TOP
het leven is als een kop koffie
Column

‘Het leven is net een kop koffie’ (over een mooie levensles)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

In een hip koffietentje had ik een ontmoeting met een vrouw op leeftijd. Ik dacht even snel mijn koffie daar op te drinken, maar ik kreeg een prachtige levensles. ‘Het leven is net een kop koffie’. Voortaan drink ik nooit meer koffie zonder even aan haar en haar woorden te denken.

‘Het leven is net een kop koffie’

“En wie is er dan aan de beurt”, vraagt de barista.
‘Tja, goede vraag’, bedenk ik me. Ik heb eigenlijk helemaal niet gecheckt wie er voor of achter me binnen was gekomen. Naast me staat een oude vrouw. Ze is een beetje out of place in deze hippe koffietent. Net zoals ik. De andere mensen in de zaak zijn of jonge hipsters, of gelikte mannen in pak.
“Gaat u maar hoor”, zeg ik tegen de oude vrouw.
“Ben je mal. Ik heb genoeg tijd”, antwoordt ze.
“Ik ook..”, sputter ik uit beleefdheid, maar ze maant me tot bestellen.

Eigenlijk wil ik mijn koffie meenemen, maar het is gaan regenen en daarom besluit ik mijn macchiato XL aan een hoge tafel op te drinken. Over een half uur moet ik bij de kapper zijn, dus ik heb de tijd.

De oude vrouw heeft haar bestelling ook gekregen en schuifelt naar mijn tafel. Haar beker houdt ze vrij onhandig vast terwijl ze ook haar handtas tegen haar lichaam aanklemt. Ze maakt aanstalten om op een van de barkrukken te gaan zitten.
“Kan ik u helpen”, vraag ik. Het ziet er niet naar uit dat ze zelf makkelijk op de kruk kan klimmen.
“Nee hoor. Dat kan ik nog wel zelf”, zegt ze met een glimlach en ik geneer me dat ik de vraag gesteld heb. Uit ongemak tuur ik maar wat naar het scherm van mijn mobiele telefoon.

LEES OOK: ‘Het wordt beter’ (een brief aan mensen die in een fertiliteitstraject zitten)

In mijn ooghoek zie ik wel dat haar toch niet goed lukt. De kruk is te instabiel voor de oude dame. Ik – met mijn 1 meter 58 -vind het zelf soms al moeilijk om op zo’n kruk te klimmen. Dus het verbaast me niet echt.

“Ach laat ook maar”, zegt ze lachend na poging nummer 3. “Je moet ook niet alles willen op mijn leeftijd.”
Mijn lippen krullen omhoog en ik lach wat ongemakkelijk naar haar. “Ik zou u kunnen helpen hè? Zelf vind ik het ook altijd lastig om op zo’n kruk te gaan zitten..”
“Dat is een hele geruststelling, maar ik drink mijn koffie zo wel op. Staan houdt me jong”, zegt ze op een vriendelijke toon.

En dan deelt ze opeens, uit het niets, een levensles. “Weet je wat het is? Het leven is net een kop koffie. In het begin is het heet en komt de stoom ervan af en dan moet je even wachten tot je het kunt drinken. Soms is het wat bitter en doe je er zelf een schepje suiker of een scheut melk bij. Toch moet je niet te lang wachten met de kop koffie opdrinken…”

Er volgt een stilte en ik ben benieuwd of ze nog wat gaat zeggen. Dan kijkt ze me aan met een grote glimlach en zegt ze: “Want koude koffie.. daar is dus niets meer aan.”

Het is weer even stil. Maar nu is ze klaar. “Wat mooi”, zeg ik.
Ze knikt en ik zie haar met een serieuze blik naar buiten turen. Dan kijkt ze me weer aan en het lijkt alsof er tranen in haar ogen staan. “Ik heb te lang gewacht met leven. En nu heb ik de tijd en nu kan ik niets meer. Je moet ervan genieten als je ervan kan genieten.”
“Dat zal ik doen”, antwoord ik. “Bedankt voor deze mooie woorden.”

Als ik later bij de kapper zit, schrijf ik haar woorden uit in mijn telefoon.

‘Het leven is net een kop koffie.’

Ik zal geen kop koffie meer drinken, zonder aan haar woorden herinnerd te worden.

***

Hier lees je meer van mijn columns.

Beeld via Shutterstock.

Wil je deze column bewaren? Dan kun je deze afbeelding pinnen op Pinterest:

Column: 'Het leven is net een kop koffie'

 

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.