TOP
interview in de grazia
Lifestyle Mama

Mijn interview in de Grazia over adoptie (met wat extra achtergrondinformatie)

Eind juli, ik zat nog in de VS, kreeg ik een mailtje van Anne van Grazia of zij mij eventueel mocht interviewen over adoptie. Zij had mijn contactgegevens gekregen van Manon Hanssen-Meyering. Manon en ik hebben elkaar leren kennen toen zij in Kenia zat om haar zoontje thuis te brengen en ik haar mailde. Mijn antwoord was natuurlijk ‘ja’. Het zou een voor- en tegenverhaal worden, dus dat vond ik aan de ene kant wel wat lastig. Maar aan de andere kant… ik heb me het afgelopen jaar wel vaker hard gemaakt voor adoptie, dus waarom nu niet? In dit artikel vertel ik je nog wat extra achtergrondinformatie over het interview in de Grazia en met dank aan Anne-Marie kun je het ook lezen…

Mijn interview in de Grazia over adoptie

Zoals ik net al vertelde, werd het een voor- en tegenverhaal. Ik mocht mijn verhaal vertellen over de adoptie van Robin, de uitspraak van de RSJ en mijn gevoel daarover. Aloka, zelf geadopteerd vertelde het verhaal van haar adoptie en hoe zij dat had ervaren. Je begrijpt het al… dat was niet positief. Hieronder lees je het complete interview, en ik geef je straks nog wat extra achtergrondinformatie en uitleg.

interview in de grazia 1

interview in de grazia 2

interview in de grazia 3

interview in de grazia 4

Extra achtergrondinformatie:

Wat ik heel graag wil zeggen, is dat ik het gedeelte van Aloka heel naar vond om te lezen. Ik vind het ontzettend verdrietig dat zij dat zo gevoeld heeft.

Zelf heb ik ook een vriendin die in eerste instantie niet blij was dat ze is geadopteerd. Toen wij de keuze maakten voor adoptie, was zij dan ook een van de eersten die ik heb gebeld. Vlak voordat Robin bij ons kwam, ging zij langs in haar geboorteland en bezocht ze het weeshuis waar ze vandaan kwam. Voor haar was het cirkeltje toen rond. Ze begreep dat als ze daar was gebleven ze geen kansen had gekregen. Als antwoord op het geboortekaartje schreef zij een brief aan ons en eentje aan Robin. Ze schreef onder andere dat het leven haar een tweede kans had gegeven. Ik ben daar enorm door geraakt.

Nou verschilt het verhaal van Robin met de verhalen van deze vrouwen, maar ook weer niet. Alle biologische ouders konden niet voor hun kinderen zorgen en hoe je het wendt of keert, dat is hartverscheurend. Ons geluk was hun verlies. Dat is een gegeven waar wij mee leven en ontzettend vaak bij stilstaan.

Niet elk adoptieverhaal is een mooi verhaal

Bovendien is niet elk adoptieverhaal een mooi verhaal. Vroeger werden adoptie ouders in Nederland nauwelijks gescreend en was het ontzettend makkelijk om een kind te adopteren. Nazorg? Dat was er niet. De afgelopen 25 jaar is er enorm veel veranderd in het adoptieproces en het meeste natuurlijk ten goede.

Maar… ook niet elk biologisch kind verhaal is een succes verhaal. Ik ken een aantal mensen enorm goed die helemaal niet zo blij zijn met hun familie en zich er niet in thuis voelen. Bovendien wat is dan het alternatief? We kunnen niet, zoals Aloka oppert, alle ouders op locatie helpen. Er zijn 15 miljoen kinderen wereldwijd die geen thuis hebben. Die kinderen kunnen niet allemaal geholpen worden. De meesten zullen opgroeien zonder een gezin en de meesten zullen uiteindelijk geen kansen krijgen om hun leven tot een succes te maken.

Blij met het interview?

