TOP
mae jemison
Editorial Lifestyle

Women who changed the world: Mae Jemison

Om heel eerlijk te zijn…Ik had dus nog nooit van Mae Jemison gehoord. Zo leer ik nog eens wat van mijn eigen blog, want Henrieke Hommersom heeft van alles over haar uitgezocht en schreef een mini biografie over haar in de Women who changed the world. Iedereen heeft het altijd over Obama die de eerste Afro-Amerikaanse president van de VS werd, maar Mae Jemison is iemand die ook historie schreef. Ze werd namelijk de eerste Afro-Amerikaanse astronaute. Henrieke vertelt je meer…stay tuned

Vrouwelijke astronauten waren vroeger eerder uitzondering dan regel. Mae is niet zomaar een astronaute, ze is de eerste Afro-Amerikaanse astronaute. Dit maakte haar enorm bekend in Amerika, al bleek ze kort na haar ruimtereis alweer hele andere ambities te hebben. Mae is een inspirerende vrouw die echt is gaan doen waar ze van droomde.

Hoe Mae Jemison opgroeide

Eerste gedachten over ruimtereizen

Als kind verwachtte Mae al dat ze later de ruimte in zou gaan. Sterker nog, zij verwachtte dat mensen vandaag de dag met groot gemak de ruimte in zouden kunnen. Ze zag dat voor zich zoals mensen nu dagelijks naar hun werk reizen, maar dan de ruimte in.

De ouders van Mae moedigden haar aan om meer te leren over natuurwetenschappen en astrologie. Haar lerares daarentegen vond dat ze beter verpleegster kon worden dan wetenschapper.
Op het moment dat de Apollo de ruimte in ging, was bijna iedereen enthousiast over de ruimte. De jonge ambitieuze Mae ergerde zich vooral omdat er geen vrouwelijke astronauten waren.

Opleiding

Danseres of dokter

Het leek Mae niet alleen geweldig om ruimtereizigster te worden; ze had ook dromen om professioneel danseres te worden. Ze danste al vanaf haar elfde en zelfs in het laatste studiejaar aan de universiteit twijfelde ze nog of ze danseres of dokter wilde worden. Haar moeder hielp met de lastige keuze. Ze legde uit dat ze dokter zou kunnen zijn en daarnaast nog zou kunnen dansen. Maar het zou onmogelijk zijn om professioneel danseres te worden en daarnaast bij te hobbyen als dokter. Zo was de keuze snel gemaakt.

Discriminatie op de universiteit

Mae ging op jonge leeftijd studeren aan de universiteit. Er waren leraren die vanwege haar huidskleur deden alsof ze er niet was. Als ze daar op terugkijkt, geeft ze zelf aan dat ze veel had aan haar jeugdige arrogantie om haar studie af te maken en de universiteit goed door te komen. Het kwam soms voor dat ze een vraag stelde aan de leraar en hij deed alsof het een heel domme vraag was. Als een blanke leerling dezelfde vraag stelde, dan was het plotseling wel een goede vraag.

Ondanks dat alles voltooide ze een dubbele bacheloropleiding; in chemische wetenschap en in de Afrikaans-Amerikaanse studie. Daarna volgde ze ook nog de medische opleiding tot dokter.

Carrière

Vredeskorps

Na haar opleiding startte Mae haar loopbaan tijdelijk in het ziekenhuis en ging ze vervolgens als huisarts aan de slag. Daarna werkte ze ruim twee jaar voor het vredeskorps, daar was ze verantwoordelijk voor soms wel 200 vrijwilligers in Liberia en Sierra Leone.

