TOP
ik ben boos
Editorial Personal

Ik ben boos. Heel boos.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Beste mevrouw van het UWV,

Ik was enigszins verbaasd toen ik de telefoon weer ophing na ons gesprek. Inmiddels ben ik niet meer verbaasd. Ik ben boos. Heel boos. Dat had u nog gezegd: ‘Ik kan me voorstellen dat u boos bent, maar ik kan u niet verder helpen’. Staat niet in uw functie omschrijving zeker? En tijdens de communicatie training had u geleerd dat een beetje empathie tonen en daarna het gesprek afkappen wel voldoende zou zijn? Nou, nee dus.

Wat was er aan de hand? Een tijdje geleden werd ik door collega bloggers en mede zelfstandigen getipt dat je als zelfstandige tijdens een zwangerschap recht hebt op een ZEZ uitkering. Dat is geen vetpot, maar het is natuurlijk wel fijn dat je even een beetje kunt ademen in een tijd dat je geen opdrachten kunt doen. ‘Dat geldt ook als je gaat adopteren hoor Ka’, zei iemand. ‘Als je werknemer bent en je adopteert, krijg je toch ook verlof’.

‘Ja natuurlijk! Waarom niet. Dat is relaxed’, dacht ik nog.

En ik keek wel even globaal op de site en zag iets over adoptie staan en dacht vervolgens: ‘Ach dat is nu nog niet aan de orde, dat komt later wel’. Maar later was opeens vorige maand. In anderhalve week tijd zat ik ineens in het vliegtuig om vervolgens 3 weken in het buitenland te verblijven.

Terug in Nederland vertelde ik een goede vriendin dat ik werken en zorgen best lastig vond om te combineren, omdat je nog een beetje je draai moet vinden en zo. Bovendien werkt het met een adoptiekindje net wat anders, omdat de hechting zo verschrikkelijk belangrijk is. Wij kunnen de zorg voor Robin nog niet aan anderen overlaten. Zelfs de oma’s mogen hem bijvoorbeeld nog even niet voeden. ‘Ik neem nog geen opdrachten aan hoor’, vertelde ik de vriendin. ‘En toen ik in de VS zat, heb ik ook niets aangenomen. Ik kan nu toch niet echt werken en dan is zo’n opdrachtgever straks alleen maar teleurgesteld’.
‘Ja hoor eens even’, zei mijn vriendin. ‘Heb jij nog geen ZEZ uitkering aangevraagd? Je hebt daar toch recht op gekkie!’

‘Oh ja’, dacht ik en 5 minuten later zat ik online het formulier in te vullen. Een paar dagen later ontving ik al post van het UWV; of ik de ontbrekende informatie wilde toesturen. Ik keek eens goed naar de brief en dacht ‘hé dat klopt niet’. Want bovenaan de brief stond een werkgever van 5 jaar geleden. Mijn laatste werkgever, want ik werk al 5 jaar voor mezelf. ‘Even bellen’, dacht ik, dus zo gezegd zo gedaan. Ik luisterde het keuzemenu af en begreep het volkomen dat mijn keuze er niet bij zat. Dat is natuurlijk een uitzonderingssituatie. Ik nam dat het cassettebandje met het optiemenu niet kwalijk.

Na 4 kastjes en 6 muren te hebben gesproken, kreeg ik u aan de telefoon. ‘Er is een fout gemaakt in het formulier’, opperde ik. Ik dacht namelijk dat u en ik dit euvel binnen een paar minuten samen zouden oplossen, waarna ik u vriendelijk zou bedanken en u mij zou vragen of u me nog ergens mee zou kunnen helpen en dat was het dan. Maar nee. Zo zou het niet gaan…

‘U komt nergens voor in aanmerking. Sorry’, hoorde ik u zeggen.

Ik liet de boodschap even op me inwerken. Na wat hoogstens 15 seconden duurde, maar voor mijn gevoel een minuut, stamelde ik: ‘Dus als je werknemer bent, krijg je een adoptie uitkering en als je pleegouder wordt, krijg je een pleegzorguitkering?’
‘Ja’, antwoordde u. ‘Dat is geregeld via het WAZO‘.
‘Ok. En als je zwanger bent, krijg je een ZEZ uitkering. Maar als je adopteert, krijg je niets?’
Nu was u weer even stil. ‘Ehm ja, dat is zo. U valt net buiten de bakjes. Nogmaals mijn excuses. Ik kan verder niets voor u doen’.

