TOP
hoe meer blogs hoe beter
Editorial

Let’s Talk: Kwaliteit versus kwantiteit (hoe meer blogs hoe beter, of beter van niet?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Als je zelf blogt, dan herken je je er vast wel in: De meeste bloggers voelen een soort van druk om elke dag een nieuw artikel te plaatsen. Sommigen vinden zelfs dat ze 2 à 3 blogs per dag horen te publiceren. Zelf ben ik terug gegaan naar minder blogs per maand. Maar toch hoor ik soms dat stemmetje… Dus ik wil het in deze 56e Let’s Talk daar eens over hebben: Kwaliteit versus kwantiteit. Hoe meer blogs hoe beter, of beter van niet? Daar heb jij vast ook wel een mening over…

Blog versus online magazine

Allereerst… Zelf ben ik van mening dat er een groot verschil is tussen en blog en een online magazine. Vooral persoonlijke blogs zijn toch anders. Voor online magazines schrijven vaak meerdere mensen blogs, over het algemeen zijn ze minder persoonlijk en tja.. in een magazine lees je normaliter ook meerdere artikelen. Dus… voor online magazines gelden wat mij betreft andere regels qua kwantiteit.

Bloggen om te bloggen

Zoals ik in de inleiding al zei: Veel bloggers voelen de druk om elke dag te bloggen. En daarom zie je ook veel bloggers bloggen om het bloggen. Wat ik daarmee bedoel is het volgende: Dat is gewoon maar even snel een blogje schrijven, omdat je ‘anders morgen niets op de blog hebt’. Daar heb ik me zelf dus ook schuldig aan gemaakt.

Vooral bloggers die graag (snel) willen groeien en willen verdienen met hun blog, denken vaak dat ze elke dag moeten publiceren.

LEES OOK >>> Let’s Talks: Wat bloggers doen om bezoekers te trekken

Zielloos bloggen

Maar als je het talent niet hebt om van elke blog een topblog te maken (zoals ik zelf ook niet heb), dan kun je dat volgens mij maar beter laten. Laatst zag ik op Facebook een blog voorbij komen waarin een hele boute stelling werd gedeponeerd. Het ging er zo ongeveer om of je na je 40e wel of geen kinderen zou moeten ‘nemen’ (alsof je dat altijd in de hand hebt). Voor mij echt zo’n lekker clickbait artikel waar ik dan op hap. Vervolgens bleek het ook echt een clickbait artikel, want de schrijver had er zelf geen mening over. Het was een blogje van zo’n 300 woorden waar helemaal niets in werd verteld, behalve dat mensen van mening verschillen.

JA DUH. Dat begrijp ik zelf ook wel. En net zoals met alle andere clickbait blogs raak ik dan teleurgesteld en kom ik niet meer bij zo’n blog lezen. Bij zo’n blog gaat het duidelijk om de kwantiteit en minder om de kwaliteit. Bovendien… een blog zonder kern of conclusie is wat mij betreft een zielloze passieloze blog.

Persberichten

Wat je ook nog wel eens ziet, is dat mensen zo ongeveer 1 op 1 persberichten overnemen. Dan krijg ik een bericht binnen en dan zie ik het na een uur al voorbij komen op blogs. Als je een online magazine hebt, prima! Maar op een persoonlijke blog vind ik het jammer, zo’n kant-en-klaar artikel zonder persoonlijke inbreng. Bovendien is het slecht voor je SEO die duplicate content, maar dat is een ander verhaal.

Meer kwaliteit

Maar even terug naar mijn keuze. Vanaf afgelopen zomer ben ik bewust minder blogs gaan publiceren. In de zomer had ik zelfs bijna een complete pauze. ‘Dat je dat durft’, zei een collega blogger. Maar het had voor mij eigenlijk niets met lef te maken. Ik had de rust nodig en bovendien… dan maar minder bezoekers. Er zijn ergere dingen in de wereld. Gigantisch groeien is toch niet echt mijn ambitie.

Overigens liepen de bezoekers niet eens zo enorm drastisch terug. Via Google heb ik altijd wel verkeer. Er staan hier inmiddels meer dan 1000 blog artikelen online.

Toch heb ik na de zomer besloten ook niet meer te bloggen om het bloggen. Af en toe een dagje niets… waarom niet? Lang niet iedereen komt hier elke dag op bezoek, bovendien merk ik dat ik op die manier meer tijd over heb. Meer tijd voor mijn gezin en meer tijd om meer inspiratie op te doen. Als je continu maar bezig bent met content schrijven, dan lijkt het alsof er in je hoofd niets meer bij kan. Als ik eens een dagje niet schrijf, heb ik tijd over om nieuwe dingen te bedenken en ideeën uit te werken. Wat uiteindelijk zorgt voor mooiere en betere blogs. Hoop ik.