Op een zeker moment werd er een vrijwilliger ziek, Mae was ervan overtuigd dat de patiënt een hersenvliesontsteking had. Zonder vliegtransport zou de patiënt sterven in Sierra Leone omdat ze daar niet de nodige faciliteiten had.
De jonge arts vroeg een militaire evacuatie aan die tachtigduizend dollar zou kosten; ze zou dan een als ziekenhuis ingericht vliegtuig gebruiken. Bij de ambassade werd ze tegengewerkt, zij trokken in twijfel of ze wel een vliegtuigevacuatie aan mocht vragen. Maar Mae stelde dat het een medische beslissing was en zij dus geen toestemming hoefde te vragen. In totaal bleef ze 56 uur achter elkaar wakker, de patiënt overleefde dankzij alle goede zorg.

Astronaute voor NASA

Sally Ride was de eerste Amerikaanse vrouw die de ruimte in ging. Door deze gebeurtenis had Mae het idee dat een inschrijving bij NASA wel kans maakte. Tijdens het trainingsprogramma moest ze wel leren haar angst voor hoogtes te overwinnen.

In 1992 mocht Mae acht dagen de ruimte in. Ze hielp in het ruimteschip mee aan een onderzoek naar botcellen, ze deed zelf onderzoek naar gewichtloosheid en wagenziekte. Het was Mae’s eerste ruimtereis en gelijk ook de laatste.

Vijf maanden na haar ruimtereis diende Mae haar ontslag in bij NASA. Ze wilde meer doen om techniek en het dagelijks leven dichter bij elkaar te brengen en dat sloot niet meer goed aan bij haar werk voor NASA.
NASA betreurde haar keuze; er was niet alleen veel geld gestoken in Mae’s opleiding, ze was ook uniek als donkere astronaute.

Hoe Mae na haar ruimte carrière de wereld verbeterde

In het onderwijs

Ze geeft nog altijd parttime les in milieustudie. De wetenschap heeft Mae nog altijd hoog zitten en ze probeert ook om de allochtone studenten te interesseren in de wetenschap. Het lesgeven staat in de schaduw van haar overige prestaties, maar juist het lesgeven is iets dat ze heel belangrijk vindt.

Tevens startte ze de Dorothy Jemison Foundation for Excellence, deze foundation werd vernoemd naar haar moeder. De stichting wil kinderen meer bewust maken van het milieu en ze leren nadenken over problemen.

Medisch

Mae werd lid van de raad van bestuur in de Sikkelcel academie Stichting en het Centrum voor preventie van ondervoeding bij kinderen.

In 1999 startte ze met Biosentient Corp, een bedrijf dat een draagbaar systeem aan het ontwikkelen is, bedoeld om het autonome zenuwstelsel te monitoren. Deze mobiele vorm van monitoring zou nuttig zijn bij mensen die lijden aan angsten, misselijkheid, migraine, spanningshoofdpijn, chronische pijn, hoge bloeddruk, lage bloeddruk en ook stres gerelateerde ziekten. Als het systeem werkt dan zal de patiënt zelf in staat zijn om het autonome zenuwstelsel in de gaten te houden en ernaar te handelen zodat klachten verminderen of uitblijven.

Mae Jemisons televisiecarrière

Ze liet zich door door de eveneens gekleurde Nichelle Nichols inspireren om astronaute te worden, Nichelle is beter bekend als luitenant Uhuru uit de eerste Star Trek serie. Later speelde Mae zelf een rolletje in Star Trek: The Next Generation, ze werd daarmee de eerste echte astronaut(e) met een rol in Star Trek.

Toevallig draait sinds 9 maart de film Hidden Figures in de bioscoop. Een film over een team van vrouwelijke, Afro-Amerikaanse wiskundigen die onmisbaar waren in het Amerikaanse ruimteprogramma, dat toen nog in zijn kinderschoenen stond. Deze film is losjes gebaseerd op onder andere het verhaal van Mae.

Wat een levensloop, ik ben ervan onder de indruk! Wat ik het mooist vind is dat Mae ook haar droom om te dansen meer dan waargemaakt heeft; haar woning heeft een dansstudio en ze heeft een aantal dansvoorstellingen ontworpen, geproduceerd en natuurlijk zelf gedanst. Een vrouw die zo achter haar idealen aan is gegaan daar kan ik natuurlijk alleen maar respect voor opbrengen.

