TOP
mening over vaccineren
Editorial Health Personal

‘Wat als…?’ (mijn mening over vaccineren, een persoonlijk verhaal & gelijke behandeling van ouders?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Tot op heden heb ik me nooit uitgesproken uitgesproken over vaccinaties. Als je een beetje alert bent, dan had je tussen de regels door mijn mening wel kunnen weten. Vooral als je mijn column ‘Maar is hij dan niet gevaccineerd?‘ hebt gelezen, waarin ik vertel over ons zoontje dat de waterpokken kreeg toen we op vakantie waren in de VS. Vandaag ga ik toch eens een keer mijn plasje doen en vertellen wat ik ervan vind. Of ik vind dat kinderdagverblijven kinderen moeten kunnen weigeren en ik heb een belangrijke opmerking en vraag over gelijke behandeling van ouders. En dan deel ik ook nog eens een persoonlijk verhaal. 

‘Wat als…?’

Toen mijn moeder zwanger was van mijn jongere zusje kreeg ik rodehond. Pas vanaf 1987 wordt er gevaccineerd tegen rodehond. Voor die tijd nog niet en destijds waren er dan ook duizenden kinderen per jaar die deze ziekte kregen. Waaronder ik. Tegen rodehond zijn geen medicijnen en het gaat vanzelf over. Desondanks kunnen de gevolgen van rodehond erg naar zijn. Vooral voor zwangere vrouwen. Rubella oftewel rodehond kan voor ernstige afwijkingen zorgen bij ongeboren kinderen.

Mijn zusje werd geboren en eigenlijk wisten mijn ouders meteen dat er iets ‘mis’ was. Pas jaren later zou de echte diagnose volgen: Mijn zusje heeft een vorm van autisme en is verstandelijk beperkt.

Of dat het gevolg van ‘mijn’ rodehond is geweest, dat zullen we nooit weten. Mijn ouders zeggen altijd dat het daar niet aan gelegen kan hebben, maar het is ongetwijfeld door hun hoofd gegaan.

Wat als ik geen rodehond had gekregen?

Vaccinatie bij adoptie

Als je een kindje adopteert, ben je verplicht om te vaccineren. Dat vraagt de overheid (ministerie van justitie) aan je en je moet er voor tekenen. Voor de goede orde plak ik het bewuste fragment uit het aanmeldformulier voor aspirant adoptieouders hieronder.

mening over vaccineren adoptie

Eigenlijk was het voor mij nooit echt een vraag geweest of ik ons kind wilde vaccineren of niet, maar toen het echt verplicht werd, zijn we ons er toch eens in gaan verdiepen. Vooral omdat ik een zusje met een vorm van autisme heb en op diverse kanalen te pas en te onpas beweerd werd dat dat een oorzaak van vaccinaties zou kunnen zijn. Nou had mijn zusje het al voordat ze gevaccineerd werd, maar toch. Al snel kwamen we er achter dat het autisme argument niet klopte. Bovendien bleken ook veel andere argumenten niet waar en dus konden wij met een gerust hart ons kind laten vaccineren.

Al hebben we er wel voor gezorgd dat hij een bepaald vaccin niet dubbel kreeg. In de VS hanteren ze een ander vaccinatieprogramma dan in Nederland en hij had er daar al een paar gekregen waardoor we hier de ‘mix’ van vaccinaties los hebben laten geven in overleg met huisarts en consultatiebureau.

Vaccineren verplichten bij Kinderdagverblijven en andere scholen

Persoonlijk vind ik het goed dat er voordat kinderen naar het KDV en ander onderwijs gaan, gecheckt gaat worden of ze gevaccineerd zijn en zodra ze dat niet zijn, ze geweigerd worden.

Veel ouders die niet vaccineren, verschuilen zich achter het feit dat de vaccinatiegraad in Nederland zo hoog is en dat we toch nergens bang voor hoeven te zijn? Ik vind dat best een bizar argument. Want als iedereen zo denkt, schiet die graad toch omlaag? Bovendien is het lekker makkelijk: Jij hoeft je kind niet te vaccineren omdat andere ouders dat wel doen? Hou op zeg. Als klap op de vuurpijl weten we allemaal dat een vaccinatie nog steeds geen garantie is, dat je de ziekte niet kan krijgen. Dus ik wil niet dat onze peuter desondanks risico loopt, omdat andere ouders verzaken.

Anti-vaxxers

Maar na jaren online discussies over wel of niet vaccineren volgen, zie ik ook wat voor argumenten er genoemd worden door de anti-vaxxers. Recent plaatste ik daar op twitter nog een draadje over, dus als je benieuwd bent, klik dan op onderstaande tweet:

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Juist omdat ik de argumenten van de anti-vaxxers ken, denk ik dat verplichte vaccinaties er bij hun niet ingaan. Omdat de meesten zo met aluhoedjes op in rare complottheorieën denken. Een van die theorieën is bijvoorbeeld dat het een complot zou zijn tussen de Pharma industrie, de overheid en de media. Als je zo denkt, dan laat je waarschijnlijk je kind sowieso niet vaccineren.

Met als triest gevolg dat die kinderen overal buiten gaan vallen. Buiten normaal onderwijs en uiteindelijk ook minder helder denkende mensen zullen ontmoeten. Wat er wellicht weer voor zorgt, dat ze uiteindelijk zelf ook zo gaan denken.

Ik ben dus voor weigeren van niet geënte kinderen, maar ik vind het triest. Tegelijkertijd vind ik dat de vrijheid van ouders ophoudt, waar het het leven en de gezondheid van mijn kind en andere kinderen in gevaar brengt.

Mijn mening over vaccineren

Ik ben dus luid en duidelijk pro vaccineren. Omdat ik mezelf nooit de vraag wil hoeven te stellen: ‘Wat als…?’ Bovendien vind ik het een logische keuze die eigenlijk niet eens een keuze zou moeten zijn. Ik maak me best wel zorgen om de steeds groter wordende groep mensen die niet meer wil vaccineren. Waarom denk je dat we ziektes als rodehond, mazelen, polio etc. etc. bijna onder de knie hadden en nu weer op hun retour zijn? Wat is er in hemelsnaam met je aan de hand als je dat niet inziet?

Ik ben pro vaccineren en ik ben ook pro gelijke behandeling. Als adoptie-ouders (ik heb een hekel aan die benaming, maar het moet hier even) hebben wij dezelfde rechten als elke andere ouder. Van te voren zijn we uitgebreid gescreend en hebben we diverse cursussen moeten volgen. Allemaal helemaal prima.

Het hele voortraject hebben wij met een goed resultaat afgerond en uiteindelijk zijn wij beloond met een prachtig, geweldig, leuk en mooi kind. Wij zijn ouders net als elke andere ouder. Daarom willen we ook graag gelijk behandeld worden als elke andere ouder. Waarom hebben wij dan meer plichten?

Waarom ben je als adoptie-ouder verplicht te vaccineren en als biologische ouder niet?

Dat is toch vreemd? Nogmaals… ik ben pro vaccineren en ik doe het met liefde en gezond verstand, maar op basis van het recht op gelijke behandeling zou elke ouder in Nederland verplicht moeten zijn te vaccineren.

Vind je ook niet?

Liefs,
Karen

Uitgelichte afbeelding Africa Studio via Shutterstock.

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.