TOP
kind op het kinderdagverblijf
Editorial Kids Personal

Mijn kind op het kinderdagverblijf (hoe gaat het nou en sta ik nog achter die keuze?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Zoals je weet, gaat Robin inmiddels al een tijdje naar het kinderdagverblijf. Na lang oriënteren en wikken en wegen, hebben we besloten dat hij naar een opvang twee dorpen verderop zou gaan. Dat klinkt verder dan het is hoor. Het is namelijk maar 5 minuten met de auto en 10 op de fiets, dus dat valt alleszins mee. Omdat ik best vaak vragen krijg, hoe het nu gaat, hoe het Robin en ons bevalt, wijd ik hier vandaag een blog artikel aan: Mijn kind op het kinderdagverblijf. Hoe gaat het nou? En ben ik nog blij met die keuze?

Kiezen voor een kinderdagverblijf

In eerste instantie had ik bedacht dat Robin naar het KDV bij ons om de hoek zou gaan. Maar toen we daar kwamen, bleken ze helemaal mijn voorkeursdag niet te ‘hebben’. Dat vond ik gek, want ik had het door de telefoon al besproken. Daarbovenop hadden we beiden ook niet helemaal een goed gevoel. De groepen waren per leeftijd ingedeeld en dan was er een leidster.

Voor de zekerheid maakte ik nog een afspraak bij een ander KDV in de buurt. Dat KDV hoort bij een keten van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang en dat had me in eerste instantie wat afgeschrikt. Maar omdat ik van vriendinnen en blog collega’s goede verhalen hoorde, gingen we er toch maar kijken.

En ja… bij het andere KDV hadden we wel meteen een goed gevoel. Een prachtige locatie in een bosrijke omgeving, spontane en veel leidsters, ontzettend leuke en frisse localen en schone slaapzaaltjes. Bovendien hadden ze hier een verticaal systeem, waar verschillende leeftijden bij elkaar zitten. Dat vond ik positief, omdat ik denk dat je kind dan juist veel kan leren. Ook was er bij dit KDV veel meer begeleiding. En ze hadden een app. Heel modern. En last but definitely not least: Robin leek het er veel leuker te vinden.

Spannend

De eerste dag vond ik het gigantisch spannend. Ik voelde me een soort ontaarde moeder die haar kind wegbracht. Psychisch had ik me al dagen voorbereid op het feit dat Robin waarschijnlijk heel hard zou gaan huilen. Gelukkig was ik al anderhalf uur met hem komen wennen. Toen had ik hem een klein uur alleen gelaten op de groep, omdat ik de officiële intake had en gelukkig had hij tijdens dat wen uurtje ook niet gehuild.

Maar goed… met lood in mijn schoenen ging ik er heen en na wat knuffels en kusjes, liet ik hem achter. Waar ik zo bang voor was, gebeurde niet. Ja, hij keek wat paniekerig, maar huilen deed hij niet.

Wel toen ik hem kwam ophalen trouwens. En dat bleef hij ook wel een tijdje doen. Als ik hem wegbracht, liet hij geen traan, maar als ik hem ophaalde, ging hij zodra hij me zag keihard brullen. Zo van: “Oh gelukkig, ik ben zo blij, je bent terug gekomen. Wat fijn”. En dan moest hij ook meteen opgehaald natuurlijk. Denk het filmmuziekje er zelf maar bij, maar onze herenigingsscène was elke week weer een prijswinnaar voor mooiste filmscène.

LEES OOK >>> ‘Mijn eerste moederdag als moeder’ (over hoe trots ik ben om mama te zijn)

App

Op het ‘drama’ bij het ophalen na, kwam hij zijn dagen verder prima door. Zoals ik al vertelde heeft ons KDV een handige app. Daarmee sturen ze o.a. foto’s door en dagverslagen. Plus je kunt er de dagen in regelen en vakanties in doorgeven. En je kindjes ook nog opgeven voor dingen zoals de kapper, of peuterdansen. Ze zijn heel pro-actief op het KDV.

