TOP
wat zou ik doen als ik nog een jaar te leven zou hebben
Lifestyle

Wat zou ik doen als ik nog een jaar te leven zou hebben?

Het is eigenlijk iets waar ik niet aan wil denken. Bovendien ga ik er niet van uit dat ik nog maar een jaar te leven zou hebben. Toch is het wel eens goed om bij stil te staan. Wat zou ik doen als ik nog een jaar te leven zou hebben? Wat staat er op mijn bucket list van dingen die ik nog zou willen doen? Hoe zou ik me voorbereiden op mijn eigen afscheid? Hoe zou ik mijn omgeving voorbereiden op mijn afscheid? Wat wil ik achterlaten? Sta jij daar zelf wel eens bij stil?

Bucket List

Weet je wat het rare is? Ik heb best een uitgebreide bucket list van dingen die ik nog wil doen. Ik zou bijvoorbeeld dolgraag nog een keer een (alternatieve) Elfstedentocht willen schaatsen. Of vloeiend Spaans of Italiaans willen leren spreken. Qua reizen droom ik ervan om India te bezoeken, maar Japan en de Malediven wil ik ook graag nog een keer zien.

Toch zijn al deze doelen niet het eerste waaraan ik dacht toen ik voor mezelf bedacht wat ik zou doen als ik nog een jaar te leven had. Het eerst waar ik aan dacht, was namelijk dat ik dan helemaal niet zou willen reizen, sporten of studeren. Ik zou die tijd willen doorbrengen met degenen die ik lief heb en leuk vind. Liever geniet ik van de warmte van mensen waarvan ik hou, dan dat ik nog allerlei dingen ga meemaken of bekijken.

Vriendschap en liefde

Helaas heb ik in mijn omgeving best veel mensen verloren. Zelfs van heel dichtbij. Daardoor proberen mijn man en ik sowieso de dingen te vieren die je kunt vieren. Verjaardagen, trouwdagen, andere feestdagen. Het kan maar zo een keer afgelopen zijn of er kan iets gebeuren waardoor je niet meer kan vieren. Juist dat kunnen vieren, dat is zo mooi. Dat je bij elkaar kan zijn en van elkaars gezelschap kan genieten.

Er gebeurt in het leven genoeg ellende en elke familie krijgt haar portie, dus hoe mooi is het om bij de hoogtepunten stil te staan?

Voor mij zijn vriendschap en liefde enorm belangrijk. Ik verzamel liever momenten dan spullen. En ik kijk liever naar mijn zoon en man, dan naar de Taj Mahal. Ik klets liever 3 uur met mijn beste vriendinnen, dan dat ik 3 uur in een vliegtuig zit of met mijn neus in de boeken.

Wat zou ik doen als ik nog een jaar te leven zou hebben?

nog een jaar te leven

Dat is eigenlijk heel simpel. Ik zou proberen de mensen, met wie ik graag om ga, op te zoeken. Ook zou ik proberen elke week, of misschien wel vaker, mensen uit te nodigen om bij ons te komen eten, zodat je elkaar echt kunt spreken en van elkaars gezelschap kunt genieten. Ik vind het leuk om te koken, dus dat scheelt. Maar mocht ik nou niet meer kunnen koken, dan vraag ik iedereen gewoon om iets mee te nemen. Net zo makkelijk toch?

Ik hou van die lange lome avonden met lekker eten, heerlijke wijn, kaarsjes aan op tafel, een haardvuurtje op de achtergrond. Misschien spelen we nog een kaartspel of Kolonisten van Catan?

Of we spreken overdag af en maken een lange strandwandeling. Daarna ploffen we neer bij een strandtent en genieten we van de zonsondergang terwijl we praten over de dingen die ons bezighouden en ik vertel de mensen van wie ik houd, dat ik van ze houd en laat ze weten waarom ze een bijzondere plek in mijn leven innemen.

In het bijzonder zou ik veel tijd willen doorbrengen met mijn man en zoon. Mijn man weet dat ik hem de leukste, liefste, knapste en slimste op aarde vind. Hem hoef ik niets meer te leren. Mijn zoontje zou ik nog wel veel willen vertellen. De levenslessen waar ik zelf veel aan heb gehad en die ik heb geleerd door het leven zelf of ook weer heb mee gekregen van de mensen die mij dierbaar zijn.

Met mijn dierbaren wil ik stilstaan en proosten op het mooie leven dat ik heb. Want ik weet een ding zeker, ook al zou mijn leven niet lang duren, het is wel een mooi leven. Ik ben zo gezegend met al die fijne mensen om me heen. Mijn belangrijkste wensen en dromen zijn uitgekomen.

Hoe bereid ik me verder voor?

Toen wij trouwden, hebben we bij de notaris al een en ander laten vastleggen. Dus in principe zijn de financiën en bezittingen al geregeld. Maar inmiddels hebben we Robin en zijn er ook wel wat dingen die ik echt aan hem wil nalaten.

Als je uit de VS een kindje adopteert, ben je verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Dat kwam goed uit, want die hadden we nog niet. Een uitvaartverzekering heb ik eigenlijk ook nog niet. Maar hoe langer ik erover nadenk, hoe belangrijker ik dat vind. Ik heb met mijn man ooit al uitgebreid besproken hoe mijn echte afscheid eruit moet zien, dus mijn nabestaanden weten op zich wat ik wil. Maar ik wil ze verder niet opeens opzadelen met hoge kosten en/of zorgen achteraf.

