TOP
nierfalen katten
Editorial

‘Voor wie doe je het eigenlijk?’ (een update over onze kat die opeens heel ziek was)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

“Bing heeft weer niet goed gegeten”, zei mijn man tegen mij. Ik had het eigenlijk al gezien, maar onze kat is normaliter sowieso niet zo’n goede eter. Bovendien vroeg hij om 6 uur gewoon altijd om zijn nat voer door heel hard te gaan mauwen. Omdat we ook een hond en een kind hebben, staat Bada Bing’s eten op zolder. Dat is min of meer zijn domein.

Dierenarts

“Laten we voor de zekerheid toch maar even de dierenarts bellen”, zeiden we tegen elkaar. Hij was toch ook wel wat magerder geworden. En dus belde ik maandag de dierenarts en kon ik gelukkig ’s middags meteen langskomen.

Normaliter is het altijd een enorme toestand om Bada Bing mee te nemen in zijn kooitje, maar eigenlijk liet hij zich dit keer vrij makkelijk vangen en vervoeren. Hij mauwde af en toe wel een beetje, maar veel minder dan eerst.

De dierenarts keek naar hem en zag eigenlijk al dat het niet goed was. Zijn vacht bleef staan als je er aan trok en toen hij gewogen werd, bleek dat hij inderdaad best wat was afgevallen.

Onderzoek

“Ik laat hem even hier voor wat onderzoeken en dan bel je straks voor de uitslagen.”

Om heel eerlijk te zijn, was ik naar de dierenarts gegaan met het idee dat hij iets kleins onder de leden had. Dat we even wat onderzoekjes zouden doen en dan weer naar huis zouden gaan waar we lekker zouden kroelen. Misschien zou hij wat medicatie krijgen die ik hem dan ’s avonds zou moeten force feeden, maar dat zou het wel zijn.

En ik ken mijn lieve kater echt wel door en door, maar opeens was ik er niet meer gerust op. Helaas werd dat gevoel bevestigd. Mijn lieve trouwe poezenbeest zijn nieren bleken te zijn gestopt. Nierfalen komt wel vaker bij oudere katten voor.

De dierenarts en ik overlegden en we besloten dat hij direct behandeld zou worden. Hij moest aan het infuus blijven en zou medicatie krijgen waardoor zijn waardes moesten gaan dalen. Na 24 uur zouden we dan weten of de behandeling aangeslagen zou zijn of niet.

Op bezoek

Aan het eind van de middag gingen Robin en ik bij Bing op bezoek. Hij begon al te mauwen toen hij ons aan hoorde komen. Eerlijk toegegeven, nadat ik het slechte nieuws had gehoord had ik al heel hard gejankt. Bada Bing en ik waren al samen voordat ik man en kind had. Hij is mijn stabiele factor en daarnaast is hij ook gewoon de allerliefste kat van de wereld. Mijn stoere Binkie is heel belangrijk in ons gezin. Zelfs mijn man die in eerste instantie niet van katten hield, is helemaal dol op Bada Bing. En met hem zijn er zo veel vrienden die niet van katten houden, maar wel van Bada Bing.

Tijdens het bezoek knuffelden we en vroeg ik hem of hij alsjeblieft beter zou willen worden.

De volgende ochtend gingen we met het hele gezin bij hem op bezoek, omdat mijn man hem ook even wilde zien en ik sowieso wilde gaan. Gelukkig bleek hij goed gegeten te hebben en was hij heel blij dat we er waren. Hij spinde, gaf kopjes, was heel alert, keek kwiek uit zijn ogen en wilde hij eigenlijk uit zijn kooitje om te knuffelen.

Mijn man had er dan ook een goed gevoel over. En ik ook wel, maar omdat het nieuws de vorige dag zo rauw op mijn dak was komen vallen en ik al de ogen uit mijn kop had gehuild, hield ik ook wel rekening met slecht nieuws.

LEES OOK >>> ‘De kat die met pensioen ging’

Slecht nieuws

Helaas kregen we ook slecht nieuws. De dierenarts belde een uur eerder dan dat ze gezegd had te bellen en ik was net met Cookie en Robin aan het wandelen. Bing’s waardes bleken nauwelijks gezakt te zijn.

Hoe goed je je voorbereidt op slecht nieuws, ik voelde toch even de grond onder mezelf vandaan zakken. Mijn lieve Bada Bing. Ik ben er nog helemaal niet aan toe om afscheid van hem te nemen. Hij is al 14 jaar, maar toch… een kat kan ook 25 worden. Er leek tot voor kort niets aan de hand met hem?

De dierenarts was heel eerlijk en duidelijk en vertelde me de opties. Ik heb al tig huisdieren gehad en ben ook altijd met beesten opgegroeid, dus ik heb er al behoorlijk wat zien gaan. En ik wil ook reëel zijn. Een dier moet niet onnodig lijden.

‘Voor wie doe je het eigenlijk?’

En dat was ook precies wat de dierenarts wat de dierenarts zei: “Je moet je wel afvragen voor wie je het eigenlijk doet?” Dat doe ik ook zeker. Maar we waren het er beiden over eens dat Bada Bing zelf ook de strijd nog niet heeft opgegeven en heel graag bij ons wil zijn. Dat merkte zij ook tijdens het verzorgen. Hij zat niet in een hoekje, maar kwam meteen naar de assistentes toe om contact te maken. Bovendien heeft hij nu geen pijn.