Daarnaast publiceer ik op zaterdag bijna niet meer. Op zaterdag komen jullie toch bijna niet lezen en op zonnige zondagen ook niet. Dus als ik dan een mooie blog ingepland heb staan, schuif ik die door naar een later tijdstip.

LEES OOK >>> Let’s Talk: Hoeveel procent van de bloggers blogt over een jaar nog?

Snel geschreven blogs (als in tijd, niet in schrijfstijl)

Desondanks is het wel zo dat soms blogs die je snel hebt geschreven, heel goed gelezen worden. Dat is een soort raar iets, dat veel bloggers zullen herkennen. Maar voor mij is het dan wel vaak zo dat zo’n idee al vrij lang in mijn hoofd zit en dat ik het snel kan uitwerken. Of dat iets echt uit mijn tenen komt en ik het op dat moment kwijt moet. Een uitlaatklep blog noem ik dat. Maar als je recht uit je hart schrijft dan leest een lezer dat ook terug, dus dan is het op zich niet gek dat dat aanspreekt.

Voor mezelf heb ik wel de stelregel: ‘Als het kwalitatief niet goed zit, dan maar liever niets online’. Ik begin best vaak aan een blog die ik vervolgens helemaal nooit publiceer. Je zou mijn concepten folder eens moeten zien.

Bovendien… elke dag bloggen doe je alleen maar voor jezelf en andere bloggers. Ik denk niet dat lezers daadwerkelijk teleurgesteld zijn als je niet elke dag publiceert.

Liever kwaliteit dan kwantiteit. Ik waardeer blogs die kwaliteit leveren ook veel meer dan bloggers die afraffelen. Zoals Désiree van Curvacious bijvoorbeeld. Ik weet dat zij een perfectionist is, maar ze zal nooit een slechte blog plaatsen met lelijke foto’s. Of Sharon van Moeders.nu, die publiceert lang niet elke dag, maar is soms wel dagen bezig met een blog. Omdat ze goed onderzoek doet en kwaliteit wil leveren. Ik heb bewondering voor deze dames. En zo zijn er nog tig waar ik bewondering voor heb, maar mijn veren zijn op voor vandaag.

Hoe zie jij dat? Lees je liever meer blog artikelen op een blog of prefereer je een kwalitatief goed blog artikel. Kwaliteit of Kwantiteit? En denk je dat het nodig is dat bloggers vaker moeten publiceren, of vind je dat net als ik onnodig? Praat je mee?

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © Niroworld via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

41 COMMENTS
 • Hennie
  2 jaar ago

  Persberichten één op één overnemen doe ik ook niet. Ik weet eerlijk gezegd ook niet wat de regels zijn, dus ik freewheel er gewoon een beetje tussendoor. Zolang ik nog steeds met heel veel plezier schrijf – wat ik wel zal verwachten, want het zit me nu eenmaal in mijn bloed – maakt het aantal keren per week/maand niet uit. Denk dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen, zolang het maar geen ‘moeten’ wordt.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja natuurlijk moet iedereen dat voor zichzelf bepalen. Maar wat je zegt, dat is juist vaak het probleem. Sommigen zien het wel als moeten. En dat is BS natuurlijk.

 • Saskia
  2 jaar ago

  Ik lees liever kwalitatief goede blogs en neem om ze te schrijven ook wat meer de tijd. Precies de reden dat ik niet MOET posten, maar dit alleen doe als ik er 100% achter staat. Goed artikel!

 • Sonja
  2 jaar ago

  Ik blog niet om te bloggen. Maar ik heb recent uitgelegd dat het bij mij dieper lag.
  Ik probeer, ondanks mijn beperking, er mijn ziel en zaligheid in te leggen.
  Oh, en ik herken de na een uur in je mailbox types ook,… 😬 eerlijk, vroeger dacht ik echt dat dat moest!

 • Irma
  2 jaar ago

  Ik heb met mezelf afgesproken dat het bloggen wel leuk moet blijven. Voor mij is dat 1 blog in de week, dat ik op vrijdag live zet. Heb ik meer inspiratie? Dan bewaar ik ze voor de weken daarop. Liever kwaliteit dan kwantiteit inderdaad. Snel scoren wil ik de vaste lezers (en mezelf) niet aandoen. Maar soms is het ook een kwestie van uitproberen, toch? En voortschrijdend inzicht…

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja voor beginnende bloggers wel.

