TOP
Moeders horen niet te werken
Editorial Personal

Moeders horen niet te werken? (Over reacties op een nieuwsbericht & 1917 wil graag die meningen terug)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Afgelopen week was in het nieuws dat de kinderopvang in Nederland vol raken, omdat steeds meer moeders weer gaan werken. Dat hadden wij zelf ook al gemerkt, want ik kon zelf bij de opvang om de hoek de dagen die ik graag wilde al niet meer krijgen. Dit nieuwsbericht verbaasde me dan ook niet. Wat me wel verbaasde, waren de reacties onder het bericht…

Moeders horen niet te werken…

Ik loop een aantal reacties met je door:

‘Dat vindt ik geen goed nieuws ik vindt dat heel erg dat moeders moeten werken en niet bij hun kinderen kunnen zijn.
En die opvang verdient er goed aan met al die vakantie en studydagen van de leerkrachten.’

‘Mn levenswens is in vervulling gegaan toen mijn dochter 6 week geleden geboren is.
Wij kiezen daardoor dat ik niet meer werk of ga werken tot ze in elk geval 4 jaar is en naar school gaat. (Zoals alles nu gaat)’

‘Goed nieuws? Je kind droppen en door een ander laten opvoeden? En dat allemaal omdat je anders de hypotheek niet kan betalen of op vakantie kan? Of nog schokkender… omdat je tijd voor jezelf nodig hebt!!! Had je ook van te voren kunnen bedenken lijkt me.
Er zijn een hoop mensen die geen kinderen kunnen krijgen die heeeeeel graag hadden willen ruilen met u.’

‘Vinden jullie dat goed nieuws,die moeders denken alleen masr aan zichzelf. Ze willen kinderen omdat,dat zo hoort,maar verder willen ze er niet voor zorgen.’

‘Waarom moeten moeders perse carrière hebben of tijd voor hun zelf….
Tijd voor jezelf is wanneer ze in bed liggen en carrière maken doe je zonder kids’

‘Moeders die willen werken terwijl ze kinderen hebben! Daar zou jeugdzorg eens bij langs moeten gaan.’

LEES OOK: Naar de kinderopvang of opvang aan huis?

Moeders horen niet te oordelen

Je merkt het al aan de titel van dit blog artikel;  ik kan me helemaal niet vinden in de meningen van deze mensen. Sterker nog, ik word er gewoon boos van. Nou had ik het al een beetje kunnen weten dat er te veel mensen zo denken. Toen ik deze column  plaatste en die vervolgens op Vrouw.nl werd doorgeplaatst, ben ik ook maar gestopt met het lezen van het commentaar en de mailtjes. Want hoe haalde ik het in mijn hoofd überhaupt te willen werken? Dan had ik net zo goed kinderloos kunnen blijven.

Nou was ik helemaal niet van plan om in het begin te gaan werken, omdat ik me er ook heus wel bewust van ben dat de hechting belangrijk is. Maar het feit dat wildvreemden zo maar over jou oordelen, dat vond ik nog al wat…

Waarom willen mensen zo graag oordelen?

Is dat omdat ze zichzelf beter voelen? Of omdat ze denken dat hun keuze de juiste is? Hebben zij alle wijsheid in pacht? Hebben ze alle onderzoeken en studies gelezen met betrekking tot dit onderwerp? Of zijn ze gewoon jaloers? Kan ook nog natuurlijk. Waarom willen bepaalde mensen zo graag hun mening opdringen?

LEES OOK: Wat zegt die reactie over jou?

Verschillende argumenten

Kijk.. ik heb ook een mening over kinderopvang. Het lijkt mij ook goed voor een kind dat er een soort balans is. Dat het niet bij wijzen van spreken 40 uur naar de kinderopvang gaat. Dat lijkt me zelf vrij heftig voor een kind. Maar ik denk ook dat het aan ouders zelf is om dat goed te beoordelen. Ik heb vriendinnen die voordat ze kindjes kregen enorm succesvolle bedrijven/banen hadden opgebouwd. Beetje zonde om dat dat helemaal te laten varen, want een bedrijf of baan kan ook je ‘kindje’ zijn.

Bovendien zijn er genoeg moeders die helemaal niet hoeven te werken, maar dat nodig hebben om een leukere moeder te zijn. Om af en toe even niet te moederen. Dat heb ik zelf ook. Het was absoluut mijn levenswens om moeder te worden, maar ik vind het ook fijn om te werken. Om creatief te zijn, om mezelf intellectueel te blijven uitdagen en om gewoon even weer Karen te zijn en niet alleen maar mama.

