TOP
naar de kinderopvang of opvang aan huis
Kids Mama Personal

Naar de kinderopvang of opvang aan huis? (advies gevraagd!)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Robin is nu 9 maanden. Dat betekent dat ik bijna 9 maanden lang full time moeder ben geweest. Daar heb ik natuurlijk enorm van genoten. Het is echt een luxe om je kindje van zo dichtbij continu te kunnen meemaken zeker als ze zo klein zijn en de stappen zo snel achter elkaar volgen qua ontwikkeling. Toch is het nu tijd voor een volgende stap: Maar wordt het naar de kinderopvang of opvang aan huis? Ik twijfel! Misschien heb jij wel goede raad?

Zelf zorgen

Wij vonden het belangrijk dat Robin het eerste jaar thuis zou zijn. Ook in verband met de hechting is dat gewoon beter. Robin heeft de eerste twee weken bij een ontzettend lieve pleegmoeder gewoond. Als hij meteen naar de opvang was gegaan zodra we terug waren gekomen, had dat nog al verwarrend kunnen zijn voor hem. Bovendien zorgde ik zelf met liefde voor hem. Ik heb er lang op gewacht om moeder te worden, dus genieten zou ik! Dat deed ik dan ook met volle teugen en dat doe ik nog steeds.

Full time baan full time moeder

Daarnaast werkte ik ook nog eens full time. De eerste maanden sliep Robin heel veel en lag hij veel in de box, dus dat kon toen echt wel wat makkelijker dan nu. Of ben ik vergeten dat het toen ook soms best lastig was? Ik weet het oprecht niet meer. Hij sliep in ieder geval meer dan nu. Nu is het echt een ventje dat vermaakt wil worden. Inmiddels hebben we samen ons ritme gevonden, maar dat betekent wel dat ik naast overdag af en toe wat mailtjes beantwoorden, vooral in de avond werk. Als de kleine man prinsheerlijk ligt te slapen draai ik nog een werkdag van een uur of vier.

Oppas en opa en oma’s

Ja natuurlijk is Mark ook wel eens thuis. En op dinsdag komen opa en oma. Maar meestal is dat extra gezellig en kom ik ook niet echt aan werken toe, maar het is handig als ik een zakelijke afspraak of een event heb. Soms past onze lieve hulp op, dus ik heb heus wel mensen die het af en toe van me kunnen overnemen of te helpen. Maar toch…

Kruipen en lopen

Het gaat niet meer lang duren voordat Robin kan kruipen en lopen. Hij kan al heel goed zitten en om zijn as draaien en ik zie die beentjes al optrekken naar kruipstand. Bovendien wil hij als hij op schoot zit, graag gaan staan, dus dat lopen kan na het kruipen ook niet al te lang op zich laten wachten. En ik weet.. dan is het echt gedaan met mijn ‘relatieve rust’.

naar de kinderopvang of opvang aan huis

Eenkennig

Onze kleine allemansvriend begint langzamerhand een beetje eenkennig te worden. Vreemde mensen moeten niet te dichtbij komen en het is al wel eens gebeurt dat hij in huilen uitbarstte door iemand die hij niet kende. Ik vind dat niet erg. Eigenlijk juich ik het alleen maar toe, maar het betekent ook dat als we opvang willen regelen dat het nu moet.

Oriënteren

En dus zijn we ons aan het oriënteren. Bij ons in de buurt is geen gastouderopvang dus dat valt af. Dat had ik namelijk wel graag gewild, omdat het een ideale tussenoplossing is. Er is wel een kinderdagverblijf vlakbij, dus daar zijn we langs geweest. Bovendien is er ook iemand die wellicht op hem zou kunnen gaan passen. Het gaat maar om een dag per week, dus het is niet wereldschokkend maar toch… Ik vind het een van de belangrijkste beslissingen van mijn leven. Bovendien willen we op een gegeven moment hem natuurlijk wat meer dagen per week kunnen overdragen aan iemand anders.

