TOP
interview in de grazia
Lifestyle Mama

Mijn interview in de Grazia over adoptie (met wat extra achtergrondinformatie)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Eind juli, ik zat nog in de VS, kreeg ik een mailtje van Anne van Grazia of zij mij eventueel mocht interviewen over adoptie. Zij had mijn contactgegevens gekregen van Manon Hanssen-Meyering. Manon en ik hebben elkaar leren kennen toen zij in Kenia zat om haar zoontje thuis te brengen en ik haar mailde. Mijn antwoord was natuurlijk ‘ja’. Het zou een voor- en tegenverhaal worden, dus dat vond ik aan de ene kant wel wat lastig. Maar aan de andere kant… ik heb me het afgelopen jaar wel vaker hard gemaakt voor adoptie, dus waarom nu niet? In dit artikel vertel ik je nog wat extra achtergrondinformatie over het interview in de Grazia en met dank aan Anne-Marie kun je het ook lezen…

Mijn interview in de Grazia over adoptie

Zoals ik net al vertelde, werd het een voor- en tegenverhaal. Ik mocht mijn verhaal vertellen over de adoptie van Robin, de uitspraak van de RSJ en mijn gevoel daarover. Aloka, zelf geadopteerd vertelde het verhaal van haar adoptie en hoe zij dat had ervaren. Je begrijpt het al… dat was niet positief. Hieronder lees je het complete interview, en ik geef je straks nog wat extra achtergrondinformatie en uitleg.

interview in de grazia 1

interview in de grazia 2

interview in de grazia 3

interview in de grazia 4

Extra achtergrondinformatie:

Wat ik heel graag wil zeggen, is dat ik het gedeelte van Aloka heel naar vond om te lezen. Ik vind het ontzettend verdrietig dat zij dat zo gevoeld heeft.

Zelf heb ik ook een vriendin die in eerste instantie niet blij was dat ze is geadopteerd. Toen wij de keuze maakten voor adoptie, was zij dan ook een van de eersten die ik heb gebeld. Vlak voordat Robin bij ons kwam, ging zij langs in haar geboorteland en bezocht ze het weeshuis waar ze vandaan kwam. Voor haar was het cirkeltje toen rond. Ze begreep dat als ze daar was gebleven ze geen kansen had gekregen. Als antwoord op het geboortekaartje schreef zij een brief aan ons en eentje aan Robin. Ze schreef onder andere dat het leven haar een tweede kans had gegeven. Ik ben daar enorm door geraakt.

Nou verschilt het verhaal van Robin met de verhalen van deze vrouwen, maar ook weer niet. Alle biologische ouders konden niet voor hun kinderen zorgen en hoe je het wendt of keert, dat is hartverscheurend. Ons geluk was hun verlies. Dat is een gegeven waar wij mee leven en ontzettend vaak bij stilstaan.

Niet elk adoptieverhaal is een mooi verhaal

Bovendien is niet elk adoptieverhaal een mooi verhaal. Vroeger werden adoptie ouders in Nederland nauwelijks gescreend en was het ontzettend makkelijk om een kind te adopteren. Nazorg? Dat was er niet. De afgelopen 25 jaar is er enorm veel veranderd in het adoptieproces en het meeste natuurlijk ten goede.

Maar… ook niet elk biologisch kind verhaal is een succes verhaal. Ik ken een aantal mensen enorm goed die helemaal niet zo blij zijn met hun familie en zich er niet in thuis voelen. Bovendien wat is dan het alternatief? We kunnen niet, zoals Aloka oppert, alle ouders op locatie helpen. Er zijn 15 miljoen kinderen wereldwijd die geen thuis hebben. Die kinderen kunnen niet allemaal geholpen worden. De meesten zullen opgroeien zonder een gezin en de meesten zullen uiteindelijk geen kansen krijgen om hun leven tot een succes te maken.

Blij met het interview?

Toch vind ik het belangrijk dat ook de verhalen gehoord worden van kinderen die ongelukkig zijn met hun adoptie. Gelukkig ken ik zelf ook genoeg verhalen van mensen die wel blij zijn geadopteerd te zijn, zoals bijvoorbeeld mijn blog collega Josan. Of de vrouw die bij ons op cursus zat, zelf geadopteerd was en nu een kind een net zo gelukkige jeugd wilde geven als ze zelf had gekregen.

Het is natuurlijk mijn grootste angst dat Robin uiteindelijk misschien de keuze die wij voor hem maakten, niet zal waarderen. Ik ga er niet van uit dat het gebeurt, maar het speelt absoluut wel eens in mijn achterhoofd. Daarom ben ik ook blij met een open adoptie en hebben wij daar destijds ook bewust voor gekozen. Niet dat ik een gesloten adoptie afkeur, absoluut niet zelfs, maar wij vonden het zelf een prettig idee contact met biologische ouders te kunnen onderhouden. Ook voor Robin zelf natuurlijk.

En juist door goed naar de verhalen als die van Aloka te luisteren, hoop ik dat ik er ook van kan leren. Natuurlijk heb ik niet de rest van Robin’s leven in mijn hand, maar ik hoop wel dat ik een mooie bijdrage kan leveren om zijn leven in de juiste banen te leiden zodat hij gelukkig is en zal blijven.

Open adoptie

Toevallig stipt Aloka in het interview zelf ook aan dat ze een voorstander is van open adopties. Overigens ben ik het er niet mee eens dat er in een gezin biologische kinderen zouden moeten zijn en dat adoptie vaak een laatste keuze is. Daarmee doe je adoptiekinderen inderdaad tekort en het is ook echt niet zo. Bijna elke adoptie ouder die ik ken, was al veel eerder met adoptie bezig. Van de mensen die niet op de ‘natuurlijke’ manier kinderen kunnen krijgen, besluit ook maar 10% voor adoptie te gaan. Adoptie is nooit een laatste keuze. Adoptie is een bewuste weloverwogen keuze. En als het een laatste keuze zou zijn, kom je tegenwoordig niet eens meer door de screening heen, want daar wordt echt wel naar gekeken.

Maar op dit kleine puntja na vind ik het een mooi interview geworden en ik ben er blij mee. Ik vind het goed om onze verhalen naast elkaar te lezen en ik ben ontzettend blij dat Aloka inmiddels zelf ook vrede heeft met het feit dat ze geadopteerd is.

Je kon het in de Grazia ook al lezen, maar Aloka heeft ook een website. Ze heeft ook een autobiografisch boek geschreven: Verweesd (via Bol.com nog tweedehands te koop).

Heb je nog een vraag en/of opmerking over adoptie of over het interview? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.