Ik zou graag willen dat mijn afscheid zo mooi, liefdevol, positief en zonder al te veel zorgen of verdriet verloopt. Naast een emotioneel goed geregeld afscheid, wil ik ook graag een financieel goed geregeld afscheid.

Heb jij wel eens nagedacht over je eigen afscheid? Stel dat je nog een jaar te leven hebt, wat zou jij dan doen? Ik ben heel benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Monuta in het kader van de campagne ‘Een bijzonder afscheid. Je kunt je er misschien weinig bij voorstellen. Je kunt je er wel op voorbereiden.’ Jezelf voorbereiden kan zowel emotioneel, door bijvoorbeeld het vastleggen van uitvaartwensen, als financieel, met bijvoorbeeld een uitvaartverzekering.

Mijn collega Sharon van Moeders.nu heeft een mooie blog geschreven over hoe zij haar uitvaart geregeld zou willen hebben.

Uitgelichte foto ©  IWater, foto in artikel © Rawpixel.com, beiden via Shutterstock.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

2 COMMENTS
 • Debby
  2 weken ago

  Hi karen. Wat ontzettend leuk dat ik je via elise haar site je weer tegenkwam. Ik ken je nog van djelig.

  Mijn uitvaart is goed geregeld. Verder leef ik vooral met het doel de dingen gelijk te doen. Bijvoorbeeld een weekend Texel. Ipv over dat soort dingen te praten plan ik ze gelijk!

  • Karen
   2 weken ago
   AUTHOR

   Welkom terug op de blog Debby 🙂 Leuk dat je weer blogt.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • 🙏🏼 DANKBAAR 💕 Voor dit prachtige kind, die heerlijke wangetjes om te kussen, het vertrouwen, de liefde, het plezier, het genieten. Dankbaar dat ik jouw moeder mag zijn...
Overigens ben ik ook dankbaar voor mijn man, familie, vrienden, gezondheid en nog zo veel meer, maar als ik van alles en iedereen foto’s ga plaatsen, hou ik geen volger meer over 😊😉
.
.
.
#thanksgiving #grateful #dankbaar #liefde #motherandson #robinjameson #momlife #toddler #love #lovemakesafamily
 • Op de blog: De hoogtepunten van de afgelopen week met o.a. de intocht van Sinterklaas, de raad van de Kinderbescherming op bezoek, naar het ziekenhuis en een familie weekend 💕 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#intochtsinterklaas #zandvoort #motherandson #karenznl #personalpeaks #lifestyleblogger #blogger #instablogger #bloggerlife
 • Ga jij wel eens naar de schoonheidsspecialiste? 💆‍♀️
In deze video vertel ik je 5 nuttige tips die ik van haar geleerd heb en die ik dagelijks wel toepas! Hartstikke bruikbaar dus, vooral als je last hebt van rimpels, rokerslijntjes, een slapper wordende huid, een vetarme huid en ga zo maar door... 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#beauty #beautytips #bblogger #instabeauty #supplements #skincare #karenznl #karenzpartner #40plusstyle
 • Voor de eerste keer naar de intocht met dit schattige Pietje. Normaal komt ‘ie op zee aan, maar de golven waren dit jaar te hoog 🌊Ik schreef trouwens over ‘de magie van Sinterklaas’ op de blog. En over een angst die ik heb. Benieuwd of jij die angst deelt 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#motherandson #intochtsinterklaas2017 #zandvoort #liefde #momlife #toddlerlife #sinterklaas #love #beach
 • ❄️ Brrr het wordt al weer echt kouder. Ik heb de verwarming al weer aan in huis 🔥Op zich hou ik van de herfst en winter, maar ik houd niet van hoge energierekeningen 💸. Op mijn blog deel ik 10 tips om energie te besparen. Wat is jouw ultieme tip? 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#karenznl #selfportrait #lifeblogger #instablog #lifestyleblogger #besparen
 • Het staat op mijn shirt en het klopt. Ik ben hartstikke lucky 🍀. En ik voel me ook ontzettend gezegend, maar dat betekent niet dat het moederschap niet af en toe best lastig kan zijn. Heerlijk om dan even te klagen, maar van sommige moeders mag dat niet. Zij vinden dat je je altijd gezegend moet voelen. Zij hebben nooit een off day, doen nooit wat fout en voelen zich nimmer onzeker. Aan al die supermama’s schreef ik een brief. Ik hoop dat ze er om kunnen lachen 😘😊😉😇👉🏼 directe link in bio
 • Afgelopen weekend gaven wij een etentje voor ons bruidspersoneel en onze allerbeste vrienden omdat we in juli vijf jaar getrouwd waren. Een tafel vol vriendschap 🙏🏼. Vieren wat je kunt vieren, dat is wel een beetje ons motto 🥂. Want je weet maar nooit... Vandaag schreef ik op de blog een persoonlijk artikel voor Monuta. Over wat ik zou doen als ik nog maar een jaar te leven zou hebben. Nou... onder andere genieten van degenen die ik liefheb. Maar ik vertel je op Karenz. dus uitgebreid wat ik zou doen. Sta jij daar wel eens bij stil? 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#monuta #lifestyleblogger #karenznl #friends #dinerparty #karenzpartner #liefde
 • Die heerlijke Stokke voetenzak kwam op het juiste moment, want tjonge jonge, wat is het hier aan de kust opeens koud zeg... ❄️ Bij jullie ook?
.
.
.
#stokketrailz #stokke #footmuff #stokkefootmuff #toddlerlife #instatoddler #gekregen #winterbaby #robinjameson