TOP
met het gezin naar het zuiderzeemuseum
Family Things to do

Met het gezin naar het Zuiderzeemuseum (een dagje op bezoek in de geschiedenis van Nederland)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Op de middelbare school was mijn favoriete vak geschiedenis. Dat was ook een van de enige vakken waar ik een 8 voor had op mijn eindlijst. Ik hou van historische boeken en films en vind het leuk om me voor te stellen hoe het vroeger was. Vandaar dat ik het ook hartstikke tof vond dat we werden uitgenodigd in het Zuiderzeemuseum. Maar hoe is dat? Met het gezin naar het Zuiderzeemuseum? Is het leuk voor (kleine) kinderen? En is het ook leuk als je niet geïnteresseerd bent in geschiedenis? Ik vertel het je allemaal aan de hand van heel veel foto’s. Want tjonge, jonge, wat vond ik het moeilijk een selectie te maken van dit fotogenieke museum! 

met het gezin naar het zuiderzeemuseum binnenmuseumHet Zuiderzeemuseum

Voor wie nog nooit van het Zuiderzeemuseum heeft gehoord…Het Zuiderzeemuseum is een museum in Enkhuizen waar de geschiedenis van het dagelijks leven rond de Zuiderzee centraal staat. En dan voornamelijk voordat de Afsluitdijk in 1932 van de Zuiderzee het IJsselmeer maakte. Naast de geschiedenis wordt er ook gekeken naar de actualiteit en de toekomst van het gebied.

Het museum bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum. In het binnenmuseum vind je de schatkamer van de Zuiderzee. Er zijn allerlei tentoonstellingen die de collectie vanuit het nu laten zien. Bovendien kun je allerlei historische boten bewonderen.

Wij zijn zelf alleen in het buitenmuseum geweest. Daar komen voornamelijk de verhalen van de mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden tot leven. Je ziet hoe ze woonden, hoe ze leefden, werkten en aten en nog veel meer. Ik vertel je erover met een fotoverslag.

met het gezin naar het zuiderzeemuseumMet het gezin naar het Zuiderzeemuseum

Zoals ik al vertelde, zijn wij alleen in het buitenmuseum geweest. Onze peuter is net twee en doet overdag nog een dutje. Dat doet hij niet in de buggy en dus zijn we eind van de ochtend weggereden, zodat hij in de auto kon slapen. Begin van de middag waren we in het museum en omdat het prachtig weer was, begonnen we in het buitenmuseum. En daar was zo veel te zien dat we aan het binnenmuseum niet meer zijn toegekomen. Maar daarom hebben we wel een goed excuus om binnenkort weer terug te komen. Want dat zijn we zeker van plan!

Veel te zienmet het gezin naar het zuiderzeemuseum plaatjes

Hoewel het museum nou ook weer niet een megagroot museum is, is er namelijk wel enorm veel te zien. Elk plekje is mooi, bijzonder en fotogeniek. Er is zo veel zorg aan de inrichting besteed dat je je echt het gevoel krijgt terug te zijn in de tijd. Het is bijna jammer dat er ook andere bezoekers rondlopen.

Bewoners

met het gezin naar het zuiderzeemuseum bewoners

Wat vooral ook erg leuk is, is dat er allerlei ‘bewoners’ in het museum rondlopen. Zo kwam de voddenboer ons al tegemoet gefietst toen we aan kwamen lopen. Daardoor komt het museum echt tot leven. Je kunt deze mensen ook van alles vragen en zij weten je allerlei interessante anekdotes te vertellen. Over het leven, hun beroep en de dagelijkse dingen van vroeger.

met het gezin naar het zuiderzeemuseum wasvrouw

Het levert ook mooie plaatjes op. Je loopt over een bruggetje en je ziet opeens een vrouw de was doen in het beekje naast haar huis.

met het gezin naar het zuiderzeemuseum vissersvrouw

Of je ziet op de dijk opeens een vissersvrouw in gedachten verzonken over het water turen. Zo moet het geweest zijn. Vrouwen die eindeloos naar de zee keken of ze hun man en zonen al weer terug zagen komen. Als ze überhaupt terugkwamen. Wat dat betreft prikkelt het museum ook echt je fantasie. Ik kan me voorstellen dat je als kunstenaar er ook echt geïnspireerd kan raken.

