TOP
lachen gezond
Health

Waarom is lachen gezond? (10 redenen)

Lachen, ik hou ervan. En dan vooral van die lachbuien dat je de volgende dag spierpijn in je buik hebt. Ik hou van mensen met humor. Mensen die me aan het lachen maken. Want…’Lachen is gezond’. ‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. Ach…. je kent al die gezegdes wel. Het wordt ons al vroeg ingeprent; lachen is belangrijk, want lachen is gezond. Maar hoe gezond is lachen nou eigenlijk? Wat is er eigenlijk waar van die spreuken? Kortom, waarom is het zo ontzettend belangrijk? Ik zocht het voor je uit..

10 redenen waarom lachen gezond is

1. Verlaagt de bloeddruk

Wist je dat lachen ontspannen werkt? En als je ontspant, verlaagt je bloeddruk automatisch. Mensen met een lagere bloeddruk hebben minder kans op een beroerte of hartaanval. Dus ja.. lachen is gezond.

2. Mini work-out

Ik had het er al over in de inleiding, buikpijn van het lachen… Maar herken je dat ook dat je na een enorme lachbui een soort van buiten adem bent? Dat klopt ook. Want je hebt eigenlijk net een mini work-out gedaan. Een keer de slappe lach en je traint je middenrif-, buik-, gezichts-, been- en rugspieren. Beter dan de sportschool toch? Ik ga voortaan denk ik gewoon een half uur per dag cabaret kijken?

3. Vermindert stress

Dit punt sluit aan bij punt 1. Door te lachen ontspan je en verminder je de gehaltes aan stresshormonen zoals cortisol en adrenaline in je lichaam, waardoor je relaxter wordt.

4. Verbetert je immuunsysteem

Als je last hebt van stress, ben je vatbaarder voor ziektes. Meer lachen en minder stress zorgt er dus ook nog eens voor dat je immuunsysteem verbetert.

5. Betere doorbloeding

Lachen stimuleert de doorbloeding en je krijgt meer zuurstof in je bloed. Door te lachen gaat je hart sneller pompen waardoor je meteen ook weer calorieën verbrandt (zie punt 2).

LEES OOK >>> 6 redenen waarom een orgasme goed voor je is

6. Verhoogt het aantal T-cellen

Heel eerlijk? Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar T-cellen zijn gespecialiseerde immuunsysteem cellen die in je lichaam klaarstaan om geactiveerd te worden. Als je lacht, activeer je de T-cellen die dan onmiddellijk beginnen virussen/bacteriën/ziektes die in het lichaam aanwezig te zijn te bestrijden. Dit punt sluit aan bij punt 4, maar verdient een eigen blokje. Vanaf nu vergeten we ze niet meer die T-cellen. Toch?

7. Activeert de afgifte van endorfine

Endorfines zijn eens soort van geluksstofjes die de hersenen afgeven. Het zijn ook de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Door lachen, komt er in het lichaam endorfine vrij, die kunnen helpen om (chronische) pijn te bestrijden en er voor te zorgen dat je je weer beter voelt. Een goede lachbui kan dus ook helpen als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt.

8. Verbetert het geheugen, alertheid en creativiteit

Een studie wees uit, dat humor leidde tot betere test scores en ook de alertheid, creativiteit, en het geheugen verbeterde. Een avond heel hard lachen voor een examen is dus helemaal niet zo’n slecht idee. Of afspreken met vrienden waarmee je altijd veel kunt lachen vlak voor een moeilijke opdracht? Gewoon doen dus!

9. Zorgt er voor dat je je goed voelt

Lachen kan er voor zorgen dat je je overall beter voelt. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die een positieve kijk op het leven hebben en veel lachen minder snel ziek worden en als ze dan toch ziek worden, de neiging hebben die ziekte beter te bestrijden dan mensen die een negatieve kijk op het leven hebben.

10. Langer leven

En als klap op de vuurpijl leef je ook nog eens langer als je meer lacht. Want alle bovenstaande punten dragen bij aan je algehele gezondheid.

