TOP
leuke feiten over pasen
Editorial

10 leuke feiten over Pasen

Je kunt jezelf natuurlijk niet serieus nemen als blog als je niet met een Paas gerelateerd artikel komt tijdens de paasdagen. Dat begrijp ik heus wel 😉 En daarom trakteer ik je op een heus Paas blog artikel met 10 leuke feiten over Pasen. Zodat je een beetje de blits kunt maken tijdens het Paasontbijt/lunch/brunch of het eieren zoeken. Ik struinde het interwebs af op zoek naar de grappigste en meest interessante weetjes…

10 leuke feiten over Pasen

1. Pasen komt van Pesach.

Ons woord Pasen is – via het Aramese Pascha – afgeleid van het Hebreeuwse woord Pesach, het feest waarbij de joden de bevrijding uit Egypte vieren. Pesach heeft niets met het Christelijke Pasen te maken. Tijdens Pesach wordt namelijk de uittocht uit Egypte door de joden verteld en herdacht. In de nacht van de uittocht uit Egypte ging de doodsengel namelijk voorbij aan de huizen waar lamsbloed aan de deurpost was gesmeerd. Vlak nadat Jezus was aangekomen in Jeruzalem om Pesach te vieren, werd Hij gekruisigd. Het Laatste Avondmaal was dus eigenlijk een Pesachmaaltijd. Pesach betekent oorspronkelijk ‘overslaan’, omdat de doodsengel dus de huizen van de joden oversloeg.

2. Hardgekookt ei

Tijdens de Paasviering in de Middeleeuwen gooide een priester een hardgekookt ei naar de koorknapen, zij moesten dat ei dan weer vergooien. Degene die het ei om 12 uur in zijn bezit had mocht het houden. Dit spel was ook de voorloper van de stoelendans.

In Duitsland is ei-gooien nog steeds een traditioneel spel waarin deelnemers een ei over moeten gooien. Iedere keer dat het lukt, gaan ze verder uit elkaar staan. Degene die het ei als eerste laat vallen of breekt tijdens het vangen of gooien is de verliezer.

3. Chocolade paaseieren

Paaseieren van chocola werden voor het eerst gemaakt begin 19e eeuw in Europa.

OOK LEUK OM TE LEZEN: 15 feiten over eieren

4. Poolse traditie

In Polen vieren veel mensen het Christelijke Pasen door boter te eten in de vorm van een lammetje.

5. Paasmandjes

Vroeger werden Paasmandjes geweven van twijgen en takjes, zodat ze er als een echt vogelnest uit zagen. Hier werden dan de Paaseieren in bewaard.

6. Geen eieren eten

Veel Christenen eten juist geen eieren tijdens de lente als deel van hun opoffering. Dat is één van de redenen dat de eieren in een mandje verzameld worden.

OOK LEUK OM TE LEZEN: 10x Paasdecoratie Inspiratie

7. Snoep verkocht

Na Halloween wordt in de VS tijdens Pasen het meeste snoep verkocht van alle feestdagen. Ja, zelfs meer snoep dan met Kerst.

8. traditie Oost-Europese landen

In bepaalde Oost-Europese landen mogen de mannen op Paasmaandag hun vrouwen ’s ochtends slaan met een zweepje. Gezellig toch? De wraak van de vrouwen is echter zoet, want ’s avonds mogen vrouwen wraak nemen op hun man door een emmer koud water over het hoofd van hun echtgenoot te gooien. Een soort ice bucket challenge avant la lettre.

9. De Paashaas

De Paashaas is geïntroduceerd door Duitse immigranten in Amerika. Waarschijnlijk hebben zij ook de kerstboom meegenomen, waardoor beide symbolen ontzettend populair werden en nog steeds bestaan.

10. Ei als symbool

Het ei als het symbool van leven wordt al honderden jaren door vele geloven en culturen gebruikt. De joden, Romeinen, Galliërs, Chinezen, Egyptenaren en Perzen gebruikten het al veel eerder.

Kende jij deze Paas weetjes al? Heb je zelf ook een leuke wetenswaardigheid om te delen? Ik ben benieuwd!

Fijne Paasdagen!

Liefs,
Karen

Bronnen artikel: EO, Plazilla & Airmagazine.

Uitgelichte foto © Mikhaylovskiy via Shutterstock.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

  • Vanmiddag was ik uitgenodigd om te komen lunchen met Weight Watchers en Olcay Gulsen.
Dit omdat het programma van Weight Watchers vernieuwd is. Daar ga ik je vanzelfsprekend binnenkort meer over vertellen en ik kan je alvast melden dat ik helemaal zin heb om het te gaan uitproberen omdat het nog makkelijker is geworden qua punten tellen. Olcay is er al een paar maanden mee bezig en kijk eens hoe smashing zij er uitziet! Vrouw naar mijn hart trouwens.. Toen haar gevraagd werd wat haar valkuil was, antwoordde ze met: Gin tonics 🍸 Weight Watchers, bedankt voor de fijne middag. Olcay zei het ook al: 'Het leek net alsof ik met vriendinnen ging lunchen'. En dat voor maar 2 punten! .
.
.
#lifestyleblogger #weightwatchers #pressevent #uitgenodigd
  • ‘Let it snow let it snow let it snow’ ❄️☃️🌨 Iedereen die nog de weg op moet... sterkte! .
.
.
#winterwonderland #zandvoort #snow #amsterdamsewaterleidingduinen #letitsnow #deanmartin
  • 💙💙💙 Kijk dit lieve gingerbread mannetje nou met zijn mooie nieuwe schoenen van Bunnies. In de PERSONAL PEAKS van vandaag laat ik o.a. foto’s zien van Sinterklaas, veel leuke events, een nieuwe verslaving (ja heus) en nog veel meer 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#personalpeaks #karenznl #lifestyleblogger #toddlerlife #instatoddler #gekregen #robinjameson
  • Oeh la la... oesters on a school night! Dat vraagt om een gek kijkende selfie. Bedankt @kroonophetwerk @foodyboxkroonophetwerk 🎄Kerst is nu echt aan! ✨🌟💥
.
.
.
#selfie #lifestyleblogger #gekregen #foodyboxkerst #oysters #lifestyleblogger
  • Ik klaagde vanmorgen dat we alleen maar motregen hadden in plaats van de beloofde sneeuw. Daar kom ik wel een beetje op terug ❄️☃️🌨
.
.
.
#winterwonderland #snow #zandvoort #amsterdamsewaterleidingduinen
  • ✨Heb jij ook een kerstbal waar een mooi verhaal achter zit? 🎄 Deze kerstbal die Robin van vrienden van ons kreeg, is voor ons heel bijzonder. Op de blog vertel ik je er meer over en vertellen ook @suuz_ @aukjeswereld en Eline mooie anekdotes over hun kerstbal 🌟👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#kerst #christmasornaments #christmasdecorations
  • Kijk dan wat een fijn gezelschap om kerst mee te vieren bij HEMA! 💚💥🎄🎁🎉
.
.
.
#hemakerst #bloggers #bloggersunited #instabloggers #collegas #mycrew #friends
  • That face 💙💙💙
Groot succes trouwens de knikkertoren van @lidlnederland .
.
.
#nospon :) #pakjesavond #sinterklaas #dutchtradition #gifts #toddlerlife #robinjameson