Ik kan verder niets voor u doen. De woorden galmden nog even na.

Voor iedereen is een bakje. Als je een tweeling krijgt is er een bakje. Als je meerdere kindjes tegelijk adopteert als werknemer is er ook een bakje. Als je ziek wordt, is er een bakje. Als je kind of partner ziek wordt, is er een bakje. En dat is allemaal maar goed ook. Ik gun iedereen zijn eigen bakje en iedereen verdient zijn eigen bakje. Maar ik vind het best wel verrot dat er nu juist voor mij geen bakje is. Heb ik daar al die jaren braaf belasting voor betaald? Het gaat me niet om het geld, maar het gaat me om het principe. Ik heb recht op een gelijke behandeling. Ik heb recht op mijn eigen bakje.

En mevrouw van het UWV. Ik begrijp dat u hier persoonlijk niets aan kunt doen. Maar toen ik u vroeg of u het bij u leidinggevende kon neerleggen, zei u: ‘Maar die kan ook niets voor u doen’.

Echt… die instelling. Van een beetje pro-activiteit is niemand slechter geworden. U had ook kunnen zeggen: ‘U valt net buiten de bakjes, maar ik vind het net als u niet eerlijk en ik weet niet of het lukt, maar ik ga eens aan wat bellen trekken. Want misschien kan ik u er niet mee helpen, maar iemand anders wel?’

Of vraag ik nu te veel?

Met vriendelijke groet,
Karen

Vind jij het net zo oneerlijk als ik? Wil je me dan helpen door mijn verhaal te delen? Wat ik al zei: Het gaat me al niet meer om het geld, maar om het principe. Als adopterende ouder heb je al tig extra procedures waar je doorheen moet. Je loopt al tegen zo veel oneerlijke dingen op? Waarom moet dit er dan ook nog eens bij? Waarom mogen wij geen eigen bakje? 

Alvast bedankt! Fijne dag!

Liefs!

Edit: Natuurlijk begrijp ik dat het UWV slechts een uitvoerende instantie is. Maar als je deze column goed leest, dan gaat het me daar ook niet om. Het gaat me om de instelling van het UWV. Zij zijn de eersten die dit soort misstanden signaleren, maar even met je meedenken ‘ho maar’. Ik vind het raar dat wordt geconcludeerd dat het inderdaad oneerlijk is, maar niet wordt verteld waar bezwaar gemaakt kan worden of wat ik al zei, dat iemand het intern alvast bespreekt. Dat er nooit even wat meer gedaan kan worden dan in de functie omschrijving staat. Ik vind het een rare instelling. Letterlijk en figuurlijk.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

56 COMMENTS
 • Elise van zon
  3 jaar ago

  Mocht je meer zzp’ers nodig hebben om een klacht in te dienen oid dan doe ik graag mee. Ik ben ook een zzp’er en ben ook met adoptie bezig. Voor mij gaat het nog even duren want ik zit net in het proces maar las dus ook dat ik er geen recht op heb. Gewoon oneerlijk.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Is het ook. Wellicht dat ik je tzt nog even benader! Succes met alles!

 • claire
  3 jaar ago

  ik heb je verhaal net pas gelezen (en wát een verhaal!). mocht je in de toekomst tijd zin puf hebben lijkt het mij een goed idee er wat aan te doen, nu je toch al media aandacht hebt. join forces met anderen en maak publiekelijk bezwaar; dit beleid zou veranderd moeten worden omdat het idd gewoonweg onrechtvaardig is. je zal er zelf niet zo veel aan hebben vrees ik maar voor adopterende zzp-ers zou je in de toekomst heel veel kunnen betekenen. succes!

