TOP
interessante feiten over sinterklaas
Lifestyle

10 interessante feiten over Sinterklaas (leuk voor tijdens pakjesavond 🎁)

Een sucker voor interessante feiten en wist-u-datjes. Ik ben het. Heerlijk vind ik ze om te lezen en als je deze blog al langer volgt, dan wist je dat allang. Pasen, Koningsdag, de Herfst, ze kregen allemaal al hun eigen versie met ‘interessante feiten’. Maar Sinterklaas had nog niet zo’n artikel gekregen, dus dat werd wel eens tijd. Vooral ook omdat er echt genoeg interessante feiten over Sinterklaas te vertellen zijn. Ik vertel je er in dit artikel alvast 10…

10 interessante feiten over Sinterklaas

1. Sterfdag

Ja, ik weet het, dat klinkt niet zo gezellig. Maar het is al zo lang geleden…Sinterklaas stierf op 6 december ongeveer 340 na Christus. Β Na zijn dood werd hij heilig verklaard omdat hij zo veel goede daden had verricht. Wij vieren dus eigenlijk zijn sterfdag en niet zijn verjaardag. Wat trouwens wel bijzonder is… want Sinterklaas had toch het eeuwige leven en was al ontelbaar jaar oud? πŸ˜‰

2. Geboortedag

Daarop inhakend…Sinterklaas in het jaar 270 na Christus geboren. Ontelbaar jaar oud is hij dus niet, althans bijna niet.. Hij zou dit jaar 1747 jaar oud zijn geworden. Ware het niet dat hij in ongeveer 340 overleden is en dus in het eggie dus ongeveer de 70 jaar heeft gehaald. Wat voor die tijd trouwens wel stokoud was.

3. 5 of 6 december

In Nederland vieren we Sinterklaas op 5 december, terwijl het in BelgiΓ« in de nacht van 5 op 6 december wordt gevierd. Dit verschil komt doordat heel lang geleden de nieuwe dag om 6 uur ’s avonds al begon. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Maar Sinterklaas werd toen op 6 december gevierd. Omdat de dag nu om 12 uur ’s nachts begint, is het in Nederland nog 5 december tijdens pakjesavond. In BelgiΓ« komt Sint Nicolaas ’s nachts langs en vinden de kinderen hun pakjes pas op 6 december in de ochtend.

4. Spanje

Dit weet denk ik iedereen, maar Sinterklaas kwam niet uit Spanje, maar uit Turkije. Waarom hij dan uit Spanje aankomt? Waarschijnlijk omdat er vroeger veel luxegoederen uit Spanje kwamen. Spanje was eigenlijk een soort Bijenkorf 1.0

5. Eerste intocht

Weet je dat de allereerste intocht van Sinterklaas in 1888 in Venray was. Nog zonder tv beelden!

6. De roe

De roe is eigenlijk een soort kleine bezem van takjes die aan elkaar werden gebonden met een touwtje. Het is niet voor niets dat Piet de roe bij zich had, want die werd gebruikt om de schoorsteen schoon te vegen zodat de pakjes schoon beneden aankwamen. Maar goed… de roe was hartstikke multifunctioneel, want kon ook gebruikt worden om stoute kinderen een pak op hun billen te geven. Inmiddels doen we het zonder lijfstraffen en dus ook zonder de roe. Volgens mij komt ‘ie alleen nog in de liedjes voor, toch?

7. Amerigo

Het paard van Sinterklaas heet pas sinds 1990 Amerigo. Ik kon me zelf trouwens ook niet herinneren dat hij een naam had. Volgens mij noemden wij hem als kind gewoon Schimmel. In 1990 werd het paard als politiepaard ingezet in het Sinterklaasverhaal op tv. In 2014 is Amerigo met pensioen gegaan, maar het paard van Sinterklaas heeft als eerbetoon die naam gehouden.

8. De outfit van Sinterklaas

Zoals je waarschijnlijk wel weet, draagt Sinterklaas een mijter, een mantel en een staf, omdat hij een katholieke bisschop is. Maar de goedheiligman heeft wel een bijzonder privilege, want hij is de enige waarvan de mijter en de mantel rood mogen zijn. Waarom? Omdat rood de kleur van liefde en liefdadigheid is. Een ander privilege dat de Sint heeft, is dat zijn staf een grotere krul heeft dan normale staffen. Ik dacht altijd dat zijn mantel de tabberd werd genoemd, maar dat is niet zo. De tabberd is de paarse rok die de Sinterbaas onder zijn mantel draagt.

9. Speculaas en marsepein

Deze lekkernijen waren vroeger liefdessnoepjes. Als een jongen verliefd was op een meisje, dan kreeg ze een figuur van speculaas of marsepein. Meestal een mannetje of een hartje. Maar als de liefde niet wederzijds was, dan mocht het meisje het figuur in tweeΓ«n breken. Hier komt ook de uitdrukken ‘iemand zijn hart breken’ vandaan.

De vrouwelijke speculaas poppetjes staan symbool voor prostituees. Sinterklaas is namelijk niet alleen de beschermheer van kinderen, maar ook van de hoeren.

