TOP
naam van jouw kind
Kids Mama

Wat is de naam van jouw kind(eren)? En waarom? 6 moeders vertellen…

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Sem, Julia, Sophie, Noah, Anna, Daan, Tess, Milan, Emma en Max. Deze tien namen hebben 1 ding gemeen en dat is dat ze (tot nu toe) in de top 5 van kindernamen in Nederland staan. Terecht, want het zijn natuurlijk ook hartstikke leuke namen. Zelf vond ik het best lastig om een leuke naam te bedenken. Ik vroeg me af hoe dat bij anderen was gegaan? Ik stelde 5 collega bloggers dezelfde 4 vragen. In dit blog artikel Wat is de naam van jouw kind(eren)? En waarom? lees je alles over de door hen gekozen namen, welke naam gevetood is, wat de betekenis van de naam is en de gedachte erachter en of ze het nog mooie namen vinden? Op zoek naar kindernamen inspiratie? Dan zou ik zeker even verder lezen… stay tuned

Hoe heet/heten jouw kindje(s) en welke naam was dat geweest als hij/zij het andere geslacht had(den) gehad?
de naam van jouw kind daan en jesse

Daan en Jesse

Linda Venrooij van Go or No Go : ‘Mijn tweeling heet Daan en Jesse. De naam Daan hadden we eigenlijk al als favoriet voor ik uberhaubt zwanger was. Toen het een tweeling bleek te zijn, hebben we lang nagedacht wat we mooi vonden passen bij Daan. Uiteindelijk kwamen we op de naam Jesse. Als we een meisje hadden gekregen, zou ze Lotte hebben geheten. Dat vind ik een prachtige naam. Een tweede meisje zou ik Liva genoemd hebben. Ook die naam vind ik heel bijzonder.’

Pauline van der Meulen van Voor mijn Kleintje: ‘Ik heb drie kinderen en ze heten: Fenne, Bodhi en Valerie. Fenne had Mika geheten, Bodhi had Bodine geheten (was de man het overigens niet mee eens) en Valerie had Morrisson geheten als ze van het andere geslacht waren geweest.’

Marije Witjes van Mrs. Mama: ‘Onze zoon heet Fons Yvo. Voor een meisje hadden we Noor Yvonne.’

Desirée Pelgrom-Geurts van Curvacious: ‘Ons dochtertje heet Shae Elisah. Als ze een jongetje was geweest was het ook Shae geweest maar dan waarschijnlijk geen tweede naam erachter.’

Tamara Postma van the Mommy Diaries: ‘Maxim, Floris en Lauren. Maxim had Lauren of Claire geheten als hij een meisje was. Floris had Lauren geheten als hij een meisje was. Lauren had geen naam gehad als ze een jongen was, want we kwamen er niet uit, hahaha!’

Karen Gregory van Dejlig (ja dat ben ik zelf): ‘Robin Jameson. En als hij een meisje was had hij ook Robin geheten’.

Wat is de betekenis van de naam/namen? Zit er een gedachte achter? Is/zijn je kind(eren) vernoemd?
naam van jouw kind pauline en bodhi

Bodhi en Pauline

Linda: ‘Daan betekent Mijn rechter is God. Jesse betekent God’s genadig geschenk. We hebben niet vooraf de betekenis opgezocht, pas achteraf toen we de namen gekozen hadden en we benieuwd waren wat de betekenis van de namen waren. We zijn niet gelovig, maar beide betekenissen vonden we wel heel erg mooi. Daan en Jesse zijn niet vernoemd.’

Pauline: ‘Achter de betekenis van de namen zitten geen speciale gedachtes. Ik heb er wel opgelet dat het niet iets heel geks betekende. Fenne betekent ‘moedige beschermer’. Bodhi betekent `Verlichting, Verbetering van de strijd.` En Valerie betekent ‘sterk zijn, gezond zijn, invloed hebben’ wat achteraf dan weer heel bijzonder is omdat zij op éénjarige leeftijd met kinderkanker te dealen kreeg.’

