TOP
Moeders horen niet te werken
Editorial Personal

Moeders horen niet te werken? (Over reacties op een nieuwsbericht & 1917 wil graag die meningen terug)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Afgelopen week was in het nieuws dat de kinderopvang in Nederland vol raken, omdat steeds meer moeders weer gaan werken. Dat hadden wij zelf ook al gemerkt, want ik kon zelf bij de opvang om de hoek de dagen die ik graag wilde al niet meer krijgen. Dit nieuwsbericht verbaasde me dan ook niet. Wat me wel verbaasde, waren de reacties onder het bericht…

Moeders horen niet te werken…

Ik loop een aantal reacties met je door:

‘Dat vindt ik geen goed nieuws ik vindt dat heel erg dat moeders moeten werken en niet bij hun kinderen kunnen zijn.
En die opvang verdient er goed aan met al die vakantie en studydagen van de leerkrachten.’

‘Mn levenswens is in vervulling gegaan toen mijn dochter 6 week geleden geboren is.
Wij kiezen daardoor dat ik niet meer werk of ga werken tot ze in elk geval 4 jaar is en naar school gaat. (Zoals alles nu gaat)’

‘Goed nieuws? Je kind droppen en door een ander laten opvoeden? En dat allemaal omdat je anders de hypotheek niet kan betalen of op vakantie kan? Of nog schokkender… omdat je tijd voor jezelf nodig hebt!!! Had je ook van te voren kunnen bedenken lijkt me.
Er zijn een hoop mensen die geen kinderen kunnen krijgen die heeeeeel graag hadden willen ruilen met u.’

‘Vinden jullie dat goed nieuws,die moeders denken alleen masr aan zichzelf. Ze willen kinderen omdat,dat zo hoort,maar verder willen ze er niet voor zorgen.’

‘Waarom moeten moeders perse carrière hebben of tijd voor hun zelf….
Tijd voor jezelf is wanneer ze in bed liggen en carrière maken doe je zonder kids’

‘Moeders die willen werken terwijl ze kinderen hebben! Daar zou jeugdzorg eens bij langs moeten gaan.’

LEES OOK: Naar de kinderopvang of opvang aan huis?

Moeders horen niet te oordelen

Je merkt het al aan de titel van dit blog artikel;  ik kan me helemaal niet vinden in de meningen van deze mensen. Sterker nog, ik word er gewoon boos van. Nou had ik het al een beetje kunnen weten dat er te veel mensen zo denken. Toen ik deze column  plaatste en die vervolgens op Vrouw.nl werd doorgeplaatst, ben ik ook maar gestopt met het lezen van het commentaar en de mailtjes. Want hoe haalde ik het in mijn hoofd überhaupt te willen werken? Dan had ik net zo goed kinderloos kunnen blijven.

Nou was ik helemaal niet van plan om in het begin te gaan werken, omdat ik me er ook heus wel bewust van ben dat de hechting belangrijk is. Maar het feit dat wildvreemden zo maar over jou oordelen, dat vond ik nog al wat…

Waarom willen mensen zo graag oordelen?

Is dat omdat ze zichzelf beter voelen? Of omdat ze denken dat hun keuze de juiste is? Hebben zij alle wijsheid in pacht? Hebben ze alle onderzoeken en studies gelezen met betrekking tot dit onderwerp? Of zijn ze gewoon jaloers? Kan ook nog natuurlijk. Waarom willen bepaalde mensen zo graag hun mening opdringen?

LEES OOK: Wat zegt die reactie over jou?

Verschillende argumenten

Kijk.. ik heb ook een mening over kinderopvang. Het lijkt mij ook goed voor een kind dat er een soort balans is. Dat het niet bij wijzen van spreken 40 uur naar de kinderopvang gaat. Dat lijkt me zelf vrij heftig voor een kind. Maar ik denk ook dat het aan ouders zelf is om dat goed te beoordelen. Ik heb vriendinnen die voordat ze kindjes kregen enorm succesvolle bedrijven/banen hadden opgebouwd. Beetje zonde om dat dat helemaal te laten varen, want een bedrijf of baan kan ook je ‘kindje’ zijn.

Bovendien zijn er genoeg moeders die helemaal niet hoeven te werken, maar dat nodig hebben om een leukere moeder te zijn. Om af en toe even niet te moederen. Dat heb ik zelf ook. Het was absoluut mijn levenswens om moeder te worden, maar ik vind het ook fijn om te werken. Om creatief te zijn, om mezelf intellectueel te blijven uitdagen en om gewoon even weer Karen te zijn en niet alleen maar mama.

Daarnaast vind ik het goed voor Robin om onder de kindjes te zijn. Dat lijkt me goed voor zijn ontwikkeling. Ik merk ook dat hij er behoefte aan heeft. Hij is enorm geïnteresseerd in andere kinderen en volgt ze op de voet.

Jezelf wegcijferen

Sowieso… mensen die zulke sterke meningen hebben… Mag je kind dan ook nooit meer uit logeren of ergens spelen? Houd je het dan ook thuis van de lagere school, want een kindje van 4 is ook nog niet zelfstandig? Zou je dan als moeder helemaal nooit meer wat voor jezelf mogen doen? Cijfer je jezelf echt helemaal weg voor je kind? Ik geloof er geen snars van! En als je dat wel doet, dan… nou ja.. laat ik daarover niet oordelen.

Want ik vind dat moeders niet over elkaar horen te oordelen in zaken dit onderwerp. Dat is mijn mening. De een doet het zo en de ander zus. De een moet werken, de ander wil werken en weer een ander wil graag thuisblijf mama zijn. Overigens lijkt me dat juist zelf heel zwaar. Maar iedereen kan zijn of haar eigen keuzen maken en het is niet aan iemand anders om die keuze te beoordelen. Je brengt je kind niet naar een gevaarlijke situatie? Sommige mensen doen alsof je je kind naar een soort instelling brengt waar ze drank en drugs krijgen en de hele dag zitten opgesloten.

LEES OOK: 18 rare regels voor huisvrouwen van vroeger

Conservatieve instelling

Hoe mooi is het dat we juist in een land wonen waar vrouwen (min of meer) dezelfde kansen krijgen als mannen? Een land waar vrouwen kunnen studeren? Waar vrouwen de keuze hebben wat ze met hun leven willen doen?

Wie ben jij dan als reageerder om die keuze te kunnen beoordelen? Wie ben jij dan om dat waar anderen zo voor gevochten hebben de grond in te boren? Ben je er dan niet trots op dat wij in een land leven waar het allemaal kan? Ik ben echt verbaasd dat Nederlandse vrouwen zo denken en zo oordelen.

Bovendien.. waarom worden de moeders altijd aangesproken? Gaan de vaders gewoon vrijuit? Wat is dat voor conservatieve instelling? Stemmen al die mensen ook SGP? En hoe zit het dan als een kind twee moeders heeft? Moeten die allebei thuisblijven? Of is dat een te moeilijke situatie? Is dat té 2017. WANT HALLO MENSEN! HET IS 2017 HÈ? GEEN 1917. 1917 wil overigens wel graag jullie meningen terug. En jullie stemrecht, want als ik sommige van die meningen lees, dan heeft de emancipatie nog een lange weg te gaan.

LEES OOK: Women who changed the world: Aletta Jacobs

Wat vind jij van dat soort reacties? Begrijp je ze, of snap je er, net als ik, geen snars van? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Foto © VGStockstudio via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.