TOP
mensen op dejlig: maya-louise de wilde
Beauty Editorial Fashion Lifestyle

Interview met Mayra Louise de Wilde – plus size model

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

In de modellenwereld heb je modellen en plus size modellen. Persoonlijk vind ik het gek dat plus size modellen plus size worden genoemd; hun maten zijn vaak veel normaler dan die van ‘gewone’ modellen die veel minder wegen dan de gemiddelde vrouw. Zouden die gewone modellen dan niet min size moeten heten?

Gelukkig zie je de laatste tijd wel een verschuiving en worden de plus size girls, heel terecht, veel vaker voor shoots, advertenties en reportages gebruikt. Zo ook het beeldschone en succesvolle plus size model én freelance journaliste Mayra Louise de Wilde (32 jaar, kledingmaat 46/48). Ik interviewde haar over haar modellenwerk en alles wat daarbij komt kijken.

Het maakt mij niet uit hoe mensen me noemen, maar persoonlijk vind ik het beter om de labels helemaal te laten varen. Model is model, welke maat je ook hebt. Ik denk dat het ook belangrijk is voor meisjes en vrouwen om in de media mee te geven dat mooi zijn en je mooi voelen niets met een kledingmaat te maken heeft maar met een state of mind.

Benieuwd geworden naar de rest van het artikel? Kijk en lees maar verder…

mayra 14

Talkshow Catherine Keijl

“Ik was negentien toen ik begon als model. Op mijn zeventiende zag ik bij de talkshow van Catherine Keijl een agent van een modellenbureau waar ze ook modellen met grotere maten vertegenwoordigden. Na de uitzending belde ik ze meteen op, maar ik durfde mijn foto’s niet op te sturen. Pas anderhalf jaar later besloot ik het alsnog te proberen en toen ging het balletje al snel rollen. Inmiddels werk ik dus al bijna dertien jaar als model.”

 Plus size modellenwerk

“Een bewuste keuze om plus size modellenwerk te gaan doen, was het niet. Het is ook niet zo dat ik overwoog om af te vallen om model te worden. Sowieso was het niet iets waar ik echt over na heb gedacht. Vroeger kreeg ik wel vaak de opmerking dat ik model had kunnen worden als ik slank was geweest. Ik vind het leuk dat ik die mensen heb kunnen laten zien dat het helemaal niet nodig is om slank te zijn om modellenwerk te kunnen doen.”

mayra 17

Parttime model

“Het wisselt enorm hoeveel werk ik krijg. Er zijn periodes met vaste klanten die me dan meerdere keren per maand boeken, maar het kan ook vrij rustig zijn. Ik ben sowieso nooit fulltime model geweest. Modellenwerk is vrij lastig om te beïnvloeden, zeker als je bij de oudere garde hoort zoals ik. Daarnaast is mijn maat niet zo’n populaire maat in Nederland en Europa. Wat dat betreft zou ik beter in Amerika kunnen zitten maar daar is mijn leeftijd weer een obstakel. Gelukkig ben ik niet alleen afhankelijk van mijn werk als model en werk ik ook als freelance journalist.”

Opdrachten

“Ik werk met name voor kledingmerken en magazines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan merken als Miss Etam en modeseries in bladen als Margriet en Libelle. Voor Miss Etam werk ik regelmatig, bijvoorbeeld voor de webshop of de sfeerbeelden in de winkel.”

 Leukste Klussen

“Klussen in het buitenland zijn natuurlijk altijd leuk hoewel de werkdag vaak zo strak gepland is dat je amper de mogelijkheid hebt om meer te zien dan de binnenkant van de studio waar je werkt. Het belangrijkste zijn toch de mensen waar je mee werkt. Het is superleuk als je langere periodes voor een bepaalde klant werkt en echt een team wordt.

Mijn best betaalde klus ooit was een commercial voor een dieetpil. Hiervoor heb ik uiteindelijk anderhalve week in Londen gezeten. De commercial was in 26 Europese landen op televisie. Het is bizar hoeveel mensen je dan voorbij zien komen. Ik kreeg foto’s van vrienden en kennissen die me dan in het buitenland ergens in een etalage tegenkwamen, ontzettend grappig. Maar de meest bijzondere klus was de reis naar Namibie. Ik mocht daar naartoe voor een magazine en heb daar in de woestijn geslapen in een zogenaamde lodge. ‘s Nachts zag ik witte wilde paarden voorbij rennen. Het was een prachtige trip.”

mayra 16

Het Plus size label

“Het maakt mij niet uit hoe mensen me noemen maar persoonlijk vind ik het beter om de labels helemaal te laten varen. Model is model, welke maat je ook hebt. Ik denk dat het ook belangrijk is voor meisjes en vrouwen om in de media mee te geven dat je mooi zijn en je mooi voelen niets met een kledingmaat te maken heeft maar met een state of mind. We gaan nu weer richting de zomer en in bladen en advertenties gaat het alleen maar over skinny en ‘binnen tien dagen een bikinilijf’. Ik denk dan: Men neme een bikini of een badpak en een strand en tadaaaaaa: bikinilijf. Fuck hokjes en het idee dat je slank moet zijn om het strand op te mogen. Echt, ik word er boos en een beetje verdrietig van.”

 Feedback

“Ik krijg altijd superleuke reacties op foto’s van mij in bijvoorbeeld winkels of magazines. Een selfie met Mayra op de achtergrond is tegenwoordig natuurlijk snel gemaakt, supergrappig! Ondanks dat ik dit werk al dertien jaar doe, blijft het ergens gek om jezelf op zo’n manier terug te zien. Ik moet toch altijd even drie keer knipperen als ik levensgroot in een etalage hang. Ik krijg regelmatig berichtjes van onbekenden die mij kennen als model en dan bijvoorbeeld willen weten hoe ik model ben geworden en of ze daar ook voor in aanmerking komen. Of vrouwen die me willen bedanken omdat ik ze inspireer wat positiever naar zichzelf te kijken. Zoiets is natuurlijk zo’n beetje het mooiste compliment dat je kan krijgen.”

mayra 9

Voorbeeld

“Mijn ultieme girl crush is plussize model Ashley Graham. Ik vind haar zo mooi! En ontzettend sexy. Zij is samen met een paar andere modellen ook heel bewust bezig met beeldvorming rondom curves en body posivity, en dat kan ik natuurlijk alleen maar aanmoedigen.”

Gezond leven/Sporten

“Het is niet de bedoeling dat ik ineens tien kilo zwaarder ben. Op mijn setcard staat maat 46/48 dus het is wel zo handig als ik die maat dan ook daadwerkelijk heb. Sporten en goed voor mezelf zorgen door gezond te eten horen dus ook bij mijn werk. En daarnaast voel ik me ook gewoon een stuk beter als ik regelmatig beweeg en niet elke avond op de bank zit met een patatje en een milkshake.”

 Droomopdracht

“Ik heb niet echt een droomopdracht. Lange tijd droomde ik van New York maar ik heb te lang gewacht en ben leeftijdtechnisch inmiddels een dinosaurus in modellenland. Ik hoop dat ik in de komende jaren nog wat mooie editorial shoots mag doen en als het even kan wat fijne reisjes naar het buitenland. In het buitenland zie je in modebladen steeds vaker modeseries met modellen met grotere maten. Ik zou het wel heel tof vinden om zoiets te mogen doen voor een Nederlandse modeglossy.”

Fotocredits: Heather Hazzan

Wat vind jij van het plus size label? En heb je zelf nog vragen voor Mayra Louise? Een reactie is altijd welkom!

handtekening Karen

 

 

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.