TOP
the best of november 2015: welke kruiden hebben negatieve bijwerkingen
Food Health

Welke kruiden hebben negatieve bijwerkingen?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

De laatste tijd zie je veel artikelen voorbij komen over hoe gezond bepaalde kruiden zijn. Ja, daar doe ik zelf ook aan mee. Ik ben dol op koken en op kruiden en ik vind het hartstikke fijn dat de natuur zo’n uitgebreide apotheek heeft. Maar hoewel veel kruiden natuurlijk hartstikke goed voor je zijn, hebben sommige ook bepaalde negatieve bijwerkingen. En ik vind dat als je vaak over de kracht van kruiden schrijft, je hier ook aandacht aan moet besteden, dus dat doe ik vandaag. Welke kruiden hebben negatieve bijwerkingen? Van een aantal ga ik het je vertellen en dan behandel ik met name de kruiden die de meeste mensen vaak eten. Ook vertel ik je welke bijwerkingen dat dan zijn. Benieuwd?

Peterselie

Er is een oud gezegde en dat gaat als volgt: ‘Peterselie helpt de man op het paard en de vrouw onder de aard’. Dat komt omdat peterselie(zaad) vroeger werd gebruikt als aborterend middel. Het heeft een stimulerend effect op de baarmoederspieren en kan daardoor weeën opwekken. Dat heeft vroeger aan veel vrouwen het leven gekost. Men dacht dat het voor mannen juist geslachtsdriftstimulerend werkte, vandaar het gezegde.

Het is nog steeds zo dat wordt afgeraden grote hoeveelheden peterselie te eten tijdens de zwangerschap.

Zoethout

De zoetstof in zoethout heet glycyrrhizinezuur en dit is een stof die de bloeddruk verhoogt. Als je veel zoethout eet of drinkt, dan kan dat dus bloeddrukverhogend werken, bovendien kan het oedeem (vochtophoping) veroorzaken en hoofdpijn en kortademigheid. Je moet dan ongeveer 10 t/m 14 gram zoethoutwortel eten, maar bij sommige mensen kan 1 tot 2 gram al deze bijwerkingen veroorzaken.

Zoethout zit vooral in drop en vanzelfsprekend in zoethoutthee. Het is dus verstandig hier een beetje mee te matigen als je last hebt van bovenstaande klachten.

Basilicum

Grote hoeveelheden basilicum kunnen ervoor zorgen dat je bloeddruk verlaagt. Niets aan de hand dus als je standaard een hoge bloeddruk hebt, maar als je bloeddruk over het algemeen laag is, dan moet je er een beetje oppassen.

Gember

Het is misschien wel mijn favoriete kruid, toch kleven er ook wel wat negatieve bijwerkingen aan gember. Zelfs in kleine hoeveelheden kan gember zorgen voor: winderigheid, brandend maagzuur, indigestie (problemen met de spijsvertering) en irritaties in de mond.

Hoe meer gember je eet of drinkt (meer dan 5 gram per dag), hoe meer kans je hebt op deze bijwerkingen en dan kan het ook nog huiduitslag tot gevolg hebben.

Overigens zijn er tegenstrijdige berichten betreft gember tijdens de zwangerschap. Aan de ene kant helpt het tegen ochtendmisselijkheid, maar de wetenschappers zijn er nog niet over uit of het ook negatieve effecten kan hebben. Tijdens je zwangerschap is het dus misschien verstandig er ook weer niet te veel van te eten of drinken.

LEES OOK >>> Waarom is gember gezond?

health: welke kruiden hebben negatieve bijwerkingen

Knoflook

Over het algemeen is knoflook hartstikke goed voor je. Toch is het wel zo dat als je bijvoorbeeld een probleem met je bloedstolling hebt, vooral verse knoflook slecht kan zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je meer gaat bloeden. Ook als je problemen met je maag of spijsvertering hebt, dan is knoflook niet goed voor je. Het kan je darmen namelijk irriteren.

Net zoals basilicum werkt knoflook bloeddruk verlagend. Als je last hebt van een lage bloeddruk dan moet je er dus niet al te veel van eten, want dan kan je bloeddruk te laag worden.

Rode Peper

We weten allemaal dat rode peper brandt als je het snijdt en je per ongeluk in je ogen gaat zitten met je vingers. Maar rode peper kan sowieso voor huid irritatie en jeuk zorgen. Het capsicum dat in hete peper zit heeft soms een irriterende werking. Ook als je snel last hebt van je darmen is rode peper geen goed idee. Bovendien kun je het echt heet krijgen van peper en daardoor rode koontjes krijgen. Als je veel en snel last hebt van couperose, dan werkt rode peper niet echt bevorderend.

Overigens krijg je rode peper zo van je handen af.

