TOP
naar de kinderopvang of opvang aan huis
Kids Mama Personal

Naar de kinderopvang of opvang aan huis? (advies gevraagd!)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Robin is nu 9 maanden. Dat betekent dat ik bijna 9 maanden lang full time moeder ben geweest. Daar heb ik natuurlijk enorm van genoten. Het is echt een luxe om je kindje van zo dichtbij continu te kunnen meemaken zeker als ze zo klein zijn en de stappen zo snel achter elkaar volgen qua ontwikkeling. Toch is het nu tijd voor een volgende stap: Maar wordt het naar de kinderopvang of opvang aan huis? Ik twijfel! Misschien heb jij wel goede raad?

Zelf zorgen

Wij vonden het belangrijk dat Robin het eerste jaar thuis zou zijn. Ook in verband met de hechting is dat gewoon beter. Robin heeft de eerste twee weken bij een ontzettend lieve pleegmoeder gewoond. Als hij meteen naar de opvang was gegaan zodra we terug waren gekomen, had dat nog al verwarrend kunnen zijn voor hem. Bovendien zorgde ik zelf met liefde voor hem. Ik heb er lang op gewacht om moeder te worden, dus genieten zou ik! Dat deed ik dan ook met volle teugen en dat doe ik nog steeds.

Full time baan full time moeder

Daarnaast werkte ik ook nog eens full time. De eerste maanden sliep Robin heel veel en lag hij veel in de box, dus dat kon toen echt wel wat makkelijker dan nu. Of ben ik vergeten dat het toen ook soms best lastig was? Ik weet het oprecht niet meer. Hij sliep in ieder geval meer dan nu. Nu is het echt een ventje dat vermaakt wil worden. Inmiddels hebben we samen ons ritme gevonden, maar dat betekent wel dat ik naast overdag af en toe wat mailtjes beantwoorden, vooral in de avond werk. Als de kleine man prinsheerlijk ligt te slapen draai ik nog een werkdag van een uur of vier.

Oppas en opa en oma’s

Ja natuurlijk is Mark ook wel eens thuis. En op dinsdag komen opa en oma. Maar meestal is dat extra gezellig en kom ik ook niet echt aan werken toe, maar het is handig als ik een zakelijke afspraak of een event heb. Soms past onze lieve hulp op, dus ik heb heus wel mensen die het af en toe van me kunnen overnemen of te helpen. Maar toch…

Kruipen en lopen

Het gaat niet meer lang duren voordat Robin kan kruipen en lopen. Hij kan al heel goed zitten en om zijn as draaien en ik zie die beentjes al optrekken naar kruipstand. Bovendien wil hij als hij op schoot zit, graag gaan staan, dus dat lopen kan na het kruipen ook niet al te lang op zich laten wachten. En ik weet.. dan is het echt gedaan met mijn ‘relatieve rust’.

naar de kinderopvang of opvang aan huis

Eenkennig

Onze kleine allemansvriend begint langzamerhand een beetje eenkennig te worden. Vreemde mensen moeten niet te dichtbij komen en het is al wel eens gebeurt dat hij in huilen uitbarstte door iemand die hij niet kende. Ik vind dat niet erg. Eigenlijk juich ik het alleen maar toe, maar het betekent ook dat als we opvang willen regelen dat het nu moet.

Oriënteren

En dus zijn we ons aan het oriënteren. Bij ons in de buurt is geen gastouderopvang dus dat valt af. Dat had ik namelijk wel graag gewild, omdat het een ideale tussenoplossing is. Er is wel een kinderdagverblijf vlakbij, dus daar zijn we langs geweest. Bovendien is er ook iemand die wellicht op hem zou kunnen gaan passen. Het gaat maar om een dag per week, dus het is niet wereldschokkend maar toch… Ik vind het een van de belangrijkste beslissingen van mijn leven. Bovendien willen we op een gegeven moment hem natuurlijk wat meer dagen per week kunnen overdragen aan iemand anders.

Kinderopvang versus opvang aan huis

Inmiddels hebben we een extra werkplek gecreëerd in huis, dus dat hoeft geen obstakel meer te zijn. Momenteel werk ik namelijk gewoon in de woonkamer. Toch twijfel ik enorm.

Is iemand aan huis wel zo gezellig voor hem? Ik merk dat hij andere kindjes hartstikke leuk vindt en ze nauwlettend in de gaten houdt. Is het niet juist heel goed voor zijn ontwikkeling om andere kindjes te zien zodat hij kan spiegelen? Maar zo’n opvang aan huis scheelt weer tijd? En bacillen? Kindjes die naar de crèche gaan zijn continu ziek…maar volgens de consultatiebureau arts zijn ze als kleuters weer bijna nooit ziek. Maar als hij ziek wordt dan worden wij als ouders ook ziek. Dat hoor ik van mijn vrienden die nu steeds verkouden zijn. En wordt hij wel goed in de gaten gehouden. Kan er niet opeens een ouder kind op zijn hoofd gaan zitten en dat de begeleiders dan net aan het facebooken zijn en dat niet doorhebben? Zijn er niet te veel kindjes op zo’n kinderopvang? En dat slapen op zo’n slaapzaaltje? Hij doet nu al nauwelijks slaapjes… gaat hij daar dan wel slapen tussen de middag?

Advies gevraagd!

Kortom genoeg vragen. Maar ik heb niet voor niets een blog die gelezen wordt door ontzettend veel collega werkende moeders? Hebben jullie raad. Wat hebben jullie voor opvang gehad voor de kindjes of waar zou je voorkeur naar uitgaan? Wat zou je willen adviseren? Had je dingen anders gedaan? Hoe vaak gaan ze en waarom? Of misschien ben je wel een thuisblijfmoeder en heb je daar een goede reden voor? Overigens neig ik momenteel naar de keuze voor kinderopvang, maar ik twijfel of dat de juist is… Een heleboel vragen…

Deel je jouw ervaringen met mij? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.