TOP
Column Personal

‘Wanhoop als business model?’ (Open brief aan Miss Natural)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Beste Eva van Zeeland,

In het verleden hebben we wel eens gemaild en tutoyeerden we elkaar. Dus ik ga ervan uit dat je dat nu ook goed vindt. Je mailde me, omdat je vond dat ik jouw zorgvuldig opgebouwde marketing misbruikt had. Ik had zo’n jaar of 7/8 geleden in jouw Miss Natural groep op Facebook een relevante blog gespamd. Dat mocht niet van jou.

Prima. Jouw groep, jouw regels. Het verbaasde me dan wel dat jij (en je collega’s) zelf een paar jaar later onder mijn blogs met als thema ‘mijn vruchtbaarheidstraject’ jouw cursussen en e-books kwam promoten. Dat vond ik dan weer niet okay. Vooral niet omdat ik een tijdje daarvoor als wanhopige onvruchtbare jouw e-book had gekocht ‘op een natuurlijke manier zwanger worden’. Daarin beloofde je van alles, maar het kwam er op neer dat je informatie deelde die je overal op Internet al gratis kon lezen. En daar vroeg je dan 26 euro voor? Voor die 10 pagina’s die ik zelf inmiddels na al die uren desperaat naar informatie zoeken op het wereldwijde web, ook wel had kunnen schrijven?

Lees ook: ‘Over een kinderwens en de weg naar een kind (deel 4: Over wanhoop en mensen die daar misbruik van maken)‘ 

Eigenlijk zou ik je geen aandacht moeten geven, want je hebt de laatste dagen al genoeg in the picture gestaan. Overigens.. chapeau daarvoor, want negatieve aandacht is ook aandacht.

Omdat ik wanhopige vrouwen wil waarschuwen

Toch besloot ik in de pen te klimmen. Dat heeft 2 redenen. Je blender actie waarmee je vrouwen en kinderen in gevaar brengt, die ga ik verder niet eens aanhalen. Daarmee heb je jezelf in mijn optiek sowieso al belachelijk gemaakt. Waar ik over wil schrijven zijn jouw praktijken betreft ‘op een natuurlijke manier zwanger worden’. Omdat ik wanhopige vrouwen die zich bevinden in de situatie waarin ik me ooit bevond graag wil waarschuwen voor jou, mevrouw de vruchtbaarheidscoach. Allereerst dat ze dat flut e-book van je niet kopen, omdat ik ze met liefde al die info die jij deelt gratis toe wil sturen.

Bovendien heb je me inmiddels ook persoonlijk gekwetst. Daar kom ik later op terug.

Laat ik beginnen met je te vragen hoe je dat zelf ziet? Nadat ik in mijn Instagram stories iets over die belachelijke oproep van je plaatste, overstroomde mijn mailbox. Allemaal mensen die slechte ervaringen met jou en je praktijken hadden. Van een onzin e-book ‘Slank door microbewegingen’ (blijkbaar grossier je in belachelijke e-books) tot spammen in groepen voor vrouwen die niet zwanger kunnen worden en agressieve benaderingen door jou – Miss Natural oftewel Eva van Zeeland – persoonlijk. Mijn collega’s van Love2bemama schreven er ook al over: ‘Kwakzalverij als verdienmodel over de rug van kwetsbare vrouwen‘.

Heb ik nou goed begrepen dat je voor die cursussen 5500 euro vraagt?

Begrijp ik nou goed dat je oproepjes plaatst of mensen aan jou adresgegevens van vriendinnen die moeite hebben met zwanger worden, kunnen doorgeven. Zodat je die vrouwen een hart onder de riem kunt steken? Klopt het nou dat je die gegevens gebruikt om die wanhopige en kwetsbare groep vrouwen te benaderen voor jouw cursussen? En heb ik het nou goed begrepen dat je voor die cursussen 5500 euro vraagt?

Is jouw business model wanhoop geworden? Ik begreep dat je eerst de marketing deed voor een fitnesszaak en dat je daar zelfs een award hebt gewonnen voor beste marketing strategie, dus blijkbaar heb je een goede leerschool gehad voor acquisitie.