Daarnaast vind ik het goed voor Robin om onder de kindjes te zijn. Dat lijkt me goed voor zijn ontwikkeling. Ik merk ook dat hij er behoefte aan heeft. Hij is enorm geïnteresseerd in andere kinderen en volgt ze op de voet.

Jezelf wegcijferen

Sowieso… mensen die zulke sterke meningen hebben… Mag je kind dan ook nooit meer uit logeren of ergens spelen? Houd je het dan ook thuis van de lagere school, want een kindje van 4 is ook nog niet zelfstandig? Zou je dan als moeder helemaal nooit meer wat voor jezelf mogen doen? Cijfer je jezelf echt helemaal weg voor je kind? Ik geloof er geen snars van! En als je dat wel doet, dan… nou ja.. laat ik daarover niet oordelen.

Want ik vind dat moeders niet over elkaar horen te oordelen in zaken dit onderwerp. Dat is mijn mening. De een doet het zo en de ander zus. De een moet werken, de ander wil werken en weer een ander wil graag thuisblijf mama zijn. Overigens lijkt me dat juist zelf heel zwaar. Maar iedereen kan zijn of haar eigen keuzen maken en het is niet aan iemand anders om die keuze te beoordelen. Je brengt je kind niet naar een gevaarlijke situatie? Sommige mensen doen alsof je je kind naar een soort instelling brengt waar ze drank en drugs krijgen en de hele dag zitten opgesloten.

LEES OOK: 18 rare regels voor huisvrouwen van vroeger

Conservatieve instelling

Hoe mooi is het dat we juist in een land wonen waar vrouwen (min of meer) dezelfde kansen krijgen als mannen? Een land waar vrouwen kunnen studeren? Waar vrouwen de keuze hebben wat ze met hun leven willen doen?

Wie ben jij dan als reageerder om die keuze te kunnen beoordelen? Wie ben jij dan om dat waar anderen zo voor gevochten hebben de grond in te boren? Ben je er dan niet trots op dat wij in een land leven waar het allemaal kan? Ik ben echt verbaasd dat Nederlandse vrouwen zo denken en zo oordelen.

Bovendien.. waarom worden de moeders altijd aangesproken? Gaan de vaders gewoon vrijuit? Wat is dat voor conservatieve instelling? Stemmen al die mensen ook SGP? En hoe zit het dan als een kind twee moeders heeft? Moeten die allebei thuisblijven? Of is dat een te moeilijke situatie? Is dat té 2017. WANT HALLO MENSEN! HET IS 2017 HÈ? GEEN 1917. 1917 wil overigens wel graag jullie meningen terug. En jullie stemrecht, want als ik sommige van die meningen lees, dan heeft de emancipatie nog een lange weg te gaan.

LEES OOK: Women who changed the world: Aletta Jacobs

Wat vind jij van dat soort reacties? Begrijp je ze, of snap je er, net als ik, geen snars van? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Foto © VGStockstudio via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

22 COMMENTS
 • Nathalie
  3 jaar ago

  Die reacties op het bericht heb ik ook met verbazing zitten lezen… waarom zou een vrouw perse thuis moeten blijven? Iedereen moet naast vader of moeder ook zichzelf kunnen blijven en ja ook ik heb wel mijn grenzen.

  Persoonlijk vind ik het niet goed als kinderen 40 uur per week in de opvang zitten, uitzonderingen daar gelaten. Maar het is voor iedereen persoonlijk, zelf hebben wij ook opvang… dan wel niet in de vorm van een kinderdagverblijf maar opvang is opvang.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Zelf lijkt me 40 uur ook te veel hoor, maar als vrouwen daarvoor kiezen, dan is dat hun keuze en wie ben ik om die te veroordelen?

 • Romy
  3 jaar ago

  Brrr, die reacties op dat nieuwsbericht. Alsof je een eeuw terug in de tijd gaat. Inderdaad, waar blijft de vader? Best shocking.

  Ik heb zo (naast het financiële aspect) mijn redenen om te blijven werken. Mijn man kan met zijn baan geen stap terug doen dus wij werken veel. Kind gaat 2 dagen naar de opvang en 2 dagen naar opa en oma. Ze is helemaal opgebloeid sinds ze weer naar de opvang gaat. Dat was ook de graadmeter, want als ze niet blij was geweest hadden we dingen moeten veranderen. Zij gaat voor.

  Ik was er vroeger van overtuigd dat ik thuis zou willen blijven, maar daar ben ik geen type voor. Zat mensen die daar een mening over hebben, maar so be it. Wel zou ik flexibeler willen zijn, voor haar. Dit jaar nemen we bewust meer vrije dagen tussendoor en ik kan vanuit huis werken als de nood aan de man is.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Dat had ik ook Romy. Ik dacht ook dat ik dat wilde vroeger, maar ik kan het helemaal niet. Wat fijn dat je dochter naar opa en oma kan.

