TOP
mama heb jij een piemel
Column

‘Mama, heb jij een piemel…?’ (over belangrijke vragen in het leven van de peuter)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Een paar weken geleden kwam de peuter er achter dat ik – in tegenstelling tot hijzelf en zijn vader – geen piemel heb. Dat houdt hem blijkbaar nog al bezig. Of het echt zo is, daar twijfelt hij ook nog een beetje over. Sindsdien vraagt hij zo eens in de paar dagen of ik een piemel heb. Dat levert bijzondere situaties op. 

Ook leuk om te lezen: ‘7 grappige uitspraken van de peuter’

Mama, heb jij een piemel?

De eerste keer dat de peuter ontdekte dat er bij mij een piemel geen piemel zat, vond hij dat nog al gek. Verbaasd bestudeerde hij mij nog eens goed en vroeg: “Mama, waar is jouw piemel?”
Ik legde hem uit dat ik een vrouw/meisje ben en dat vrouwen geen piemels hebben. “Oma heeft geen piemel, juf X ook niet en tante J… nee die ook niet.”

De peuter vond dat een fascinerend gegeven. Wat is dat nou toch voor vreemds? Geen piemel? Daar moest hij toch wel een beetje om lachen.
Blijkbaar twijfelde hij er ook een beetje over of ik wel echt de waarheid had verteld. Want op lukrake momenten nam hij de proef op de som. Misschien denkt hij dat ik na 74 keer vragen mijn piemel wel terug gegroeid is of zo, want hij blijft het maar vragen. Soms een paar dagen niet, en dan opeens…

Aan het ontbijt:
“Mama, heb jij een piemel?”
“Nee schat. Ik heb geen piemel. Ik heb een vagina.”

Bij het naar bed gaan:
“Waar is jouw piemel?”
“Ik heb toch geen piemel! Dat wist je toch al?”

Bij de bakker:
“Mama, heb jij een piemel?”
“Nee, ik heb nog steeds geen piemel liefje.”
Dat was natuurlijk uiterst grappig. Voor hem en de rest van de mensen bij de bakker.

Af en toe doet hij dingen die hij niet mag doen.

Nou moet je weten dat de peuter ook echt een heuse peuter is. ‘Nee’ is zijn meestgebruikte woord en hij is ook dol op het zeggen van ‘ophouden’ of ‘niet leuk’. Af en toe doet hij dingen die hij niet mag doen. Zoals de hond terroriseren, de plant omduwen, dingen kwijtmaken en ga zo maar door. Omdat zijn lievelingswoord ‘nee’ is, is dat ook vaak het antwoord op mijn vraag of hij iets gedaan heeft.

Dus als ik vraag: “Heb jij de plant omgeduwd?”
Dan is zijn standaard antwoord meestal: “Nee.”
Blijkbaar zeg ik daarna erg vaak: “Weet je dat zeker?” Want een peuter is een soort papegaai en opeens hoor je allerlei dingen van jezelf terug waarvan je eigenlijk niet zo doorhad dat je ze zo zei.

Vanmorgen stonden de peuter en ik samen in de boekhandel in de rij te wachten tot we aan de beurt waren om een pakket te posten. Blijkbaar deed iets in de winkel hem aan het piemel mysterie denken, want opeens hoorde ik naast me: “Mama, heb jij een piemel?”
‘Hahaha’, hoorde ik iedereen om me heen lachen en gniffelen.
“Nee schat, mama heeft geen piemel”, antwoordde ik terwijl ik hem aankeek.
Indringend keek hij me aan en zei op strenge toon: “Weet je dat ZEKER!?”
“Ja dat weet ik zeker vriend”.
“Je mama’s piemel is er afgevallen”, zei een lolbroek rechts van me aan de balie in onvervalst Amsterdams accent.

Dat had de peuter goed opgeslagen. Zelf was ik het al weer helemaal vergeten. Na nog een paar kleine boodschappen betaalde ik in de parkeergarage mijn ticket bij de automaat. De peuter hing tegen mijn been aan. Achter ons stond een oudere vrouw te wachten tot ik klaar zou zijn. De peuter keek haar aan. “Weet je”, hoor ik hem zeggen. “Mama’s piemel is eraf gevallen”.

Misschien dat ik die versie er maar inhoud.

 

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.