TOP
moeders op de fiets
Editorial Kids Mama

Bellende, zichzelf filmende of fotograferende moeders op de fiets (hou daar eens mee op)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Eigenlijk wil ik niet zo’n moeder zijn die andere moeders vertelt wat ze verkeerd doen. Ik zou bijvoorbeeld nooit zeuren over borstvoeding in het openbaar of niet. Of over of mensen wel of niet hun kinderen moeten vaccineren of dat ze een bepaalde draagzak niet zouden mogen gebruiken. Maar vandaag ga ik toch mijn voornemen links laten liggen, want ik ga moeders wel vragen iets niet te doen (en ik vraag het de vaders ook, maar die lezen hier een stuk minder mee). Bellende, zichzelf filmende of fotograferende moeders op de fiets. Hou daar eens mee op.

Moeders op de fiets

Okay… laat ik beginnen met te vertellen dat ik vroeger ook belde op de fiets. En misschien… al kan ik het me niet echt herinneren heb ik ook wel eens een selfie genomen. Maar dat zou ik dus nooit en dan ook echt nooit doen als ik Robin voor- of achterop heb zitten. Ik zou het sowieso niet meer doen, omdat ik vorig jaar een cursus heb gedaan voor ANWB en daar van alles heb geleerd over veilig rijden. Dat ging weliswaar over autorijden, maar het geldt voor fietsen ook en misschien ben je op je stalen ros nog wel iets kwetsbaarder ook.

Blikveld

Wat ik bijvoorbeeld heb geleerd is dat als je geconcentreerd bent op iets, je blikveld daarop gericht is. Daarom is autorijden al vrij lastig. We zien alles waar we naar kijken redelijk goed, maar wat van rechts en links komt, zien we eigenlijk al slecht. Kun je je voorstellen wat er gebeurt met je zicht als je ook nog je mobiel of camera moet vasthouden, je moet concentreren op de weg en een gesprek of hoe je je het beste op beeld komt? Dat je dus ook nog maar een hand aan het stuur hebt, zodat als je actie zou moeten ondernemen dat ook nog eens veel trager gaat? En veel riskanter omdat je je evenwicht kwijt kunt raken?

LEES OOK >>> Amsterdam, stad van mijn herinneringen (column)

Bellen op de fiets

Ik heb me al heel vaak verbaasd over moeders die met een kind voor en soms ook nog een kind achterop op de fiets ook nog hele gesprekken voeren. Vooral toen ik nog in Amsterdam woonde, waar het verkeer sowieso al verschrikkelijk is met alle trams, scooters die voorbij razen en ongeduldige automobilisten die gefrustreerd zijn omdat ze de stad niet doorkomen en als ze wel kunnen rijden, hard gas geven. Dan hebben we het nog niet eens over de veel te hard rijdende taxi’s en pizzabezorgers gehad? En die moeders maar kakelen aan de telefoon. Hoe dringend is zo’n gesprek dat je niet even kunt afstappen of wachten totdat je thuis bent?

Filmen en selfies op de fiets

Maar de laatste tijd is daar nog een nieuwe categorie bij gekomen. De vloggers en de ‘influencers’ die denken een leuk beeld te kunnen schieten van zichzelf op de fiets met hun kind voorop. ‘Kijk mij eens leuk door Amsterdam fietsen met mijn kind. Wat ben ik een leuke moeder hè?’ Alles voor de views en het image! ‘En ja joh… ik kan ook gewoon nog een kletspraatje houden.’ Een paar dagen geleden zag ik zelfs iemand met kind en hond voorop ook nog eens fietsend een heel kakverhaal ophangen voor de camera.

Er is echt NIEMAND die je vertelt dat je dat moet doen. Er kan niets urgents zijn aan een selfie of een filmpje maken op de fiets met je kind aan boord. Ik snap oprecht niet dat je het in je hoofd haalt dat risico te nemen. Selfie stick, strap op je telefoon of om je pols… het is gewoon niet veilig. Je maakt mij niet wijs dat het veilig kan.

Nieuwe trend

En toch komt er elke dag wel weer een voorbij. Een die zich waarschijnlijk heel druk maakt of ze haar kinderen moet vaccineren of niet, of borstvoeding nou beter is voor haar kind dan flesvoeding en die haar kind nooit maar dan ook nooit zou dragen in een volgens haar niet-ergonomische draagzak. Maar die wel graag een mooi shot op de fiets wil waarbij ze niet alleen zichzelf in gevaar brengt, maar ook jouw aller- allerliefste. Je kind vertrouwt op jou. Jij geeft hem of haar het goede voorbeeld.

Ik weet het niet hoor… Het zal 9 van de 10 keren gewoon goed gaan, maar net die ene keer dat het niet goed gaat…

Dat vergeef je jezelf toch nooit?

Wat vind jij van bellende, zichzelf filmende of fotograferende moeders op de fiets? Vind je dat gewoon kunnen of niet? Ik ben benieuwd!

Overigens schreef mijn leuke ‘collega’ Jessica van Fantastic Moms ook brief aan een bakfietsmoeder die met haar kroost door rood reed omdat ze op haar mobiel aan het kijken was. De blog Beste bakfietsmoeder lees je door op de link te clicken.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © luckyracoon via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.