Marije: ‘Er zit geen speciale gedachte achter de naam Fons. Mijn man kwam hem tegen in een boekje en vond hem meteen leuk. Ik moest er even aan wennen, maar uiteindelijk vind ik het een hele stoere naam. De officiële betekenis is ‘hij die tot alles bereid is, bereid tot de strijd’. Yvo is naar mijn overleden moeder Yvonne.’

Desirée: ‘Shae is een naam die ik altijd heb onthouden naar aanleiding van zangeres Shea Seger waar ik vroeger graag naar luisterde, alleen vonden we de ae mooier dan ea. Daarnaast betekent de naam ‘vertrouwd’ en dat vinden we een heel mooie betekenis. De tweede naam is een vernoeming naar mijn moeder die voluit Elisabeth heet.’

naam van jouw kind marije en fons

Marije en Fons

Tamara: ‘Maxim heet voluit Maxim Enzo Wybe. Maxim betekent ‘De grootste’ of ‘De beste’ (no pressure natuurlijk ;)) Zijn tweede naam vond mijn vriend leuk en de naam Wybe is van mijn opa, die heet zo. Floris heet voluit Floris Valentijn. Floris betekent Florisant of bloeiend. Valentijn wilde mijn vriend als eerste naam, maar ik vind dat een verschrikkelijke naam. We spraken af dat als hij op Valentijnsdag geboren zou worden, ik was namelijk 17 feb uitgerekend, hij Valentijn zou heten. Anders Lucas, want tja, we waren er een paar dagen voor de bevalling pas over eens dat Floris ook wel heel leuk was. Lauren betekent gekroond met het Laurierblad, maar het is ook afgeleid van de Latijnse naam Laurentius, wat ‘Van Laurentium’ betekend, wat in het oude Romeinse rijk een stad was, letterlijk gezien dus ‘Uit Laurentium’. Niet zo heel erg spannend allemaal. Voluit heet ze Lauren Sophie, we hebben nog even getwijfeld om mijn overleden moeder te vernoemen, die Jeanette heette, maar we hebben besloten dat niet te doen. Iets wat ik soms best jammer vind.’

Karen: ‘Robin betekent ‘briljant, verlicht faam’. Maar het is ook een roodborstje. Robins joodse naam is Ruben en dat betekent ‘zie een zoon’. Wat wel grappig is, is dat de kleur van de stam Ruben rood is. Robin is vernoemd naar Mark’s vader, die is 20 jaar geleden overleden en mijn opa wiens Joodse naam ook Ruben is. Twee vliegen in een klap dus. De naam Jameson (zoon van James) heeft hij gekregen van zijn biologische moeder. We hebben met haar overlegd over de namen die we hem gingen geven.’

Welke naam die je partner had bedacht, wilde jij persé niet en andersom? En waarom niet?

Linda: ‘Jelle, zo heette namelijk een oud klasgenootje en elke keer als ik die naam hoor, zou ik daar aan moeten denken. Ik vond zelf de naam Stijn ook heel leuk, maar bij die naam zag Arno meteen een jongetje voor zich uit zijn klas vroeger. Rood haar, pukkels en altijd iedereen aan het pesten. Dat kon hem dus ook absoluut niet worden.’