Ik geloof in bepaalde alternatieve geneeswijzen

Beste Eva, laat ik je vertellen dat ik ook geloof in bepaalde alternatieve geneeswijzen. Ik heb vertrouwen in accupunctuur, orthomoleculaire geneeskunde, bioresonantie, osteopaten en gezonde voeding. Maar bij jou krijg ik toch een wat nare nasmaak. Ik denk dat dat komt, omdat ik niet zo in jou geloof. Omdat je doet alsof je vrouwen wilt helpen en ondersteunen, maar ze ondertussen leeg trekt en ze zelfs opbelt om jouw cursusjes en boekjes te slijten. Vrouwen die op hun allerzwakst zijn. Je kunt het weten, want je hebt je toch zelf ook ooit in die situatie bevonden? Bij je eerste kind doorliep je een vruchtbaarheidstraject. Je tweede zwangerschap kwam ‘vanzelf’. Wat heb je daarbij een geluk gehad, dat je het niet nog een keer hoefde mee te maken. Overigens gebeurt dat heel vaak.. Dat vrouwen voor hun eerste keer zwanger worden ontzettend veel moeite moeten doen en dat de tweede zwangerschap gewoon komt.

Zo bijzonder is dat niet. En zo bijzonder ben jij dus ook niet. Bovendien word ik echt kotsmisselijk van jouw vergelijking met joden tijdens WOII. Hoe durf je? Een groot gedeelte van mijn familie is uitgeroeid in WOII. Wat een disrespect voor al dat verdriet hebben jij en je collega’s anti-vaccers.

miss natural jodenster

Inmiddels beweer je dat je daar helemaal niet op doelde, maar de reactie hieronder bewijst anders. Ik wil graag dat mensen dit kunnen blijven zien. Je hebt het zelf verwijderd. Helaas voor jou zijn er genoeg screenshots te vinden van deze respectloze opmerking van je en staat deze opmerking ook nog op de Facebookpagina van Liesbeth Oerlemans (een andere natuurgeneeskundige waar ik overigens wel vertrouwen in heb en die jou aansprak op je post en woorden).

eva van zeeland

Je voelt je nauw verbonden met je grootmoeder en vergelijkt daarom anti-vaccers met slachtoffers van de Holocaust. Meen je dat nou? Hoe zie je dat zelf? Dat kun je toch niet menen? Er is echt nog geen malafide vruchtbaarheidscoach of sapjesmaker afgevoerd naar de gaskamers hoor. En dat gaat ook niet gebeuren. Dat moet je toch zelf ook weten. Hoe durf je die vergelijking te maken? Dan verkwansel je toch de nagedachtenis van je grootmoeder?

Ben je slecht of heb je hulp nodig? Ik vraag het me oprecht af.

Ik schreef het hierboven al. Je businessmodel is wanhoop. Maar laten we vooral ook angst niet vergeten.

Hoe zie je dat zelf? Wie zie jij als je je spiegelbeeld bekijkt? Welke nagedachtenis wil je zelf achterlaten?

Ik ben in ieder geval erg blij dat je in de tijd van mijn fertiliteitstraject alleen nog maar flut e-bookjes aanbood en geen cursussen. Want wat was ik toen wanhopig. Ik greep elke strohalm aan en ik weet bijna zeker dat op dat moment mijn ratio het in de steek had gelaten en ik wellicht zo’n cursus bij je gevolgd had.

Zo’n cursus waarover ik hoor dat het echt pure oplichterij is. Wellicht zie je dat zelf anders, maar ik weet niet of het je echt wat uitmaakt. Want jouw businessmodel is ook ‘negatieve aandacht is ook aandacht’ en je hebt die eurootjes toch al op je bankrekening staan.

Je verkoopt illusies en misbruikt wanhoop.

Of hoe zie je dat zelf?

Ik hoor het graag.

Groetjes! Karen

Beeld via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.