Kende jij Mae Jemison al? Ga je binnenkort naar de film Hidden Figures? 

Groetjes,
Henrieke

Gebruikte bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mae_Jemison#Early_life
http://www.biography.com/people/mae-c-jemison-9542378#synopsis
http://www.imdb.com/title/tt4846340/
http://www.blackenterprise.com/lifestyle/dr-mae-jemison-talks-overcoming-fear/

Uitgelichte foto © Nasa on the Commons via Flickr.

SaveSave

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

1 COMMENT
 • Annette
  9 maanden ago

  Leerzaam op Zondag 🙂 nee ik had nog niet van deze dame gehoord. Leuk om te lezen.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • Vanmiddag was ik uitgenodigd om te komen lunchen met Weight Watchers en Olcay Gulsen.
Dit omdat het programma van Weight Watchers vernieuwd is. Daar ga ik je vanzelfsprekend binnenkort meer over vertellen en ik kan je alvast melden dat ik helemaal zin heb om het te gaan uitproberen omdat het nog makkelijker is geworden qua punten tellen. Olcay is er al een paar maanden mee bezig en kijk eens hoe smashing zij er uitziet! Vrouw naar mijn hart trouwens.. Toen haar gevraagd werd wat haar valkuil was, antwoordde ze met: Gin tonics 🍸 Weight Watchers, bedankt voor de fijne middag. Olcay zei het ook al: 'Het leek net alsof ik met vriendinnen ging lunchen'. En dat voor maar 2 punten! .
.
.
#lifestyleblogger #weightwatchers #pressevent #uitgenodigd
 • ‘Let it snow let it snow let it snow’ ❄️☃️🌨 Iedereen die nog de weg op moet... sterkte! .
.
.
#winterwonderland #zandvoort #snow #amsterdamsewaterleidingduinen #letitsnow #deanmartin
 • 💙💙💙 Kijk dit lieve gingerbread mannetje nou met zijn mooie nieuwe schoenen van Bunnies. In de PERSONAL PEAKS van vandaag laat ik o.a. foto’s zien van Sinterklaas, veel leuke events, een nieuwe verslaving (ja heus) en nog veel meer 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#personalpeaks #karenznl #lifestyleblogger #toddlerlife #instatoddler #gekregen #robinjameson
 • Oeh la la... oesters on a school night! Dat vraagt om een gek kijkende selfie. Bedankt @kroonophetwerk @foodyboxkroonophetwerk 🎄Kerst is nu echt aan! ✨🌟💥
.
.
.
#selfie #lifestyleblogger #gekregen #foodyboxkerst #oysters #lifestyleblogger
 • Ik klaagde vanmorgen dat we alleen maar motregen hadden in plaats van de beloofde sneeuw. Daar kom ik wel een beetje op terug ❄️☃️🌨
.
.
.
#winterwonderland #snow #zandvoort #amsterdamsewaterleidingduinen
 • ✨Heb jij ook een kerstbal waar een mooi verhaal achter zit? 🎄 Deze kerstbal die Robin van vrienden van ons kreeg, is voor ons heel bijzonder. Op de blog vertel ik je er meer over en vertellen ook @suuz_ @aukjeswereld en Eline mooie anekdotes over hun kerstbal 🌟👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#kerst #christmasornaments #christmasdecorations
 • Kijk dan wat een fijn gezelschap om kerst mee te vieren bij HEMA! 💚💥🎄🎁🎉
.
.
.
#hemakerst #bloggers #bloggersunited #instabloggers #collegas #mycrew #friends
 • That face 💙💙💙
Groot succes trouwens de knikkertoren van @lidlnederland .
.
.
#nospon :) #pakjesavond #sinterklaas #dutchtradition #gifts #toddlerlife #robinjameson