TOP
Let's Talk about
Editorial

Let’s Talk: Hoeveel tijd kost bloggen?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve dejlig(e) lezers,

‘Bloggen is toch een hobby? Dat doe je er gewoon een beetje bij’, hoe vaak ik dat niet gehoord heb. En jij waarschijnlijk ook?! Over bloggen bestaan een hoop misvattingen, maar dat je het er een beetje naast kunt doen, is misschien wel de grootste. Vandaag ga ik proberen deze misvatting uit de weg te helpen en ik ben benieuwd naar jullie input. Ik ga je vertellen hoe mijn blogweek er ongeveer uit ziet. Let’s Talk: Hoeveel tijd kost bloggen? Lees en praat je mee?

Als je hier vaker komt, dan weet je dat ik (bijna) elke dag een artikel plaats en soms zelfs twee artikelen per dag. Laat ik dus beginnen met te vertellen dat als je bijvoorbeeld maar een artikel per week blogt, je natuurlijk minder tijd kwijt bent. Maar de meeste bloggers die ik ken, bloggen op regelmatige basis, dus ik denk dat mijn tijdsindeling voor velen wel herkenbaar is.

90% van mijn content heb ik de dag van te voren al af. Ik plan een artikel in voor ’s ochtends om 6 uur, zodat er voor de vroege vogels bijna altijd een vers blogje klaar staat. Gelukkig zijn er ook veel vroege vogels, vanaf een uur of zes komen hier wel wat bezoekers binnen druppelen en rond achten zie je zelfs een piek in mijn verkeer.

Promotie, mail en blogs van collega’s

’s Ochtends begin ik met het checken van mijn statistieken van de dag ervoor, ik kijk naar mijn inkomsten uit de ads en de affiliates en ik doe de promotie voor mijn laatste artikel op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+. Ook plan ik voor mijn Facebookgroep een aantal berichten voor die dag in.
Zoals je weet, beheer ik met de twee Esmées ook de Bloggersgroep 30+ en ’s ochtends maak ik ook meestal een topic aan waar andere bloggers hun laatste artikel kunnen spammen.
Al met al ben ik aan alle social media promotie, denk ik wel zo’n 30 minuten tot een uur per dag kwijt.

Nadat ik mijn social media rondje heb gedaan, beantwoord ik de reacties op mijn blog. Soms beantwoord ik die tussendoor, maar meestal de volgende dag in de ochtend. Het is heel verschillend hoeveel tijd ik daarmee kwijt ben, want het ene artikel krijgt nauwelijks reacties terwijl er op een andere blog wel 30 keer gereageerd wordt. In principe reageer ik altijd op reacties, omdat iemand ook de moeite heeft genomen om op mijn artikel te reageren. Als een reactie te algemeen is, reageer ik niet (meer). Wel reageer ik altijd op mensen die hier voor het eerst komen en kijk ik ook meteen even naar de blog van diegene, als diegene een blog heeft. Er wordt trouwens ook op oudere artikelen gereageerd en daar reageer ik ook op. Soms is dat wel een beetje gek, want dan is het al zo lang geleden.
Ik denk dat ik met de reacties gemiddeld zo’n half uur tot een uur per dag bezig ben.

Daarna ga ik de blogs van mijn favoriete collega bloggers lezen. ’s Ochtends doe ik een rondje, maar ’s middags kijk ik in de Bloggersgroep of er nog interessante blogs zijn bij gekomen en die lees ik dan ook. Ik reageer niet altijd en niet op iedereen, maar ik lees wel heel veel. En als ik op Facebook zit, en via de andere groepen een interessant artikel voorbij zie komen, klik ik daar ook op. Overigens probeer ik niet meer op blog tips te klikken, want dat is toch allemaal een pot nat qua tips.
Met het lezen van content van anderen ben ik ook wel zo’n uur tot anderhalf uur per dag bezig en soms zelfs nog wel langer, want op sommige dagen wordt meer gepost dan op andere dagen.

