TOP
Let's Talk about
Column Editorial

Let’s Talk: foto’s op je blog/online magazine

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve blogcollega’s,

Ik heb (weer) een serieuze en belangrijke vraag aan jullie. Heel regelmatig zie ik foto’s op blogs die ik al eens eerder heb gezien. Zo zag ik op Beautylab een DIY kwastenhouder die de week daarvoor ook door Huda Beauty was geplaatst. Of de kwastenhouder door Huda zelf was gemaakt en geschoten of ook al was gekopieerd, geen idee, en dat interesseert me eigenlijk ook niet. Het gaat er om dat mensen dus zo maar foto’s van elkaar over nemen. Heel veel bloggers gebruiken standaard foto’s die ze van Pinterest halen bij hun artikelen (deze foto bijvoorbeeld). Nou heb ik al een keer een Let’s Talk geschreven over Copycats, maar daar gaat deze Let’s Talk niet over.

Wat ik graag wil weten is; hoe doen jullie dat met foto’s op je blog/online magazine? Ik vind dat zelf namelijk soms best lastig. Ik probeer me aan de regels te houden, maar wat zijn die regels nou precies?

 • Ik weet dat je niet zo maar foto’s van Pinterest mag halen (of van andere verzamelsites). Zeker niet met als bronvermelding Pinterest, want in principe komt die foto niet van Pinterest maar van een andere site.
 • Je mag wel foto’s van Getty Images en Flickr gebruiken, maar alleen de foto’s die het for Creative Commons label hebben.
 • Je mag zeker geen foto’s van andere sites gebruiken, maar hoe zit dat met sites als wikipedia? Ik zie regelmatig bekende bloggers foto’s van wikipedia of andere sites gebruiken met bronvermelding, maar mag dat nou wel of niet?
 • Je mag foto’s van Instagram wel gebruiken, omdat daar de regels nog niet echt zijn gedefinieerd.
 • Je hebt een aantal stock foto sites waar je foto’s van kunt halen. Soms kun je er ook voor betalen.

Maar hoe doe je het dan als je een inspiratie artikel schrijft en duidelijk linkt naar de site waar de foto vandaan komt? Ik heb er persoonlijk geen problemen mee als een andere blogger mijn foto gebruikt en naar mij linkt (of me van te voren om toestemming vraagt).

Ik probeer veel foto’s zelf te maken, maar soms lukt dat niet altijd of doet het mijn artikel geen goed ;). De foto’s van de stock foto sites die ik ken (dreamstime) vind ik doorgaans niet zo mooi, dus die gebruik ik liever niet.
Als ik foto’s van een andere website/blog gebruik, doe ik dat altijd met bronvermelding en/of link naar de site waar de foto vandaan komt.

Denken jullie hier wel eens over na? Hoe doen jullie dat met foto’s op je blog/online magazine? Kennen jullie nog meer regels die belangrijk zijn om te weten? Of misschien weten jullie foto databases te noemen die wel mooi beeldmateriaal leveren? Ik hoor het allemaal heel graag!

Liefs,

Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

9 COMMENTS
 • Anna Maria Boland
  5 jaar ago

  Meestal gebruik ik mijn eigen foto’s, maar als ik een foto van iemand anders gebruik dat probeer ik altijd credit te geven.
  Sinds kort gebruik foto’s van een van deze websites: http://www.designskilz.com/free-photos/
  Stock foto’s, maar dat beter.

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Ha, dank voor de tip. Ik ga eens in deze database kijken!

 • Annette
  5 jaar ago

  Ik probeer eigenlijk altijd mijn eigen foto’s te gebruiken om dit te vermijden. Als het echt niet anders kan (bijv. bij mijn boek reviews als een fotootje van de kaft wil laten zien) meld ik altijd waar ik de foto vandaan heb wel zo netjes idd. Wel plaats ik links waar ik een bepaald artikel heb gekocht maar dan kan men dus gelijk het artikel kopen/bestellen dus dat lijkt me dat daar geen bezwaar tegen gemaakt wordt. Ik zou het zelf niet fijn vinden als anderen mijn foto’s zonder toestemming zouden gebruiken dus dan doe ik zelf ook niet. Practise what you preach zeg maar.

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Ja precies, daar probeer ik me ook aan te houden.

 • Anne-Marie Otter
  5 jaar ago

  Ik probeer wel altijd te vermelden waar ik de foto vandaan heb gehaald. En dan wel de originele website en niet Pinterest. Maar ik vraag niet om toestemming. Ga er toch een beetje vanuit dat ik op die manier ook reclame maak voor de blog of site van die ander. Maar helemaal correct is het misschien wel niet…..

 • Kiss & Make-up
  5 jaar ago

  Mja, ik vermeld dus soms wel Pinterest… Niet heel correct natuurlijk. Ga dat vanaf nu vermijden.

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Heel veel mensen doen dat en ik deed het dus ook, maar het is idd niet correct.

 • victor
  5 jaar ago

  Goeie vraag.. ik link altijd terug naar waar ik het vandaan heb, ook al is dat soms niet de bron. En daarbij probeer ik de fotograaf credits te geven, en als ik die niet weet noem ik de site waar ik het van heb. En soms krijg ik fotomateriaal meegestuurd door een persvoorlichter, dan gebruik ik dat. En bij concerten gebruik ik meestal gewoon zelf-geschoten foto’s. En heb er eerlijk gezegd de afgelopen vijf jaar nauwelijks problemen door gehad. Belangrijkste is denk ik dat je er open over bent, en als mensen je benaderen jezelf welwillend opstelt om samen tot een oplossing te komen.

  • Karen
   5 jaar ago
   AUTHOR

   Ik heb er gelukkig ook nooit problemen mee gehad hoor. En ik gebruik ook foto’s uit persberichten, maar die zijn daar toch ook voor bedoeld?

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.