Pauline: ‘Ik had mijn vetorecht op de naam Bodhi uitgevoerd. Maar aangezien ik niets te vertellen heb thuis, had dat totaal geen nut. Het ging als volgt:
Ik: „Ik vind “lees hier een willekeurige jongensnaam” wel mooi.
De man: „Nee, hij moet Bodhi heten, net als die surfende bankrover uit Point Break.”
Ik: „Niets ervan. Bodi of Beau zou nog kunnen.”
De man: „Nee, het moet Bodhi zijn, met een H. Net als die surfende bankrover uit Point Break.”
Ik: „Nee, echt niet!”
Op een gegeven moment kreeg de man toch wat twijfels omdat “Bodhi” toch wel een wat exotische naam is. En bovendien, wie vernoemt zijn zoon nou naar langharig surfend tuig?
De man: „Bodhi lijkt me toch niet zo’n goede naam. Heb jij nog een idee?”
Ik: „Nee, nu heb ik me al helemaal ingesteld op Bodhi. Hij gaat gewoon Bodhi heten.”
En omdat je met zwangere vrouwen nu eenmaal geen ruzie moet maken, heet onze zoon dus uiteindelijk ‘gewoon’ Bodhi.’

Marije: ‘Ik wilde Fons graag Pim noemen, maar dat vond mijn man verschrikkelijk.Hij moest dan steeds aan een kaboutertje denken. Dus. Rare man heb ik :-)’

naam van jouw kind desiree shae

Desirée en Shae

Desirée: ‘We lagen qua namen eigenlijk gelijk al heel erg dicht bij elkaar en hebben geen naam gehad die het absoluut niet zou worden. Wel wilden we geen oer-Hollandsche naam en hebben we daar nog wel wat flauwe grapjes over gemaakt tijdens de zwangerschap.’

Tamara: ‘Valentijn dus! Ik vind dat zo’n pestnaam. Ons valentijntje, vreselijk! Haha! Andersom vond hij Olivia voor een meisje en Julian voor een jongen verschrikkelijk!’

Karen: ‘Mark wilde graag Horatio of Nelson en het liefst die namen achter elkaar. Eh… nou nee. Hij vond mijn Ralph dan weer niet leuk. Dat vond ik juist zo lekker kort maar krachtig’.

Vind je het nog steeds een mooie naam/mooie namen?
de naam van jouw kind maxim floris lauren

Maxim, Floris & Lauren

Linda: ‘Beide namen vind ik nog steeds super mooi. Beide namen komen veel voor natuurlijk, maar dat wisten we al toen we ze hadden gekozen. Ik ben er nog steeds heel blij mee en voor mijn gevoel is Daan ook een echte Daan en Jesse een echte Jesse, haha. Ik denk dat iedere ouder dat wel herkent.’

Pauline: ‘Ik vind Bodhi nu een fantastische naam! Het past hem heel erg goed. De namen van de meiden ben ik overigens ook nog steeds heel blij mee.’

Marije: ‘k vind Fons nog steeds een hele leuke naam. Je hoort het niet vaak en het past echt bij ons en onze zoon.’

Desirée: ‘Ik vind dat Shae echt een prachtige naam heeft en heb er nog geen seconde spijt van gehad. Behalve dat we erachter kwamen dat “Shae. Nee, nee!” snel uitgesproken toch wel heel fout klinkt en we dat dus bewust niet meer doen :’)’

Tamara: ‘Ik vind alledrie de namen nog steeds prachtig! Toen we net bij elkaar waren hebben we bedacht dat Lauren wel een hele mooie naam was voor een meisje, dus het was heel speciaal om die na 9 jaar samen dan te kunnen geven!’

Karen: ‘Ja absoluut. Het is niet de meest originele naam, maar we hebben geen andere kindjes in onze omgeving die zo heten. We hebben nog heel even getwijfeld over James, maar we hebben wel vrienden die hun zoontjes zo hebben genoemd, dus ik ben wel blij dat we dat niet hebben gedaan’.

Lieve Linda, Pauline, Marije, Desirée en Tamara, bedankt voor jullie leuke antwoorden! Wat hebben jullie kinderen stuk voor stuk leuke namen gekregen.

Hoe heet jouw kind/heten jouw kinderen? Of hoe zou je een eventueel kind ooit willen noemen? Wat vind je een mooie naam en wat niet? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Vond je dit leuk om te lezen? Dan vind je dit misschien ook interessant:

Bron kindernamen svb.nl

Credits uitgelichte foto © Wavebreakmedia via Shutterstock. Foto’s in het artikel zijn van de geïnterviewden zelf en mogen verder niet gebruikt worden.