 • Wat kunnen mensen toch achterlijk reageren. Ik vind zelf dat het je eigen keus moet zijn. En laat het er dan vooral 1 zijn waar je achter staat. Mijn kids gingen 1 dag in de week (ongeveer, net iets minder) naar het KDV en dat vonden ze geweldig. Voor de sociale vaardigheden goed, ze leren er van alles en ze vonden het dus ook echt leuk. Overigens zou ik mijn kind daar geen 5 dagen per week naartoe willen brengen, maar ik heb dan de luxe dat het niet hoeft. Aan de andere kant: ik zou zelf echt geen leuke moeder zijn als ik 5 dagen per week thuis ‘moest’ blijven bij mijn kids. Manlief heeft een dag ingeleverd qua werk en ik zelf 2, mijn ouders passen een dag op en mijn schoonouders ook. En zo hebben wij een prachtige balans in wat kan en wat goed is: beide opa’s en oma’s genieten ook enorm van een dagje met de kleinkinderen en dat vind ik dan ook weer belangrijk. Dus dag 1917 en hallo 2017!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Zo fijn dat beide grootouders kunnen oppassen. Dat scheelt een boel natuurlijk!

 • Ilse van Kreanimo
  3 jaar ago

  Zoals je zegt vrij conservatief.
  Ik begrijp dat mensen bewust kiezen om thuis te blijven, als dat financieel een haalbaar plaatje is, want dat is het voor velen echt niet.
  Ik begrijp echter ook dat vrouwen carrière willen maken en ik vind ook dat er niets mis mee is.
  Ik doe het half-half. Ik werk halftijds, omdat voltijds werken voor mij, met drie kleine kinderen en een man die vaak weken in het buitenland zit niet haalbaar bleek. Vooral ook omdat ik ook nog gemeenteraadslid ben, vrijwilligerswerk doe, voorzitter ben van de oudervereniging…

  Mensen moeten eens stoppen met te oordelen over anderen, over, zoals je zegt, vreemden.
  Je kent de situatie niet en dus kan je er ook niet over oordelen. Balans zal voor iedereen op een andere manier te vinden zijn…

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ja vind ik ook. Vooral als je diegenen helemaal niet kent.

 • Leonie van Mil
  3 jaar ago

  Ik snap dat soort reacties ook echt niet. Iedereen moet je in zijn waarde laten. Ik zou bijvoorbeeld heel graag willen stoppen, maar dat gaat niet omdat er ook brood op de plank moet komen. En ik zie dat mijn mannetje het heel erg naar zijn zin heeft op het KDV. Daarnaast leert hij daar ook veel. Hij doet ineens dingen die ik hem niet heb geleerd, maar op het KDV van andere kinderen. Dus alleen al om die reden zou ik blijven werken. Zodat hij lekker naar het KDV kan gaan en zich kan uitleven.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik hoor ook van veel moeders die tijdelijk geen baan hebben en stoppen bij het KDV, dat dat voor de kindjes helemaal niet goed en leuk is. Het is ook per kind verschillend denk ik.

 • Vee
  3 jaar ago

  Ik ben een oma van 6 kleinkinderen. Zelf heb ik altijd gewerkt naast de opvoeding van mijn 2 dochters, en heb nooit het idee gehad dat ze ook maar iets te kort zijn gekomen. Tijdens mijn 2 e zwangerschap moest ik een tijdje gedwongen thuis zitten. Ik vloog tegen de muren omhoog en vond het vreselijk hoe klein mijn wereld toen was. Mijn dochters werken beide. De jongste gedeeltelijk vanuit huis en op beurzen en markten waarbij ze de kinderen mee kan nemen. De oudste is een tijdje gestopt na de geboorte van haar derde kind maar vond het net als ik vroeger te beperkt om alleen maar thuis te zijn. Het fijne van Nederland is dat het hier allemaal kan en mag . Wil je thuis bij je kindjes blijven? Prima. Wil je werken? Ook prima. Leven en laten leven is mijn motto. Als jij als moeder goed in je vel zit, dan heeft je kind daar ook baat bij.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vind dat ook fijn hoor Vee. Ik ben er zelfs trots op dat we in een land leven waar alles kan en mogelijk is.

