TOP
Fashion

8 kledingtips voor kleine(re) vrouwen (oftewel.. hoe lijk je langer?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Hoe vaak ik niet te horen krijg: ‘Huh… ben jij zo klein? Op de foto lijk je veel langer! Ik dacht dat je 1 meter 70 was of zo’. Nou… niet dus. Ik ben klein. Ik ben ieniemini, Calimero, potjandozie (dat laatste verzin ik er maar even blij omdat ik het wel leuk vond klinken in het rijtje). Maar hoe doe ik dat dan? Hoe lijk ik langer? Hoe creëer ik de illusie dat mijn 1 meter 58 een schappelijke 1 meter zeventig is? Vandaag deel ik mijn 8 kledingtips voor kleine(re) vrouwen. Wat draag ik wel en wat laat ik in de webshop hangen? Benieuwd? Stay tuned

1. Geen felle kleuren

Ik draag liever geen felle kleuren. Ja, die okergele trui is redelijk fel, maar dat is tegelijkertijd ook een natuurtint. Felroze, knalgeel, turqoise, je zal me er niet snel in zien. Zeker niet in de herfst en winter (in de zomer wil ik wel eens uit de band springen). Mijn garderobe bestaat vooral uit zwart, grijs, bruintinten, aubergine en legergroen. Een beetje saai, maar in die kleuren voel ik me het beste in en bovendien laten ze me langer lijken. Deze kleuren ‘maken’ je namelijk ook slanker en dus ook langer. Bovendien hebben felle kleuren een hoog Oilily (kinderkleding) effect op mij. Ik lijk niet alleen kleiner, maar ook nog veel jonger. En dat is heus niet altijd prettig.

2. Draag één kleur

Het is helemaal goed om een outfit in een kleur te dragen. Ik heb het even opgezocht en dat komt omdat je dan een verticaal effect creëert en daardoor lijk je langer. Daarom zijn horizontale strepen natuurlijk uit den boze, maar daar heb ik met mijn Bretonse streep verslaving, zelf maling aan. Je hoeft ook niet alle geboden te volgen natuurlijk. Maar ik weet wel dat ik in eenkleurige outfit veel langer lijk.

kledingtips kleinere vrouwen lady gaga

Lady Gaga rockt hier met haar 1 meter 55 in één effen kleur de V-hals

3. V-hals

Als het kan, kies ik een V-hals. Dat trucje ken ik eigenlijk pas sinds ik mijn trouwjurk ging uitkiezen. Door een V-hals te dragen, lijkt je nek langer waardoor je meteen langer en slanker lijkt (langer = slanker, hoe oneerlijk). Een V-hals maakt je bovenlichaam optisch smaller. Een bijkomend pluspunt is dat het ook goed is om te dragen als je een volle buste hebt (wat zeg ik dat netjes hè). Iets dat ik ook heb, dus 1 + 1 = 2. Een V-hals it is.

4. Skip oversized

Super jammer want het is nu ontzettend in de mode en het is bijna moeilijk om geen oversized te vinden, maar als je klein bent, kun je het beter niet dragen. Vanwege het propjes effect. Het beste is om gewoon precies je maat te dragen.

5. Geen lange rokken en niet te korte rokken

Als ik een rok draag, dan probeer ik te lange modellen te vermijden. Het beste is als je rok tot net boven de knie komt, want dan zie je meer been en dat doet langer lijken. Te kort is ook weer niet goed, want dat ziet er juist weer kinderlijk uit. Een maxi dress werkt bij mij totaal niet, maar er zijn van die petite vrouwen die dat juist weer prachtig staat (vooral in een effen stof). Dat gun ik ze natuurlijk van harte, maar man, dat had ik ook graag gewild. * snik *

6. Less is more

Dus liever geen al te drukke prints en skip de peplum, ruches, volant, zakken, borduursels, bedrukkingen, letters, pailletten etc. etc. ook maar, want over het algemeen doet dat je geen goed. Tenzij het een print is met een soort van verticale lijn erin verwerkt, dan kan het je figuur nog wel eens langer maken.

7. Skinny jeans met een middelhoge taille

Ook al gaan ze ooit uit de mode, ik blijf er de rest van mijn leven trouw aan. En hoewel ik vroeger jeans met het risico op een plumbers crack heb gedragen, vermijd ik die al tijden. Mijn taille moet middelhoog zijn, al mag hoog ook. Hoe hoger, hoe langer je benen lijken. En met een skinny lijken je benen ook slanker en langer. Flared, wijd, culottes, omgeslagen pijpen, kun je beter niet aantrekken, want die maken je juist weer kleiner. Overigens koop ik mijn jeans bijna altijd bij Zara. De 1975 skinny’s met een halfhoge taille en een ritsje aan de onderkant van je pijp, zitten mij als gegoten. En ze zijn maar 30/40 eurootjes dus dat is mooi mee genomen.

8. Schoenen in dezelfde kleur

Zwarte schoenen onder een zwarte broek, of bruine schoenen onder een bruine maillot, zorgen ervoor dat je benen en dus ook jij er langer uit gaan zien. In de zomer maken nude hakken het langst. Sowieso maken hakken langer, duh.

Tot zo ver mijn tips. Waar ik me trouwens echt niet altijd helemaal zelf aan houd. Op een feestje kan ik opeens een rode jurk aantrekken met print, maar dat is dan eigenlijk wel omdat ik die al in de kast heb hangen. De laatste jaren kijk ik heel bewust naar wat ik koop en meestal voel ik me ook echt beter op m’n gemak in de kleren die aan bovenstaande eisen voldoen, dus dat is mooi mee genomen.