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

34 COMMENTS
 • Linda
  3 jaar ago

  Kindernamen en de reden waarom voor een naam gekozen is zijn altijd leuk om te lezen! Mijn kinderen heten Chimaero (zoon), Valkyrja (dochter), Nyachdi (dochter) en Qirinye (zoon). Het is altijd veel uitleggen en de reacties lopen uiteen van enthousiast te afkeurend, maar ik ben heel blij met de namen die gekozen zijn. Ze hebben ook allemaal een tweede naam, maar die zijn net zo lastig als de eerste naam 😉

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, ik moest ook even kijken. Op zich vind ik het wel leuk dat je originele namen hebt. Kort je ze niet af?

   • Linda
    3 jaar ago

    Nee, nooit! Zelf heb ik er ook een hekel aan als mijn naam wordt afgekort, dus bij een ander zal ik dat ook niet doen. Als de kinderen er later zelf voor kiezen om hun naam af te korten, of liever hun tweede naam te willen gebruiken, omdat dat om welke reden dan ook gemakkelijker of fijner is dan is dat hun keuze. Maar ik ga die vervelende moeder zijn die ze altijd bij hun volledige voornaam aanspreekt >;)

 • claire
  3 jaar ago

  Wat bijzonder dat er overleg met de biologische moeder van Robin heeft plaatsgevonden. Ik vind Robin Jameson heel mooi samen. Alsof het zo moest zijn.

 • Naomi
  3 jaar ago

  Onze zoon is een dag naamloos door het leven gegaan. Ik wilde Tobey, mijn vriend Pepijn. We kwamen er, ondanks dat ik twee weken over tijd was, niet uit ennhadden besloten dat we bij de geboorte vast direct zouden zien dat het een Tobey of een Pepijn was. Je raadt het al: Ik vond het een Tobey en mijn vriend een Pepijn. Uiteindelijk gaven de verpleegkundigen de doorslag: zij zeiden dat ze Tobey veel leuker vonden ? Dus onze zoon heet Tobey Pepijn; roepnaam Tobey. Tot op heden geen spijt van

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Wat een grappig verhaal Naomi! Ik vind Tobey heel origineel. Pepijn vind ook heel leuk, maar dat hoor je toch vaker.

 • YuStSoMe
  3 jaar ago

  Wat leuk om te lezen hoe namen bij diverse mensen iets oproepen.
  Ik reed naar het ziekenhuis bij nummer 1 om te bevallen. Een naam had ik nog niet en toen was daar Stef Bos, die zong op de radio. En hop… voor een meisje Steffie.
  Bij nummer 2 had ik een partner die meer bij zijn toekomstige kind betrokken was en van Dunja naar Troy en van Yuri naar Mira. De laatste combi werd het omdat in 2001 ruimtestation Mir de ruimte zou verlaten en Yuri, omdat op 12 april 2001 het 40 jaar geleden was dat hij om de aarde vloog. Gaaf he? 18 april werd hij geboren.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik hou zo van Stef Bos dat ik die naam echt enorm tof vind. Zeker met het verhaal erachter. Ik ken een paar leuke Yuri’s dus die naam, daar heb ik ook een goed gevoel bij.

 • Annette
  3 jaar ago

  Timo had Amber geheten als hij een meisje was geweest en Isabelle was David geworden 🙂 wel grappig dat ik bij beide zwangerschappen overtuigd was van de naam die het uiteindelijk is geworden maar enorm twijfelde over de naam als ze van het andere geslacht waren geweest. Wellicht toch een soort van oergevoel geweest misschien.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Dat is zeker grappig. Ik vind het allemaal mooie namen. De alternatieven ook. Isabelle stond hier ook vervormd op het lijstje. Ik vind zelf Isabeau heel mooi, maar ik weet niet of dat ooit nog gaat gebeuren, want Mark vond het niets.