Toch vind ik het belangrijk dat ook de verhalen gehoord worden van kinderen die ongelukkig zijn met hun adoptie. Gelukkig ken ik zelf ook genoeg verhalen van mensen die wel blij zijn geadopteerd te zijn, zoals bijvoorbeeld mijn blog collega Josan. Of de vrouw die bij ons op cursus zat, zelf geadopteerd was en nu een kind een net zo gelukkige jeugd wilde geven als ze zelf had gekregen.

Het is natuurlijk mijn grootste angst dat Robin uiteindelijk misschien de keuze die wij voor hem maakten, niet zal waarderen. Ik ga er niet van uit dat het gebeurt, maar het speelt absoluut wel eens in mijn achterhoofd. Daarom ben ik ook blij met een open adoptie en hebben wij daar destijds ook bewust voor gekozen. Niet dat ik een gesloten adoptie afkeur, absoluut niet zelfs, maar wij vonden het zelf een prettig idee contact met biologische ouders te kunnen onderhouden. Ook voor Robin zelf natuurlijk.

En juist door goed naar de verhalen als die van Aloka te luisteren, hoop ik dat ik er ook van kan leren. Natuurlijk heb ik niet de rest van Robin’s leven in mijn hand, maar ik hoop wel dat ik een mooie bijdrage kan leveren om zijn leven in de juiste banen te leiden zodat hij gelukkig is en zal blijven.

Open adoptie

Toevallig stipt Aloka in het interview zelf ook aan dat ze een voorstander is van open adopties. Overigens ben ik het er niet mee eens dat er in een gezin biologische kinderen zouden moeten zijn en dat adoptie vaak een laatste keuze is. Daarmee doe je adoptiekinderen inderdaad tekort en het is ook echt niet zo. Bijna elke adoptie ouder die ik ken, was al veel eerder met adoptie bezig. Van de mensen die niet op de ‘natuurlijke’ manier kinderen kunnen krijgen, besluit ook maar 10% voor adoptie te gaan. Adoptie is nooit een laatste keuze. Adoptie is een bewuste weloverwogen keuze. En als het een laatste keuze zou zijn, kom je tegenwoordig niet eens meer door de screening heen, want daar wordt echt wel naar gekeken.

Maar op dit kleine puntja na vind ik het een mooi interview geworden en ik ben er blij mee. Ik vind het goed om onze verhalen naast elkaar te lezen en ik ben ontzettend blij dat Aloka inmiddels zelf ook vrede heeft met het feit dat ze geadopteerd is.

Je kon het in de Grazia ook al lezen, maar Aloka heeft ook een website.ย Ze heeft ook een autobiografisch boek geschreven: Verweesd (via Bol.com nog tweedehands te koop).

Heb je nog een vraag en/of opmerking over adoptie of over het interview? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

 

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

5 COMMENTS
 • Sonja
  1 week ago

  Mooi… heel mooi Karen! Het siert jou dat je zo mooi over jullie adoptie kan praten, recht uit het hart.
  Ik denk dat Robin een beter leven heeft dan sommige kinderen, die niet geadopteerd zijn. Het is een kind, dat geef je het beste van het beste… hoe het ook in je leven kwam.

 • Natascha
  2 weken ago

  Wat een mooi interview zeg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf geen ervaring heb met adoptie en het daarom wat moeilijk vind om mijn mening erover te geven. Ik las laatst een bericht van je op Twitter over de cursus die je moest volgen en bedacht me toen wel dat er onwijs veel aandacht naar de screening gaat. Iets wat biologische ouders niet krijgen. Ik geloof ook nooit dat het een laatste keuze is en heb enorm veel respect voor je! En Robin is zo’n leuk mannetje ๐Ÿ™‚

  • Karen
   1 week ago
   AUTHOR

   Dank voor je lieve reactie. Op zich is het begrijpelijk dat niet elke biologische ouder zo’n screening krijgt, al zou het voor sommigen helemaal geen slecht idee zijn ๐Ÿ˜‰

 • marije
  2 weken ago

  Mooi interview Karen. En mooi ook dat je er nu zo open over vertelt. Blijven toch een hoop vooroordelen en hopelijk kun je deze zo een beetje wegnemen.