 • Ineke
  3 jaar ago

  Wie heeft gezegd dat het leven eerlijk is of zou moeten zijn? Dat is de misvatting van de meeste mensen die zich alleen druk maken over hun eigen ‘eerlijk’.
  Stampvoeten helpt niet, noch tegen de verkeerde persoon klagen…

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Nou Ineke, of moet ik Barbera zeggen? Jij kent mij denk ik helemaal niet, maar vindt het wel nodig om even te komen spuien? Ik begrijp heel goed dat het leven niet altijd eerlijk is. Daar kan ik ontzettend goed mee omgaan. Veel beter dan anderen, al zeg ik het zelf. Jij ook? Of is het leven voor jou zo oneerlijk dat je daar bij volslagen onbekenden badinerende reacties achter moet laten? Overigens heb ik net te horen gekregen dat het UWV een reprimande gaat krijgen. Die hadden mij namelijk moeten helpen met bezwaar indienen. Wilde je verder nog betweterig of betuttelend reageren? Mag hoor. Als jou dat een fijn gevoel geeft? Daar wil ik je graag bij helpen. Fijne dag Ineke/Barbera!

 • Kiss & Make-up
  3 jaar ago

  Dit klopt gewoon niet, waar is de logica? Dat moeten ze toch ook wel inzien? Ik kan heel goed begrijpen dat je hier kwaad van wordt.

 • mama van Dijk
  3 jaar ago

  ohhh wat oneerlijk!!

 • Guido Hulscher
  3 jaar ago

  Niet om het een of ander, maar voorbereiding is echt je eigen verantwoordelijkheid. Er zijn regels, dat had je kunnen en moeten weten. Je kan niemand bij het UWV hierop aankijken: het is een uitvoeringsinstantie. Ik ben door het UWV altijd uitstekend geholpen. Niemand past de regels voor je aan, ze worden helder en duidelijk aan je verteld. Draag het aan bij je politieke partij, of bij de vereniging van adoptieouders of zo.

 • Yvonne
  3 jaar ago

  Ik ben helaas ook weleens stijl achterover geslagen van hoe star het UWV met “regels” omgaat. Soms liggen er misschien wetten aan ten grondslag, maar soms is het simpelweg onbegrijpelijke bureaucratie. Ik had een aanvraag die uiterlijk op een bepaalde datum binnen moest zijn, een datum die zij zelf letterlijk in een brief hadden gecommuniceerd. Toen ik dit vervolgens deed, werd het afgekeurd omdat die datum op een zondag viel. En uitkeringen kunnen niet starten op zondag. Dit zou dus pas starten op maandag: een dag te laat. Net als jij, zei ik: “systeemfoutje, hoe gaan we dit oplossen?” en ik kreeg terug “dat gaat niet mevrouw, u kunt misschien bijstand krijgen”. Bizar toch? Gelukkig had ik intussen alweer werk en had ik de uitkering niet meer nodig, maar uiteindelijk via rechtsbijstand wel gelijk gekregen, zij vonden het ook echt te belachelijk voor woorden… Misschien kun je via die weg nog iets proberen, of blijkt er echt een doodlopende weg in de wet te zitten? 🙁
  Succes!

 • Nicole
  3 jaar ago

  Helaas teveel ervaring met UWV. Zowel goed als slecht maar klantenservice is daar ver te zoeken.. Snap je boosheid!

 • Minke
  3 jaar ago

  Helemaal het UWV. Zo flexibel als een stuj beton. Mee denken kennen ze niet. Die mensen kunnen ze beter vervangen door robots. Om moedeloos van te worden. Hopelijk gaat iemand er iets aan doen. Succes en geniet van je kindje!

 • Marijke
  3 jaar ago

  Wat ik eigenlijk net zo oneerlijk vind. ..dat er blijkbaar alleen maar geadopteerd wordt uit het buitenland. In Nederland zijn zoveel kinderen die smachten naar lieve ouders. ..maar nee. ..het moet in het buitenland.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Hi Marijke, dat klopt niet hoor, wat je zegt. In Nederland worden alle kindjes die worden afgestaan voor adoptie geplaatst. Wij mochten zelf niet uit Nederland adopteren, dus dat speelt ook nog mee.

  • Anja
   3 jaar ago

   Wat een belachelijke reactie zeg! Denk eerst eens na voordat je iets zegt of doe je huiswerk goed.

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  Wat frustrerend zeg. Het kan wel zo zijn dat de regels zo zijn, maar een beetje meedenken/empathie zou fijn zijn.

