TOP
hoe je je haar zou moeten wassen
Beauty

Hoe je je haar zou moeten wassen (7 veel voorkomende fouten van hoe het niet moet)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

‘Dat weet ik heus wel’, hoor ik je denken. Ja, dat dacht ik ook. Maar inmiddels weet ik beter! Je haar wassen is echt geen hogere wiskunde en we moeten het niet moeilijker maken dan dat het is. Maar toch doen de meeste mensen nog best wat dingen ‘verkeerd’. Of laten we het positief benaderen: Er is ruimte voor verbetering. Ja, zelfs in de haarwaskunde. Want weet je dat wij (de meeste mensen) zo ongeveer 5 fouten maken tijdens het wassen van onze haren en dat we geen idee hebben dat die ‘rituelen’ verkeerd zijn. En inmiddels zijn ze zo ingeburgerd in de routine dat je echt niet beter weet. Wat zijn die fouten dan? Nou deze…

1. Je wast je haar dagelijks met precies dezelfde shampoo

Dagelijks wassen is sowieso te veel. Om de dag wassen is ruim voldoende. Beter kun je je haren wassen beperken tot 1 à 2 keer per week. Of gewoon kijken wanneer het nodig is om je haar te wassen. De frequentie kan in de zomer en winter verschillen. En als je last hebt van je maandelijkse toestanden is je haar ook vaak sneller vet.

Als je toch graag dagelijks wil wassen… omdat je veel sport bijvoorbeeld, kun je ook je shampoo skippen en alleen wat conditioner toevoegen. Je zweet of chloorwater kun je met goed spoelen ook wegkrijgen.

Bovendien zou je om de paar maanden van shampoo moeten wisselen om te voorkomen dat bepaalde ingrediënten (zoals siliconen) een opbouwend effect hebben op je haar. “Vervang je shampoo door een andere shampoo die (ook) speciaal voor jouw haartype is”, aldus cosmetisch chemicus Mort Westman. Maandelijks een zuiverende shampoo gebruiken, moet ook heel goed zijn.

2. Voordat je de shampoo in je haar doet, maak je je haar niet helemaal nat

Het moet allemaal snel natuurlijk, maar als je haar niet nat genoeg is, schuimt de shampoo niet genoeg en kun je geneigd zijn meer shampoo te gebruiken. En dat is dus niet goed. Voor je haar niet en voor je portemonnee niet. Maak je haar minstens een minuut nat als je onder de douche staat. Ik was echt verbaasd dat het zo lang moet duren, maar na een minuut is je haar pas echt goed nat. Daarom spoelen ze bij de kapper dus blijkbaar ook zo lang.

3. Als je de shampoo in je haar doet, begin je altijd op dezelfde plek (meestal je kruin)

Guilty. As. Hell. Dat doe ik. Je zou kunnen merken dat dat verkeerd is doordat op die plek de hoofdhuid wat droog en schilferig is. Het is het beste om je routine af te wisselen. Begin de ene keer bij je nek en de andere keer bovenop je hoofd. Wel even goed onthouden waar je wanneer begint.

4. Je wrijft te veel en/of te hard

Om beschadiging van je haar te voorkomen, kun je het beste je schedel masseren met je vingertoppen in plaats van met je nagels of handpalmen. Zoals de kapper dus doet. Dus eigenlijk moet je gewoon de kapper kopiëren…

5. Je spoelt je haar uit met (te) warm water

Heet water droogt je hoofdhuid en je haar uit. Je kunt beter, net zoals de kapper (daar heb je hem/haar weer) vaak doet, lauw warm water gebruiken. Dat zorgt er ook nog voor dat je haarkleur beter houdt als je je een kleurtje in je haar hebt. Bonus!

6. Je spoelt niet alle shampoo/conditioner goed uit je haar

Als je niet alle shampoo en/of conditioner uitspoelt dan kan je haar zwaar worden, plat op je hoofd liggen, of je kan last krijgen van hoofdhuid irritatie.

7. Je brengt je shampoo/conditioner op je hele hoofd aan

Stop! Dat is niet nodig. Shampoo kun je het beste alleen bij je haarwortels aanbrengen, conditioner alleen bij de punten van je haar (als je langer haar hebt). Je haarwortels zijn namelijk het viest en eigenlijk hebben alleen de punten van je haar wat extra verzorging nodig. Bovendien wordt je haar minder snel vet als je conditioner niet bij de wortels aanbrengt, maar alleen in de punten.

Tot zo ver mijn tips. De shampoos & conditioners die ik momenteel zelf gebruik? De krullenlijn van Shae Moisture, afgewisseld met L’Oréal Elvive Extraordinairy oil low shampoo (nieuwe manier van wassen met shampoo en conditioner in 1). En in de vakantie gebruikte ik ook speciale shampoo van Keune om je haar te beschermen tegen de zon.

Maak jij je schuldig aan een van bovenstaande punten? Of heb je zelf ook nog tips? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Bronnen: Huffington Post & Shape.

Uitgelichte foto PhotoMediaGroup ©  via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

5 COMMENTS
 • Sonja
  10 maanden ago

  Fijne tips. Mijn zoon wast te heet… nu snap ik zijn probleem.

 • Jacqueline
  10 maanden ago

  O het valt reuze mee, ik maak me alleen schuldig aan nummer 3.
  Ik was laatst bij een andere dan mijn gebruikelijke kapper en die bleef maar doorzeuren over dat ik conditioner moest gebruiken. Daar heb ik niet altijd zin in en voor mij werkt 2 in 1 shampoo ook net zo goed.

 • Veronique
  10 maanden ago

  Sommige tips wist ik wel, maar andere wist ik niet. Bedankt 🙂

 • Liset - Beautydagboek
  10 maanden ago

  Leuk artikel! Ik waste ‘vroeger’ mijn haren om de dag, maar eigenlijk is dat ook al teveel (voor mij dan) want mijn haar begon steeds sneller vet te worden. Nu kan ik met een gerust hart het wassen van mijn haar 5 dagen uitstellen. Mijn haaraanzet is niet meer zo droog en mijn krullen komen beter uit :). Daarnaast smeer ik mijn haar in met conditioner tot aan mijn oren en het restantje verdeel ik over mijn haaraanzet. Anders heb ik gewoon teveel kroesharen die een eigen leven gaan leiden. Die moeten gewoon getemd worden door verzorging :).

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.