Fotografie
met het gezin naar het zuiderzeemuseum vis

Naast geschiedenis vind ik het zelf leuk om te fotograferen. En echt… wat is er veel te fotograferen in het museum. Het is dat ik een selectie moest maken, maar het liefst had ik jullie alle 300 foto’s die ik gemaakt heb, laten zien. Kijk deze kleuren dan! Dit is de ingang van een huis in een ‘winkelstraatje’. De combinatie van de Delfts blauwe tegeltjes van modern(er) en ouderwets is toch geweldig?

met het gezin naar het zuiderzeemuseum reclameborden

En hier de gevel van een oud snoepwinkeltje. Overal door het museum zie je de details van vroeger. Antieke bewegwijzering, antieke aanduidingen en antieke reclameborden.

Ontdekkingstocht

met het gezin naar het zuiderzeemuseum

In het buitenmuseum ga je echt op ontdekkingstocht. Elke hoek die je omslaat vind je weer een nieuw prachtig plaatje. Van een gezellig pleintje met dorpskerk, tot een leuke gracht of een schattig steegje met verscholen huisjes of een speeltuin.

met het gezin naar het zuiderzeemuseum doorkijkje

Je voelt echt de sfeer van vroeger. Een oud dijkhuisje achter de dijk met buitentoilet en een klein trappetje de dijk op.

met het gezin naar het zuiderzeemuseum pleintje

Of je loopt een steegje in en je ziet opeens een prachtig tuinhuis, een doorkijkje naar een Zaanse koopmanstuin of een paar mooie pakhuizen van honderden jaren geleden.

met het gezin naar het zuiderzeemuseum

Met het gezin naar het zuiderzeemuseum straatje

Bijna elk huis kan je bezoeken. De apotheek is ook echt een apotheek van vroeger en bij de slagerij vertelt de slager zelf over hoe zijn vak terug in de tijd werd uitgevoerd en hoe bijvoorbeeld het vlees werd bewaard.

met het gezin naar het zuiderzeemuseum feestwinkel

Aan elk detail is gedacht. In de feestwinkel van vroeger stap je echt 100 jaar terug in de tijd. Het is ook echt een feestwinkel van vroeger. Deze stond in Amsterdam en is compleet verhuisd inclusief het interieur en snuisterijen.

met het gezin naar het zuiderzeemuseum lompenboer

Voor het huis van de voddenboer zie je de lompen al uitgestald. Overigens staat daar ook de bakfiets geparkeerd waarmee hij eerder over het terrein fietste (zie de foto bovenaan).

Woonhuizen

met het gezin naar het zuiderzeemuseum woonhuizen

In een aantal woonhuizen is de inrichting van vroeger nog helemaal intact gelaten. Maar in andere woonhuizen kan je juist weer moderne kunst bewonderen. Het is elke keer weer een verrassing wat je gaat treffen als je naar binnengaat.

met het gezin naar het zuiderzeemuseum

Heel interessant vonden wij een van de woonhuizen waar verteld werd over hoe het huishouden vroeger uitgevoerd werd. Dat het allemaal erg romantisch leek, maar dat vrouwen ook in de winter als het vroor buiten de was moesten doen. Een echtpaar sliep samen in de bedstee. De bak die je rechts ziet hangen, daar lag de baby in. In het huis was nog een bedstee waar soms wel 8 kinderen in sliepen. De allerkleinsten (de onderdeurtjes) sliepen in het hok onder het bed. Daar komt de term ‘onderdeurtje’ ook vandaan.

Moestuinen

met het gezin naar het zuiderzeemuseum moestuin

De meeste huishoudens groeiden vroeger ook hun eigen gewassen. Heel biologisch! In het museum vind je dan ook bij veel huizen uitgebreide moes- en bloementuinen. Erg interessant en inspirerend om te zien, voor een tuinierster in de dop :).

met het gezin naar het zuiderzeemuseum moestuin 2

Zoals je ziet op de foto vond de peuter het ook superleuk om door de moestuinen heen te rennen. Hij vond het museum sowieso een groot avontuur. Want overal liepen beesten rond zoals varkens, eenden en zelfs een kat.

Speeltuinen

met het gezin naar het zuiderzeemuseum speeltuin

Daarnaast liggen er in het museum wat speeltuinen verscholen. Bovendien is er een plein waar je oud Hollandsche spellen kunt doen zoals kegelen en ringwerpen. Leuk voor kinderen en voor volwassenen!

