TOP
moeders op de fiets
Editorial Kids Mama

Bellende, zichzelf filmende of fotograferende moeders op de fiets (hou daar eens mee op)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Eigenlijk wil ik niet zo’n moeder zijn die andere moeders vertelt wat ze verkeerd doen. Ik zou bijvoorbeeld nooit zeuren over borstvoeding in het openbaar of niet. Of over of mensen wel of niet hun kinderen moeten vaccineren of dat ze een bepaalde draagzak niet zouden mogen gebruiken. Maar vandaag ga ik toch mijn voornemen links laten liggen, want ik ga moeders wel vragen iets niet te doen (en ik vraag het de vaders ook, maar die lezen hier een stuk minder mee). Bellende, zichzelf filmende of fotograferende moeders op de fiets. Hou daar eens mee op.

Moeders op de fiets

Okay… laat ik beginnen met te vertellen dat ik vroeger ook belde op de fiets. En misschien… al kan ik het me niet echt herinneren heb ik ook wel eens een selfie genomen. Maar dat zou ik dus nooit en dan ook echt nooit doen als ik Robin voor- of achterop heb zitten. Ik zou het sowieso niet meer doen, omdat ik vorig jaar een cursus heb gedaan voor ANWB en daar van alles heb geleerd over veilig rijden. Dat ging weliswaar over autorijden, maar het geldt voor fietsen ook en misschien ben je op je stalen ros nog wel iets kwetsbaarder ook.

Blikveld

Wat ik bijvoorbeeld heb geleerd is dat als je geconcentreerd bent op iets, je blikveld daarop gericht is. Daarom is autorijden al vrij lastig. We zien alles waar we naar kijken redelijk goed, maar wat van rechts en links komt, zien we eigenlijk al slecht. Kun je je voorstellen wat er gebeurt met je zicht als je ook nog je mobiel of camera moet vasthouden, je moet concentreren op de weg en een gesprek of hoe je je het beste op beeld komt? Dat je dus ook nog maar een hand aan het stuur hebt, zodat als je actie zou moeten ondernemen dat ook nog eens veel trager gaat? En veel riskanter omdat je je evenwicht kwijt kunt raken?

LEES OOK >>> Amsterdam, stad van mijn herinneringen (column)

Bellen op de fiets

Ik heb me al heel vaak verbaasd over moeders die met een kind voor en soms ook nog een kind achterop op de fiets ook nog hele gesprekken voeren. Vooral toen ik nog in Amsterdam woonde, waar het verkeer sowieso al verschrikkelijk is met alle trams, scooters die voorbij razen en ongeduldige automobilisten die gefrustreerd zijn omdat ze de stad niet doorkomen en als ze wel kunnen rijden, hard gas geven. Dan hebben we het nog niet eens over de veel te hard rijdende taxi’s en pizzabezorgers gehad? En die moeders maar kakelen aan de telefoon. Hoe dringend is zo’n gesprek dat je niet even kunt afstappen of wachten totdat je thuis bent?

Filmen en selfies op de fiets

Maar de laatste tijd is daar nog een nieuwe categorie bij gekomen. De vloggers en de ‘influencers’ die denken een leuk beeld te kunnen schieten van zichzelf op de fiets met hun kind voorop. ‘Kijk mij eens leuk door Amsterdam fietsen met mijn kind. Wat ben ik een leuke moeder hè?’ Alles voor de views en het image! ‘En ja joh… ik kan ook gewoon nog een kletspraatje houden.’ Een paar dagen geleden zag ik zelfs iemand met kind en hond voorop ook nog eens fietsend een heel kakverhaal ophangen voor de camera.

Er is echt NIEMAND die je vertelt dat je dat moet doen. Er kan niets urgents zijn aan een selfie of een filmpje maken op de fiets met je kind aan boord. Ik snap oprecht niet dat je het in je hoofd haalt dat risico te nemen. Selfie stick, strap op je telefoon of om je pols… het is gewoon niet veilig. Je maakt mij niet wijs dat het veilig kan.

Nieuwe trend

En toch komt er elke dag wel weer een voorbij. Een die zich waarschijnlijk heel druk maakt of ze haar kinderen moet vaccineren of niet, of borstvoeding nou beter is voor haar kind dan flesvoeding en die haar kind nooit maar dan ook nooit zou dragen in een volgens haar niet-ergonomische draagzak. Maar die wel graag een mooi shot op de fiets wil waarbij ze niet alleen zichzelf in gevaar brengt, maar ook jouw aller- allerliefste. Je kind vertrouwt op jou. Jij geeft hem of haar het goede voorbeeld.

Ik weet het niet hoor… Het zal 9 van de 10 keren gewoon goed gaan, maar net die ene keer dat het niet goed gaat…

Dat vergeef je jezelf toch nooit?