In principe beantwoord ik de hele dag mail. Ik ben niet zo iemand die op gezette tijden haar mailbox checkt (zoals ik dat wel ooit geleerd heb op Time Management cursus trouwens). De meeste mailtjes zijn persberichten en berichten van affiliate partners. Ik check of ik de inhoud interessant vind, is dat niet zo, dan delete ik ze, en de andere mailtjes plaats ik in mappen die ik op verschillende onderwerpen gerangschikt heb. Ik krijg ook mail waar ik wel op moet antwoorden, van lezers, pr bureaus of adverteerders. Die beantwoord ik gedurende de dag.
Al met al ben ik ongeveer een uur tot twee uur per dag bezig met mijn mail.

dejlig diary keukentafel

Foto’s maken, artikelen schrijven, events/afspraken en overige zaken

Voor sommige artikelen maak ik foto’s. Met het maken van foto’s ben ik nooit zo lang bezig, maar het bewerken en rangschikken kost soms echt veel tijd en het komt ook wel eens voor dat ik de foto’s over moet doen, omdat ze er op mijn laptop toch een stuk minder goed uitzien dan op het scherm van mijn camera.
Met foto’s maken en bewerken ben ik meestal wel zo’n anderhalf tot twee uur bezig.

Tussendoor houd ik mijn social mediakanalen bij. Ik ben nog een beetje in de ontkenningsfase, maar als ik heel eerlijk ben, dan ben ik echt veel tijd kwijt aan Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram. Ik kijk best vaak even naar mijn timeline, reageer als ik behoefte heb om te reageren en deel als ik behoefte heb om te delen.
Ik denk dat ik wel minstens een uur tot twee uur per dag kwijt ben aan social media, maar als ik het bij zou houden, vrees ik dat het veel meer tijd is.

Het is altijd al zo geweest, maar ’s avond ben ik het productiefst. Ik kan me dan het beste concentreren, dus meestal schrijf ik artikelen ’s avonds. Het verschilt echt enorm hoe lang ik met een blog bezig ben. Bij een recept doe ik veel langer over de foto’s dan over de tekst, maar voor andere artikelen zijn de foto’s bijzaak en concentreer ik me met name op de tekst en bij sommige blogs is tijd besteed aan de tekst en de foto’s echt fifty / fifty. Voor sommige blogs doe ik best veel onderzoek, omdat ik mijn feiten juist wil hebben en hier geen onzin wil reproduceren. Als ik bronnen gebruik, gebruik ik ook vaak verschillende.
Zoals ik al zei, de tijd die ik voor het schrijven van een artikel nodig heb, verschilt nog al. Dat ligt tussen een uur en de drie uur. Overigens ben ik dan ook bezig met SEO e.d. De zoektermen e.d. moet ik dan ook nog invoeren.

En tussendoor komen er soms ook telefoontjes binnen. Ook die kunnen 5 minuten duren, maar soms ook een uur. Ik mail veel met collega bloggers over dingen en er worden soms ook pakketjes door de postbode bezorgd die aangenomen en uitgepakt moeten worden.
Ook kan het gebeuren dat mijn website eruit ligt, of raar doet. Gelukkig heb ik Daniel Philipsen al jaren als back-up voor al mijn website gerelateerde dingen. Hij heeft hier het design gedaan en gaat ook het redesign doen. Hij is mijn rots in de branding en reageert en helpt altijd snel al is mijn vraag ook zo onbenullig.
Laten we zeggen dat ik aan de overige zaken zo’n half uur tot anderhalf uur per dag tijd besteed.

Ik werk redelijk gestructureerd. Ik maak elke week een weekschema waarin ik al mijn afspraken, to do’s, en blog onderwerpen zet en elke dag werk ik dan mijn lijstje met taken af. Ik heb een inpiratieboekje waarin ik nieuwe onderwerpen schrijf en soms maak ik dan al een opzetje in een draft. Met plannen en voorschrijven ben ik ook best veel bezig, zo’n half uur tot een uur per dag.

