TOP
wat zou ik doen als ik nog een jaar te leven zou hebben
Lifestyle

Wat zou ik doen als ik nog een jaar te leven zou hebben?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Het is eigenlijk iets waar ik niet aan wil denken. Bovendien ga ik er niet van uit dat ik nog maar een jaar te leven zou hebben. Toch is het wel eens goed om bij stil te staan. Wat zou ik doen als ik nog een jaar te leven zou hebben? Wat staat er op mijn bucket list van dingen die ik nog zou willen doen? Hoe zou ik me voorbereiden op mijn eigen afscheid? Hoe zou ik mijn omgeving voorbereiden op mijn afscheid? Wat wil ik achterlaten? Sta jij daar zelf wel eens bij stil?

Bucket List

Weet je wat het rare is? Ik heb best een uitgebreide bucket list van dingen die ik nog wil doen. Ik zou bijvoorbeeld dolgraag nog een keer een (alternatieve) Elfstedentocht willen schaatsen. Of vloeiend Spaans of Italiaans willen leren spreken. Qua reizen droom ik ervan om India te bezoeken, maar Japan en de Malediven wil ik ook graag nog een keer zien.

Toch zijn al deze doelen niet het eerste waaraan ik dacht toen ik voor mezelf bedacht wat ik zou doen als ik nog een jaar te leven had. Het eerst waar ik aan dacht, was namelijk dat ik dan helemaal niet zou willen reizen, sporten of studeren. Ik zou die tijd willen doorbrengen met degenen die ik lief heb en leuk vind. Liever geniet ik van de warmte van mensen waarvan ik hou, dan dat ik nog allerlei dingen ga meemaken of bekijken.

Vriendschap en liefde

Helaas heb ik in mijn omgeving best veel mensen verloren. Zelfs van heel dichtbij. Daardoor proberen mijn man en ik sowieso de dingen te vieren die je kunt vieren. Verjaardagen, trouwdagen, andere feestdagen. Het kan maar zo een keer afgelopen zijn of er kan iets gebeuren waardoor je niet meer kan vieren. Juist dat kunnen vieren, dat is zo mooi. Dat je bij elkaar kan zijn en van elkaars gezelschap kan genieten.

Er gebeurt in het leven genoeg ellende en elke familie krijgt haar portie, dus hoe mooi is het om bij de hoogtepunten stil te staan?

Voor mij zijn vriendschap en liefde enorm belangrijk. Ik verzamel liever momenten dan spullen. En ik kijk liever naar mijn zoon en man, dan naar de Taj Mahal. Ik klets liever 3 uur met mijn beste vriendinnen, dan dat ik 3 uur in een vliegtuig zit of met mijn neus in de boeken.

Wat zou ik doen als ik nog een jaar te leven zou hebben?

nog een jaar te leven

Dat is eigenlijk heel simpel. Ik zou proberen de mensen, met wie ik graag om ga, op te zoeken. Ook zou ik proberen elke week, of misschien wel vaker, mensen uit te nodigen om bij ons te komen eten, zodat je elkaar echt kunt spreken en van elkaars gezelschap kunt genieten. Ik vind het leuk om te koken, dus dat scheelt. Maar mocht ik nou niet meer kunnen koken, dan vraag ik iedereen gewoon om iets mee te nemen. Net zo makkelijk toch?

Ik hou van die lange lome avonden met lekker eten, heerlijke wijn, kaarsjes aan op tafel, een haardvuurtje op de achtergrond. Misschien spelen we nog een kaartspel of Kolonisten van Catan?

Of we spreken overdag af en maken een lange strandwandeling. Daarna ploffen we neer bij een strandtent en genieten we van de zonsondergang terwijl we praten over de dingen die ons bezighouden en ik vertel de mensen van wie ik houd, dat ik van ze houd en laat ze weten waarom ze een bijzondere plek in mijn leven innemen.

In het bijzonder zou ik veel tijd willen doorbrengen met mijn man en zoon. Mijn man weet dat ik hem de leukste, liefste, knapste en slimste op aarde vind. Hem hoef ik niets meer te leren. Mijn zoontje zou ik nog wel veel willen vertellen. De levenslessen waar ik zelf veel aan heb gehad en die ik heb geleerd door het leven zelf of ook weer heb mee gekregen van de mensen die mij dierbaar zijn.

Met mijn dierbaren wil ik stilstaan en proosten op het mooie leven dat ik heb. Want ik weet een ding zeker, ook al zou mijn leven niet lang duren, het is wel een mooi leven. Ik ben zo gezegend met al die fijne mensen om me heen. Mijn belangrijkste wensen en dromen zijn uitgekomen.

Hoe bereid ik me verder voor?

Toen wij trouwden, hebben we bij de notaris al een en ander laten vastleggen. Dus in principe zijn de financiën en bezittingen al geregeld. Maar inmiddels hebben we Robin en zijn er ook wel wat dingen die ik echt aan hem wil nalaten.

Als je uit de VS een kindje adopteert, ben je verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Dat kwam goed uit, want die hadden we nog niet. Een uitvaartverzekering heb ik eigenlijk ook nog niet. Maar hoe langer ik erover nadenk, hoe belangrijker ik dat vind. Ik heb met mijn man ooit al uitgebreid besproken hoe mijn echte afscheid eruit moet zien, dus mijn nabestaanden weten op zich wat ik wil. Maar ik wil ze verder niet opeens opzadelen met hoge kosten en/of zorgen achteraf.

Ik zou graag willen dat mijn afscheid zo mooi, liefdevol, positief en zonder al te veel zorgen of verdriet verloopt. Naast een emotioneel goed geregeld afscheid, wil ik ook graag een financieel goed geregeld afscheid.

Heb jij wel eens nagedacht over je eigen afscheid? Stel dat je nog een jaar te leven hebt, wat zou jij dan doen? Ik ben heel benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Monuta in het kader van de campagne ‘Een bijzonder afscheid. Je kunt je er misschien weinig bij voorstellen. Je kunt je er wel op voorbereiden.’ Jezelf voorbereiden kan zowel emotioneel, door bijvoorbeeld het vastleggen van uitvaartwensen, als financieel, met bijvoorbeeld een uitvaartverzekering.

Mijn collega Sharon van Moeders.nu heeft een mooie blog geschreven over hoe zij haar uitvaart geregeld zou willen hebben.

Uitgelichte foto ©  IWater, foto in artikel © Rawpixel.com, beiden via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.