Kinderopvang versus opvang aan huis

Inmiddels hebben we een extra werkplek gecreëerd in huis, dus dat hoeft geen obstakel meer te zijn. Momenteel werk ik namelijk gewoon in de woonkamer. Toch twijfel ik enorm.

Is iemand aan huis wel zo gezellig voor hem? Ik merk dat hij andere kindjes hartstikke leuk vindt en ze nauwlettend in de gaten houdt. Is het niet juist heel goed voor zijn ontwikkeling om andere kindjes te zien zodat hij kan spiegelen? Maar zo’n opvang aan huis scheelt weer tijd? En bacillen? Kindjes die naar de crèche gaan zijn continu ziek…maar volgens de consultatiebureau arts zijn ze als kleuters weer bijna nooit ziek. Maar als hij ziek wordt dan worden wij als ouders ook ziek. Dat hoor ik van mijn vrienden die nu steeds verkouden zijn. En wordt hij wel goed in de gaten gehouden. Kan er niet opeens een ouder kind op zijn hoofd gaan zitten en dat de begeleiders dan net aan het facebooken zijn en dat niet doorhebben? Zijn er niet te veel kindjes op zo’n kinderopvang? En dat slapen op zo’n slaapzaaltje? Hij doet nu al nauwelijks slaapjes… gaat hij daar dan wel slapen tussen de middag?

Advies gevraagd!

Kortom genoeg vragen. Maar ik heb niet voor niets een blog die gelezen wordt door ontzettend veel collega werkende moeders? Hebben jullie raad. Wat hebben jullie voor opvang gehad voor de kindjes of waar zou je voorkeur naar uitgaan? Wat zou je willen adviseren? Had je dingen anders gedaan? Hoe vaak gaan ze en waarom? Of misschien ben je wel een thuisblijfmoeder en heb je daar een goede reden voor? Overigens neig ik momenteel naar de keuze voor kinderopvang, maar ik twijfel of dat de juist is… Een heleboel vragen…

Deel je jouw ervaringen met mij? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

12 COMMENTS
 • Tot vorig jaar hadden we de kids 1 dag per week op het KDV. Ik vond het voor de sociale ontwikkeling heel goed om ook met andere kinderen te leren ‘spelen’ (want wat doen ze aan spelen op die leeftijd?). En ze leren er van die simpele dingen: op je beurt wachten, dat de wereld niet alleen om hen draait (haha) en dat soort dingen. Een gastouder lijkt me nog fijner, ik vond het soms op het KDV wel erg druk (als er 3 kleine baby’s waren bijvoorbeeld, op 1 groep). Op vrijdag gaan ze hier naar Opa en Oma in Enschede, met nog 2 neefjes en een bekend kindje, en dat is ook echt heel leuk. Alleen merken we juist daar dat als iemand ziek is, de hele familie het heeft of krijgt, haha. Ik vond dat op het KDV nog best wel meevallen. Het lijkt me wel lastig om iemand in huis te hebben als je zelf werkt, of je moet echt een plekje maken waar je ongestoord kunt gaan zitten, want je wordt anders echt altijd gestoord.

 • Josan
  3 jaar ago

  Dreumes gaat naar kdv. Al vrij snel. Ik vind het wel belangrijk om het eerste levensjaar niet al te veel dagen op de kdv door te brengen. Yep die bacterieen ga je aan geloven. Maar wat ze nu krijgen, krijgen ze vaak niet als ze richting de basisschool gaan. Dan hebben ze een voorsprong in hun afweersysteem. Sinds ik weer werk gaat ze in totaal 2 hele dagen. Verdeeld over 3 dagdelen. Dus soms zit ze er ook alleen maar een ochtendje. Vanaf april ga ik meer uren maken. Dat kan ook want ze vindt het ontzettend leuk, is gewend en haar leiding is goud waard.