 • Anouk
  3 jaar ago

  Ik ben zelf opgegroeid in een gezin waarin mijn moeder niet tot weinig werkte tot wij een bepaalde leeftijd hadden. Mijn vader was de kostwinnaar en mijn moeder deed huishoudelijk werk en zorgde voor ons. Dat hadden ze zo afgesproken en dat was helemaal prima. Toevallig had ik met mijn moeder hier laatst een gesprek over, ik heb op dit moment geen vriend en ook geen kinderen maar stel… Ik wil gewoon lekker in het onderwijs werken, part-time. Hopelijk heb ik tegen die tijd een partner die ook part-time wil werken waardoor we vrij weinig hoeven te kiezen voor opvang. Ik woon ver van mijn ouders dus opa en oma kunnen dan niet zo veel doen (en ik weet dat ik nooooit meer terug wil naar de Achterhoek) dus dan ben je wel afhankelijk van opvang. Daarnaast kun je ook van opa en oma niet verwachten dat ze er altijd maar zijn, zoals dat bij ons thuis nog wel eens gebeurde.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Bij mij thuis waren mijn grootouders ook meer beschikbaar. Ik ging niet naar een KDV want mijn moeder was thuis. Maar dat kwam meer omdat mijn zusje verstandelijk gehandicapt is en ook thuis woonde. Anders was ze wel blijven werken, denk ik.

 • Christa
  3 jaar ago

  Ik word volledig kriebelig van al die oordelende en nare opmerkingen!
  Ik kan er alleen maar heel boos van worden want HOEZO OORDELEN DEZE MENSEN OVER ANDERE MOEDERS! Als ik dit soort nieuws zie ga ik expres de reacties niet meer lezen omdat ik dan echt woest wordt.
  Heel goed dat je dit onder de aandacht brengt! Top dit echt!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Soms kun je dat soort reacties ook beter niet lezen. Beter voor je gemoedsrust.

 • Sonja
  3 jaar ago

  Als alleenstaand moeder had ik twee keuzes, profiteren van de staat en de bijstand in, of mijn kind naar oma en fulltime werken aan onze toekomst? Ik koos het laatste. Achteraf had iets minder wellicht beter geweest.
  Ik vind dat je zelf moet kiezen wat je doet. Echter ik spreek nu uit ervaring, zou ik geen fulltime functie meer willen.
  En eerlijk? Een goede fundering kan alleen jij als ouder meegeven.
  Ik dacht ook soms wel eens als mensen alleen zonder kind op vakantie gaan, moet dat nou? Echter ik zie nu ook wel in hoe belangrijk tijd voor je partner nemen is. Mensen moeten meer omdenken!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Als je een leukere ouder bent als je af en toe zonder je kindjes weggaat, waarom niet?

 • Tamara
  3 jaar ago

  Ik kom uit een familie waarin het eigenlijk de norm is om samen fulltime te werken en waarbij de kinderen naar de opvang gaan. Dus ik heb altijd gedacht dat dat ook mijn toekomst zou zijn. Nu ik zelf moeder ben is dat hekemaal omgeslagen. Ik moet er niet aan denken om te gaan werken en mijn kinderen naar de opvang te brengen. Daarmee beperk ik mezelf heel erg, ook voor de toekomst, maar dat zijn zorgen voor later.

  Over dat niet oordelen, tja ik probeer dat ook niet te doen. Maar om eerlijk te zijn snap ik het gewoon niet waarom je je kind 40 uur per week naar een opvang zou willen brengen. Dat geldt voor moeders en vaders, want ik ben van mening dat er één van de twee best wat minder kan gaan werken.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Maar jij werkt toch zelf ook? Misschien wel meer dan 40 uur 😉 Alleen jouw kindjes gaan niet naar de opvang, maar inmiddels wel al naar school.

 • Joyce
  3 jaar ago

  Ik dacht altijd dat ik echt wilde gaan voor een goede opleiding en een goede baan. Toen ik eenmaal moeder werd veranderde dit helemaal en vind ik het echt een ramp om niet bij de kinderen te zijn. Nu ben ik alle dagen bij de kinderen en ik ben gelukkiger dan ooit.

  Ik vind dat het voor iedere vrouw een eigen keus moet zijn wat ze wil doen met haar leven en haar kinderen. Als werken haar een leukere moeder maakt dan moet ze dit vooral doen. Maakt werken je ongelukkig en je kunt thuis blijven? Doe dat dan!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Dat vind ik ook hoor Joyce. Ik vind niet dat we zo moeten oordelen. En op zich heb jij nog twee blogs waar je aan werkt, dus dat is ook al weer een beetje anders. Dat is toch ook een soort van werken? Maar het gaat me niet om de discussie wel/niet werken. Mijn punt is het veroordelen? Wie zijn die mensen die zulke sterke meningen hebben? Dat is toch raar?

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.