 • Hilje
  3 jaar ago

  Die ZEZ-uitkering voor ondernemers bestaat sinds 2008, dit kan je toch geen opstart problemen meer noemen? Ik viel zelf tijdens mijn verlof ook tussen wal en schip omdat ik net begonnen was met mijn bedrijf. Ik kon in mijn situatie nog bedenken waarom: anders beginnen zwangere werklozen mogelijk alleen een bedrijf om een ZEZ-uitkering te ontvangen. Maar ik kwam er in mijn zoektocht achter dat zelfs werkloze zwangeren een aparte uitkering ontvangen. Stuk minder heftig dan jouw situatie, maar het gaat om hetzelfde principe: als je als overheid instelt dat vrouwen vier maanden betaald verlof krijgen bij de geboorte of adoptie van een kind, dan moet dat voor alle vrouwen gelden.

  Mocht je interesse hebben dan kan je mijn blog van vorig jaar teruglezen: http://informatie-in-beeld.blogspot.nl/2015/03/fluiten-naar-je-zwangerschapsverlof.html?spref=bl. Ik heb overigens na eindeloos bellen een oplossing gevonden, ik hoop dat dit voor jou ook geldt!

 • Anita
  3 jaar ago

  Toen je dit op Twitter zette was ik al verbaasd en nu nog meer! Dat ze ook niet eens met je mee willen denken bij het uwv, zo stom! Goed dat je het online hebt gezet en ik hoop dat dit signaal bij de goede personen terecht gaat komen zodat er eens goed naar gekeken gaat worden!

 • Janine
  3 jaar ago

  Ik snap je frustratie, ie misschien een andere situatie maar ik krijg geen wajong en geen bijstand terwijl ik met allerlei stoornissen te maken heb. Ze hebben toegegeven dat ik op dit moment niet belastbaar ben foor werk maar i de toekomst wel. En nu dan? Mijn vriend en ik zitten 4.- boven de norm van een bijstand uitkering. Zo oneerlijk terwijl zoveel mensen wel.dit hebben en gewoon kunnen werken.

 • Mark
  3 jaar ago

  Tja… je had ook vooraf op de site van het UWV kunnen kijken, dan wist je vooraf dat er geen uitkering in zit. Logisch, want als zelfstandig ondernemer draag je nou eenmaal geen premie af waaruit dit soort uitkeringen betaald wordt. Je wordt geacht, als zelfstandig ondernemer, hiervoor zelf ‘een potje te voorzien’. Net als bij ziekte, al kun je je daar dan weer voor verzekeren.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Tja… dat had ik kunnen doen. Maar ik ben en was niet ziek. Ik heb een kind gekregen. Kun jij mij uitleggen wat dan het verschil is met vrouwen die zwanger zijn? Die hoeven toch ook niet zelf voor hun potje te voorzien? Dat is toch wel een beetje gek, of niet?

   • Doet er niet toe, gezien de reacties die je anderen geeft
    3 jaar ago

    Begrijp dat je gefrusteerd bent, je hebt denk ik pech gehad met wie je trof bij het UWV. Het zwangerschapsverlof is er ook vanwege het fysieke aspect, na een bevalling of keizersnede moet men herstellen en in sommige gevallen het bed houden, ookal snap ik dat ik jouw geval werken ook geen optie is, gezien het belang van de hechting, dus die regel is belachelijk. Wat ik niet goed kan begrijpen is alle negatieve energie die je hieraan besteed, baby’s voelen dat haarfijn aan. De tijd die je boos typend achter de computer doorbrengt zou je beter aan je kindje en man kunnen besteden, als ik zo vrij mag zijn dat te zeggen. Bovendien heb ik persoonlijk bij uitkeringen altijd het idee dat die bedoeld zijn voor mensen die maar met moeite rond kunnen komen, en ik krijg niet de indruk dat jullie het nou heel slecht hebben, financieel gezien. Geniet van jullie kindje, en van deze bijzondere periode, het gaat zo snel, elke seconde samen koesteren en zo intens mogelijk beleven.