Kaneel

Teveel van iets is natuurlijk nooit goed, het is altijd goed om een beetje te variëren, maar gedurende een langere tijd teveel kaneel innemen, is echt slecht voor je. Dat kan namelijk je lever beschadigen. Het is sowieso af te raden om te vaak kaneel te gebruiken als je een zwakke lever hebt. Die kan je overigens al hebben doordat je ooit Pfeiffer of geelzucht hebt gehad.

Als je diabetes hebt, dan kan kaneel je bloedsuikerspiegel te veel verlagen.

LEES OOK >>> Wat doet kaneel voor je gezondheid?

Koriander

Veel mensen vinden koriander verschrikkelijk en als jij daar een van bent, dan heeft dat misschien wel een reden. Koriander kan namelijk allergische reacties tot gevolg hebben. Ook kan je huid gevoeliger in de zon worden door het kruid en dat kan weer een verbrande huid of op lange termijn zelfs huidkanker veroorzaken. Als je een licht huid hebt, is het belangrijk op te passen met koriander en zonnebaden.

Er is een onderzoek dat aantoont dat je van koriander diarree, maagpijn, donkere vlekken op je huid, dehydratie en zelfs depressie kan veroorzaken. Ook zou je cyclus door de war kunnen raken. Maar dan moet je wel 7 dagen lang meer dan 200 ml van een 10% koriander extract tot je nemen, dus dat is best veel.

Net zoals kaneel kan koriander, als je diabetes hebt, je bloedsuikerspiegel te veel verlagen en als je een lage bloeddruk hebt, dan is koriander ook niet goed. Want ook koriander werkt bloeddruk verlagend. Vooral in combinatie met medicatie voor een lage bloeddruk zou je moeten oppassen.

Als je allergisch bent voor koriander, ben je het trouwens waarschijnlijk ook voor alsem, anijs, karwij, venkel en dille.

Munt

Ook munt kan zorgen voor brandend maagzuur, hoofdpijn, een allergische reactie en wondjes in de mond. Dus als je last hebt van deze kwaaltjes en je drinkt veel muntthee, dan weet je nu waar het aan ligt.

Tot zo ver de negatieve bijwerkingen van kruiden. Ik heb dit artikel natuurlijk niet geschreven om je bang te maken en het is belangrijk om te beseffen dat het niet geldt als je er niet gevoelig voor bent en/of deze kruiden ook weer niet al te vaak eet en/of drinkt. Maar het is misschien wel goed om bewust te zijn van het feit dat ze ook negatieve bijwerkingen kunnen hebben.

Net zoals je bij een artikel over superfood maca bijna nooit leest dat je pil of spiraaltje het kan laten afweten als je dat elke dag eet. Of grapefruit ervoor zorgt dat veel medicijnen niet meer werken. Dus als je ergens gevoelig voor bent, of je slikt medicijnen, dan is het misschien wel verstandig even na te vragen of er dingen zijn die je beter niet kunt eten. Want ik heb natuurlijk niet alle kruiden behandeld en misschien is er wel een ander kruid waar jij heel gevoelig voor bent…

Vind je ook niet? Wist jij dat deze kruiden naast positieve ook negatieve bijwerkingen hebben? Weet je zelf nog een voorbeeld te noemen? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Meer lezen over kruiden? Dit boek ‘De beste recepten met geneeskrachtige kruiden en planten‘ (*) is erg interessant en handig!

Als je dit artikel interessant vond om te lezen, dan vind je dit wellicht ook boeiend?

Bronnen artikel: o.a. wikipedia, webmd.com,the whistling kettle & Gezondheidsnet.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

31 COMMENTS
 • Petra-michel
  8 maanden ago

  Hoi
  Onlangs ben ik er achter gekomen dat steranijs en venkel epileptische aanvallen stimuleert.
  Ik heb zelf epilepsie en nadat ik op de markt een heerlijk doosje steranijs thee mee had genomen.
  Kwam ik er na een aantal aanvallen achter elkaar achter dat deze thee jammer genoeg niet voor mij geschikt is.
  Hierdoor ben ik er toen wel bewust van geworden dat ik mijn kruiden eerst even moet checken op eventuele nadelige effecten op mijn gestel.

  • Karen
   8 maanden ago
   AUTHOR

   Wat vervelend zeg. En fijn dat je het hier meldt. Waardevolle toevoeging!

 • Bert
  1 jaar ago

  Ik heb Ras el Hanout Royal gevonden en strooi s morgens een mespuntje over de hummous op de boterham. Lekker, krijg van all het goede wat binnen.

 • Marijke
  2 jaar ago

  Ik ga spontaan zoethout thee zetten nu. Ben dol op koriander, knoflook en basilicim, dis wat tegenwicht met mijn lage bloeddruk kan geen kwaad ?