 • Angelique
  3 jaar ago

  Mijn zoontje heet Keano, na het zoontje vernoemd van Debbie van de Pfaffs. Dat was zo’n ondeugend jongetje dat vonden we wel passend. Hij had Emma geheten als hij een meisje was.

  Voor een eventuele tweede hebben mijn huidige vriend en ik al een naam. Zowel voor een meisje als jongen. 2 hele korte namen

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik denk dan aan Keanu! Grappig is dat. Leuke naam hoor. En Emma vind ik ook echt prachtig. Mijn overgrootmoeder heette zo, dus ik heb een mooie band met die naam. Ik vind het alleen echt jammer dat ‘ie al zo vaak gebruikt wordt. Benieuwd naar jullie namen voor de tweede!

 • Kirsty
  3 jaar ago

  Leuk al die overwegingen en er zitten hele mooie namen bij ook.
  Onze Morris is vernoemd naar Jim Morrison. Hij was gek van muziek en een echte denker, dus de naam klopte ook echt bij hem. Zijn 2e naam Puck was het koosnaampje tijdens de zwangerschap en konden we geen afscheid van nemen na zijn geboorte. Was hij een meisje geweest had hij Robin geheten, of Robin Puck, zoals het nu ook Morris Puck is geworden 🙂

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Morris is zo’n leuke naam. Het kindje van hele goede vrienden van ons heet ook zo. Wat lief dat je hem ook Puck hebt genoemd. Ik ben zo blij dat je nog zo veel foto’s van hem deelt. Kus voor jou lieve Kirs.

 • Monique
  3 jaar ago

  Leuk om te lezen op welke namen de keus is gevallen en waarom 🙂 Ik ben nog steeds enorm blij met de naam Lise voor onze dochter. Het kiezen van de naam voor onze zoon die elk moment geboren kan worden had meer voeten in de aarde… Ik ben zó benieuwd hoe erop gereageerd gaat worden!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Lise is ook prachtig. Heel benieuwd naar de naam van nummer 2. Ik vond een jongensnaam zelf makkelijker? Maar dat was bij jullie dus niet zo?

   • Monique
    3 jaar ago

    Nee, bij ons echt andersom. Maar er zijn dan ook weer zoveel meisjesnamen die ik leuk vind dat dat het juist ook weer lastig kan maken…

 • Jeske
  3 jaar ago

  Wat een leuk stuk! Mijn dochters heten Sterre en Cleo. Sterre had ik al heel lang op mijn lijstje. Daar waren we snel over uit. Cleo, daar hebben we lang over na moeten denken. We hebben wat boeken door gebladerd. Uiteindelijk niet uit een boekje. Het betekent vaders glorie. Vond de mannelijke huisgenoot wel een leuke detail. Ze hebben ook nog een tweede en derde naam. Maar dat is een hele blog apart 😉

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ook hele leuke namen. Vooral Cleo vind ik prachtig! Ik vind de namen ook heel goed bij elkaar passen. Soms passen kindernamen niet zo. Ik zou dat zelf wel belangrijk vinden.

 • Anita
  3 jaar ago

  De naam kiezen is ontzettend moeilijk. Gelukkig hoeven we nu alleen nog meisjesnamen te bekijken dus dat scheelt, maar binnenkort moeten we toch maar eens een top 5 gaan maken en goed overleggen welke gedachte we beide hebben over DE naam!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik ben enorm benieuwd hoe jullie je prinses gaan noemen!

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  Leuk artikel!
  Mijn meiden heten Kyna en Lynn. Niet zozeer op betekenis uitgezocht, maar dat het allebei keltische namen zijn, zegt wel iets over de voorkeuren van mijn man en mij.
  Bij de oudste wilde ik vooral een naam die ik niet tegen zou komen in de klassen waar ik lesgeef en dat is gelukt. Bij de tweede vond ik dat iets minder belangrijk. Een korte naam vonden we ook allebei belangrijk, ze hebben al een lange achternaam en het is zo’n gedoe met schrijven.

