TOP
Kerst met Allerhande
Food Lifestyle

Kerst met Allerhande

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Sommige dingen zijn zo leuk om mee te maken als blogger, dat ik hoop dat ik m’n enthousiasme een beetje goed kan overbrengen. 1 november was ik uitgenodigd om met drie andere bloggers een sneak peak van de Kerst Allerhande te komen bekijken. De Kerst Allerhande is namelijk nog al een ding in Nederland, dat weet je vast wel. Wat staat er op de cover? Hoe ziet het menu eruit? Het was allemaal nog reuze geheim en ik moest zelfs een geheimhoudingsverklaring tekenen. En dan gingen we ook nog eens de cover ‘namaken’ en werden ons alle ins en outs verteld over kerst trends en de achtergronden en ideeën achter deze Allerhande. Hoe leuk is dat? Hoe inspirerend is dat? Ik vierde al een soort van Kerst met Allerhande. En omdat de Allerhande nu ongeveer in de winkel ligt, mag ik jullie ook ein-de-lijk mee terugnemen naar deze ontzettend leuke middag. Stay tuned… Ik vertel je alles over Kerst en de Allerhande!

de Kerst Trends

kerst met allerhande kerst trends

De middag begon met een introductie van Rutger Anema. Hij is verantwoordelijk voor Allerhande bij Albert Heijn en hij vertelde ons alles over de trends en de plannen voor de aankomende kerst. Wij hebben ons kerstdiner zo ongeveer net achter de kiezen als Albert Heijn al weer begint met de volgende Allerhande. Er wordt goed gekeken naar het gedrag van de klanten en naar andere landen. Wat zijn daar de trends? In mei gaan ze echt van start met de voorbereiding en in de zomer wordt er definitief besloten wat er dit jaar op ons menu staat en wordt overlegd met leveranciers. Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat er een toprecept in de Allerhande staat waar vervolgens de ingrediënten van uitverkocht zijn. Overigens was dat vorig jaar wel bijna zo met mierikswortel. In maar liefst 3 Allerhande recepten zat toen mierikswortel verwerkt en vervolgens was dat overal uitverkocht! In allerijl kwam er last minute nog een leverancier uit Duitsland over de brug zodat dat ingrediënt niet zou ontbreken.

Hoe viert Nederland Kerst?

kerst met allerhande gevulde eieren

Onder het genot van heerlijke hapjes (ik ben dol op gevulde eieren), vertelde Rutger hoe wij (ja, jij dus ook) in Nederland Kerst vieren. Dat is vrij traditioneel. 79% van de mensen viert Kerst en daarvan kook tweederde zelf. Eenderde van de mensen gaat gourmetten (handjes omhoog wie er dit jaar gaat gourmetten) en maar 1 à 2% heeft geen zin in toestanden en gaat uit eten. Dat verbaasde mij nog al. Ik vind dat best weinig! We geven trouwens gemiddeld €85,- uit aan ons kerstdiner en we eten enorm veel vlees. Op 1 staat wild, op 2 staat rollade en op 3 biefstuk.

Wat verder interessant is om te weten; we vieren Eerste Kerstdag uitgebreid en Tweede Kerstdag hebben we al genoeg van het chique opzitten en willen we het het liefst zo simpel mogelijk houden. Vooral de gezinnen met kinderen vinden één dag uitgebreid wel genoeg. De tweede dag willen we net zo lief erwtensoep op het menu of pizza.

Hoe viert men Kerst in het buitenland?

kerst met allerhande kerst in het buitenland

In de Scandinavische landen is het de trend om met Kerst lekker naar buiten te gaan. Afgelopen jaar was het met Kerst warmer dan met Pasen, dus als dat zo voortzet, kan dat prima. In de Nordics borrelen ze gezellig bij de vuurkorf buiten met glühwein en steken ze een winter barbecue aan.

Wat zijn de trends deze Kerst?

kerst met allerhande trends deze kerst

Wat zie je dit jaar dus terug in de Allerhande (waar je hierboven al een sneak peak van ziet in spreads)?

  1. Doe maar gewoon! We krijgen steeds meer keuze. Man.. wat is er veel te kiezen. Maar stiekem willen we dat helemaal niet We willen geen 7 gangen menu met allerlei toeters en bellen. We hebben liever pure en eerlijke ingrediënten. Vandaar dat we met deze trend terug naar de basis gaan. Lekker puur en eerlijk en gewoon! Het hoeft allemaal niet te moeilijk. Makkelijk is het sleutelwoord zonder de mooie tradities uit het oog te verliezen.
  2. We gaan naar buiten. Net zoals onze vrienden in de Scandinavische landen, gaan we deze Kerst naar buiten. We ontvangen de gasten buiten bij de vuurkorf. Drinken daar een lekker glas glühwein en voor de kinderen zijn er mashmallows die ze op het vuur kunnen roosteren. Het vlees bereiden we op de green egg of op de barbecue. Lekker gezellig met al die lichtjes in het donker.
  3. Minder zwaar eten. Net zoals het doe maar gewoon, hebben we ook geen zin meer in ontzettend zwaar eten. We houden van kleinere hapjes en van shared dining waar we gerechtjes delen.

