TOP
moeders die mom shamen
Editorial Mama

‘Je kunt het ook nooit goed doen’ (over moeders die mom shamen)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Ongeveer drie kwart jaar geleden schreef ik deze column: Beste supermama. Een brief aan de moeder die NOOIT wat fout doet en ALLES weet en kan). En een brief aan moeders die het nodig vinden om altijd meteen met het wijzende vingertje andere moeders te veroordelen. Die moeders.. die bestaan nog steeds. Helaas. Afgelopen week gebeurde er iets in verband met zo’n supermama waar ik zo hard om moest lachen dat ik het graag met je deel. ‘Je kunt het ook nooit goed doen’, over moeders die mom shamen en blijkbaar niet alleen niet over humor beschikken, maar ook wat zelfkennis missen. 

Over moeders die mom shamen

Een van mijn collega’s had een gesponsorde blog op haar site. Die blog ging over biologische koekjes van een bepaald merk en op Facebook verwees ze naar de blogpost met die, in mijn ogen, prima koekjes. Ik geef ze de dreumes ook wel eens. Ze zijn gezoet met appel of honing, glutenvrij en 100x beter dan een gewoon stuk speculaas of zoiets.

Maar nee. De koekjes waren niet goed genoeg. Volgens een mom shamer op Facebook. Want.. er zaten loze calorieën in, barstensvol met suiker en andere additieven. Mevrouw de mom shamer is namelijk niet alleen mom shamer, maar ook diëtiste of voedingsdeskundige, moet je weten. Tenminste.. daar ga ik dan vanuit, ze wist zo veel van voeding. Ik vond haar hoor college dan ook bijster interessant, want ik had geen idee dat  biologische koekjes barstensvol additieven zouden zitten. Ook best gek dat het niet op het etiket staat. Ja, er zit rietsuiker in de snacks, maar verder alleen wat maïszetmeel, kokosnootvet, eieren, appelpoeder, rijsmiddelen, natuurlijke aroma’s, vitamine B1 en dat allemaal afkomstig van biologische oorsprong.

Zij gaf zelf als alternatief altijd een cracker, rijstwafel, fruit (smoothie) of wat amandel/rijstemelk. Ja natuurlijk ook wel eens een koekje, maar niet deze koekjes want daar zaten dus veel loze calorieën in.

Eh ja. Dat je het even weet. Zij doet het dus beter. En een andere moeder deed het niet goed (genoeg).

Voeding

Zijsprong: Ik ben zelf ook veel met voeding bezig voor mijn kind. Het liefst maak ik zijn eten zelf. Hij mag niet de hele dag snoepen en zijn snacks zijn zo veel mogelijk biologisch. Ik wil hem niet laten wennen aan te veel suiker en zout, maar ik geloof ook in balans. En dat je kind af en toe heus wel een koekje mag en dan ook zeker zo’n biologisch koekje.

En ook ik frons wel eens als ik zie wat andere moeders hun 4 maanden oude kind al te eten geven, maar ik heb nou nooit de behoefte om zo’n moeder terecht te gaan wijzen. Tenzij er zich een levensbedreigende situatie voordoet, zoals moeders die vragen of ze niet gewoon kunnen blijven roken. Dan moet ik echt op mijn handen gaan zitten, om er niet op te reageren, maar ook dat ben ik aan het afleren.

Ik doe heus niet alles goed. Sterker nog. Ik doe vast dingen fout. Er is altijd wel iemand macro-biotischer. Natuurlijk zijn er ook moeders die zelf de koekjes voor hun kids bakken met rechtsdraaiende pruimen die geblancheerd zijn in een kilo quinoa zodat de loze calorieën eruit verdwenen zijn.

Uiteindelijk denk ik dat de meeste mensen proberen te doen waarvan zij denken dat het goed is voor hun kind en dat doe ik ook. Dus wie ben ik om een moeder te vertellen dat haar baby nog geen spare ribs mag en dat je met salami wellicht ook beter even kunt wachten.

‘Je kunt het ook nooit goed doen’

Terug naar de Facebookpost. Toevallig was bij een van mijn collega’s de opmerking ook niet onopgemerkt gebleven. Zij reageerde er dan ook op met: ‘Ik dacht dat rijstwafels ook niet goed waren voor hele kleine kindjes?’ Om daar achteraan keurig te vermelden dat ze zelf geen dokter is.

En toen kwam het. De reactie van de betweterende mom shamer: ‘Je kunt het ook nooit goed doen? Beetje afwisselen met andere lekkere, zo gezond mogelijke producten.’

Juist. Precies wat mijn collega blogger ook al in haar artikel schreef. Want ze wisselde af met fruit, rijstcrackers en yoghurt.

Het is nooit goed. Er is altijd wel iemand die ergens kritiek op zou kunnen hebben.

Misschien dat de mom shamers daar eens over na kunnen denken. Zelfs als je denkt het goed te doen, weet er altijd wel iemand het beter.

En lees deze blog ‘wat zegt die reactie over jou‘ ook even en dan vooral die laatste alinea’s.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze blog is tot stand gekomen met behulp van Tamara en Joyce.

Uitgelichte afbeelding Dima Sobko via Shutterstock.

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.