 • Danny Verhoeven
  2 jaar ago

  Kwaliteit is ontzettend belangrijk om lezers vast te houden / overtuigen etc. Regelmaat laat ze terug komen. Het is aan de blogger te bepalen wat deze regelmaat is, en wat je kan volhouden. Er is geen regel over hoe vaak je moet publiceren. Belangrijker is om op een vast tijdstip / dag te publiceren. En dat kenbaar te maken aan je bezoekers.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Dat is de officiële regel, maar als je een goed gelezen persoonlijke blog hebt, is het helemaal niet nodig om op vaste dagen en tijdstippen te publiceren.

 • Bregje
  2 jaar ago

  Ik ben dit jaar teruggegaan van dagelijks bloggen, wat ik heel 2016 deed, naar bloggen wanneer ik zin en tijd heb. Dit geeft enorm veel rust en ik neem nu echt de tijd om een artikel te schrijven als ik iets wil delen.
  Dat van de ‘snelle artikelen’ die het vaak goed doen herken ik ook, blijft een maf fenomeen! Ik houd altijd voor ogen dat ik zelf 100% achter een stuk moet staan voor ik het publiceer, dus niet bloggen om het bloggen of voor de clicks. Dat werkt prima!

 • Sharp Ben
  2 jaar ago

  Bloggen om te bloggen, ik heb het nooit gedaan. Het moet vooral leuk blijven. En wees gerust: lezers voelen feilloos aan wanneer het plezier er niet meer is.

  Zelf blog ik nu al jaren 2x per week. Het bevalt me goed. Soms schrijf ik meer, maar toch houd ik me aan de blogfrequentie. Zo kan ik een buffer opbouwen en hoef ik soms 10 dagen niet te schrijven. Maar op deze manier hoeven lezers dat niet te merken!

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Dat eerste daar ben ik het niet mee eens hoor. Op zo’n zielloze blog dat ik als voorbeeld aanhaalde, zie ik nog genoeg reacties. Jammer.

 • Annette
  2 jaar ago

  Doordat ik fulltime werk zet ik mijn blogs voor de komende week altijd alvast in het weekend klaar. Dat geeft mij doordeweeks veel meer rust, ik schrijf dan nog wel artikelen s’avonds lees andere blogs en beantwoord de reacties. Ik heb gelukkig nooit de druk gevoeld om elke dag te bloggen, ik wist dat dat gewoon niet haalbaar zou zijn. Soms heb ik wel veel ideeën en dan duurt het een paar weken voordat een artikel ‘eindelijk’ aan de beurt is maar dat is dan maar zo. Soms gaat het bloggen inderdaad als een speer en kan ik snel een artikel uitwerken (inderdaad wat jij zegt dan zit het idee al helemaal in je hoofd) en soms zit ik 3 avonden en willen de zinnen maar niet lekker lopen. 🙂

 • Jacqueline
  2 jaar ago

  Uiteraard lees ik liever blogs met kwaliteit dan blogs die maar van alles plaatsen om aan een bepaald aantal te komen. Heb ook helemaal geen tijd om zoveel te lezen.
  Zelf doe ik soms wel net iets teveel mijn best om twee artikelen per week te plaatsen. Misschien kan ik die tijd beter investeren in het bijwerken en opnieuw delen van oude artikelen. Aan de andere kant vind ik de regelmaat ook wel fijn.

  Je ziet dat ik dus geen artikelen moet schrijven over dit soort dingen, ik ben lekker vaag en spreek mezelf een beetje tegen, haha.

 • Kristel
  2 jaar ago

  Helemaal mee eens. Ik schrijf tot nu toe zelfs maar 2 artikelen per week al ga ik dat binnenkort denk ik wel uitbreiden. Ik vind less echt more tenzij je natuurlijk barst van de inspiratie en er het ene na het andere artikel uit kunt knallen.

  Persoonlijk lees ik ook liever een paar x per week iets interessants van een blogger dan dat ik me ‘gefopt’ voel door nietszeggende clickbait-artikelen.

 • Jantine
  2 jaar ago

  Helemaal mee eens!
  Ik heb ook een periode dagelijks geblogd. Daarna een tijd bijna niet, en nu weer wat meer. Ik merk dat mijn bezoekersaantal sowieso al op ongeveer hetzelfde punt staat als toen ik dagelijks blogde, maar ik ben nu veel blijer met wat ik online zet. Ondertussen ben ik nu nog bezig met de leesbaarheid van mijn oude blogposts beter maken trouwens.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Het is je hobby, dus je moet er sowieso blij van worden, toch?