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, zo zie je maar weer, dat negatieve bijwerkingen voor anderen ook positief kunnen uitpakken 😉

 • Annika
  2 jaar ago

  Van sommigen wist ik het wel, van anderen niet. Zolang je alles niet iedere dag is, zit je wel goed. Kaneel gebruik ik het meest, zo lekker, bij bijna alles.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja precies! Alles met mate!

 • Sonja
  2 jaar ago

  Ik moet elke avond kaneel eten! En ik eet Gember uit de pot. En en en ik ga er gewoon mee door! Als ik alles moet laten wat ongezond is, kan ik net zo goed nu al een fikkie aanstoken en er in gaan liggen. ?

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Daarom staat er ook duidelijk in het artikel dat als je niet te veel eet, het geen probleem is 😉

 • Annette
  4 jaar ago

  Ik probeer heel weinig knoflook te gebruiken. Ik krijg er of last van mijn buik van maar ik ga vooral heel raar dromen, op het soort hallucineren af, hahaha dus voor mij liever geen knoflook en een heel klein beetje.

 • Daenelia
  4 jaar ago

  Dus de oplossing voor dropliefhebbers is drop met knoflook en basilicum! Ik zie een gat in de markt! 🙂 En munt helpt juist bij maagproblemen, dus ik snap het niet helemaal meer. Ik ga gewoon vrolijk door met mijn kruiden en specerijen en leg ik het loodje, weet je in ieder geval dat ik lekker gegeten heb!

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Brandend maagzuur is natuurlijk een heel ander probleem als indigestie! En volgens mij staat er ook gewoon in het artikel dat kruiden gezond voor je zijn, dus ga er vooral mee door, zou ik zeggen.

 • Chris
  4 jaar ago

  Ik gebruik regelmatig koriander en eet ook kaas met koriander. In combinatie met mijn lichte huid is het dus oppassen geblazen.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ja, vooral in de zomer. Wat best gek is omdat in Thailand bijvoorbeeld veel koriander wordt gebruikt. Maar de Thai zelf hebben natuurlijk veel pigment in hun huidjes.

 • Esmee
  4 jaar ago

  Food inspirerende tips en recepten vind ik steeds leuker worden!
  XOXO esmee

 • sunny mama
  4 jaar ago

  Een voorbeeld van een kruid met een negatieve bijwerking is nootmuskaat. Eet je er negen eetlepels (in één keer) van, dan ga je de pijp uit.

  Ik moet zeggen dat je hier in je lijstje nou toevallig nét alle kruiden opsomt (behalve zoethout) die ik heel graag en ook vaak eet. Met de kaneel ga ik een beetje oppassen nu. Die durf ik nog weleens in grote hoeveelheden in desserts te verwerken.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ja dat klopt, maar hetzelfde geldt dus ook voor kaneel. In te grote hoeveelheden is kaneel giftig. Maar als jij gewoon een recept aanhoudt, dan zal het echt wel meevallen.

 • Kiss & Make-up
  4 jaar ago

  Oei oei oei en ik meng echt bijna ELKE morgen flink wat kaneel in mijn havermout… Zou dat al te veel zijn denk je?

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik weet natuurlijk niet wat voor jou een flinke hoeveelheid is. Ik ben zelf ook heeeeeel dol op kaneel, maar ik probeer het niet dagelijks te eten.

 • Ilse
  4 jaar ago

  De meeste dingen wist ik helemaal niet!
  Dat zoethout de bloeddruk zou verhogen, wist ik wel. Ik had vroeger vaak last van een te lage bloeddruk en dan probeerde ik naast veel gezouten voedsel ook veel drop te eten.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik heb ook een lage bloeddruk, dus drop is voor mij ook goed. Dat is dan wel weer fijn 🙂

 • debby
  4 jaar ago

  Dit bovenstaande wist ik dus echt niet. Ik weet wel van nootmuskaat als je het teveel gebruikt je er een soort lcd trip van kan krijgen en dat Vetsin slecht is voor je hart. Ik gebruik zelf elke dag kruiden, gelukkig met mate

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Klopt, nootmuskaat is hartstikke giftig, nog erger dan kaneel. En vetsin is ook kankerverwekkend, dus dat zou ik echt mijden.

 • Anne-Marie
  4 jaar ago

  Goh, heb ik nooit geweten. Ik gebruik vaak kruiden maar nooit in enorme hoeveelheden en welke dat wisselt ook per dag. Interessant lijstje!

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Dan doe je het onbewust toch helemaal goed!

 • Godelieve
  4 jaar ago

  Kruiden gebruik ik met mate, al vind ik de meesten die jij hierboven noemt wel lekker.
  Dat veel kruiden ook ongewenste bijwerkingen kunnen hebben dat is minder bekend en daarom vind ik dit lijstje super!

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Er is niets mis met kruiden zolang je ze met mate gebruikt.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.