 • Annette
  3 jaar ago

  Mijn kids zijn vanaf het begin af aan (dus 4 maanden) naar het kinderdagverblijf gegaan, 2 dagen per week. Het gaf mij veel rust dat ook in vakanties etc er altijd een plekje voor hen was om heen te gaan. Vooral eenmaal op school met studiedagen, schoolvakanties etc vond ik het prettig en vooral heel rustgevend dat de donderdag en vrijdag altijd het Kinderdagverblijf er was. Opa’s en Oma’s waren vooral voor ‘noodgevallen’ en dat heeft voor mij altijd prima gewerkt.

 • Sonja
  3 jaar ago

  Ik had het geluk dat mijn moeder absoluut niet wilde dat haar kleinkinderen naar een opvang zouden moeten en ze kwam… een uur fietsend! Later op de scooter en toen is ze haar rijbewijs gaan halen! Stoer wijf!
  Ik werkte wel buitenshuis, dat lijkt mij wel een voordeel hebben. Als ik thuis kwam stond de warme maaltijd voor mijn gezin al klaar. Ja, ik kan wel zeggen dat ik een verwend nest ben! Mijn moeder heeft heel wat goedgemaakt.

  Nu? Ik denk dat ik zou stoppen met werken of thuiswerken en zelf de opvoeding doen. Ik heb spijt gehad dat ik altijd weg was… soms van 8 uur tot 23 uur ivm deadlines. Als alleenstaand moeder van Stef veel gemist, bij Yuri kwam ik met zijn 10e thuis te zitten en dat heeft onze band versterkt.

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  (Sorry, was nog niet klaar… kan hier wel boeken vol over schrijven)

  Maar als docent die pedagogisch medewerkers opleidt, zie ik wel veel verschil in kwaliteit tussen verschillende kinderdagverblijven. Inmiddels is het wel verbeterd de afgelopen jaren, doordat door bezuinigingen de kinderopvang kromp (de betere blijven bestaan), maar bijvoorbeeld ook doordat in o.a. Rotterdam een hoger taalniveau geëist wordt.
  Maar er zijn nog steeds organisaties die vooral voor de winst gaan en het uitdragen van een visie minder belangrijk vinden… Dus als je gaat rondkijken: kijk vooral naar de leidsters, hoe zij omgaan met de kinderen en wat ze jou kunnen vertellen over wat zij belangrijk vinden. Niet teveel afgaan op het verkooppraatje van een manager.

  Wat betreft opvang in je eigen huis heb ik geen ervaring, maar ik weet wel dat dat al kan met een niveau 2 mbo-opleiding. En dat zegt niet zoveel. Werkervaring en referenties zijn in zo’n geval goed om op door te vragen.

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  Mijn meiden zijn allebei naar een kinderdagverblijf geweest. En wat betreft het ziek zijn vond ik het reuze meevallen hoor. Grootste voordeel vond ik dat ze veel van andere kinderen leren. Zien eten, doet eten en dat geldt ook voor het zindelijk worden, leren opruimen en zelfstandig worden.
  Het kinderdagverblijf waar ze heen gingen, zat naast een park, dus ze waren ontzettend veel buiten. Ze hadden fantastische leidsters, voelden zich thuis.

 • Thea
  3 jaar ago

  Joep gaat – net als zijn grote zus dat heeft gedaan – twee dagen per week naar een kinderdagverblijf. En hij vindt het heerlijk. Vanmorgen wilde hij niet eens zijn jas uitdoen, maar meteen doorlopen naar de andere kindjes, want…er moest gespeeld worden!

  Kan me voorstellen dat het rust geeft als er iemand thuis komt oppassen; niet brengen, halen etc… Maar ik zou zelf – als ik thuis zou werken – ook afgeleid zijn 🙂

  Zijn kinderen op een kinderdagverblijf vaker ziek? Geen idee, die kinderziektes komen toch wel eens en je weet dat als er één kindje in de groep een 5de of 6de ziekte heeft, de kans groot is dat die van jou het ook krijgt, maar dan ben je ook soort van voorbereid. Ook leuk; vaak gaan de kindjes door naar dezelfde basisschool. Veel gezelliger als je elkaar dan al kent, toch? 🙂

  Al met al blijft het een belangrijke beslissing, volg ook je moedergevoel….