Er is, zoals ik hierboven al vertelde, goed gekeken naar de Scandinavische landen met de buitentrend en less is more… En nu maar hopen op een Witte Kerst! Ik ben er in ieder geval goed door geïnspireerd. Ik wil ook buiten gaan borrelen en ik ben helemaal voor shared dining met het Kerst diner. Geen opgedoft menu, maar gewoon allemaal lekkere happen op tafel waar iedereen van kan proeven en eten. Dat is toch hartstikke gezellig?

De Content Creatie van Allerhande

kerst met allerhande content creatie

Nadat Rutger ons alles had verteld over de Kerst Trends en wat we zoal in de Allerhande gaan terugzien, nam Annemarie Coopman het woord om ons te vertellen over de content creatie van het kerstnummer. Hoe gaat dat in zijn werk? Wanneer wordt er gefotografeerd? Wat is de indeling van het nummer en wat zijn de gimmicks?

Wist je bijvoorbeeld dat er altijd zoet op de cover staat van Allerhande? Ook dit jaar weer, maar daar kom ik zo uitgebreid op terug. Verder is de Allerhande opgedeeld in een aantal ‘hoofdstukken’ zoals gourmetten, borrel, hoofdgerechten en ga zo maar door.

De Sub Trends in de Allerhande

kerst met allerhande kleine trends

De trends die ik al noemde, zijn verder uitgewerkt in een aantal sub trends. Zo zie je een aantal dingen terug in deze editie. Waaronder de Italiaanse Kerst (met o.a. heerlijke carpaccio’s), Kerst om te delen (neem je eigen gerecht mee) en de kids Kerst met mini pizza’s. Al denk ik dat niet alleen de kids blij worden van mini pizza’s 😉

Ook over de wijnen is goed nagedacht. Van borrel tot nagerecht, je kunt allerlei tips vinden voor de lekkerste wijnen.

De receptuur van de gerechten is makkelijk en in 3 stappen uit te voeren. Je hoeft geen hogere kookkunsten te begrijpen om de gerechten te maken. Bovendien vind je in de Allerhande een handig planningsschema dat je kunt gebruiken om te kijken wanneer je wat moet maken, of wanneer iets bijvoorbeeld uit de vriezer moet etc. etc.

Kersthulp Service

kerst met allerhande styliste

Maar mocht je er nou toch niet uitkomen? Dan kun je altijd de Kersthulp service inschakelen! Net als vorig jaar kun je de Allerhande Kersthulp whatsappen raadplegen met al je vragen. Vorig jaar zijn er meer dan 3000 mensen via deze service geholpen en zij waardeerden deze dienst met maar liefst een 9. Dus schroom niet om hulp in te roepen! Dat komt wellicht goed van pas.

Hierboven zie je trouwens een foto van Sylvia, de styliste van Allerhande. Zij vertelde ons nog uitgebreid over de sfeerbeelden en het kleurgebruik. Ontzettend leuk en interessant om te zien en te horen.

Een relaxte Kerst

kerst met allerhande kerstsnoepjes

Het motto van dit jaar is vooral ook een relaxte Kerst. Vandaar ook de Kersthulp service. Kom je in de knoop? Gewoon appen! Er staat een heel team voor je klaar dat je snel kan helpen. Bij de service weten ze precies hoe lang je rollade nog moet stoven of welk ingrediënt je als alternatief kunt gebruiken voor Parmezaanse kaas, omdat je dat nou net vergeten bent te kopen. Oeps!

Maar je kunt het jezelf ook nog makkelijker maken door een Kerst Allerhande Box te bestellen. Hierin zitten alle gerechten en ingrediënten van het 3 gangen menu plus een handig boekje met alle recepten en instructies. Wanneer moet je wat maken? Omdat je je zo goed kunt voorbereiden, kun je nog meer van de Kerst genieten omdat je veel relaxter kunt zijn. Alles is onder controle!

Je kunt trouwens ook een Gourmet Box bestellen. Dat moet die miljoenen Nederlanders die gaan gourmetten goed van pas komen!

Albert Heijn wil graag dat de mensen optimaal kunnen genieten van Kerst. Met alle handige planningsschema’s, de Kersthulp service, de boxen die je kunt bestellen, heb je geen reden om te gaan stressen.