Maar die app is dus heel handig, omdat je een persoonlijk verslag krijgt, tenzij het op een dag echt te druk is geweest. Ik weet dus precies hoe lang Robin geslapen heeft, wat hij heeft gegeten en wat hij heeft gedaan. Ze eten trouwens tussen de middag warm, wat ook wel handig is, omdat ik hem op de KDV dagen dus ’s avonds een bammetje kan geven en hij niet nog eens warm hoeft te eten. Bovendien is al het eten biologisch en vrij van geraffineerde suikers.

kind op het kinderdagverblijf robin

Sprongen

Behalve dat hij heel blij is op het KDV en als hij er naar toe gaat, maakte ons kleine ventje ook opeens wat sprongen door. Een van de eerste keren dat hij terugkwam, begon hij met autootjes te spelen en rond te rijden. Ik heb gewoon echt het idee dat hij probeert de grotere kinderen in de groep na te doen. Robin is ook nog eens de allerjongste, maar de andere jongsten zijn een paar maanden ouder. Maar hij heeft ook wel wat echt grotere kindjes op de groep.

Inmiddels zegt hij al ‘ja’ en ‘nee’, doet hij dierengeluiden en probeert hij met sommige liedjes mee te zingen en te doen. En soms als ik zo’n ouder kindje van zijn groep zie, dan herken ik dingen die Robin ook doet.

Robin heeft andere kinderen altijd al reuze leuk en interessant gevonden. Hij bestudeert ze helemaal en als we uit eten gaan of naar het strand, is het beste entertainment een tafel of een gezin naast ons met kinderen. Alleen daarom al vond ik het KDV een goede keuze.

Goed en leuk kinderdagverblijf

Maar ik ben niet alleen blij met de keuze voor een kinderdagverblijf, ik ben helemaal blij met de keuze voor ‘ons’ kinderdagverblijf. Er zitten gemiddeld 9 kindjes op een groep, maar op rustige dagen, worden er twee groepen samengevoegd. Per groep hebben de kinderen twee vaste begeleiders en een stagiaire. Dus op drie kinderen is er een begeleidster.

Robin vindt de leidsters hartstikke leuk en gaat graag naar ze toe. Hij is altijd blij als ik hem wegbreng en inmiddels huilt hij ook niet meer als ik hem ophaal. Hij is alleen wel echt ontzettend blij om me te zien.

Op het Kinderdagverblijf hebben ze elke maand een ander thema waarmee ze op een leuke manier kinderen wat leren. Ik krijg soms dus ook huiswerk mee. Dan moet ik een collage maken met dingen die belangrijk voor Robin zijn. Of na de vakantie behandelden ze verschillende landen.

LEES OOK >>> 12 struggles als moeder van een baby (oftewel deze dingen zijn soms best lastig)

Na een dag op het kinderdagverblijf

Van andere vriendinnen hoor ik wel eens dat hun kindjes enorm rode billen hebben als ze ze ophalen. Dat heb ik bij Robin nog nooit gehad. Ik zie echt dat ze hem goed verzorgen en zijn billetjes insmeren en zo. Hij is natuurlijk wel potvuil als hij thuiskomt, maar ja.. dan heeft hij tenminste lekker gespeeld. Meestal gaat hij meteen in bad en gaan zijn kleertjes stante pede de was in.

Ook is hij na zo’n dag enorm moe. Al lijkt me dat niet meer dan normaal. Wel was hij laatst een klein beetje verbrand op zijn bolletje, maar dat kan ik de begeleidsters ook niet kwalijk nemen, want meneer wil zelf nooit een petje op.

Tweede dag

Voor de vakantie hadden we al besloten dat hij na de vakantie van 1 naar 2 dagen zou gaan. Gelukkig was ons kleine menneke zo ongeveer de stoerste van alle kindjes, want na de vakantie heeft hij helemaal niet gehuild toen ik hem wegbracht. Hij was oprecht blij om zijn vriendjes te zien en de begeleidsters vonden dat echt heel bewonderenswaardig.

Bovendien was dat voor ons erg fijn om te zien, omdat hij nu dus twee dagen gaat in plaats van een. We hebben niet het idee dat hij dat vervelend vond. Eigenlijk heb ik juist het idee dat hij er aan toe was. En op de dagen dat hij thuis is, gaan we nu ook veel meer leuke dingen doen samen omdat ik net wat meer tijd over heb.

Al met al gaat het dus echt hartstikke goed met Robin op het Kinderdagverblijf en kan ik volmondig zeggen dat ik ontzettend blij ben met die keuze en mijn man natuurlijk ook. En gelukkig Robin zelf ook. Hoewel ik het hem nog niet kan vragen, merk ik het aan alles. Gelukkig gaat het niet lang duren voordat hij het zelf ook kan zeggen.

Heb jij opvang voor je kind(eren)? Ben je blij met je keuze? Wat zijn de voor- en nadelen? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.