Ben jij klein, gemiddeld of lang? Weet jij wat jou mooi staat? Heb je zelf nog een kledingtip? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © Creative Lab via Shutterstock & Foto Lady Gaga © Tinseltown via Shutterstock.

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

17 COMMENTS
 • Haha, dit zijn voor mij dus ultieme anti-tips als lange(re) vrouw. Ook goed om te weten 😉 Met mijn 1.84 ben ik langer dan gemiddeld, maar na 33 jaar weet ik ook goed wat ik beter wel en niet kan dragen en welke winkels er voor mij het meest geschikt zijn. Ach ja, medium zijn is ook zo wat 🙂

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik had best medium willen zijn, maar ach… die hebben vast wel weer iets anders waar ze zich aan storen 😉 BTW… ik moet je DM nog beantwoorden.. Doe ik vandaag!

 • YuStSoMe
  3 jaar ago

  Ik ben een lange… nou ja 1.75 en mijn tweelingzus 1.85. Mijn vader was 1.98 en dus ben ik gewend aan tegen mensen op kijken. Oh wacht, mama is 1.68.
  Ik heb vooral lange armen en benen en daar is soms ook niet altijd een perfect passend truitje voor te vinden.
  Of door de brede schouders zit ik op XL, terwijl ik M heb.

 • Ik ben een beetje lang (1.77 m, maar nog de ‘kleinste’ thuis, mijn jongere zusjes zijn allebei 1.85!), maar sommige dingen kan ik ook niet dragen hoor. Doe maar geen peplum of andere rare frutsels, daar word ik ook helemaal niet blij van. En dat oversized: tja, ook daar lijk ik een propje in. Dat heeft volgens mij gewoon met de kleding te maken. Of met je breedte, hihi, want als je superslank bent, dan vind ik het nog wel gaan. En die peplum ook trouwens. Ik ben ook altijd blij met skinny jeans, maar draag tegenwoordig ook erg graag flared jeans.

 • Maaike
  3 jaar ago

  Ik ben 1.56 en heb lekker overal lak aan. Bloemenjurk met een goede hak eronder en gaan met die banaan. 😉

 • Henrieke
  3 jaar ago

  Handige tips! Met mijn 1.57 kan ik die ook wel gebruiken en sommige tips hield ik me al braaf aan. Gelukkig voel ik me bijna nooit klein, maar voor mijn omgeving zou het fijn zijn als het niet zo opvalt dat ik klein ben. 🙂

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, herkenbaar is dat. Het maakt mij ook niet zo veel uit. Tenzij ik in de kroeg ben en iets moet bestellen aan de bar… 🙁

 • Jantine
  3 jaar ago

  Wat een fijne tips!
  Ik ben zelf ook een kleintje (zelfs 3 centimeter korter dan jij …) en nog stevig ook. Door dat laatste lijk ik met wijder vallende spijkerbroeken helemaal een propje, terwijl het ook maakte dat ik lang geen skinny jeans durfde te dragen. Want dan zag iedereen hoe dik mijn benen zijn (dat ze met wijdere pijpen alleen maar dikker leken negeerde ik). Ik heb nu één skinny, en nu ik gemerkt heb dat ik die prima kan hebben ga ik maar meer kopen voor ze uit de mode zijn haha. En oei, die niet te lange rokken, ik vind het zo jammer dat ze heel vaak langer vallen dan bij het model kan als je klein bent!

  Donkerblauw vind ik zelf ook een fijne kleur. Het heeft hetzelfde effect als zwart, maar is net iets zachter.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ja klopt, zwart maakt sneller bleek.

 • Aukje
  3 jaar ago

  Helaas kan ik hier over meepraten met mijn 1m55. Wat ik me wel afvraag. Je hebt het over die jeans van Zara met ritsjes aan de onderkant, zijn die niet te lang? Bij mij zijn namelijk altijd alle broeken te lang, tot mijn grote frustratie. :

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik had je nog niet geantwoord! Sorry! Die broeken zijn dus nooit te lang. Ik denk dat dat al 7/8 broeken zijn en die zitten als gegoten en hoef ik nooit in te korten. Heel fijn!

 • Benthe
  3 jaar ago

  Wat een goede tips! Met mijn 1m63 zijn wat extra optische centimeters zeker geen luxe. Vaak vind ik de don’ts in jouw artikel me ook echt al niet staan, dus dat komt goed uit ?. Bedankt voor het delen!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Graag gedaan Benthe!

 • Aneta |Love4seasons
  3 jaar ago

  Gelukkig ben ik die 1.70 m ? En heb ik hier niet zo veel last van. Maar kan me heel goed voorstellen dat dit bloedirritant moet zijn. Leuk die 7/8 broeken. Maar die zullen bij jou gewoon lang zijn. Ach zo heb ik bijvoorbeeld grote voeten. In de zomer erger ik me altijd aan platte schoenen, met een klein hakje lijken m’n voeten er wat subtieler uit te zien.

 • Dina
  3 jaar ago

  Ik ben ook echt een mini (1.58m) en merk al die dingen die je hier schrijft ook heel erg bij mijn eigen lichaam. Vooral dat propje-effect of dat ik er in bepaalde kleuren of prints net uitzie als 12.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Grappig dat jij dat ook zo ervaart, want ik werd hier echt keihard op aangevallen door een of andere nep styliste die dacht dat ze het allemaal beter wist en me dat even ging melden in een van de bloggersgroepen 😉

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.