TOP
Let's Talk about
Editorial Personal

Let’s Talk: Copycats

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve blog collega’s en andere lezers,

Een keer in de zo veel tijd, dan is het weer zo ver: Ik zie in mijn stats dat iemand met een bepaalde zoekterm binnen komt op Dejlig. Die zoekterm is het onderwerp van een artikel dat ik ooit heb geschreven. Vervolgens blijft diegene uren op mijn site hangen, komt later op de dag nog een paar keer terug, maar leest telkens alleen maar dat artikel.

Dan weet ik al hoe laat het is. De volgende dagen kan ik de klok er op gelijk zetten; mijn artikel zal ergens op het wereldwijde web gekopieerd verschijnen. En ja hoor, als ik dan google op dezelfde term, heb ik het bewuste copycat blog meteen gevonden.

IK HAAT DAT!

Echt, uit de bodem van mijn hart. Het voelt alsof iemand stiekem je mobiel en portemonnee heeft gejat in de tram. Of als een collega die achter jouw rug met de eer gaat strijken met een project waar jij bloed, zweet en tranen hebt gestoken. En nou niet zeggen dat ik me gevleid moet voelen. Want dat doe ik niet. Ik vind het belachelijk stom.

Laten we eerlijk met elkaar zijn, er wordt enorm veel gekopieerd in de mediawereld (blogs en papieren media) en het is ook zeker niets nieuws. In het verleden zag ik mijn eigen artikel ooit letterlijk in het AD staan, een andere blogvriendin van mij las haar eigen column als editorial in de Flair (!!) en ooit ontdekte ik dat er een blogger was die alleen maar lifeblogs van andere bloggers overnam (onder andere van ondergetekende) en zo haar hele leven op internet bij elkaar loog.

Van het Algemeen Dagblad heb ik destijds een rectificatie gekregen. Daar ging nog behoorlijk wat tijd over heen, omdat in die tijd de internet rechten nog helemaal niet zo duidelijk waren als nu. Pas toen ik hulp kreeg van een advocaat, kreeg ik iets van een excuus.

De hoofdredacteur van de Flair kreeg een factuur van de blogger en betaalde die ook braaf. En de copycat hadden Electric Luna (zij was ook gekopieerd) en ik binnen een paar uur getraceerd, zodat we haar konden confronteren. Ze schrok enorm, gaf het meteen toe en heeft haar hele blog gedelete.

Tot zo ver de verhalen uit de oude doos. Nu een uit de nieuwe:

Het overkwam me afgelopen zondag weer eens. Niet de hele blog was gekopieerd, maar wel hele zinnen, bewoordingen etc. En als je nu googlet dan staat het bewuste artikel een paar links onder het mijne met bijna precies dezelfde tekst! Er stond geen bronvermelding bij het artikel, iets dat ik zelf wel doe als ik bepaalde informatie voor een artikel ergens online heb gevonden. Ik stoor me hier mateloos aan en heb de bewuste bloggers een tweet gestuurd. Zij replyden of ik even kon mailen, dat heb ik vervolgens gedaan en tot op heden heb ik nog geen reactie.

Tssss. Als je niet genoeg inspiratie hebt voor je eigen blogs of als je zelf niet eens je eigen teksten kunt verzinnen, waarom blog je dan überhaupt?

Nou is mijn vraag aan jullie: Zijn jullie wel eens content van jezelf (een blog of foto’s die je hebt gemaakt voor je blog) tegen gekomen op een andere blog en zo ja, wat doe je dan? Graag hoor ik jullie mening over dit soort zaken. Wat vinden jullie van sowieso van copycats? Laat het weten in de comments. Dank!

Liefs,

Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

8 COMMENTS
 • Karen
  5 jaar ago
  AUTHOR

  Lieve allemaal, dank voor alle reacties. Inmiddels heb ik mail terug van de copycats. Ze zeggen dat het geen opzet was, maar ze waren wel op mijn blog geweest (sure). Ze hebben in ieder geval de tekst aangepast en daar neem ik voor nu genoegen mee. Maar ik blijf het in de gaten houden 🙂

 • Justine
  5 jaar ago

  Oh my. Ik kan me helemaal voorstellen dat je hier zo pissig over bent! wat naar! ik heb het zelf (nog) niet meegemaakt. *AFKLOPPEN* Zou wel enorm teleurgesteld zijn dan.
  Inspiratie opdoen mag, maar alleen wanneer je het je eigen draai geeft en volledig zelf geschreven teksten publiceert. En zelfs wanneer je iets tofs (blog of misschien zelfs een hele rubriek) maakt, geinspireerd op een andere blog(post) vind ik dat je vooraf toesteming moet vragen. Al is het maar uit beleefdheid.

  Anyway, ik hoop dat het voor jou hierbij blijft. Shit is dat, copycats. Bedenk zelf eens wat!

 • Wow belachelijk! Nog nooit meegemaakt! Ik haal wel inspiratie op uit andere blogs maar zal het nooit overnemen. Het moet toch juist van mij persoonlijk zijn! Wel kocht ik bijv. een lakje door iemand zn blogpost en reviewde ik m zelf ook. Maar dan doe ik het alsnog op mijn manier en mn eigen foto’s.

