TOP
waarom ik niet met dolfijnen wil zwemmen
Editorial Lifestyle

Waarom ik niet met dolfijnen wil zwemmen? (of naar een dolfijnenshow)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Een van de leukste diersoorten die bestaan, zijn wat mij betref dolfijnen. Ik ben een enorme dierenvriend en ik hou voornamelijk van aaibare dieren met een vachtje, maar dolfijnen hebben een soort aantrekkingskracht op mij. Het zal wel door die eeuwige glimlach komen, of omdat ze zo intelligent zijn. Dan wil je vast wel naar het Dolfinarium, denk je nu misschien. Maar nee, dat wil ik dus niet en ik wil ook niet (meer) met dolfijnen zwemmen. Waarom ik niet met dolfijnen wil zwemmen? Of naar een dolfijnenshow toewil? Dat ga ik je vertellen, want ik zie zo vaak mensen dat doen op vakantie dat ik hoop dat ik mensen wat bewuster kan maken. Al is het maar 1 iemand… 

Waarom ik niet met dolfijnen wil zwemmen?

Het eerste dat ik je ga vertellen, is dat ik het zelf ook heb gedaan: Met dolfijnen gezwommen. Ik was met mijn moeder op vakantie in Mexico en het leek ons een leuk idee. Destijds had ik geen idee hoe zielig het voor dolfijnen is, want dat is het dus. Maar ik kreeg wel een raar gevoel toen we bij de attractie waren. Een dolfijn was zwanger en daar mochten we niet te veel aan hangen. Achteraf hadden we weg moeten gaan, want waarom zou je überhaupt een zwangere dolfijn laten optreden?

Met de kennis van nu heb ik er ontzettende spijt van. Ik was onwetend en ik vind het jammer dat ik toen niet zelf van iemand gehoord heb.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN >>> 8 social media updates waar ik (bijna) altijd op doorklik

Waarom is met dolfijnen zwemmen zielig voor de dolfijnen?

Dolfijnen in gevangenschap

Veel van de dolfijnen die gevangen gehouden worden in de dolfijnen centra, zijn daar niet geboren. Ze leefden vroeger in het wild en zijn gevangen genomen. Dat gebeurt meestal niet op een diervriendelijke manier. Dolfijnen worden gewelddadig ingesloten en het gaat gepaard met veel dierenleed. De mooie dieren worden door speedboten opgejaagd tot ze uitgeput zijn. Dan worden ze gescheiden van hun groep zodat ze met een net gevangen genomen kunnen worden. Veel dieren verwonden zichzelf als ze proberen te ontsnappen uit het net. Sommige dieren zijn dan zo verminkt, dat de jagers ze achterlaten. Anderen verdrinken in de netten.

Er zijn dolfinaria die als beleid hebben om geen dolfijnen te houden die uit het wild afkomstig zijn. Maar ze maken natuurlijk wel gebruik van de nazaten van dolfijnen die ooit vrij waren.

Zoals je wellicht wel weet, zijn dolfijnen erg intelligent en zijn het sociale dieren. Ze hebben veel contact met hun soortgenoten en leven vaak in grote groepen. In gevangenschap kunnen ze dat niet. Ze zitten vaak maar met een paar andere dolfijnen in een bassin waardoor ze zich snel eenzaam voelen.

Ook krijgen ze in gevangenschap dode vissen te eten. Terwijl ze in het wild zelf kunnen jagen. Dat doen ze dan ook graag. In het wild zwemmen ze soms wel zestig kilometer per dag en vinden ze het fijn om diep te duiken. In de bassins van de dolfinaria en dolfijnen centra hebben ze die bewegingsvrijheid niet. En die beperking kan ze depressief en somber maken.

In veel buitenlandse dolfijnen centra worden de dolfijnen gewelddadig getraind. Ze krijgen straf als ze een kunstje niet goed doen. Soms worden ze getraind door beloning. Door kunstjes goed te doen, verdienen ze hun maaltijd. Dus als ze het verkeerd doen, krijgen ze geen eten. Dat is eigenlijk ook straffen.

Daarnaast zijn de kunstjes die ze leren voor mensen grappig, omdat mensen de trucjes zien als menselijk. Maar het zwaaien en praten, is gedrag dat dolfijnen in het wild niet vertonen. Bovendien zouden ze nooit recht op mensen afzwemmen.

Dolfinarium

Wellicht iets minder schrijnend, maar toch sta ik er ook niet achter: Het dolfinarium. Ik zou er nooit heen gaan en mijn kind mag van mij ook niet. Wat dat betreft ben ik het met Worldanimal protection eens: Als je naar het dolfinarium gaat, draag je bij aan het lijden van de dieren.

De dolfijnen in het dolfinarium leven ook in gevangenschap en worden getraind om kunstjes te doen. Persoonlijk vind ik het ouderwets en gedateerd vermaak, net zoals het circus. In een dierentuin leven dieren ook gevangen, maar meestal hebben ze in de moderne dierentuinen veel meer bewegingsvrijheid. Daarnaast hoeven ze geen rare trucjes op te voeren en worden ze niet gestraft als ze gewoon op hun luie reet willen liggen.

Bovendien vind ik dat de dolfinaria met hun shows een beeld creëren dat het normaal is om wilde dieren voor menselijk vermaak te exploiteren. Ze zeggen zelfs vaak dat de dieren het zelf leuk vinden. Een bewering die volgens de experts niet kan kloppen. Indirect dragen de dolfinaria daarom ook bij aan de dolfijnenjacht.

Feiten over de dolfijn

Wat ik in de inleiding ook al schreef: Dolfijnen lijken altijd te lachen. Maar dat betekent niet dat ze altijd vrolijk zijn. Het is gewoon hun standaard gelaatsuitdrukking. Ze kunnen hun spieren niet zo bewegen zoals wij. Ze glimlachen dus ook als ze gewond, ziek en/of depressief zijn.

In gevangenschap sterven er relatief vaak dolfijnen op jonge leeftijd. Zonder dat daar een voorteken of oorzaak voor was. Dat gebeurt bij wilde dolfijnen bij lange na niet zo vaak. Dolfijnen zijn enorm intelligent en kunnen depressief worden. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat veel dolfijnen niet oud worden doordat ze mentaal niet meer goed in hun vel zitten in gevangenschap.

Alternatief om dolfijnen te bekijken

Wat ik wel graag nog een keer zou willen doen, is dolfijnen in het wild bekijken. Er zijn zat goede excursies waarbij je de dieren in hun natuurlijke habitat kunt zien. Vanaf een afstand. Zonder dat ze opgejaagd worden.

Er zijn ook kustplekken waar dolfijnen gewoon de baai in zwemmen. Wij waren vorig jaar in Los Angeles en Laguna Beach, waar je regelmatig dolfijnen kunt zien.

Dus nogmaals. Persoonlijk zou ik nooit met dolfijnen gaan zwemmen of naar het dolfinarium toegaan. Ik hoop echt dat ik iemand iets wijzer heb kunnen maken met dit blog artikel. Zodat diegene niet achteraf spijt hoeft te hebben, zoals ik dat heb.

Mocht ik je nog niet overtuigd hebben, lees dan ook dit artikel over de ervaringen van een dolfijnentrainer (die ook spijt kreeg).

Heb jij wel eens met dolfijnen gezwommen of was je het van plan? Hoe zie jij het? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Andrea Izzotti via Shutterstock.

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.