  • Karen
   1 week ago
   AUTHOR

   Dank je wel Marije!

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • || HUISHOUDEN ||
Hou jij van schoonmaken, of heb je er net als ik eigenlijk een hekel aan? ๐Ÿค” Ik wil graag dat het snel gebeurt, doeltreffend en met milieuvriendelijke producten. Ik geef je 5 tips en laat je in de video zien hoe ik de keuken schoonmaak! ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ directe link in bio
.
.
.
#karenznl #lifestyleblogger #schoonmaaktips #karenzpartner #bluewonder #cleaning #picoftheday #cleaningtips #instablogger
 • Twinning is vandaag winning. En ach... doe eens gek... #chinning ook.. #ouch #realitycheck ๐Ÿ˜Š๐Ÿ™„๐Ÿค”
.
.
.
#motherandson #liefde #love #instalove #fun #momstagram #toddlerlife #robinjameson #meandmyson
 • || VRIENDSCHAP ||
Het waren de tijden van de ballonrok, de legging en de beenwarmers. Van grijs en fuchsiarose. Wij waren pubers en hits als Papa donโ€™t preach, Ti sento en More than words kleurden onze puberlevens...
Ik schreef een column over de vriendschap met mijn jeugdvriendin J. Heb jij ook zo'n vriendschap van vroeger? ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ directe link in bio
.
.
.
#friends #throwback #karenznl #lifeblogger #instablogger #vriendschap #vroeger #jeugd #childhood #tripdownmemorylane
 • Kun jij je ook zo ergeren in het verkeer? ๐Ÿš—๐Ÿš™๐ŸšŒ๐Ÿš’๐Ÿš“ Ik deel vandaag 10 van mijn grootste verkeersergernissen. Wat is de jouwe? ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ directe link in bio
.
.
.
#karenznl #traffic #carfie #lifestyleblogger #instacar #bloggerlife #lifeblog #instablogger
 • Kusje... ๐Ÿ’‹Om het zonnige weekend in stijl af te sluiten, hebben wij een diner date bij het pannekoekenhuis ๐Ÿฅž. Hoe was jouw zondag? .
.
.
#motherandson #robinjameson #liefde #instafamily #lovemakesafamily #momstaysinthepicture #momlife #toddlerlife
 • || BEAUTY ||
Een parfum waarmee je je Marilyn Monroe of Elizabeth Taylor waant? Een glamorous, luxueze, tijdloze en vintage geur in een prachtig flesje? Ik vertel je er alles over in deze review... (๐Ÿ‘‰๐Ÿผdirecte link in bio)
Wat is jouw favoriete parfum? ๐Ÿ’•๐Ÿ’ฎ๐Ÿ™Œ
.
.
.
#karenznl #bblogger #instaperfume #clinique #loveperfume #beautyaddict
 • || HOME ||
Ben je benieuwd hoe ik woon? Vandaag laat ik je ons zitgedeelte zien. Er is namelijk best veel veranderd sinds de home tour van vorig jaar. Als je geen zin hebt om te lezen, dan kun je ook kijken op Youtube! Laat je me weten wat je ervan vindt? Zou je het zelf ook zo inrichten? En heb je nog tips voor de muur en kabels? ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ directe link in bio
.
.
.
#instahome #karenznl #homeinterior #homedecor #homedesign #homestyle
 • #throwbackthursday naar dikke pret, twinnen in army green en Robin nog een kale baby was ๐Ÿ‘ถ๐Ÿผ
.
.
.
#tripdownmemorylane #blurrybutperfect #motherandson #momlife #babylife #ussie #instababy #funfunfun