    • Karen
     3 jaar ago
     AUTHOR

     @Doet er niet toe; Ik zit hier echt niet stomend achter mijn pc hoor. Lees anders het laatste blog artikel even?
     Ik hoor aan je toon dat je het goed bedoelt, in ieder geval beter dan wat anderen die hier komen reageren/mailen, maar desondanks vind ik het wel bijzonder dat jij in mijn portemonnee kan kijken… en in mijn tijd en energie. Wij kennen elkaar toch niet, of heb ik het mis? 😉

 • sjors
  3 jaar ago

  Regels zijn regels… uh…maar als het mij niet uitkomt moeten er uitzonderingen op de regels komen. En O ja, ik betaal belasting en dan heb ik recht op…. Pfff, volgens mij heb je het gewoon (te) goed. Geniet van je kind, verpruts die mooie tijd niet met oeverloos gezeur en geblog over het “onrecht” dat je is aangedaan.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Jij hebt recht op je regels en je aannames Sjors. Lucht het op? Lekker spuien? Fijne dag nog.

  • M
   3 jaar ago

   wat een rot reactie.
   Houd je mond dicht als er niks zinnigs uit komt.
   Je praat poep dom mens.

  • Anja
   3 jaar ago

   Wat een fijn leven zul je hebben Sjors!
   Elke luie bak mag op de bank zitten en profiteren van een uitkering maar een hardwerkende zelfstandige die netjes haar belasting betaald mag niet een keer iets ontvangen terwijl ze hier gewoon recht op moet hebben! Lekker kortzichtig zeg!

 • Elaintje
  3 jaar ago

  Gewoon niet over deze uitzondering nagedacht bij het verdelen van de bakjes. Dat snap ik nog, maar dan als de situatie wordt voorgelegd er nog steeds niets mee doen vind ik erg vreemd. Alleen al die reactie je zelf voorstelt hierboven had al een hoop gescheeld in plaats van dat ze meteen de deur dichtgooien.

 • Wat vervelend en frustrerend dit allemaal! Ik zal dit artikel voor je delen en hoop dat het de mensen weer eens aan het denken zet en behulpzamer worden als het even anders gaat dan normaal, want dat gebeurt helaas steeds minder…

 • Wat een ongelooflijk oneerlijke domme wereld is dit zeg! Je wordt weer even met beide benen op de grond gezet hoe bizar scheef alles in Nederland geregeld is. Mensen zoals jij die keihard werken worden in dit soort situaties gestraft en de rest die geen moer doen omdat ze het wel best vinden zo loopt weg met een uitkering. Ik ga het je verhaal delen. Meningen zullen uiteraard verschillen, bij deze sorry voor mijn uitspraken ?

  • Chantal
   3 jaar ago

   Inderdaad… En wat dacht je dan van de vluchtelingen die hier komen voor vrede en veiligheid maar niet tevreden zijn met dat wat ze is aangeboden en meteen al menen overal “recht” op te hebben… En mensen die hier verdorie geboren en getogen zijn en keihard werken mogen het ontgelden… En dan heb ik nog niets gezegd over de vele steuntrekkers die dit land telt… Lekker uitkering trekken en de situatie lekker aandikken en doen of je niets kunt… Met alle respect naar de personen die wel degelijk iets mankeert… Maar het zit ongelofelijk scheef in elkaar…

 • Marguerita
  3 jaar ago

  Hopelijk komt er ook voor dit soort situaties een bakje 🙁 je wordt nu als het ware gestraft voor je eigen ondernemerschap, het klinkt als een glazen plafonnetje

 • Corine
  3 jaar ago

  dit is echt bizar! Ik heb hier ook nooit bij stil gestaan! ik hoop dat je nog recht hebt op een ander “bakje” want dit slaat echt helemaal nergens op!

 • Lisette Kleiweg
  3 jaar ago

  God, wat idioot, ik dacht ook dat adoptie wettelijk gezien hetzelfde was…..
  Misschien kunnen de Sociaal Raadslieden in jouw gemeente je verder helpen, bijzondere bijstand aanvragen of iets dergelijks ? Zij zijn vaak op de hoogte van allerlei regelingen en subsidies die je aan zou kunnen vragen indien van toepassing….

 • Astrid
  3 jaar ago

  Ik heb met verbazing zitten lezen… En die verschrikkelijke bureaucratische instelling van dit soort medewerkers… Ik snap je frustratie volkomen! Ik hoop dat je iets gaat bereiken met dit bericht. Het is zeker niet eerlijk. Ik hoop dat je ondertussen wel geniet van je nieuwe kindje. Gefeliciteerd daarmee!

