TOP
kleding mooi houden
Fashion Huishouden

Hoe houd ik mijn kleding mooi? 8 tips!

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Steeds vaker koop ik wat duurdere en duurzamere kleding. Ik shop echt nog wel eens fast fashion, maar dan voornamelijk hele fashion gevoelige items of onderkleding. Echt heel modieus loop ik er sowieso niet meer bij. Ik wil dat mijn kleding mooi houden, zodat ik er lang mee kan doen. Daarnaast is het gewoon zonde als je een duurder item koopt en je dat al na een seizoen weg kunt gooien. Maar hoe houd ik mijn kleding mooi? In dit artikel deel ik tips.

8 tips om kleding mooi te houden

Wist je dat hoe lang kleding mooi blijft, soms al te maken heeft met wat je koopt? Eigenlijk kun je het vaak al van te voren weten, al zijn er vast wel eens uitzonderingen. Aan deze tips probeer ik me zelf in ieder geval te houden.

1. Samenstelling

Geleerd van iemand aan wie ik een trui van de peuter verkocht via Marktplaats. Zij bleek mode ontwerpster te zijn en vertelde me dat bepaalde materialen gewoon echt heel slecht houden. Acryl dat vaak gemixt wordt met wol bijvoorbeeld, omdat het goedkoper is dan het natuurproduct wol. Als er veel acryl in je trui zit, zal die eerder gaan pillen en is de stof meer statisch. Het geeft soms ook een goedkoop glansje aan kleding. Daarnaast houdt het de warmte minder goed vast.

Polyester is een stof die gemaakt wordt van olie. Het is sterk, maar wel een broedplaats voor bacteriën, zodat je eerder gaat stinken naar zweet. Die geur krijg je er niet altijd goed uit. Hoewel de stof sterk is, verliest het ook vrij snel microvezels tijdens het wassen, waardoor het weer eerder slijt. Er bestaat ook polyester dat beter van kwaliteit is, maar ik sla het liever over als bestanddeel.

Deze interessante blog vertelt je meer over de voor- en nadelen van kledingmaterialen.

2. Wassen

Hoe je je kleding wast en droogt, heeft grote invloed op of kleding mooi blijft, of niet. Ten eerste is natuurlijk verstandig om de wasvoorschriften goed te lezen, maar dan nog. Ik sorteer mijn kleding altijd op kleur. Zo heb ik een witte was, een bonte was en een donkere was. Ik gebruik voor witte was, bonte was en donkere was ook verschillende wasmiddelen. Daarnaast heb ik speciaal wasmiddel voor de fijne was. Het witte wasmiddel check ik op de aanwezigheid van chloor. Als dat er in zit, gebruik ik het niet, omdat kleding dan sneller slijt.
Bij de bonte was gebruik ik doekjes in de wasmachine dat de kleuren niet doorlopen. Die heb je van Vanish en Beckmann.

De meeste kleding (onderbroeken en t-shirtjes daargelaten) was ik binnenstebuiten, zodat de buitenkant minder slijt.

3. De was drogen

De meeste was droog ik niet in de droger. Behalve t-shirts van mijn man, boxershorts, beddengoed, schoonmaak-, thee- en handdoeken. Ik gebruik een droogrek om te drogen en overhemden en mooie jurken hang ik op kleerhangers. Voor wol was heb ik een speciaal rekje (*).

4. Stomen

Wassen probeer ik vaak uit te stellen. Natuurlijk was ik als kleding vies is, maar als er bijvoorbeeld eetgeuren in zitten door het koken dan hang ik het gewoon een nachtje buiten.

Bepaalde bloesjes en jurken stoom ik. Net zoals de pakken van mijn man. Niet alle kleding breng ik naar de stomerij. Soms stoom ik zelf kleding in de badkamer en daarnaast heb ik een stoom apparaat van Philips (*). Dat werkt ook heel handig tegen kreuken.

5. Azijn

Wasverzachter gebruik ik bijna nooit. Eigenlijk alleen die van een milieuvriendelijk merk voor de handdoeken en het beddengoed. Het is niet goed voor je wasmachine, je was en het milieu.

Wel gebruik ik soms wat azijn. Azijn neutraliseert nare geuren, zorgt ervoor dat de kleuren van je kleding mooier blijven en het verzacht de was ook nog. Zwarte kleding blijft mooier zwart en wordt minder snel vaal. Een aanrader bijvoorbeeld voor de items van de Nikkie sale.  Die collectie bestaat uit veel zwarttinten en andere donkere kleuren en wil je daar langer van genieten, dan is het goed om af en toe een scheut azijn door je was te gooien.

Daarnaast ontkalkt azijn je wasmachine. Dus dat is nog eens een bijkomend voordeel ook!

LEES OOK: ‘Opgeruimd! | Marie Kondo

6. Strijken

Als ik strijk, doe ik dat op een lage temperatuur zodat mijn kleding mooier blijft. Bepaalde kledingstukken stoom ik ook binnenstebuiten. Dat zou ik bijvoorbeeld met de jurkjes van Kyra en Ko doen. In die collectie bevinden zich mooie effen kledingstukken, maar ook bijzondere prints. Om die langer mooi te houden, is binnenstebuiten strijken echt een aanrader.

7.  Kleding opbergen

Alle kleding van rekbare stof zoals truien, vesten, shirtjes, tops en dergelijke, vouw ik op en leg ik in de kast. Truien en vesten gaan sneller lubberen als ze op kledinghangers worden gehangen.

Jurken, bloesjes, rokken en blazers die snel kreuken hang ik op kleerhangers in het hanggedeelte van de kledingkast.

8. Pluisjes

Als mijn kleding gaat pluizen / pillen – en helaas gebeurt dat zelfs bij duurdere kleding – dan verwijder ik de pluisjes. Zodra het pillen begint, begin ik met verwijderen, anders wordt het steeds erger.

Daarvoor gebruik ik een speciale pluizenverwijderaar. Dat is een soort scheerapparaatje met daarin een opvangbakje. Het is zo ontworpen dat je kleding door het scheren niet beschadigt. Je moet het alleen wel op de juiste manier doen en niet te lang een gedeelte van je kledingstuk behandelen, want dan wordt dat gedeelte eerder ‘kaal’.

Hier lees je meer artikelen met huishoudelijke tips en tricks.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto All about space via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren? Dan kun je deze afbeelding pinnen op Pinterest:

8 tips om kleding mooi te houden

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.