Daarom hebben we besloten de behandeling van drie dagen af te maken. Hij blijft aan het infuus en krijgt zo medicatie. Wij mogen op bezoek komen en vrijdag mag hij naar huis.

Dan kijken we thuis wel verder. Het kan zijn dat het thuis helemaal fout gaat en hij heeft waarschijnlijk sowieso niet langer dan twee maanden te leven. Wij hebben daarom ook wel heel duidelijk tegen elkaar gezegd dat als hij thuis weer niet eet, de dierenarts langskomt en we hem laten gaan. Maar dan kunnen we hem tot die tijd nog wel even thuis ‘doodknuffelen’ en afscheid nemen.

Mau mau

Vanmiddag werd Robin na zijn dutje wakker en ging hij meteen naar onze slaapkamer. Bada Bing ligt daar meestal op ons bed in het zonnetje, maar nu natuurlijk niet.

“Mau mau”, vroeg Robin aan me, want zo noemt hij Bada Bing.

Mau mau komt vrijdag thuis. Dan mag hij de hele dag in de zon op bed liggen terwijl hij naar de duinen kijkt. Hij krijgt een miljoen miljard snoepjes en we gaan hem de godganse dag onder zijn kinnetje en achter zijn oortjes aaien. Hij mag de hele dag tegen ons aan liggen zoals hij graag doet en misschien mag hij zelfs wel onder de deken slapen zoals hij vroeger altijd deed.

En als zijn tijd gekomen is, dan mag hij gaan. Maar ik weet zeker dat ik weet wanneer het zijn tijd is. En die tijd was nog niet vandaag.

***

Mensen die geen of niets met dieren hebben, die begrijpen hier misschien helemaal niets van en dat is prima. Ja, het is maar een dier. Maar het is wel mijn dier en voor mij is Bada Bing een gezinslid. Hij is sowieso al een derde van mijn leven bij mij. Ik kon me niet voorstellen hoe het is zonder hem in huis en ik vind de afgelopen dag al heel erg stil en ongezellig. Maar ik zal ik me daar dus wel heel snel op moeten gaan voorbereiden.

Liefs, Karen

P.S. Nierfalen bij katten komt dus wel vaker voor op oudere leeftijd. Als je kat opeens stopt met eten, ga dan direct naar de dierenarts. Katten lopen vaak lang met kwalen door, want het zijn echte survivors. Bing at sowieso nooit goed, dus voor ons was het een lastige, maar misschien is het wel een tip waarmee je jouw kat kunt redden?

De uitgelichte foto is een throwback naar ongeveer een jaar geleden. Robin was toen 9 maanden en Bada Bing net 13. Ik ben enorm dankbaar dat ze elkaar nog even hebben kunnen meemaken. 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

11 COMMENTS
 • Jacqueline
  2 jaar ago

  Ik ben dan zo iemand die niks met katten heeft (en waarbij ze altijd op schoot willen), maar ik snap dat je je zorgen maakt en Bada Bing niet kwijt wil. Hij is toch al jaren onderdeel van je gezin.

 • Annette
  2 jaar ago

  Getver, kan wel janken…. ben een enorme poezenliefhebber, Skoet is ook 14. Heel veel sterkte en dikke kus voor BadaBing

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   <3 Skoet wordt vast 25-30|!

 • Natasja
  2 jaar ago

  Oef, hier krijg ik toch even kippenvel van… heel veel knuffels voor jullie en Bada Bing! ♥

 • Marije
  2 jaar ago

  Zo ontzettend verdrietig. Heel herkenbaar. Ik kreeg de vraag ook toen ik met Spike naar de dierenarts ging en wist dat hij niet meer beter ging worden.

  Geniet nog van de tijd samen met je binkie.

 • Jantine
  2 jaar ago

  Het is toch elke keer weer naar he, als een van je maatjes en gezinsleden zo ziek wordt.
  Met de liefde die uit je post komt, ben ik heel blij dat Bada Bing nog even van zijn leventje bij jullie mag genieten. Veel sterkte met afscheid nemen de komende tijd.

 • Anne-Marie
  2 jaar ago

  Wat verdrietig. Maar ook heel mooi opgeschreven. Heel veel sterkte!!

 • Marijke
  2 jaar ago

  Zo rot! Ik kan het me nog heel goed herinneren van onze Nikos (die had wel wat anders, maar dat gevoel van wel/geen afscheid nemen is gelijk). Dus heel veel sterkte de komende dagen. En dat jullie nog een aantal fijne uren/dagen/weken samen mogen hebben.
  En een knuffel voor Bada Bing

 • Suzanne
  2 jaar ago

  Wat verdrietig Karen, dat is rotnieuws. Ik wens je veel sterkte en hoop dat Bada Bing nog lang bij jullie mag zijn. Hij boft met zo’n baasje (personeel) dat niet zichzelf voorop zet maar het welzijn van het dier. Mooi geschreven trouwens.

 • Sabine
  2 jaar ago

  Wat vreselijke als je geliefde vriendje opeens zo ziek is… heel veel sterkte en ik hoop dat ie de komende tijd nog heerlijk kan genieten van zn tijd bij jullie.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.