Dus… ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’? Ja figuurlijk. Maar een dag niet gelachen zorgt er wel voor dat je iets minder lang leeft… Om het maar heel bout te stellen 😉

We kunnen er niet onderuit, lachen is hartstikke gezond. Mensen die veel glimlachen en lachen leven langer en gezonder. Overigens is het ook nog zo dat als je veel lacht, mensen naar je teruglachen. Dat zorgt er ook nog eens voor dat je je beter voelt.

Dus put your happy face on en do your happy dance!

Lach jij vaak of ken je nog andere redenen waarom lachen gezond is? Waar moet jij altijd om lachen? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Bronnen artikel: Helpguide, NBCNews, Gezondheidsnet. Uitgelichte foto © Jacob Lund via Shutterstock.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

1 COMMENT
 • Hennie
  4 maanden ago

  Lachen is heerlijk. Ik doe het vaak en ik doe het veel. De meest onzinnige droge humor heeft mijn voorkeur. En ja, ik hoor je, de slappe lach waar je echt buikpijn van krijgt is het leukst. Ik voel het echt in mijn buikspieren – waarvan ik niet eens wist dat ik ze nog had. Dat idee. Mini workouts dus? Kennelijk ben ik toch sportiever dan ik dacht.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • About last night... 🍸🍾🍹🥂
.
.
.
#friends #love #instafriends #party #girlsnightout #funfunfun #nikkiemoments #friendshipgoals
 • Deze kleine wijsneus zette vandaag zijn eerste stappen. Ik had geen idee dat ik ZO trots kon zijn. En hij, denk ik, ook niet ♥️🙌🏻🐴
.
.
.
#robinjameson #firststeps #dreumes #toddlerlife #instatoddler #proudmom #minirodini
 • L♥️VE
Fijne Valentijnsdag! Ik doe even een #throwback naar onze honeymoon in 2012 toen we nog jong waren en konden uitslapen... maar hé... wat is het ontzettend prachtig en machtig om onze liefde nu te kunnen delen met meneertje knuffelbeertje.... 👪 want liefde is toch nóg mooier als je het kan delen?
Op de blog vertel ik vandaag waarom wij een goede match zijn in de liefde!
.
.
.
#love #liefde #valentinesday #valentijnsdag #throwback #honeymoon #couplegoals #instalove
 • 5 maanden slik ik een aantal beauty supplementen van Oenobiol. Vandaag vertel ik je hoe me dat bevallen is! 🙍🏻‍♀️👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#beauty #beautysupplement #revealyourinnerbeauty #instabeauty #naturalbeauty #selfportrait #organic #oenobiol #karenzpartner
 • Wij wilden naar buiten, maar het is hier aan het sneeuwen. En dus spelen we maar een beetje binnen, nemen we bewogen ussies terwijl we lekker aan het twinnen zijn 👯‍♀️👯‍♂️
Goed weekend alvast peeps!
#liefde #anecdote #motherandson #motherhood #momlife #toddlerlife #moederenzoon #robinjameson
 • 🔆 is shining! Het belooft weer zo’n mooie wintersport dag te worden. En er staat een nieuwe Personal Peaks online met dreumes dingen, het huisvrouwen examen en overstekend wild 🦌🦌🦌Fijne dag! En 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#personalpeaks #karenznl #lifestyleblogger #motherandson #toddler #toddlerlife #momlife #motherhood #robinjameson
 • ‘MAY YOUR COFFEE BE STRONGER THAN YOUR TODDLER’
Als je tenminste tijd hebt om je koffie te drinken... 🤦🏻‍♀️☕️ Vandaag was zo’n dag. Zo’n dag waar ik overmorgen heel hard om kan lachen. Maar als je dan die glimlach ziet, dan is het het toch allemaal wel driedubbel en dwars waard. Al kon ik ‘m vandaag wel even achter het behang plakken 🙄😣 #toddlerlife #dreumes #robinjameson #liefde #minirodini
 • Stoer is ‘ie hè? Mijn nieuwe horloge. Ik was al tijden op zoek naar een sportief én chique horloge. Op Karenz. vertel ik je over de zoektocht en keuzestress 😊 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#watch #selfportrait #karenznl #victorinox #swisswatch #anecdote #lifestyleblogger #karenzpartner