 • Janske
  3 jaar ago

  Wat vervelend en frustrerend zeg…hopelijk komt hier snel een mooi bakje voor!

 • Nathalie
  3 jaar ago

  Je bericht heb ik gedeeld via de Facebookpagina van Veusteveul… dat er niet meegedacht wordt over dergelijke zaken en op die manier te woord wordt gestaan is niet goed!

  Het lijkt me goed dat het op een hoger niveau ter discussie komt… tweede kamer wellicht?

 • Marijke
  3 jaar ago

  Oh wat enorm stom zeg. Ik had verwacht dat dit net als een zwangerschap ook wel geregeld zou zijn. Ik vind het immers behoorlijk vergelijkbaar. Hopelijk passen ze het snel aan voor iedereen die na jou er nog wel iets aan kan hebben!

 • Waardeloos dit, ik vind het echt onbegrijpelijk. Ik heb je foto op Facebook gedeeld op mijn pagina. Om het kenbaar te maken, in elk geval. Misschien helpt het jou niet meer, maar anderen na jou wel. Probeer je boosheid af en toe wel een beetje aan de kant te zetten en lekker te genieten van die kleine man. (Makkelijk zeggen van de zijlijn he..). Ik snap helemaal dat je boos bent!!

 • Sabine
  3 jaar ago

  Dat is nu UWV, zit zelf in de ziektewet en je word al elke keer van het kastje naar de muur gestuurd daar. Ik word er al gek van en ben snel geïrriteerd, ik heb dan ook specifiek alle gesprekken opgenomen trouwens als bewijs gezien ze er ook een handje van hebben om elkaar en jezelf tegen te spreken, absurd! Hou mijn hart vast als ik ga aankaarten voor een opleiding via UWV, hoop dat bij jullie ook alles in goede banen uiteindelijk gaat!

 • Maris
  3 jaar ago

  Pfff dat is wel erg kort door de bocht van de UWV. Ik snap dat er misschien nog geen standaard bakje voor is omdat het niet super vaak voorkomt, maar daar kunnen ze dan toch wel wat mee gaan doen? Hebben ze geen uitzonderingen bakje?

 • Annette
  3 jaar ago

  Echt? Mijn broek zakt ervan af (en ik drag een riem, kun je nagaan), Ik heb vaak met het UWV te maken in mijn werk en ik vind ze zo mega inflexibel niet te doen gewoon. Die zijn echt nog 100 jaar achter en niet van deze tijd. Ik heb het artikel gedeeld, hoop dat ze wakker worden xxx

 • Desirée
  3 jaar ago

  Ik vind het echt onvoorstelbaar dat je er als ondernemermama buiten valt omdat je hebt geadopteerd terwijl je net zoveel ‘nieuwe mama’ bent als andere ondernemermama’s die net bevallen zijn. Bah.

 • Jojo
  3 jaar ago

  Oneerlijk en frustrerend! Maar als je hier echt iets aan wil doen, moet je niet bij het UWV zijn. Kost je alleen maar energie en gaat je niets opleveren. Probeer een kamerlid te interesseren die vragen gaat stellen over gelijke behandeling. Dit moet op de politieke agenda komen voor er echt iets verandert!

 • Ellen
  3 jaar ago

  Ik begrijp je frustratie. Helaas blijkt de wetgeving niet anders, tijd dat dit gelijk wordt getrokken. Ik hoop van harte dat hier verandering in komt. Al heb jij er dan nu niks meer aan.

 • Judith
  3 jaar ago

  Dit ga ik zeker delen!! Ik heb jaren in de clinch gelegen met het UWV om net zulke onzin regels die echt werkelijk waar nergens over gaan. Je bent moeder geworden en al is het kind met de ooievaar gebracht, dan heb je recht op zwangerschapsverlof. Ik voel je woede!

