TOP
mijn idee van de hel
Column

‘Mijn idee van de hel’ (over in de langste file ooit terechtkomen met een baby)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Het is woensdag 15 maart, de dag van de verkiezingen en het is prachtig weer. Robin en ik zijn samen op kraamvisite bij een goede vriendin van mij geweest die een paar weken daarvoor is bevallen van een wonderschoon en lief meisje. Als ik wegga, zeg ik nog: ‘Vijf uur, mooie tijd om weg te gaan, dan zijn we vast en zeker op tijd thuis’.

Normaliter rijd ik zo’n 40 minuten over dit stuk.

Dat is natuurlijk afhankelijk van het verkeer, als het meezit rijd ik er een half uurtje over, als het tegenzit een uur. Robin eet zijn avondeten meestal rond 6 uur, aangezien hij bij L. thuis nog een hele banaan heeft gegeten, is het niet erg als hij vanavond iets later zou eten.

L. woont vlakbij de snelweg en vol goede moed rij ik weg, om vervolgens te concluderen dat het op de Wibautstraat helemaal vast staat.
‘Ach’, zeg ik tegen mezelf. ‘Het is natuurlijk spits. Iedereen komt net uit zijn werk en wil nog stemmen. Maar gelukkig is het woensdag en dan is het een stuk minder druk op de weg, dus voor de rest zal het wel meevallen’.

Het verkeer kruipt op een slakkengangetje weg en ik kijk reikhalzend uit naar het moment dat ik de snelweg op kan. Die is al bijna in zicht.

Op dat moment piept mijn navigatie:

‘Er heeft zich een ongeval voor gedaan op uw route, wilt u een alternatieve route kiezen?’ vraagt het aan mij. Ik twijfel, want ik moet nu beslissen. Ik sta al bijna op de rotonde van het Prins Bernardplein en ik ben al een half uur bezig geweest over de Wibautstraat.
Als ik op het knopje van de alternatieve route druk, zie ik niet zo snel hoe ik dan zou moeten rijden. Dus ik kies er maar voor gewoon de normale route te nemen.

Tja, en dat had ik natuurlijk niet moeten doen. Weet ik nu.

Als ik zie dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt, kan ik al niet meer terug.

Alles staat muurvast en er is geen mogelijkheid meer om ergens om te draaien. En dan begint Robin ook nog eens te huilen. Eerst zachtjes en vervolgens steeds harder. Ik kan niets voor hem doen behalve hem rustig toespreken. Hij zit in zijn autostoeltje achterin, ik voorin, ik kan niet bij hem om hem iets te geven of een kus te geven.

Dit is ‘mijn idee van de hel’.

personal peaks 62 file

Robin is inmiddels hysterisch. Ik voel me machteloos en ondertussen toeteren auto’s links en rechts van me omdat ze opgefokt zijn en er langs willen. ‘Hoe dan?!’, roep ik tegen een automobilist die mij een soort van mijn weghelft probeert af te drukken omdat hij het idee heeft dat mijn baan sneller gaat.

Mark belt vanuit het buitenland. Ik leg hem de situatie uit. ‘Ik kijk wel even online’, zegt hij. Als hij terugbelt, heeft hij slecht nieuws.

‘Het staat overal muurvast Ka’

, vertelt hij. ‘Het heeft geen zin om een andere route te nemen. Toch ben ik eigenwijs en neem ik de eerste afslag die ik kan vinden om in plaats van via de A10, de A2 te pakken om vervolgens op de A9 terecht te komen. Dat was het slechtste idee ooit, want vervolgens kom ik ook daar weer vast te staan en rij ik er dus nog gewoon lekker een uurtje langer over.

Ik twijfel of ik niet gewoon van de weg zal afgaan om naar vrienden te rijden die ook baby’s hebben zodat ik Robin daar eten kan geven. Maar als ik hun afslag zie en twijfel, knallen daar net twee auto’s op elkaar.

‘Het is een teken. Gewoon doorrijden’

, zeg ik tegen mezelf. Maar ik besluit wel bij de eerste mogelijkheid even van de snelweg af te gaan om Robin wat te drinken en te eten te geven. Ik heb natuurlijk geen complete maaltijd in mijn tas, maar gelukkig vind ik wel een verdwaalde soepstengel en rijstewafeltje.

Ik stel Robin gerust, geef hem kusjes en leg hem de situatie uit. Hij heeft rode vlekken in zijn gezichtje gekregen van het huilen en met waterige oogjes kijkt hij me aan.

‘We zijn nog best lang onderweg’,

vertel ik hem. ‘Ik denk dat je beter gewoon even kunt gaan slapen. Dan krijg je thuis lekker te eten’.

Als ik weer wegrijd, is het stil achterin. Robin is in slaap gevallen.

Terwijl het verkeer voortkruipt op de snelweg en ik nog anderhalf uur als ETA op de navigatie heb staan, bedenk ik me dat zo’n file natuurlijk enorm oncomfortabel is. Maar er is ergens een erg ongeluk gebeurt en voor de mensen die daar bij betrokken, is het natuurlijk echt heel dramatisch.

Ik probeer de situatie te relativeren.

Dat is voor mij sowieso een mechanisme om te realiseren dat het allemaal niet zo erg is, en dat er veel ergere situaties zijn. Zoals mensen die met baby’s en kleine kinderen op de vlucht zijn. Kindjes die er niets van begrijpen en ouders die geen idee hebben wanneer ze hun kindjes te eten kunnen geven. Ik sta in de file met Robin en dat is ruk, maar dat is niets vergeleken met mensen op een rubberen bootje een oversteek maken naar veiligheid.

Ruim 3 uur ben ik onderweg. Gelukkig slaapt Robin het tweede gedeelte van de rit gewoon door.

Als ik thuis kom, bel ik met Mark.

‘Ja, dit was zeker mijn idee van de hel’. Maar ik weet ook dat het altijd erger kan. Wat leven we in Nederland in een prachtig land dat ik zo’n file al als de hel kan ervaren.

Uitgelichte foto © Pathdoc via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.