De ene week word je voor vijf persevents uitgenodigd, de andere week wordt er niets georganiseerd. Deze week heb ik twee persevents en ik ga er naar één zeker toe. Het andere event moet ik nog even bekijken, of dat uitkomt qua tijd. Als ik naar events of afspraken toe ga, dan ziet mijn dag er sowieso anders uit en dan werk ik over het algemeen vooruit, dus dan ligt er meer druk op de dagen ervoor. Meestal ben je daarvoor ook nog best veel tijd kwijt met reizen, parkeren e.d. Met events en afspraken ben ik minstens twee uur bezig en soms wel een uur of zes.

Totaal

Dus al met al ben ik op een dag (zonder events en afspraken) minimaal 7 uur met mijn site bezig en dan overdrijf ik niet. Gemiddeld ben ik er langer mee bezig en dat is zo’n uur of 10. En in het weekend houdt het niet op, dan werk ik gewoon door.

Nou vraag je je misschien een aantal dingen af. Bijvoorbeeld zoiets als ‘maar hoe werk je er dan nog naast’? Dat doe ik ook bijna niet meer. Heel af en toe doe ik een opdracht, maar ik ben de meeste tijd aan mijn blog kwijt en ik krijg er dan ook gelukkig inkomsten uit. Anders zou het natuurlijk wel een beetje treurig zijn. Mijn blog is dus ook meer mijn werk dan mijn hobby, maar gelukkig vind ik het nog steeds de allerleukste hobby die er is! Ik hou van bloggen. Sterker nog, ik hou elke dag meer van bloggen. Ik vind het nog altijd leuker worden!

Bovendien kan ik dus wel mijn eigen tijd in delen. Wil ik een middag naar het strand? Dan doe ik dat gewoon! Dan werk ik ’s avonds of de volgende dag wel wat extra. Ik ben volledig flexibel, ook als ik een andere zakelijke opdracht doe trouwens. Dan zorg ik er ook voor dat ik die in mijn eigen tijd kan indelen. Ik hou ervan om flexibel te zijn. Dat vind ik misschien wel het leukste aan voor jezelf werken.

Maar nou ben ik natuurlijk wel benieuwd, want dit artikel valt niet voor niets onder de Let’s Talk rubriek, naar jouw input?

Voor de niet-bloggers: Hoeveel tijd dacht jij dat bloggen kostte?

Voor de bloggers: Hoeveel tijd kost bloggen bij jou?

Ik ben ontzettend benieuwd. Praat je mee?

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

♥  Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

26 COMMENTS
 • Bianca
  4 jaar ago

  Oh so happy to read this! Als beginnend blogger besteed ik er ook echt veel tijd aan, en het schrijven lukt nog niet eens zo goed tot nu toe. Af en toe ram ik er ineens een heel stuk uit, maar de foto’s erbij is nog wel echt een dingetje. Dus veel stukken staan nog als concept klaar. Zo leuk om te lezen hoe dat bij jullie als ervaren bloggers gaat!

  En lieve (mede)bloggers, echt ik lees jullie stukken met zóveel plezier! Dus als lezer zeg ik ook ‘bedankt voor alle tijd en moeite die jullie erin steken.’

 • Leuk om te lezen hoe dat bij jou gaat! Ik zou niet eens weten hoeveel tijd ik erin steek, het is zo verweven met m’n leven eigenlijk… Ik doe het naast mijn fulltime baan, maar ik denk dat ik er misschien nog wel 15-20 uur per week aan besteed ofzo? Het meeste overigens met social media, mail beantwoorden en andere ‘randzaken.’

 • Marjolein
  4 jaar ago

  WoW!! Ik blog maar een aantal keer per week. Maar toch ben ik zeker 1,5 uur per dag kwijt aan bloggen. Omdat ik een boekenblog heb zal ik ook de boeken moeten lezen. Hieraan besteed ik zo goed als elke vrije minuut.

  Naast mijn voltijd studie en 2 dagen per week werken is dit behoorlijk pittig. Maar ik doe het met veel liefde.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Maar als je leest, ben je toch ook voor je blog bezig? Dus eigenlijk besteed je veel meer tijd aan je blog!