School

met het gezin naar het zuiderzeemuseum school

Ook leuk om te zien: De inrichting van de klaslokalen. Ik stond hier naast een oudere vrouw die er emotioneel van werd omdat ze zelf nog in zo’n bankje had gezeten. De oude kaarten zijn prachtig en in de gang staan de klompen netjes in het rek. Je voelt echt hoe het geweest is. Leuk detail: Hier wordt ook regelmatig schoonschrijf- en aardrijkskundeles gegeven.

Kinderprogramma

met het gezin naar het zuiderzeemuseum kinderen

Onze peuter is nog net wat te klein, maar vond het desondanks superleuk. Van alle indrukken was hij zo moe geworden dat in de auto terug meteen zijn ogen dichtvielen. Voor de wat grotere kinderen is het museum helemaal een succes, want er is van alles te doen. Kinderen kunnen er op verkenningstocht, klompen pimpen, of een klompenbootje maken. Er zijn speurtochten, ze kunnen er leren touwslaan of op ‘schrijfcursus’. Je kan zeep maken, er is een expeditie waterwerken en als klap op de vuurpijl is er ook nog een verkleedkist waar kleding van vroeger te vinden is, waar kinderen zich mee kunnen verkleden. In het binnenmuseum zijn leuke tentoonstellingen voor kinderen. Dus ook op een regenachtige dag is er genoeg te doen en te zien.

Eten en drinken

met het gezin naar het zuiderzeemuseum water

Het is dat ik dus niet alle foto’s kan plaatsen, maar er zijn ook nog allerlei leuke plekken te vinden zoals een visrokerij waar je ook echt een visje kunt eten. Of een oud café waar je wat kunt drinken. Maar je kan ook bij het gewone restaurant eten in het Amsterdamse huis waar ‘moderne’ hamburgers en andere lekker happen op de kaart staan.

Met de museumbootmet het gezin naar het zuiderzeemuseum boot

Leuk detail: Als je met de trein komt, kan je van het station van Enkhuizen met de veerboot naar het museum. Maar ook op het museumterrein zelf kan je op de boot stappen en over het terrein varen. Het museum ligt ook tegen de haven en het IJsselmeer aan, dus rondom zie je overal masten en water. Dat geeft het museum ook nog net dat kleine beetje extra sfeer.

Onze ervaring in het Zuiderzeemuseummet het gezin naar het zuiderzeemuseum molen

Je zal het vast tussen de regels door al gelezen hebben, maar ik ben hartstikke enthousiast. Ik vind het museum echt geweldig. Het is een leuk uitje voor het hele gezin. Zelfs als je niet echt geïnteresseerd bent in geschiedenis, is er genoeg te zien en te beleven. Wij vonden het als gezin ook leuk om te doen en gaan dus zeker snel terug. Ook omdat we nog veel niet hebben kunnen zien. Neem dus je tijd, als je gaat!

met het gezin naar het zuiderzeemuseum straatje 2met het gezin naar het zuiderzeemuseum karen 2

Houd je van natuur, kunst, boten, voertuigen, geschiedenis, ambachten, eten, kledingdracht, fotografie, buiten zijn, water? Dan zou ik zeker het museum een keer bezoeken. Enkhuizen zelf is trouwens ook echt de moeite waard. Het is een prachtig oud stadje met allerlei mooie monumenten. Echt een leuke plek voor een weekendje weg bijvoorbeeld. Wij willen zelf binnenkort ook graag naar Sprookjeswonderland, dus wellicht kunnen we het combineren of maken we er een tweedaags uitstapje van.

met het gezin naar het zuiderzeemuseum bord

Het museum is bijna het hele jaar open, alleen op eerste Kerstdag is het gesloten. Het buitenmuseum is van april tot eind oktober open. In de vakantie zijn er meer activiteiten en zeker voor kinderen is er dan enorm veel te doen. Het is voor kinderen sowieso een ontzettend leuke omgeving om op een leuke manier de geschiedenis van Nederland te leren kennen.

Wil je meer informatie? Kijk dan op de website van het Zuiderzeemuseum!

Ben jij wel eens in het Zuiderzeemuseum geweest? Lijkt het je interessant? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

♥  FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.