TOP
Let's Talk about
Editorial Personal

Let’s Talk: Wat is er stom aan bloggen?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve dejlig(e) lezers,

Afgelopen week gebeurden er wat blog gerelateerde dingen waarvan ik dacht: ‘meeeeh, niet leuk’. Maar ja, je bent een blogger of niet, dus ik putte daar wat inspiratie uit voor dit artikel Let’s Talk: Wat is er stom aan bloggen? Ik heb een aantal dingen op een rij gezet en ik ben benieuwd of jullie je hier in herkennen. Plus ik ben reuze benieuwd wat de medebloggers stom aan bloggen vinden! Dit zijn in ieder geval een aantal van mijn punten, lees maar mee…

1) Afgelopen week werkte ik aan een betaalde post voor een kledingmerk. Ik vertel altijd van te voren mijn voorwaarden, maar last minute (ik liet het bedrijf de preview zien toen het artikel al af was) ging de adverteerder niet akkoord omdat zij niet in het artikel wilde hebben staan dat het om een gesponsord artikel ging. Als ik een post zou plaatsen zonder die melding, zou ik dat niet netjes vinden naar jullie, de lezers. Bovendien mag het ook gewoon niet. En dus cancelde ik de samenwerking. ‘Ja, maar bloggers X en Y doen het wel gewoon’, sputterde de medewerkster nog. ‘Well f*ck them’, dacht ik. Erg fijn dat andere bloggers de regels overtreden en zo de markt verpesten voor collega’s die wel netjes zijn. #not

2) Om nog even voort te borduren op gesponsorde artikelen: Ik hanteer een bepaald tarief. Dat is ook het tarief dat ik mag vragen en dan ben ik daar zelfs nog iets onder gaan zitten. Nou zijn er een heleboel bloggers die het leuk vinden om gesponsorde blogs te posten, en die het niet erg vinden zwaar onderbetaald te worden. Ik plaats liever geen gesponsorde content, als ik te veel concessies moet doen. Bloggers die dat wel doen, verpesten dus ook de markt. Jammer! En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de bloggers die meedoen aan acties zoals die van Lucardi. Die bloggers plaatsen gratis content in de hoop voor Lucardi te mogen gaan bloggen. En dan moeten ze ook nog zelf producten bij Lucardi aanschaffen of gebruik maken van Lucardi beeldmateriaal. Allemaal gratis publiciteit voor het sieradenmerk en de bloggers laten zich voor het Lucardi karretje spannen en verpesten de markt voor collega’s. Als daar nou een betaalde baan tegenover zou staan? Nee, ook dat niet. Je krijgt een waardebon. That’s it. Is dat het je waard?

3) Mijn artikel over 5 oorzaken waarom je borsten gaan hangen werd enorm goed gelezen. Blijkbaar ook door de commerciële blogs en portals, want hetzelfde artikel werd bijna in zijn geheel gekopieerd en verscheen op diverse sites. De copycat van Styletoday maakte het wel heel bont; na wat speurwerk kwam ik er achter dat het al het derde artikel was dat ze min of meer had overgenomen. Ik word daar een beetje verdrietig van want zo’n redacteur van Styletoday wordt dus gewoon betaald voor haar werk. Lekker makkelijk om dan content te gaan jatten. Ik word overigens ook verdrietig van de twee medebloggers die hier vaak lezen (en reageren) maar nu al diverse rubrieken van mij hebben overgenomen. En dat ik dan heel netjes mail om ze daar op te wijzen en vervolgens helemaal geen reactie krijg. Verzin zelf wat joh! Of stop met bloggen. Dingen jatten en kopiëren is gewoon diefstal en als je dan iets wil kopiëren, wees dan in ieder geval zo netjes om het te vragen en de bron te vermelden! Bovendien zie ik dat jullie de rest van je artikelen ook bij elkaar geknipt en geplakt hebben. Als je dan goed wil jatten, zorg er dan wel voor dat je je lettertype aanpast. Al die verschillende lettertypes door elkaar, geven weg dat je hebt gecopypaste.

4) Mensen hebben het soms niet helemaal door, maar een blog is keihard werken. Nou is dat niet erg, want mijn site is ook mijn hobby, en dus voelt het niet echt als werk, maar het is wel vervelend als mensen denken dat je het er een beetje bij doet! Ik werk elke dag aan mijn blog en soms wel 10 tot 12 uur op een dag. Volgende week laat ik je uitgebreid zien wat ik precies allemaal doe voor mijn site.

dingen die stom zijn aan bloggen

5) Vorige week was ik uren bezig met foto’s te maken voor bij artikels. Op het lcd scherm zagen ze er goed uit, maar geupload op mijn Mac waren ze niet om aan te zien. En inmiddels was het donker buiten, dus konden ze niet opnieuw. En de twee dagen erop regende het. Foto’s maken voor bij een artikel is soms zo lastig als hobby fotograaf!

6) Je bent uren bezig met een artikel en je hebt het nog vier keer gelezen voordat je het publiceert. Normaal ben je heel alert op taalfouten, maar hier heb je gewoon over heen gelezen. Het artikel staat op je site en iemand tweet meteen: ‘Er zit een fout in dit artikel’. Ik zie ook wel eens fouten bij anderen, maar dan DM ik of stuur ik een mail. Wel zo leuk voor de auteur.

7) Het is superleuk om een winactie op je site te hebben. Ik probeer ook vaak leuke acties te hebben, maar tegelijkertijd is het ook een beetje vervelend dat er mensen zijn die alleen maar winacties opspeuren online en daar heel fanatiek in zijn. Ik vind het eigenlijk niet leuk iemand te laten winnen die een soort professionele winactie meedoener is. Liever zie ik een winnaar die hier al langer leest, of hier toevallig komt lezen en blijft terug komen. Bovendien zijn er veel mensen die op verschillende manieren frauderen tijdens zo’n winactie. Ze schrijven zich bijvoorbeeld via verschillende mailadressen in of unliken de Facebookpagina om vervolgens weer opnieuw te gaan liken. Ik houd mijn deelnemers altijd bij in een Excelbestand, dus ik merk dat soort dingen meteen op. Dat de fraudeurs het even weten.
Mensen die nadat een winactie is gesloten na maanden nog eens gaan mailen dat ze mee willen doen, vind ik ook hoogst irritant. Vooral omdat die mensen dus ook het hele wereld wijde web hebben afgestruind op zoek naar lucratieve winacties.

8) Zoals ik al schreef; een blog is keihard werken. Als je een blog of online magazine hebt dan ben je daar vaak de hele dag mee bezig. Ik denk bij alles: ‘zou dat leuk zijn voor een artikel’. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed en soms droom ik over onderwerpen. Op vakantie gaan en de deur achter je dicht trekken, gaat niet. Als je blogger bent, heb je nooit vakantie.

Dit waren mijn punten. En nu lijkt het misschien net alsof ik het niet leuk vind om te bloggen, maar dat vind ik wel. Ik word er superblij van! Leuke reacties en mailtjes zijn ontzettend tof om te krijgen. Het contact met medebloggers is heel leuk. Ik haal er heel veel voldoening uit en ik merk ook dat ik er persoonlijk door groei! Ik zie mijn site ook groeien en ik heb al 50% meer unieke bezoekers dan een paar maanden geleden. Hoe tof is dat!? En zo is er nog veel meer…. Maar af en toe is een beetje klagen en stoom afblazen ook fijn.

Wat zijn de dingen die jullie, medebloggers, niet leuk vinden aan bloggen? Wat is er stom aan bloggen? Ik ben heel benieuwd!

Liefs,
Karen

Credits foto: Pixabay.com.

Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.