TOP
Let's Talk about
Editorial Personal

Let’s Talk: Copycats

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve blog collega’s en andere lezers,

Een keer in de zo veel tijd, dan is het weer zo ver: Ik zie in mijn stats dat iemand met een bepaalde zoekterm binnen komt op Dejlig. Die zoekterm is het onderwerp van een artikel dat ik ooit heb geschreven. Vervolgens blijft diegene uren op mijn site hangen, komt later op de dag nog een paar keer terug, maar leest telkens alleen maar dat artikel.

Dan weet ik al hoe laat het is. De volgende dagen kan ik de klok er op gelijk zetten; mijn artikel zal ergens op het wereldwijde web gekopieerd verschijnen. En ja hoor, als ik dan google op dezelfde term, heb ik het bewuste copycat blog meteen gevonden.

IK HAAT DAT!

Echt, uit de bodem van mijn hart. Het voelt alsof iemand stiekem je mobiel en portemonnee heeft gejat in de tram. Of als een collega die achter jouw rug met de eer gaat strijken met een project waar jij bloed, zweet en tranen hebt gestoken. En nou niet zeggen dat ik me gevleid moet voelen. Want dat doe ik niet. Ik vind het belachelijk stom.

Laten we eerlijk met elkaar zijn, er wordt enorm veel gekopieerd in de mediawereld (blogs en papieren media) en het is ook zeker niets nieuws. In het verleden zag ik mijn eigen artikel ooit letterlijk in het AD staan, een andere blogvriendin van mij las haar eigen column als editorial in de Flair (!!) en ooit ontdekte ik dat er een blogger was die alleen maar lifeblogs van andere bloggers overnam (onder andere van ondergetekende) en zo haar hele leven op internet bij elkaar loog.

Van het Algemeen Dagblad heb ik destijds een rectificatie gekregen. Daar ging nog behoorlijk wat tijd over heen, omdat in die tijd de internet rechten nog helemaal niet zo duidelijk waren als nu. Pas toen ik hulp kreeg van een advocaat, kreeg ik iets van een excuus.

De hoofdredacteur van de Flair kreeg een factuur van de blogger en betaalde die ook braaf. En de copycat hadden Electric Luna (zij was ook gekopieerd) en ik binnen een paar uur getraceerd, zodat we haar konden confronteren. Ze schrok enorm, gaf het meteen toe en heeft haar hele blog gedelete.

Tot zo ver de verhalen uit de oude doos. Nu een uit de nieuwe:

Het overkwam me afgelopen zondag weer eens. Niet de hele blog was gekopieerd, maar wel hele zinnen, bewoordingen etc. En als je nu googlet dan staat het bewuste artikel een paar links onder het mijne met bijna precies dezelfde tekst! Er stond geen bronvermelding bij het artikel, iets dat ik zelf wel doe als ik bepaalde informatie voor een artikel ergens online heb gevonden. Ik stoor me hier mateloos aan en heb de bewuste bloggers een tweet gestuurd. Zij replyden of ik even kon mailen, dat heb ik vervolgens gedaan en tot op heden heb ik nog geen reactie.

Tssss. Als je niet genoeg inspiratie hebt voor je eigen blogs of als je zelf niet eens je eigen teksten kunt verzinnen, waarom blog je dan überhaupt?

Nou is mijn vraag aan jullie: Zijn jullie wel eens content van jezelf (een blog of foto’s die je hebt gemaakt voor je blog) tegen gekomen op een andere blog en zo ja, wat doe je dan? Graag hoor ik jullie mening over dit soort zaken. Wat vinden jullie van sowieso van copycats? Laat het weten in de comments. Dank!

Liefs,

Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.