  Persoonlijk vind ik namen met meer dan 3 lettergrepen niet zo mooi. Of waarbij je geen idee hebt waar nu de klemtoon ligt.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Lynn vind ik ook zo’n mooie naam. Leuk dat de Y er in beide namen in zit. Te lange namen vind ik ook minder. Die worden dan toch afgekort.

 • Rory
  3 jaar ago

  Balen, mijn hele reactie van een half A4-tje weg. Stom internet. We zitten te rommelen met allerlei extra verbindingen en repeaters en meer van dat soort gedoe. Anyway. Ik vind dit een heel gezellig artikel om te lezen. De achtergrond achter een naamkeuze te horen. Mijn hele verhaal in het kort. Onze favoriete naam sinds onze twintiger jaren was Merel. We dachten dat het niet meer ging gebeuren maar gelukkig raakte ik toch nog spontaan zwanger. Toen begonnen we na te denken over een tweede naam. Na allerlei lijstjes en geruzie over elkaars keuzes kwamen we ineens tot dé naam: Mila (destijds nog relatief onbekend). Maar hoe gingen we het nu met de naam Merel doen. We besloten om bij de geboorte te beslissen. En ze was en is een hele duidelijke ‘Mila’ (Merel) 🙂

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vind Mila ook ZEKER meer een Mila dan een Merel. Haha! Ik zou eigenlijk Suzan gaan heten, maar mijn ouders vonden me meer een Karen. Zo kan het dus ook gaan. Hadden wij bij Robin trouwens ook. We hadden een andere naam, omdat we dachten een donker kindje te krijgen, maar die naam vonden we niet passen. Ik wil hem alleen nog even bewaren voor als we toch nog voor een tweede gaan en die ook mogen krijgen 🙂

 • Marjolein
  3 jaar ago

  Onze zoon heet Timo. Kwamen we op toen er 12jaar geleden ons huis werd gebouwd en in de buurt een kind was geboren met de naam Timo en dat vonden we alle 2 een leuke naam omdat je niet vaak hoorde! (Tegenwoordig wel meer)
  Als het een meisje was geweest dan had het Jasmijn Romy geheten.

  Vroeger riep ik altijd dat ik mijn zoon Gijs wilde gaan noemen maar ja dan moet je niet een man met de naam Gijse tegenkomen en dat wilde ik mijn zoon niet aan doen.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vind Timo ook een leuke naam. Ik had vroeger een paardrijvriendje dat zo heette. Jasmijn vind ik prachtig! En Gijs, zo heet een goede vriend van ons, dus dat vind ik ook een leuke naam. Alleen niet zo handig in het buitenland, maar daar weet jouw man alles van 😉

 • Pauline
  3 jaar ago

  Wat is het leuk geworden Karen, leuk ook ook de andere verhalen te lezen! Bedankt 🙂

  • Josan
   3 jaar ago

   Ik moest echt lachen om jouw verhaal over die veto. Vrouw naar mijn hart 😉

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik moest ook heel hard lachen om jouw bijdrage Pauline, maar dat wist je al! Fijn dat je meedeed. Door al die leuke antwoorden van die leuke moeders is het zo leuk geworden 🙂

 • Bregje
  3 jaar ago

  Mooi om te zien welke verhalen er achter alle kindernamen zitten. Ik vond het kiezen echt wel een klus, maar ben nog altijd blij met de naam Laurens! 🙂

  • Pauline
   3 jaar ago

   Ja! Superleuke naam ook Bregje!!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik had vroeger even een crush op een SUPER knappe Laurens, dus je begrijpt dat ik dat ook een leuke naam vind 😉

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.