Wat vind jij van bellende, zichzelf filmende of fotograferende moeders op de fiets? Vind je dat gewoon kunnen of niet? Ik ben benieuwd!

Overigens schreef mijn leuke ‘collega’ Jessica van Fantastic Moms ook brief aan een bakfietsmoeder die met haar kroost door rood reed omdat ze op haar mobiel aan het kijken was. De blog Beste bakfietsmoeder lees je door op de link te clicken.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © luckyracoon via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

15 COMMENTS
 • Nathalie
  2 jaar ago

  Geen gsm als je rijdt en met een fiets rijd je ook dus nee… ik zou het niet doen. Ik kan me dan toch niet concentreren. Maar ik ben ook soms op de gsm bezig wanneer ik wandel en eigenlijk…. zou dat ook niet mogen want ook dan moet je opletten… Maar ik doe het zelf. Maar ik heb net een blog geschreven over sociale media en toestanden en heb me voorgenomen om mezelf eens deftig onder de loep te nemen.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Heb je een punt hoor. Maar ik denk wel dat je dan minder kwetsbaar bent, omdat je op een fiets toch lelijker kunt vallen? En dat je ook langzamer voortbeweegt, dus dat het risisco minder groot is? Of zie ik dat verkeerd?

 • Sonja
  2 jaar ago

  Ik heb het nog nooit gezien. Kijk, dat je jezelf filmt op de fiets, jouw probleem (mits je een ander er niet mee in gevaar brengt) (wie dan ook) maar met een kind of een ander erbij… dat kan niet!

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja maar dat is het nou juist, in de meeste gevallen breng je ook een ander in gevaar.

 • Eva
  2 jaar ago

  Amen 🙌
  Ik erger me hier ook aan. Levensgevaarlijk 😩

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Dank voor je steunbetuiging! 🙂

 • Marijke
  2 jaar ago

  Guilty, vanochtend naar school, even de mist gefilmd voor op IG. Kon het niet laten, het was zo mooi. Wel op een stukje fietspad zonder verkeer van voren en opzij, alleen de voetgangers op het voetpad, maar toch….. Maar verder maak ik vaak alleen lopend, of stap ik even af voor een snelle foto. Ik blijf liever overeind. Vorig jaar hard gevallen met de fiets, nat, gladde weg door natte blaadjes en de telefoon in mijn hand voor navigatie. Ben daardoor echt wel veel voorzichtiger geworden. Dat was overigens (gelukkig) wel zonder kind….

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja dat ook nog, met al die herfstblaadjes is fietsen überhaupt al gevaarlijker deze tijd van het jaar.

 • Romy
  2 jaar ago

  Dit is voor mij ook een grote bron van ergernis, vooral omdat ik al een paar keer bijna een bellende, filmende of whats-appende persoon tegen mijn bumper heb gehad. Al dan niet met kind in een zitje. En als ik dan duidelijk maakte dat ik daar niet zo blij mee was, kon ik nog de middelvinger krijgen ook.

  Ik heb mijn telefoon tijdens autorijden op zo’n houder waarmee ik handsfree zou kunnen bellen en zelfs berichtjes kan sturen, maar zelfs dat doe ik liever niet meer. Het is gewoon te riskant. Dus nee, die vloggers en influencers mogen van mij gewoon een boete krijgen.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   De overheid is daar ook mee bezig. Toch kreeg ik best wat verbolgen reacties van moeders die mijn blog echt belachelijk vonden. De aanval is blijkbaar de beste verdediging?
   En wat jij zegt klopt, je loopt niet alleen zelf gevaar, maar je brengt ook nog andere weggebruikers in gevaar.

 • Paula
  2 jaar ago

  Ik zou het niet eens beperken tot moeders met een kind achter of voor op de fiets, maar zelfs moeders achter kinder- en wandelwagens. Waar is dan nog de communicatie met je kind ?
  Om nog maar niet te spreken over de moeder die ik een paar maanden geleden zonder van haar telefoon op te kijken zo de kinderwagen, bij een niet officiele oversteekplaats, de weg op zag duwen. Die door het gegil van anderen attent werd gemaakt op een naderende auto. Levensgevaarlijk !!

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja dat is ook echt debiel. Ik check zelf wel eens een app of maak een story, maar ik loop niet de godganse dag met mijn mobiel. Ik wil sowieso mijn zoon niet dat voorbeeld geven. Bovendien is hij leuker dan wat de rest van de wereld te melden heeft 😉

 • Bianca
  2 jaar ago

  Zelf doe ik het niet, maar ik zie het op Youtube wel vaak voorbij komen. Net zoals vloggen tijdens het autorijden…ook zoiets gevaarlijks.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja ook gevaarlijk, maar als je je telefoon in een houdertje op het dashboard hebt staan, vind ik dat wel anders. Je kunt ook gewoon een gesprek voeren met je medepassagier. Maar in principe is alle afleiding link.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.