Een taai taai pop gaf je alleen cadeau aan iemand die niet mocht. Het uitstrooien van snoepgoed staat symbool voor zaaien.

10. Schoen zetten

Vroeger werd de schoen niet thuis gezet, maar in de kerk. De opbrengst van de goodies in de schoenen werd aan de armen gegeven die het echt nodig hadden. De wortel en de tekening die in de schoen werd achtergelaten, was een offer voor goden om te laten zien dat je goed was geweest. Sinterklaas wordt nog wel eens paralel getrokken met Wodan. Een godheid uit de oudheid.

Interessant om te weten toch?

Kende jij deze feiten al? Of heb je zelf een leuk wist-u-datje over Sinterklaas dat je nog wil delen? Ik ben heel benieuwd!

Fijne dag vandaag. En als je vanavond pakjesavond viert… een hele fijne avond!

Liefs, Karen

Bronnen en meer informatie: Sintinamsterdam.nl, Volkskrant.nl & Educatie en school.info.nu.

Uitgelichte foto via Shutterstock.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

3 COMMENTS
 • Yvonne
  7 dagen ago

  Hihi, leuk. Wij deden met vrienden een avond met allerlei gekke sintspelletjes, waaronder een quiz. Als ik je blog van tevoren had gelezen dan was ik winnaar πŸ˜› Maar dat van die snoepjes (en beschermheer van de hoeren… nee joh!) en de Bijenkorf 1.0 wist ik nog niet. Wat is er toch een hoop uit deze traditie voortgekomen he?

 • Anne-Marie
  7 dagen ago

  Super leuk weer om te lezen. Iemands hart breken klinkt nu wel een stukje minder dramatisch

 • Annette
  1 week ago

  Leuk hoor toch knap dat hij in die tijd de 70 heeft kunnen halen πŸ™‚

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • Vanmiddag was ik uitgenodigd om te komen lunchen met Weight Watchers en Olcay Gulsen.
Dit omdat het programma van Weight Watchers vernieuwd is. Daar ga ik je vanzelfsprekend binnenkort meer over vertellen en ik kan je alvast melden dat ik helemaal zin heb om het te gaan uitproberen omdat het nog makkelijker is geworden qua punten tellen. Olcay is er al een paar maanden mee bezig en kijk eens hoe smashing zij er uitziet! Vrouw naar mijn hart trouwens.. Toen haar gevraagd werd wat haar valkuil was, antwoordde ze met: Gin tonics 🍸 Weight Watchers, bedankt voor de fijne middag. Olcay zei het ook al: 'Het leek net alsof ik met vriendinnen ging lunchen'. En dat voor maar 2 punten! .
.
.
#lifestyleblogger #weightwatchers #pressevent #uitgenodigd
 • β€˜Let it snow let it snow let it snow’ β„οΈβ˜ƒοΈπŸŒ¨ Iedereen die nog de weg op moet... sterkte! .
.
.
#winterwonderland #zandvoort #snow #amsterdamsewaterleidingduinen #letitsnow #deanmartin
 • πŸ’™πŸ’™πŸ’™ Kijk dit lieve gingerbread mannetje nou met zijn mooie nieuwe schoenen van Bunnies. In de PERSONAL PEAKS van vandaag laat ik o.a. foto’s zien van Sinterklaas, veel leuke events, een nieuwe verslaving (ja heus) en nog veel meer πŸ‘‰πŸΌ directe link in bio
.
.
.
#personalpeaks #karenznl #lifestyleblogger #toddlerlife #instatoddler #gekregen #robinjameson
 • Oeh la la... oesters on a school night! Dat vraagt om een gek kijkende selfie. Bedankt @kroonophetwerk @foodyboxkroonophetwerk πŸŽ„Kerst is nu echt aan! ✨🌟πŸ’₯
.
.
.
#selfie #lifestyleblogger #gekregen #foodyboxkerst #oysters #lifestyleblogger
 • Ik klaagde vanmorgen dat we alleen maar motregen hadden in plaats van de beloofde sneeuw. Daar kom ik wel een beetje op terug β„οΈβ˜ƒοΈπŸŒ¨
.
.
.
#winterwonderland #snow #zandvoort #amsterdamsewaterleidingduinen
 • ✨Heb jij ook een kerstbal waar een mooi verhaal achter zit? πŸŽ„ Deze kerstbal die Robin van vrienden van ons kreeg, is voor ons heel bijzonder. Op de blog vertel ik je er meer over en vertellen ook @suuz_ @aukjeswereld en Eline mooie anekdotes over hun kerstbal πŸŒŸπŸ‘‰πŸΌ directe link in bio
.
.
.
#kerst #christmasornaments #christmasdecorations
 • Kijk dan wat een fijn gezelschap om kerst mee te vieren bij HEMA! πŸ’šπŸ’₯πŸŽ„πŸŽπŸŽ‰
.
.
.
#hemakerst #bloggers #bloggersunited #instabloggers #collegas #mycrew #friends
 • That face πŸ’™πŸ’™πŸ’™
Groot succes trouwens de knikkertoren van @lidlnederland .
.
.
#nospon :) #pakjesavond #sinterklaas #dutchtradition #gifts #toddlerlife #robinjameson