TOP
hoe meer blogs hoe beter
Editorial

Let’s Talk: Kwaliteit versus kwantiteit (hoe meer blogs hoe beter, of beter van niet?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Als je zelf blogt, dan herken je je er vast wel in: De meeste bloggers voelen een soort van druk om elke dag een nieuw artikel te plaatsen. Sommigen vinden zelfs dat ze 2 à 3 blogs per dag horen te publiceren. Zelf ben ik terug gegaan naar minder blogs per maand. Maar toch hoor ik soms dat stemmetje… Dus ik wil het in deze 56e Let’s Talk daar eens over hebben: Kwaliteit versus kwantiteit. Hoe meer blogs hoe beter, of beter van niet? Daar heb jij vast ook wel een mening over…

Blog versus online magazine

Allereerst… Zelf ben ik van mening dat er een groot verschil is tussen en blog en een online magazine. Vooral persoonlijke blogs zijn toch anders. Voor online magazines schrijven vaak meerdere mensen blogs, over het algemeen zijn ze minder persoonlijk en tja.. in een magazine lees je normaliter ook meerdere artikelen. Dus… voor online magazines gelden wat mij betreft andere regels qua kwantiteit.

Bloggen om te bloggen

Zoals ik in de inleiding al zei: Veel bloggers voelen de druk om elke dag te bloggen. En daarom zie je ook veel bloggers bloggen om het bloggen. Wat ik daarmee bedoel is het volgende: Dat is gewoon maar even snel een blogje schrijven, omdat je ‘anders morgen niets op de blog hebt’. Daar heb ik me zelf dus ook schuldig aan gemaakt.

Vooral bloggers die graag (snel) willen groeien en willen verdienen met hun blog, denken vaak dat ze elke dag moeten publiceren.

LEES OOK >>> Let’s Talks: Wat bloggers doen om bezoekers te trekken

Zielloos bloggen

Maar als je het talent niet hebt om van elke blog een topblog te maken (zoals ik zelf ook niet heb), dan kun je dat volgens mij maar beter laten. Laatst zag ik op Facebook een blog voorbij komen waarin een hele boute stelling werd gedeponeerd. Het ging er zo ongeveer om of je na je 40e wel of geen kinderen zou moeten ‘nemen’ (alsof je dat altijd in de hand hebt). Voor mij echt zo’n lekker clickbait artikel waar ik dan op hap. Vervolgens bleek het ook echt een clickbait artikel, want de schrijver had er zelf geen mening over. Het was een blogje van zo’n 300 woorden waar helemaal niets in werd verteld, behalve dat mensen van mening verschillen.

JA DUH. Dat begrijp ik zelf ook wel. En net zoals met alle andere clickbait blogs raak ik dan teleurgesteld en kom ik niet meer bij zo’n blog lezen. Bij zo’n blog gaat het duidelijk om de kwantiteit en minder om de kwaliteit. Bovendien… een blog zonder kern of conclusie is wat mij betreft een zielloze passieloze blog.

Persberichten

Wat je ook nog wel eens ziet, is dat mensen zo ongeveer 1 op 1 persberichten overnemen. Dan krijg ik een bericht binnen en dan zie ik het na een uur al voorbij komen op blogs. Als je een online magazine hebt, prima! Maar op een persoonlijke blog vind ik het jammer, zo’n kant-en-klaar artikel zonder persoonlijke inbreng. Bovendien is het slecht voor je SEO die duplicate content, maar dat is een ander verhaal.

Meer kwaliteit

Maar even terug naar mijn keuze. Vanaf afgelopen zomer ben ik bewust minder blogs gaan publiceren. In de zomer had ik zelfs bijna een complete pauze. ‘Dat je dat durft’, zei een collega blogger. Maar het had voor mij eigenlijk niets met lef te maken. Ik had de rust nodig en bovendien… dan maar minder bezoekers. Er zijn ergere dingen in de wereld. Gigantisch groeien is toch niet echt mijn ambitie.

Overigens liepen de bezoekers niet eens zo enorm drastisch terug. Via Google heb ik altijd wel verkeer. Er staan hier inmiddels meer dan 1000 blog artikelen online.

Toch heb ik na de zomer besloten ook niet meer te bloggen om het bloggen. Af en toe een dagje niets… waarom niet? Lang niet iedereen komt hier elke dag op bezoek, bovendien merk ik dat ik op die manier meer tijd over heb. Meer tijd voor mijn gezin en meer tijd om meer inspiratie op te doen. Als je continu maar bezig bent met content schrijven, dan lijkt het alsof er in je hoofd niets meer bij kan. Als ik eens een dagje niet schrijf, heb ik tijd over om nieuwe dingen te bedenken en ideeën uit te werken. Wat uiteindelijk zorgt voor mooiere en betere blogs. Hoop ik.

Daarnaast publiceer ik op zaterdag bijna niet meer. Op zaterdag komen jullie toch bijna niet lezen en op zonnige zondagen ook niet. Dus als ik dan een mooie blog ingepland heb staan, schuif ik die door naar een later tijdstip.

LEES OOK >>> Let’s Talk: Hoeveel procent van de bloggers blogt over een jaar nog?

Snel geschreven blogs (als in tijd, niet in schrijfstijl)

Desondanks is het wel zo dat soms blogs die je snel hebt geschreven, heel goed gelezen worden. Dat is een soort raar iets, dat veel bloggers zullen herkennen. Maar voor mij is het dan wel vaak zo dat zo’n idee al vrij lang in mijn hoofd zit en dat ik het snel kan uitwerken. Of dat iets echt uit mijn tenen komt en ik het op dat moment kwijt moet. Een uitlaatklep blog noem ik dat. Maar als je recht uit je hart schrijft dan leest een lezer dat ook terug, dus dan is het op zich niet gek dat dat aanspreekt.

Voor mezelf heb ik wel de stelregel: ‘Als het kwalitatief niet goed zit, dan maar liever niets online’. Ik begin best vaak aan een blog die ik vervolgens helemaal nooit publiceer. Je zou mijn concepten folder eens moeten zien.

Bovendien… elke dag bloggen doe je alleen maar voor jezelf en andere bloggers. Ik denk niet dat lezers daadwerkelijk teleurgesteld zijn als je niet elke dag publiceert.

Liever kwaliteit dan kwantiteit. Ik waardeer blogs die kwaliteit leveren ook veel meer dan bloggers die afraffelen. Zoals Désiree van Curvacious bijvoorbeeld. Ik weet dat zij een perfectionist is, maar ze zal nooit een slechte blog plaatsen met lelijke foto’s. Of Sharon van Moeders.nu, die publiceert lang niet elke dag, maar is soms wel dagen bezig met een blog. Omdat ze goed onderzoek doet en kwaliteit wil leveren. Ik heb bewondering voor deze dames. En zo zijn er nog tig waar ik bewondering voor heb, maar mijn veren zijn op voor vandaag.

Hoe zie jij dat? Lees je liever meer blog artikelen op een blog of prefereer je een kwalitatief goed blog artikel. Kwaliteit of Kwantiteit? En denk je dat het nodig is dat bloggers vaker moeten publiceren, of vind je dat net als ik onnodig? Praat je mee?

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto © Niroworld via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.