TOP
minder op mijn mobiel te kijken
Editorial Personal

‘Connecten door te disconnecten’ (over hoe ik probeer minder op mijn mobiel te kijken)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Afgelopen week las ik een verhaal van een moeder die op het strand haar kind kwijtraakte. Het verhaal had gelukkig een happy end, maar de nare ervaring had er wel voor gezorgd dat ze haar smartphone had verbannen. De ervaring was een eye opener geweest en toen ik het las, was het ook weer een wake-up call voor mij. In dit blog artikel vertel ik je over hoe ik probeer minder op mijn mobiel te kijken. Connecten door te disconnecten

Over hoe ik probeer minder op mijn mobiel te kijken

Even een stapje terug in de tijd. Ik zat zelf op het strand en had afgesproken met een vriendin. Mijn kind was op het KDV en dat is normaal mijn werkdag, maar het was plotseling prachtig weer en die vriendin zie ik nou ook weer niet meer al te vaak. Dus toen zij voorstelde op het strand te gaan lunchen, vond ik dat een fantastisch plan. Alleen… ik kwam met de fiets en zij moest nog parkeren en blijkbaar hadden er meer mensen het spontane plan gehad om op het strand te gaan lunchen.

Ik zat te wachten en naast me zat een moeder met kinderen. 4 kinderen. Geen idee of ze allemaal van haar waren, maar voor de goede orde nam ik dat maar aan. Twee van de kinderen zaten op de loungebank te spelen. De moeder keek op haar smartphone. Aan de blauwe balk te zien, zat ze te Facebooken. Niets mis mee. Dat doe ik ook vaak als ik niets te doen heb. Maar op een gegeven moment kwamen twee van de andere kinderen terug en een van de kinderen wilde zijn moeder heel graag wat vertellen. “Nu even niet”, zei de moeder. “Mama zit wat te lezen.” Ik zag dat ze geïrriteerd was. Met een schuine blik wierp ik een blik op haar mobiel. Ik zag een Instagram feed.

“Mag ik nu wat vertellen”, vroeg het jongetje. Met moeite kon de moeder haar blik van haar mobiel loskrijgen. “Okay”, zei ze.
Beteuterd zag ik het jongetje kijken. Een stuk minder enthousiast dan ik hem in eerste instantie aan zag komen lopen, begon hij het verhaal te vertellen. Het moment was weg.

Zo’n moeder wil ik niet zijn

Ik heb natuurlijk geen idee wat hieraan vooraf is gegaan. Misschien is het wel een stomvervelend kind met allerlei saaie verhalen die hij continu als een stroom diarree over zijn moeder heen werpt. Of misschien had de moeder wel een verschrikkelijke dag. Was ze ongesteld, had de vader haar ’s ochtends verlaten en was ze haar baan kwijt geraakt. Ik weet het niet.

Wat ik wel weet, is dat ik een moeder zag die totaal niet met de kinderen bezig was. En hoewel ik eigenlijk niet wil mom shamen, was het moment zelf voor mij een eye opener. ‘Zo’n moeder wil ik niet zijn’, zei ik tegen mezelf.

Een minuut of tien later moesten alle kinderen op de bank naast elkaar zitten. De moeder ging tussen de kinderen zitten om een selfie te nemen. “Voor Facebook”, riep ze nog.

‘Zo’n moeder wil ik niet zijn’, zei ik weer tegen mezelf. En ik vroeg me af of ik niet al zo’n moeder was?

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN >>> Gelukkig met je partner? Dan post je minder over je relatie op social media! (klopt dat?)

Connecten door te disconnecten

Want hé… laat ik eerlijk zijn. Ik zit ook veel te veel op mijn mobiel. En ik vind het soms ook echt heerlijk om doelloos te scrollen door feeds en albums van wildvreemde mensen die ik niet ken en ook nooit ga ontmoeten. Ik heb absoluut een smartphone verslaving. Een hele tijd geleden had ik al een enorme wake-up call door een app en ging ik detoxen.

En sinds die wake-up call gaat het ook echt wel wat beter, maar hallo.. het hoort ook een beetje bij mijn werk. En die en die is getrouwd en ik ben zo benieuwd naar de foto’s. Zou de baby van vriendin X zich al hebben aangekondigd? Heb ik die mail al binnen in verband met die opdracht? ‘Piep!’ Ah leuk een app. Ook ik denk wel eens bij een foto die ik maak: ‘Leuk voor Instagram.’ Ik geef het toe.

Maar als ik met mijn kind ben, probeer ik wel minder op mijn mobiel te kijken. Dat probeer ik over het algemeen ook minder te doen. Als ik een gezellige dag heb met vrienden, hoef ik dat niet meteen te delen. Ik geloof mensen ook nooit zo die zo’n fantastische avond hebben en daar 243 updates over plaatsen. Als je een gezellige avond hebt, heb je toch niet de behoefte je mobiel erbij te pakken? Heb je dan echt de behoefte om dat aan de buitenwereld te laten zien? Waarom eigenlijk? Maar dat kan ook echt aan mij liggen.. Ik vergeet juist mijn smartphone als ik het echt gezellig heb.

Met een van mijn vriendinnengroepen hebben we de afspraak dat als we  uit eten gaan, we allemaal onze mobiel inleveren. De eerste die ‘m pakt zonder dat het etentje voorbij is, moet de rekening betalen. Het is veel leuker om met mensen te zijn die niet continu naar hun scherm zitten te turen.

Dan connect je toch meer? Je kan elkaar dan toch veel meer aandacht geven dan als je ook half met de rest van de wereld bezig bent?

Smartphonegebruik bij mijn kind

Als ik met mijn kind ben, probeer ik echt met hem te zijn. Ik voer geen zakelijke telefoongesprekken en probeer niet te werken, tenzij hij slaapt. Op mijn smartphone probeer ik ook niet al te vaak te kijken. Vooral niet als ik met hem dingen aan het doen ben of op pad ben. Omdat hij een peuter is en momenteel alle kanten opschiet. Maar ook omdat eigenlijk alle updates me dan wel gestolen kunnen worden. De enige update die belangrijk is, zit live voor mijn neus. Ik wil van mijn kind kunnen genieten en niet van de vakantiefoto van X, Y, of wildvreemde Z.

En als laatste en dat is misschien wel de grootste uitdaging. Ik wil niet dat hij het beeld normaal gaat vinden van een ouder die veel met haar telefoon bezig is.

De smartphone is wat mij betreft een vloek en een zegen. Maar qua quality time met degenen die je liefhebt, vind ik het eigenlijk steeds vaker een vloek worden.

Gelukkig merk ik dat ik steeds minder behoefte begin te krijgen om op mijn smartphone te kijken. Minder behoefte om continu te delen. Soms vraag ik me echt af hoe we over 100 jaar op deze tijd terugkijken. Iedereen bezig met te kijken wat iedereen doet, om te missen wat er naast je op de bank gebeurt.

Ik wil genieten van het moment. Van het moment van mijn kind. Niet dat het moment straks weg is.

The next message you need is always right where you are.

– Ram Dass

Zit jij veel op je smartphone? Herken je dingen die ik vertel? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Gaudilab via Shutterstock.

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.