 • Natasha
  5 jaar ago

  Ik wist helemaal niet dat dit gebeurde, wat irritant zeg!
  Het hele idee van bloggen gaat er toch om dat je plezier hebt in schrijven zou ik zeggen…
  Heel raar deze Copycats!

  Liefs x

 • Danai Vorgia
  5 jaar ago

  Aah, wat vervelend zeg!

  Ik heb er ook een hekel aan!

  Ik heb ooit gehad dat ik een outfit poste en een dag later had een volger (die ik ook volg) precies dezelfde outfit aan.

  Natuurlijk is het wel als inspiratie bedoeld, maar ik voelde me er toch een beetje rottig over, niet eens een vermelding (ik heb dit gezien bij..) en daadwerkelijk de volgende dag al.

  Maar wat ze bij jou hebben gedaan is nog vele malen erger!

  Ik ben blij dat je mensen er in ieder geval mee hebt kunnen confronteren..

  Hopelijk niet weer!

 • Babs
  5 jaar ago

  Ik hoorde op een forum dat een blogger gewoon artikelen overnam van online bladen (denk aan Margriet,Libelle, Cosmopolitan etc..)en andere bloggers.
  Ik ben eens goed gaan kijken, want ik volgde haar en ja, dat was wel heel duidelijk…als je vaak dingen leest zoals: 10 manieren om meer energie/ jouw haar te krullen/ je gezicht te shapen etc etc… dan weet je al dat het ergens vandaan moet komen, ergens… ik ben geabonneerd op zoveel nieuwsbrieven en daarin staan zo vaak dit soort rijtjes. En soms lijkt het alsof de grote bladen rond dezelfde tijd ook met dezelfde artikelen komen. Apart…
  Kopiëren is zo niet o.k.. ik denk dat heel veel bloggers het toch doen. Wat ik zelf heel vervelend vind worden, is dat bloggers onderling elkaar gaan volgen om meer volgers te krijgen, puur voor de statistieken. Ik heb 1 keer meegedaan, een meisje volgde mij niet terug (bah, zo flauw en sneaky) , een ander wel. Daarna kwamen er tig oproepen. Nee, ik vind het niets, doe daar niet aan mee, zeker omdat bureau’s mij laatst benaderden met de vraag hoeveel volgers ik had. Als je op deze manier volgers werft, lijkt het dus alsof jouw blog heel populair is. Niet dus, het zijn gewoon aantallen. Hoop dat bureau’s daar doorheen kijken.
  Hoe kan je zien of iemand iets kopieert? Ben het vergeten, maar er schijnt een handige manier te zijn om jouw site in te voeren en dan speurt ie het web af…
  Ik lees weinig andere blogs, (zeker niet diegene waar constant unboxing- shoplog filmpjes opstaan)… dat had ik op een event al tegen andere bloggers gezegd, omdat ik uit zelfbehoud niet iets in mijn achterhoofd wil oppikken, wat ik later ook, bewust of onbewust, ga gebruiken. Terwijl je juist moet reageren op andere blogs voor de interactie, lees ik overal. Het blijft moeilijk.
  Ik denk dat weinig mensen mij kopiëren want ik heb een ietwat andere insteek. Wel bestudeer ik foto’s, om te zien hoe clean sommige bloggers die maken, mij lukt dat nog niet zo goed.
  Over het lang rondhangen op een pagina, dat doe ik ook, maar vaak open ik meerdere pagina’s en dan ga ik naar beneden om de benen te strekken of wat anders te doen, en staat mijn laptop de hele dag open, omdat ik dan later dat artikel nog wil lezen. Soms denk ik wel eens, haha, die blogger zal wel denken… wauw… mijn analytics schieten de lucht in, maar volgens mij stopt het ‘kijken’op een pagina na een half uur? En dan rekent ie weer verder qua bezoektijd. ( ik snap weinig van al die cijfers, ik geef het toe)
  Ja, ik irriteer mij ook als mensen met de credits weglopen, en dan lees je in de comments: “wat goed van je” en dat soort kreten.
  Dan denk ik…ach, het zal… laat maar. Ik doe het op mijn eigen manier. Eigen stukjes afgewisseld met persberichten.
  (soms wat meer persberichten achter elkaar, zit midden in een verhuizing en ander gedoe.. een dag is echt te kort)
  Fijne dag!

 • Ik kan me goed voorstellen dat je hier boos om word. Ik zou dit ook echt niet chill vinden netjes gezegd. Wel raar dat zelfs die grote bladen kopieren, heel naief maar dat had ik niet verwacht!

  Zelf ben ik nog nooit iets tegengekomen, wel heb ik eens een kaart voor een event aan iemand gegeven in overleg met het bedrijf (ze zou ook mij info ed. geven) en nooit meer wat gehoord en in het artikel ook geen bedankje, niks. Sindsdien doe ik dat ook niet meer zo snel.

 • Anne-Marie
  5 jaar ago

  Wauw, ik heb dit nog nooit meegemaakt maar het zal je maar gebeuren zeg. Ik kan me voorstellen dat je je dan een soort van ‘beroofd’ voelt. Ik laat mij gerust wel eens inspireren op andere blogs, maar dan doel ik meer op ideeën en invalshoeken.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.