   • Claire
    2 jaar ago

    Het gaat toch ook om hoeveel plezier je eruit haalt, niet alleen om hoeveel tijd het kost. Dat is echt niet belangrijk. Ikzelf ben best wat tijd bezig als ik een LINK VERWIJDERD maar ik vind het de tijd wel echt waard….

    • Karen
     2 jaar ago
     AUTHOR

     Hoi Claire, zou je mijn disclaimer kunnen lezen? Geef me even je factuuradres, dan stuur ik je de factuur met de kosten en dan plaats ik de link terug. Linkbuilenden okay, maar niet over mijn rug.

 • Eef
  4 jaar ago

  ai ai ai na je artikel gelezen te hebben ben ik eens gaan na denken en ik denk gewoon dat ik zelf niet wil weten. Werk ‘gewoon’ fulltime en met het maken, bedenken en ontwikkelen van recepten ben ik best lang bezig aangezien dingen ook soms meerdere keren gemaakt moeten worden (verbeteren, verbeteren, verbeteren) voor ik ‘m online zet en dan het koken op zich, fotograferen, uitwerken, social media, de rest…. ehmmm. Op dit moment post ik drie dagen in de week en zou zeker vaker willen posten maar ja tijd hé 😉 Respect dat jij elke dag en soms meerdere keren per dag post én nog eens de fbgroep goed bijhoudt, complimenten 🙂 Erg leuk om eens te lezen hoe jij dit allemaal doet!

 • Delphine
  4 jaar ago

  Bloggen neemt zoveel tijd in beslag! Wel heel tof om te zien hoe jij je dag wat doorkomt want iedereen werkt anders. Ik hoor vaak dat mensen denken dat bloggen maar gewoon een berichtje posten is, maar het is inderdaad zoveel meer. Vooral het reageren op comments en bezoeken van andere blogs.Je wil het wel maar je hebt ook veel te doen en tja… Goed bericht Karen!

 • diana
  4 jaar ago

  oooh gossie echt erg veel tijd steek ik er in. ik dacht eerst altijd een uurtje of 20. maar ook ik breng stiekem veel meer tijd dan ik zelf wil toegeven door op social media. dat is toch net wat meer dan alleen maar je artikeltjes spammen.

  ook ben ik nog regelmatig tijd kwijt aan dingen bijleren voor t bloggen. zodat ik meer uit mijn blog kan halen. ook daar gaat stiekem best nog wat tijd in zitten. maar ik vind het wel heel leuk en interessant. dus dan is het t helemaal waard.

  en eigenlijk ben ik gewoon altijd met mn blog bezig. in mijn hoofd. bij alles wat ik zie of doe denk ik wel van of t leuk zou zijn voor mn blog. of voor instagram haha.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik herken dat. Ik doe nu ook een fotocursus en zit in mijn vrije tijd Photoshop filmpjes te kijken. En ik heb mijn inpiratieboekje altijd bij de hand zodat ik meteen nieuwe ideeën kan opschrijven.

 • Annette
  4 jaar ago

  Ik blog dus 3x per week een artikel. De meeste tijd spendeer ik in het weekend omdat ik ook nog een ‘gewone’ baan heb hahaha. Maar ik denk dat ik al met al toch wel aan de 1 a 1,5 uur per dag kom hoor dus zo’n 10 uur per week zeker wel. En dan denk ik dat ik nog aan de bescheiden kant ben. Ik blog nu iets meer dan een jaar en vind het heerlijk om te doen.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik besteedde in het begin ook niet zo veel tijd aan de foto’s en dat zie je ook wel terug aan de oude foto’s. Naarmate je blog groter wordt, word je automatisch fanatieker en serieuzer en ben je er meer tijd mee kwijt.

 • Mandy
  4 jaar ago

  Goed artikel! Bij mij ziet een blog-dag er ongeveer hetzelfde uit en daarnaast zit ik nog een paar dagen per week op school. Ik merk dat in mijn omgeving het bloggen vaak heel erg wordt onderschat!