 • sharon
  2 jaar ago

  Ahw.. ik ga er helemaal van blozen 🙂 wat ben je lief.

  Ik ben ook helemaal met je eens dat bloggen om het bloggen geen zoden aan de dijk zet. Althans, zo is hoe ik het ervaar maar het publiek van Moeders.nu is ook heel anders dan van een echt mamablog denk ik.

  Ik hoor van veel collega’s dat ze hun bezoekers echt moeten hebben van social media en als je dan een dag niks post dan heb je die dag ook geen kliks. Dat lijkt me best stressvol. Ik probeer de laatste tijd ook wel wat meer social media bezoekers te werven. Dit doe ik door wat vaker korte, niet echt diepte artikelen te plaatsen, gewoon grappige dingetjes (ik noem ze heel oneerbieding junkfood artikelen). Ik merk dat ik daar wel veel kliks op krijg, maar ik haal daar zelf maar weinig voldoening uit. Ik zit nu echt op zo’n drempel van wat vaker van die “junkfood” artikelen plaatsen of gewoon de tijd blijven nemen om de diepte in te gaan. Ik moet daar nog even wat mee experimenteren.

  Lieve Karen, Thanks thanks thanks, ik kan vandaag weer even shinen 🙂

  Sharon

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Lekker shinen in de ballenbak. Ik ben benieuwd naar je bevinden, maar die hoor ik vast binnenkort wel met een mooie onderbouwde analyse erbij 🙂

 • Janske
  2 jaar ago

  Ik ben het helemaal met je eens…vooral die zielloze artikelen, die pik je er zo uit…sommige bloggers maken zich daar (iets te vaak) schuldig aan, en dat is zonde…want de teleurstelling telkens weer zorgt er voor dat ik er gewoon niet meer kom.

  Ik schrijf regelmatig een dag niets. Waarom zo’n zinloos artikel in elkaar flansen om er maar een te kunnen plaatsen…gewoon niet doen…

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   En nu ben ik het weer helemaal met jou eens. Dank voor je fijne open reactie!

 • Shirley
  2 jaar ago

  Ik vind het een beetje dubbel… Ik ben absoluut voor kwaliteit maar wil soms ook gewoon een tweede artikel online hebben. Omdat ik het per sé die dag online wil of gewoon omdat ik het leuk vind. Ik heb wel iedere dag iets, maar soms dus één en soms twee… Bij een mega groot of heel erg persoonlijk artikel ga ik vaker voor één omdat ik vind dat die alle aandacht moet krijgen; maar ik deel bijvoorbeeld ook weleens iets over een nieuwe collectie of iets dergelijks en dat vul ik dan graag aan. Kwaliteit staat nog steeds bovenaan, altijd bij mijn blogs, maar soms kies ik er dus voor om iets extra’s online te zetten.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Dat is interessant wat je zegt. Dat merk ik ook. Dat als ik veel publiceer juist een mooi persoonlijk artikel waar ik graag wat meer aandacht voor had gewild, over het hoofd wordt gezien.
   Overigens vind ik dat jij een mooie mix hebt hoor, maar is het ook echt nodig 2 blogs op een dag? Of moet dat van jezelf?

   • Shirley
    2 jaar ago

    Voor mezelf! Mijn bezoekers hebben nooit ‘commentaar’ op het aantal. Of ik er nu 1, 2 of niks heb op een dag… maar voor mijn eigen gevoel wil ik het allemaal netjes en heb ik minimaal 1 artikel per dag. Het is mijn werk en dus voel ik een zekere verantwoordelijkheid om ook daadwerkelijk iedere dag te publiceren.

    • Karen
     2 jaar ago
     AUTHOR

     Dat laatste wat je zegt, daar ben ik het dus niet mee eens. Als je bij een tijdschrift werkt lever je 1 / 2 artikelen per week/maand af. Wij schrijven er zo veel meer per week/maand. Waarom zou je niet eens een dag vrij mogen?

     • Shirley
      2 jaar ago

      Heb ik ook 🙂 ik werk op doordeweekse dagen en plan alles in. Ik heb genoeg inspiratie om dat voor iedere dag te doen en zo niet, dan heb ik weleens niks op zondag. Dat ga ik dan niet nog zaterdagavond typen. Maar dat gebeurt dus vrij sporadisch!