 • Charlotte
  3 jaar ago

  Hm. Als ik het goed onthouden heb, wordt zwangerschapsverlof betaald uit WW premie en heb je ook geen recht op WW als ondernemer. Vervelend allemaal natuurlijk, maar of je er nou recht op hebt omdat je er jarenlang belasting voor betaald hebt… Een werkgever heeft overigens ook nog steeds kosten aan een zwangere. Alleen het loon wordt door het UWV betaald tijdens het verlof, maar de premies, de kosten voor vervanging en de kosten wegens ziekte voor en na verlof etc moet een werkgever (ondernemer) ook gewoon betalen. En als het wettelijk gewoon niet geregeld is, kun je dat het UWV niet verwijten. Waarom zou een manager wel buiten de wet om mogen werken? Het lijkt me beter om de tweede kamer hierover aan te spreken.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Het UWV voert de wetten uit. Ze kunnen op z’n minst met je meedenken en onrecht aan de kaak stellen. Het is van den zotte dat je als je zwanger bent wel recht hebt op een uitkering en als je adopteert niet.

   • Charlotte
    3 jaar ago

    Maar het UWV kan de wet toch niet voor je aanpassen? Zij kunnen het niet aan de kaak stellen, omdat ze alleen een uitvoeringsinstantie zijn. Hoe hadden ze dan mee moeten denken? Wat hadden ze je kunnen bieden? Zij kunnen niks voor je doen. Je zult je bij de wetgever moeten melden. Zij zijn de enige die de regels kunnen veranderen.

    Ik begrijp best dat je boos en gefrustreerd bent, maar dat moet je wel op de juiste mensen richten.

    • Toch vind ik dat Karen best boos op het UWV mag zijn. Tuurlijk zijn zij ‘uitvoeringsinstantie’, maar dat betekent niet dat je dit soort dingen maar voor zoete koek moet nemen. En het contact verloopt nu eenmaal via het UWV en niet de Tweede Kamer. Dat zij voor een oplossing moeten zorgen vind ik prima, maar vind het goed om de publiciteit op deze manier op te zoeken, om het probleem zo goed aan de kaak te stellen. Als je niet zegt dat iets niet goed is, weet ‘men’ het niet, en kan er ook niets aan gedaan worden! Maar dat is mijn ongezouten mening.

    • Karen
     3 jaar ago
     AUTHOR

     @charlotte; Zij zijn de eersten die dit soort misstanden signaleren. Het is echt een mentaliteitsprobleem dat ze daar verder niets mee doen.

     • Marian zw.
      3 jaar ago

      Inderdaad helemaal mee eens. Geen bakje, uw probleem mevrouw! Niet even verder kijken! Melding maken desnoods via een minister een motie laten indienen, kamer vragen stellen? Ze leggen de telefoon neer, volgende…..

 • YuStSoMe
  3 jaar ago

  Onbegrijpelijk. In mijn gevoel word je nog gestraft ook dat je niet zelf bevalt. Tjeminee, wat zijn we in Nederland en dan vooral het UWV toch kortzichtig.
  Mijn ww is afgekeurd, omdat ik geen 26 weken gewerkt heb, uhm hallo ik zat in ce WGA, dan KUN je niet werken en ik kreeg ook zo’n sorry te horen… Die zijn heel hard. Totaal geen inlevingsvermogen. Worden ze daarop getraind?
  Ik ga dit delen. En ik zou bezwaar aantekenen… Echter ik kan mij voorstellen dat je mooie kindje nu voor alles gaat.

 • Marlieke
  3 jaar ago

  Oh wat gemakkelijk. Geen bakje. Punt. En een fijne dag verder mevrouw. Zet m op en zet ze aan het denken!!

 • Josan
  3 jaar ago

  Wat onrechtvaardig Karen 🙁 Je zou juist moeten kunnen genieten op dit moment. Helaas leert persoonlijke ervaringen met UWV ook dat ze eerder lui dan moe zijn daar. Hoewel ze graag willen dat je als werkzoekende een extra stapje zet, geldt dan voor henzelf dus totaal niet.

 • Jantine
  3 jaar ago

  Wat stom dat er gewoon geen bakje is! Welkom bij de bakjesloze club, al had ik liever gezien dat je eruit was gebleven. Als ik achter de pc zit in plaats van mijn tablet ga ik zeker delen.

 • Yvon
  3 jaar ago

  Had eerder deze week je tweet gelezen met dit (verkorte) bericht. Echt, zó onbegrijpelijk! Dit soort stress kun je er als kersverse ouder écht niet bij hebben kan ik me zo indenken.
  Zal je bericht via FB delen op mijn persoonlijke pagina.

  Hang in there!

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.