TOP
Let's Talk about
Column Editorial

Let’s Talk: Goede Voornemens

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Het is tijd om te gaan aftellen: de laatste drie weken van 2014 zijn begonnen. Overal zie ik Instagrammetjes voorbij komen met teksten in de trant van: ‘Het laatste hoofdstuk van het jaar is begonnen, zorg ervoor dat het een interessant hoofdstuk wordt’. Joh? Thanks voor de reminder: De tijd is aangebroken om de balans een beetje te gaan opmaken; heeft dit jaar de verwachtingen waargemaakt? Zijn de goede voornemens gerealiseerd? Wat waren de goede voornemens eigenlijk ook al weer?

De meest voorkomende goede voornemens zijn de volgende:

1. Afvallen en meer bewegen: een gezondere leefstijl is een goed voornemen en staat met stip op nummer een.

⇒ Yep, guilty. Elk jaar neem ik me voor die paar extra kilo’s te verliezen en weer meer te gaan sporten. Nou moet ik er wel bij vertellen dat BF L en ik drie jaar geleden de alternatieve elfstedentocht hebben geschaatst, dus ik ben daar nog steeds van aan het bijkomen en ik vind dat stiekem ook wel een prestatie waar ik nog zo’n jaar of 2 op kan teren.

2. Meer sparen: zuiniger met uitgaven omgaan, zodat je meer overhoudt voor leuke dingen.

⇒ Sparen is in principe een woord waarvan ik de betekenis niet goed ken (gelukkig is de echtgenoot er wel goed in). Ik neem me overigens wel elk jaar voor om geen nutteloze uitgaven meer te doen en ik moet zeggen dat dat dit jaar ook wel redelijk gelukt is.

3. Schulden afbetalen: schulden geven je een naar gevoel. Betaal ze af en je voelt je een stuk beter.

⇒ Deze gaat voor mij gelukkig niet op.

4. Meer tijd besteden aan familie en vrienden: mensen kunnen niet zonder sociale contacten. Bedenk hoe waardevol je familie en vrienden voor je zijn.

⇒ Deze gaat voor mij ook niet op. Ik vind dat ik genoeg tijd aan familie en vrienden besteed.

Wat zijn jouw goede voornemens?

5. Een partner vinden: iemand in je leven met wie je alles kunt delen.

⇒ Check! Heb ik al en ik hoef er niet nog een.

6. Stoppen met roken: dat roken ongezond is, is een feit. Het is nooit te laat om te stoppen.

⇒ Schuldig! Ik ben een speciale gelegenheden roker en ik vind altijd wel een goede gelegenheid om te roken. Een gezellige borrel met vrienden? Speciale gelegenheid! Elk jaar neem ik me voor om na 1 januari niet meer te roken, want hé, als er iets een speciale gelegenheid is, is het oud & nieuw dus dan mag het nog. Tot nu toe ben ik al minstens 20 keer gezakt voor het stoppen met roken examen. Zal het me dit jaar wel lukken?

7. Beter werk vinden: het is belangrijk dat je blij met het werk dat je doet.

⇒ Ook deze vlieger gaat voor mij niet op. Ge-luk-kig.

8. Iets nieuws leren: een nieuwe uitdaging in het leven?

⇒ Ik zou best dit jaar willen leren mediteren of een cursus fotografie willen doen.

9. Vrijwilligerswerk doen en vaker anderen helpen: wat je geeft, krijg je vaak ook terug.

⇒ Vroeger heb ik vrijwilligerswerk gedaan en dat zou ik best weer willen oppakken. Maar anderen helpen is eigenlijk al my middle name. Als iemand mijn hulp vraagt, ben ik de eerste. Misschien zou ik dat juist minder moeten doen….

10. Beter met mijn tijd leren omgaan: door te plannen houd je zeeën van tijd over.

⇒ Ik kan mijn tijd eigenlijk best goed indelen. Waar ik wel heel goed in ben, is lanterfanten. Te lang blijven hangen op Twitter of een forum of ergens naar op zoek zijn om vervolgens iets anders te tegen te komen en dan eigenlijk helemaal niet meer weten wat ik in eerste instantie eigenlijk zocht. Ik zou best minder willen lanterfanten.

Elk jaar neem ik me voor dat ik dit jaar me geen goede voornemens meer ga voornemen. Wel zo makkelijk en dat scheelt weer teleurstelling in mezelf. Maar elk jaar neem ik me toch weer voor nu echt nooit meer te roken, nog gezonder te gaan eten, meer te sporten, me minder aan te trekken en te storen van en aan anderen (dat is een persoonlijke), minder te verwachten van anderen (ook een persoonlijke) een cursus te gaan doen etc. etc. Elk jaar weer hetzelfde liedje en wat is dat toch eigenlijk stom! Waar komen die goede voornemens überhaupt vandaan? Wie heeft dat uitgevonden? Kunnen we niet gewoon kijken naar de dingen die we wel hebben gedaan en die niet van te voren met onszelf afspreken? Ik heb bijvoorbeeld bijna elke dag een uur met de hond gewandeld en minstens 200 artikelen geschreven. Ik heb al een stuk gezonder gekookt, we zijn minder uit eten geweest en ik drink ook echt veel minder alcohol dan vorige jaren. Schouderklopje voor mezelf, hoezee!

Hoe zit dat met jullie? Herkennen jullie de voornemens in de top tien hierboven? Maak je zelf goede voornemens en zo ja, wat zijn die dan? Deel het in deze Let’s Talk: Goede Voornemens. Ik ben heel benieuwd!

Liefs,
Karen

Bron goede voornemens top 10: dokterdokter.nl, credits uitgelichte foto: citygirlgonecoastal.blogspot.com

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.