 • Matthijs
  4 jaar ago

  Dit artikel beantwoord al mijn vragen, ik heb me niet vergist in de tijd die je nodig hebt! Als (beginnend) hobby blogger ben ik gemiddeld 3 a 4 uur kwijt aan een artikel..kan dat niet sneller vroeg ik vaak aan mezelf.. Hoe doen al die andere bloggers dat terwijl zij meerdere artikelen per dag of per week posten? Een mooi overzicht over hoeveel tijd je nodig hebt per dag als blogger!

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Het is wel echt per blogger verschillend hoor. Het is best wel afhankelijk van wat voor blog je hebt. Als je bijvoorbeeld veel persberichten plaatst, zul je echt wel minder tijd kwijt zijn.

 • Judith
  4 jaar ago

  “En wat doe je dan zo een hele dag?” Voortaan verwijs ik ze naar dit blog!

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik wilde mijn blog over bizarre mailtjes die je als blogger krijgt ook al op mijn Samenwerkingen pagina zetten, maar toch maar niet gedaan :).

 • Kiss & Make-up
  4 jaar ago

  Voor mij is bloggen neemt bloggen zo’n 60% van mijn totale werktijd in denk ik. Soms meer, soms minder. Ik denk sowieso dat veel mensen serieus onderschatten hoeveel tijd en energie er in bloggen kruipt. Een blog runt echt zichzelf niet en als je er echt voor wilt gaan kost bloggen veel moeite en hard werk.

 • Vlijtig Liesje
  4 jaar ago

  Ik zit denk ik ook op ruim 40 uur per week aan bloggen. Maar ik verdien er ook mijn geld mee. Anders zou ik de tijd die ik er in steek niet kunnen verantwoorden.

 • Marlot
  4 jaar ago

  Interessant artikel, zeker leuk om eens te lezen hoe dat nou bij andere bloggers gaat! Zelf ben ik ook bijna heel de dag er mee bezig. Nou is dat wel in combinatie met mijn studie, dus ik kom niet aan dezelfde tijden, maar er gaat wel aardig wat tijd inzitten. Nu heb ik een periode waarin ik minder post (dankzij o.a. drukte bij mijn studie), maar toen ik iedere werkdag uploade kostte me dat gemiddeld per artikel 3 á 4 uur. Daarbij komend dan nog social media, mailtjes en andere dingen uitzoeken en dan denk dat ik toch wel aan zo’n 5 uur per dag zat.

 • Desirée
  4 jaar ago

  Oh, hou op. Ik ga het niet eens uitrekenen.. Er zijn zoveel ‘randzaken’ rondom het bloggen die ook echt gedaan moeten worden (mailen, comments, SEO, events, social media, blogrondje, onderhandelingen, samenwerkingen uitwerken etc.) wat de lezers niet zien. Die zien enkel de uitkomst van research, tekstschrijven, fotografie en bewerking etc.. Het is een meer dan fulltime baan die 24/7 doorgaat. Maar het is het meer dan waard ♥

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik denk dat elke baan vooroordelen met zich mee brengt, maar bij bloggen realiseren mensen zich het echt niet. Bizar toch?

 • Dina
  4 jaar ago

  Leuk om hier over na te denken en om te lezen hoe jij dit doet. Ik heb er nooit echt over nagedacht hoeveel tijd ik nu daadwerkelijk kwijt ben, maar ik denk dat reageren op reacties en een geschikte foto maken de meeste tijd van mij vragen. Zeven tot tien uur per dag ben ik er niet aan kwijt denk ik.

  • Karen
   4 jaar ago
   AUTHOR

   Ik dacht altijd al dat ik er veel meer tijd mee kwijt was dan een normale werkdag. Vooral ook omdat je tussendoor veel meer bezig bent met je blog dan je denkt. En toen ging ik het bijhouden en toen klopte dat. Experimenteer daar maar eens mee; het zal je verbazen! 🙂

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.