Allerhande Kerst Festival

En mocht je op zoek zijn naar inspiratie om zelf te koken met Kerst? Dan is het een aanrader om het Allerhande Kerst Festival te bezoeken. Voor 10 euro kun je daar diverse gerechten proeven en genieten van het Allerhande Live Kookpodium waar topkoks als Moshik en Ron Blaauw je laten zien hoe je gerechten bereidt. Aan het eind van de dag krijg je alle recepten gebundeld mee naar huis.

Brownie Taart

Kerst met allerhande brownie taart

Zoals ik al vertelde, gingen we tijdens deze fantastische middag ook nog de cover van de Kerst Allerhande namaken. Dit jaar staat er een goddelijk lekkere Brownie Taart op de cover, die ook nog eens helemaal niet moeilijk is om te maken. Op de foto hierboven zie je de basis. Die bestaat uit twee ronde brownie cakes.

kerst met allerhande mascarpone

Tussen de twee lagen gaat een hele (!) pot Mascarpone. Jaaaa, het is tenslotte Kerst hè mensen. Lijnen doe je maar in het nieuwe jaar. Zoals je ziet doe je de eerste laag in de bakvorm en dan smeer je de mascarpone daarboven uit.

kerst met allerhande mascarpone toevoegen

Opperste concentratie… De nieuwe laag ligt al klaar om erbovenop te leggen. Rechts op de foto zie je hoe het er uit moet gaan zien.

kerst met allerhande bakken

Gelukkig viel er ook nog wat te lachen en te kletsen, want het was reuze gezellig met mijn leuke blog collega’s en alle aardige mensen van Allerhande.

Eindresultaat Brownie Taart

kerst met allerhande decoratie

Als allebei de lagen op elkaar liggen, is de basis klaar en kun je gaan decoreren. Eerst breng je nog een laagje glazuur aan en dan kun je je fantasie de vrije loop geven. Wat vind je lekker? Wat ziet er leuk uit? Fruit, popcorn, m&m’s, marsepein? Het kan allemaal!

kerst met allerhande eindresultaat brownie taart

Ik ging voor een nog al hysterische taart met een heleboel verschillende soorten decoratie. Mijn taart is een soort van vrolijke Kerstboom geworden.

kerst met allerhande blogcollega's

En hier zie je de taarten van mijn collega’s Suzanne van Wateetjedanwel.nl, Mirjam van Eat.Pure.Love en Kim van de Genietende Foodie. Dat ziet er toch hartstikke tof uit? Je kunt alle kanten op met deze taart!

Deel jouw taart en win een workshop

kerst met allerhande brownie taart fantasie

Dus als je nog zit te tobben over wat je gaat maken als nagerecht voor Kerst, dan kan ik je deze Brownie Taart zeker aanraden. Het recept vind je in de Kerst Allerhande, maar het is dus heel simpel. Twee ronde brownies, mascarpone ertussen, glazuur en decoreren maar! Je kunt de taart al 2 dagen van te voren maken en je bewaart hem afgedekt buiten de ijskast, dus hij neemt ook geen extra ruimte in de ijskast in.

Ik weet zeker dat die taart een succes is op de Kersttafel en als je weet dat zoet het op Instagram hartstikke goed doet, kun je nagaan hoeveel likes je met zo’n soort taart gaat scoren 😉 Door jouw taart te delen kun je ook nog een workshop bonbons maken winnen. Maak je taart zo mooi, origineel, lekker, fantasierijk mogelijk, deel ‘m op Instagram of Facebook met de hashtag #allerhandekerstcover en wie weet win jij wel een van de tien workshops bonbons maken!

Interessante feitjes

Misschien nog interessant om te weten… de Allerhande is al een van de bladen met de grootste oplage in Nederland. De Kerst Allerhande heeft een oplage van 2,4 miljoen (!), maar wordt ook nog eens 2 keer zo veel gelezen, omdat in een gezin vaak meerdere mensen het blad lezen. Dat is dus bijna 5 miljoen!

Normaliter wordt de website van Albert Heijn zo’n 1 miljoen keer geraadpleegd, maar rond Kerst is dat maar liefst 9 miljoen keer.

De kans is dus heel groot dat jij de Kerst Allerhande ook in huis hebt, of een keer op de website gaat kijken.

Of misschien heb je de Kersthulp service wel nodig? Die kun je bereiken op het telefoon nummer 06 – 48 48 40 40!

Wat vind jij van de Kerst trends in Allerhande? Is er een trend waardoor jij geïnspireerd wordt? Weet je al wat je op tafel gaat zetten? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag.

Liefs,
Karen

* Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Allerhande.

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.