 • Anouk
  2 jaar ago

  Heel herkenbaar dit! Vooral toen ik dagelijks wilde bloggen. Ook dat soms je best gelezen artikelen soms vlug geschreven zijn, terwijl artikelen waar je je best op hebt gedaan bijna niet gelezen worden. Blijft lastig inschatten. Ik denk dat je af en toen een pauze kunt gunnen, zo blijf je met plezier schrijven en waarborg je kwaliteit. Genoeg bloggers die bijna een fabriek zijn maar de content en kwaliteit is ver te zoeken.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Precies wat je zegt. En ik heb me in fabrieken nooit thuis gevoeld.

 • Kim
  2 jaar ago

  Ik kan mij hier heel goed in vinden. Jaren terug blogde ik ook elke dag, meer dan 1,5 jaar hield ik dit vol. Maar goed bloggen was toen echt mijn enige bezigheid omdat ik ziek thuis zat. Inmiddels heb ik zoveel te doen dat ik echt moet schipperen in tijd.

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja jij hebt genoeg te doen, lijkt me! 🙂

 • maai
  2 jaar ago

  Ik ben het helemaal met je eens. Heb het ooit wel gedaan hoor en ben bekend met die druk van het moeten. Maar ik ging daar zeker niet beter van schrijven, sterker nog, ik krijg er dips van, dan komt er helemaal niks meer uit mijn handen. De grap is, ik laat dat nu helemaal los. Ik heb dan inderdaad ook niet de ambitie heel groot te worden. Ik merk wel dat sinds ik alleen nog maar schrijf wanneer ik iets heb om te schrijven, mijn cijfers verdubbeld zijn, soms schrijf ik ruim een week niks. Mensen zijn dat misschien van mij ook gewend. Ik heb niet de illusie dat mensen ochtends wakker liggen omdat er van mij niks online is gekomen. Maar goed, ik merk dus zelf dat mensen het fijner vinden echte artikelen te lezen dan random rotzooi die geplaatst is omdat het moet.

  • maai
   2 jaar ago

   Excuses voor de fouten 🙁

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Ja zie je nou wel. Jij hebt ook die ervaring!

 • Desirée
  2 jaar ago

  Helemaal met je eens, zoals was te verwachten haha. Dankjewel voor de vermelding ook, wat een compliment!

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Graag gedaan natuurlijk 🙂

 • Romy
  2 jaar ago

  Voor mij staat kwaliteit altijd voorop, maar toch publiceer ik al een jaar lang elke dag op mijn blog. Ik ben ook ontzettend perfectionistisch en schrijf bijna nooit artikelen onder 600 woorden, maar het is wel zo dat ik over de ene blog tevreden ben dan over de andere. Zodra ik het gevoel zou hebben dat ik geen kwaliteit meer kan leveren met elke dag bloggen, zou ik het wel iets minderen. Bloggen om het bloggen en iets doelloos plaatsen lijkt mij ook niets 😉

  • Haydée
   2 jaar ago

   Ik ben het met je eens Romy: zolang je het gevoel hebt dat je kwaliteit kan bieden, is het best oké om elke dag iets te plaatsen. En het klopt dat niet elke blogpost even diep kan gaan. Ik denk dat het voor lezers ook leuk is om enerzijds heel goed uitgewerkte artikelen te lezen waar veel voorbereiding in gekropen is, en anderzijds een luchtig kort artikeltje te lezen waar je misschien iets minder tijd in gestopt hebt. Zolang je geen ‘slechte’ teksten online plaatst (waarvan Karen een aantal voorbeelden aanhaalt in haar artikel), is dit prima!

   • Karen
    2 jaar ago
    AUTHOR

    Als je dat elke dag kan en wil prima hoor. Ik zeg ook niet dat je het niet mag of moet doen, maar ik vraag me af waarom en voor wie je dat zou moeten doen?

  • Karen
   2 jaar ago
   AUTHOR

   Maar wat ik me dus afvraag, voor wie leg je jezelf dan zo’n druk op dat het elke dag moet?

   • Romy
    2 jaar ago

    Het voelt voor mij niet echt als druk gelukkig. Ik vind het zelf vooral leuk om elke dag te schrijven en ideeën te bedenken. Maar als ik na een tijdje de inspiratie, zin of tijd niet meer heb en het daardoor als druk zou voelen, zou ik ook zo kunnen minderen naar een paar keer per week. Ik wil inderdaad niet plaatsen om het plaatsen, maar wil dat alleen doen zolang ik het zelf leuk vind en het haalbaar is.

    • Romy
     2 jaar ago

     Dus ik schrijf niet echt per se voor anderen of omdat ik druk voel, maar puur voor mijn eigen plezier en ontspanning. In ieder geval zolang dat haalbaar is.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.