 • Mary-Lou
  3 jaar ago

  Wij hebben gekozen voor de kinderopvang. Eigenlijk geen andere opties overwogen. Een collega van mij is laaiend enthousiast over haar hulp thuis. De kinderen worden naar school gebracht en gehaald. De jongste doet haar dutjes in eigen bed. En ook kan er gekookt worden als ze dat wilt. Wel was het pas bij 3 kinderen goedkoper dan regulier kinderopvang. Wat ik zelf als een groot nadeel zie is dat je werkgever bent. Ook bij ziekte vd oppas moet ze doorbetalen en vervanging regelen. Ook heeft de oppas recht op vakantiedagen. Nu stemmen ze dat op elkaar af dus een heel groot probleem hoeft het niet te zijn, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden. Voor het contact met andere kinderen gaat de jongste een keer per week naar de peuterspeelzaal.

  Mooie foto van jullie. Heerlijk lachebekkie naast je.

 • Desirée
  3 jaar ago

  Ik heb zelf 1,5 jaar lang fulltime vanuit huis gewerkt en daarnaast fulltime gemoederd. Ik vond het enorm pittig en kwam mijzelf keer op keer tegen. Aan de ene kant niet de relaxte mama die ik wilde zijn en aan de andere kant steeds te weinig tijd voor mijn bedrijf waardoor ik me daar ook niet voor de volle 100% voor kon inzetten. Toen hebben we Shae naar een gastouder gebracht, maar sinds onze verhuizing juni afgelopen jaar zit ze bij een kinderopvang voor één hele + twee halve dagen en dat bevalt enorm goed! Voor haar meer uitdaging en lekker leren samen spelen, delen, eten, luisteren naar een andere volwassene etc. en voor mij meer tijd voor mijn bedrijf èn mijzelf 🙂

 • Freya
  3 jaar ago

  Mijn zoontje is vanaf dat hij vier maanden was naar de onthaalmoeder geweest (hebben jullie dat ook in Nederland?). Zij heeft hem opgevangen in haar eigen huis, samen met drie andere kindjes. Allemaal tussen 3 maanden en 2,5 jaar (dan gaan ze hier naar school). We hebben bewust gekozen voor kleinschalige opvang, bij iemand thuis. Dat geeft toch een ander gevoel, zowel voor mijn zoon als voor mij. Hij sliep en at daar ook beter dan thuis, trouwens. En ziek zijn, dat viel ook best mee. Ik vind het nog altijd een goede keuze: hij speelde met leeftijdsgenootjes en leerde er de eerste sociale contacten leggen. En één meisje die samen met hem bij de onthaalmoeder zat, daar speelt hij nog nog mee op school. Heel erg leuk om te zien.
  Maar slechts één advies: doe waar jij je goed bij voelt. Succes!

 • Anne- Marie
  3 jaar ago

  Ik kan me voorstellen dat je de keuze moeilijk vindt. Mijn zoon is van baby af aan 3 dagen per week naar de kinderopvang geweest en daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik weet niet of kinderen vaker ziek worden, heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal. Maar hij is zelden ziek geweest. Wat ik belangrijk vond, ook omdat hij enig kind is, dat hij sociale vaardigheden leert en leert delen. En ik merkte bijvoorbeeld ook dat hij op de opvang veel beter sliep en at. Andere kinderen deden het immers ook? Succes met het maken van je keuze!

 • Patricia
  3 jaar ago

  Ik ga de reacties ook nauwlettend volgen. Ben er zelf ook nog niet uit. Mijn ouders komen in ieder geval twee dagen per week. Die ga ik gebruiken om op kantoor aan de slag te gaan. Hoeveel ik verder nodig heb? Geen idee. Denk dat je je werk toch wat beter plant, omdat je van de kleine ook niets wil missen.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.