uit ervaring weet ik dat dit geen gemakkelijke opgave is. Maar als er iets is wat je niet volledig onder controle hebt, dan is het wel jouw kindje. Zo klein als ze zijn heeft je kindje al een eigen persoonlijkheid en mag het zich zo ook ontwikkelen. Geef hem of haar de ruimte om te worden wie het echt wil zijn. Gaandeweg merkte ik dat wanneer ik de tijd nam om goed naar mijn kindje te kijken, om te ontdekken wie Finn echt is, ik steeds beter begreep en wist wat hij nodig heeft. Het hielp me om mee te gaan en mee te groeien in het ritme en er óns ritme van te maken. Ik heb een periode achter de rug waarin ik aan mezelf twijfelde. Uiteindelijk luisterde ik naar mijn gevoel en heb ik gedaan wat ik moest doen om het voor Finn en mij beter te maken. Ik merkte al snel dat die roze wolk vanzelf weer om de hoek kwam kijken. Mijn zoon vertelt me meer op zijn manier. Hij lacht weer. Die lach geeft mij alles wat ik nodig heb om de perfecte moeder te zijn van Finn.

Lieve nieuwe mama,

Weet dat de eerste weken voor alle nieuwe moeders zwaar zijn. Alles is nieuw. Qua energielevel lijk je eerder toe te zijn aan een weekje Bali. Je moet herstellen van je bevalling, maar direct die eerste nacht beginnen de gebroken nachten. Geloof mij, je bent niet de enige die niet gelijk op een roze of blauwe wolk zit. En ook zeker niet de eerste of de laatste die niet 24/7 geniet tijdens de kraamweek of de weken erna. Je bent niet alleen. Iedere kersverse moeder worstelt om de nieuwe balans in haar leven te vinden. Om haar weg te vinden in het nieuwe ritme. Het ritme waarin jij opeens niet meer de belangrijkste persoon in jouw leven bent. Een leven waarin tijd voor jezelf soms gepland moet worden.

Uit je gevoel en praat over wat je dwars zit of misschien tegenvalt. Weet dat je niet alleen bent. Wees trots op je kleintje en vooral ook op jezelf. Moeder zijn is iedere dag opnieuw leren en ervaren. Geef jezelf die ruimte en ben ook mild voor jezelf. Perfecte moeders bestaan niet, maar weet dat jij wel de perfecte moeder voor jouw kindje bent.

Liefs,
Cindy
www.cindyscoachingcorner.com

Credits uitgelichte foto © DGlodowska via Pixabay.

SaveSave

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Cindy Stal Dejlig

Redactrice Dejlig / blogger Cindy's Coaching Corner / partner / moeder van Finn / woont in het Zuiden van het land / coach met een eigen coachingspraktijk

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.