TOP
een nieuwe camera of een iphone 11
Lifestyle

Een nieuwe camera of een iPhone 11. Wat moet ik kiezen? (de verschillen op een rij)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Als trotse moeder en eigenaresse van een blog en een online magazine maak ik dagelijks veel foto’s. Ik heb al jaren een mooie camera, maar merk dat die nu aan een update nodig is. Met mijn iPhone X maak ik soms mooiere foto’s. Ik twijfel tussen een nieuwe camera of een iPhone 11. Wat is de beste keuze? De camera versus iPhone 11. Ik zet de verschillen op een rij.

LEES OOK: ‘Hoe een app op mijn telefoon voor een wake-up call zorgde

Een nieuwe camera of een iPhone 11?

Allereerst een kleine intro: Ik vind fotograferen ontzettend leuk, maar ik heb geen talent voor fotografie. Hoe graag ik het ook zou willen. Ik heb cursussen gedaan en ik heb zelfs een mooie spiegelreflexcamera die ik nauwelijks gebruik. Het is zo dat ik er het geduld niet voor hem om alles goed in te stellen, de juiste lens te pakken en ga zo maar door. Ik ben een makkelijke en luie fotograaf en ik wil met zo weinig mogelijk moeite de mooiste foto maken.

De verschillen die ik hier uitgezocht heb, zijn dan ook van toepassing op fotografen zoals ik ūüôā Bovendien kun je niet elke camera met elkaar vergelijken. Daar is natuurlijk ook veel verschil in. Ik heb dan ook globaal vergeleken.

nieuwe camera of een iphone 11 verschillen

Camera versus iPhone 11

–¬† Het ligt voor de hand, toch is het een belangrijk verschil. Een telefoon heb je altijd bij je. Een camera moet je toch extra meenemen. Dan hebben we nog niet eens rekening gehouden met de accessoires en of de accu wel opgeladen is of niet.

– Wat betreft die accu… De chip van de iPhone 11 is zo goed verbeterd dat de accu veel langer meegaat. Apple geeft zelf aan dat de nieuwe versie 4 uur extra vermogen heeft dan de XS.

– De nachtmodus van de iPhone 11 is ook enorm verbeterd. Maar om heel eerlijk te zijn, maak ik de meeste foto’s overdag, dus voor mij is dat niet zo zinvol. Hoewel het natuurlijk wel relaxt is dat je met de telefoon nu ’s avonds net zulke mooie foto’s kan maken als met een gewone camera. Bovendien was de kritiek op de iPhone dat je daarmee vooral in goed licht mooie foto’s kon maken en dat die minder presteerde bij weinig licht. Dat is dus niet meer zo.

– De iPhone 11 Pro en de Pro max hebben niet 2, maar 3 lenzen. Dat zorgt voor een betere beeldkwaliteit, maar ook dat je nog beter kunt inzoomen. Met de meeste gewone camera’s kun je behoorlijk goed inzoomen op een beeld. Ook dat kan nu met deze iPhone 11 modellen.

– Een spiegelreflex camera of een systeemcamera legt meer beeldinformatie vast, waardoor de kwaliteit van de foto beter is. Vergeleken met een compact camera kan de iPhone 11 nu ongeveer hetzelfde. Als je foto’s echt heel groot wilt afdrukken, is een spiegelreflex of systeemcamera beter. Maar dat is niet mijn intentie en voor mij dus ook niet belangrijk.

РMet de iPhone kun je net zo goed snel opnames achter elkaar maken als met een gewone camera. Je kon de iPhone al op burst zetten. Dus dat punt blijft staan. Handig met kleine kinderen en huisdieren! De slimme software in de iPhone combineert al je beeldmateriaal realtime tot één foto.

– Wil je landschapfoto’s maken? Iets dat ik best graag doe tijdens het wandelen. Met een gewone camera moet je¬†vaak nog drie, vijf, of zeven losse foto‚Äôs maken (bracketing) om bijvoorbeeld een contrastrijk landschap vast te leggen. Die opnames moet je vervolgens combineren met een fotobewerker om er een mooie foto van te maken via HDR- en tonemapping-technieken? Bij de iPhone 11 zit die techniek er gewoon al bij. Die doet dat automatisch. Bonus!

РDe gewone iPhone 11 is verkrijgbaar in ontzettend veel leuke kleuren. Move over wit, zwart, rosé, goud en zilver.

– Ook de frontcamera van de iPhone 11 is verbeterd waardoor je nu nog beter selfies kunt maken. Hoewel ik een hekel heb aan het maken van selfies, is dat toch wel een handig verbeterpunt.

– Je kunt met de iPhone 11 nu ook slowmotion selfie video’s maken. Leuke feature voor de selfie generation. Voor mij persoonlijk geen bonuspunt, desondanks fijn dat het kan.

– De nieuwe groothoeklens van de iPhone 11 maakt Smart Frame mogelijk. Dat is een nieuwe functie die Apple met het toestel heeft ge√Įntroduceerd. De groothoeklens wordt met deze Smart Frame gebruikt om nog een groter gebied vast te leggen dan je zou doen met de vorige iPhone en misschien ook wel met een gewone camera. Het maakt het mogelijk om op een later moment de foto te vergroten door in de Foto’s app het beeld opnieuw bij te snijden.

LEES OOK: ‘‘Je medische gegevens aan je iPhone koppelen? Dat doe je zo!’

De iPhone 11

De iPhone 11 is er in drie verschillende versies: de gewone 11  met een 6,1 inch lcd-scherm, de 11 Pro  met een 5,8 inch oled scherm en de grote 11 Pro Max  met een 6,5 inch oled scherm. Oled is de nieuwste schermtechniek en staat voor organic led. De pixels van een oled scherm bestaan uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Omdat elke pixel zelf licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig.

De iPhone 11 Pro en de Pro max hebben beiden drie camera‚Äôs aan de achterkant, √©√©n meer dan de vorige XS. Naast de telefotolens (alleen op de Pro) en de ‚Äėgewone‚Äô lens is er nu ook een supergroothoeklens.

Hier lees je nog meer specificaties van het nieuwe model iPhone.

Mijn keuze

Als ik kijk naar alle features plus dat het best handig is dat je je telefoon sowieso al bij je hebt, wil ik een iPhone 11 Pro of een Pro max kopen. Die zijn wel een stuk duurder dan de meeste gewone compact camera’s en de gewone iPhone 11, maar in combinatie met een abonnement zijn ze goed te betalen.

Momenteel heb ik al een abonnement bij Vodafone. Over een paar maanden loopt dat abonnement met iPhone X af en dan kan ik overstappen op zijn prachtige fancy sexy en alleskunnende iPhone 11 Pro of Pro Max. Ik kan niet wachten!

Waar zou jij voor kiezen? Heb je nog een handige tip waar ik niet aan gedacht heb? Ik ben benieuwd!

Leuk om te lezen? Op Karenz. staan nog meer lifestyle artikelen.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Davdeka, fotocollage iPhone 11 designkida, camera OCTOGRAPHERS, via Shutterstock.
Bronnen artikel: o.a. Volkskrant, Kees Krick, iPhoned & Consumentenbond.

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.