TOP
de grote verandering van facebook
Editorial

Let’s Talk: De grote verandering van Facebook (en de consequentie daarvan voor o.a. bloggers)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Het zal je niet ontgaan zijn. Een paar weken geleden kondigde Facebook aan dat het platform de komende tijd drastisch gaat veranderen. En dan met name jouw timeline en wat je daarin te zien krijgt. Ik dacht eerst nog: ‘Ik kijk het even aan’. Maar de laatste weken zag ik inderdaad het bereik van mijn berichten op de Karenz. pagina minder worden. En dat heb ik even laten bezinken, maar inmiddels heb ik er toch een mening over. Natuurlijk deel ik die mening graag met je in deze 58e Let’s Talk. Ik ben benieuwd of jij je in mijn argument kunt vinden. Praat je mee?

De grote verandering van Facebook

Allereerst.. even in het kort wat die verandering precies inhoudt. Voorheen zag je in je Facebook timeline voornamelijk een mix van berichten (of dat was de bedoeling). Je zag berichten van vrienden, maar ook van merken en bedrijven en andere pagina’s die je zelf volgt. Dat gaat dus veranderen. Facebook wil weer terug naar hoe het in eerste instantie begon: Een timeline met voornamelijk berichten van vrienden en familie.

‘Een timeline waarin berichten die uitnodigen tot gesprekken en waardevolle interacties tussen mensen’, aldus Adam Mosseri van Facebook zelf. Waar die berichten uit bestaan? Voornamelijk veel foto’s en video’s die worden gedeeld door vrienden en familie, maar je ziet ook waar je vrienden en familie op reageren.

De consequentie van die verandering

Dat lijkt me duidelijk. Als je in je timeline meer berichten van vrienden en familie ziet en dan vooral ook bovenaan, dan zie je minder berichten van pagina’s en groepen.

Facebook erkent dat zelf ook. Ze hebben het er zelfs over dat het nadeling kan uitpakken voor ondernemers die afhankelijk zijn van het platform. Je pagina wordt minder goed bekeken en daardoor daalt je bereik. Vooral pagina’s waar minder interactie op is, en waar mensen dus vooral passief berichten lezen, gaan deze verandering merken. Pagina’s waar veel op gereageerd wordt, zullen minder last hebben van de verandering.

Mijn mening over deze verandering (als persoon):

Vroeger vond ik Facebook echt helemaal geweldig. De halve dag een beetje foto’s bekijken van vrienden en dan eindeloos verdwalen in complete vakantie foto albums van volslagen onbekenden. Privacy settings, daar hechtte men nog niet zo veel waarde aan en dat was heerlijk voor een lurker zoals ik.

Als persoon vind ik het dan ook leuk als Facebook weer zou worden zoals vroeger, met veel leuke updates van vrienden en familie. Babyfoto’s, vakantiefoto’s, gênante feestfoto’s. Kom maar door!

Maar Facebook wordt niet meer zoals vroeger. Want ik zie steeds minder mensen persoonlijke updates delen op Facebook. Ja natuurlijk komen er af en toe nog wel foto’s voorbij, maar van mijn vrienden deelt bijna niemand meer een vakantie album. Ik zelf ook niet. Terwijl ik dat vroeger altijd keurig deed. Vrienden plaatsen op Instagram en dan ook vooral veel in de stories, maar niet meer echt op Facebook.

Dus ik vraag me een beetje af, of Facebook met deze verandering hoopt dat mensen toch weer gaan posten. Ik vrees zelf dat dat een beetje voorbij is. Zelfs gebruik ik Facebook ook eigenlijk voor 80% alleen nog maar voor mijn blog. Alhoewel ik het wel heel leuk vind om te zien wat oud-collega’s, familie in het buitenland en mensen die ik al jaren niet meer IRL heb gezien, aan het doen zijn.

Mijn mening over deze verandering (als pagina):

Daar kan ik heel kort over zijn. Ik vind het ruk. Mijn pagina heeft niet ontzettend veel interactie. Tja, hij doet het redelijk, maar het is nou niet een discussie platform of zo. Geeft niets, zo is het gewoon en op mijn blog wordt ook niet zo veel gereageerd. Mensen zijn behalve Facebook updates delen moe, denk ik ook een beetje reageer moe. En ik ben dan ook weer niet zo dat ik allerlei updates ga verzinnen waarop mensen dan wel zouden reageren.

Maar mensen klikken wel door op de updates van mijn Facebook pagina. Dus dat dat bereik minder wordt, vind ik best een beetje jammer. En wat ik VOORAL ook erg jammer vind, is dat ik me toch een beetje genaaid voel door Facebook. Ik heb namelijk jarenlang best wel veel betaald aan Facebook. Zodat mijn posts gezien zouden worden, maar ik heb ook advertenties voor mijn pagina zelf ingekocht. Zoals bijna elke blogger doet wiens blog ook zijn/haar werk is.

En vervolgens heb ik dus braaf geld naar Facebook toegebracht en nu zegt Facebook:

Bedankt voor je geld. Leuk dat je pagina volgers heeft, maar nu stoppen we ermee je pagina te laten zien aan die volgers voor wie je soms zelfs betaald hebt”.

Eeeeh… dat voelt toch een beetje alsof ik jaren naar een tandarts ben gegaan die mijn gebit verzorgd heeft, wiens rekeningen ik keurig betaald heb en dat hij vervolgens zegt:

Ik ga van beroep veranderen. Aan tandverzorging doe ik niet meer. Ik verkoop nu kunstgebitten. Dus ros die tanden er maar uit. Hier heb je een kunstgebit.

Facebook mag natuurlijk de boel veranderen. Maar ik vind het toch wat raar. Je laat eerst ondernemers afhankelijk van je worden en vervolgens verander je het systeem. Ik ben van mening dat ik dat zelfs eigenlijk belachelijk vind.

Nieuwe oude kanalen

Gelukkig heb ik zelf wel de luxe dat mijn blog niet voor het grootste gedeelte van Facebook bereik afhankelijk is. Ik krijg ook veel bezoekers vanuit Google en ik heb gewoon vaste lezers. Dat is fijn.

De komende tijd wil ik me dus wat meer op Google gaan richten ik ben ook weer meer met Pinterest bezig, want daar haal ik eigenlijk ook best veel verkeer vandaan.

Mocht je nou denken.. Ik wil de Karenz. pagina wel gewoon blijven volgen (of welke willekeurige andere pagina dan ook). Dan is daar wel een trucje voor.

de grote verandering van facebook screenshot

Je gaat naar de pagina zelf en je klikt op volgend. Vervolgens geef je aan dat je in je nieuwsoverzicht, deze (of die andere) pagina als eerste wil weergeven. Als het goed is, krijg je de berichten dan wel gewoon te zien.

Wat vind jij van de verandering van Facebook? Kun je je vinden in mijn mening? Heb je zelf een blog? Ben je afhankelijk van je Facebook bereik, of niet? En als je geen blog hebt, heb je hier wel eens bij stil gestaan? Praat je mee?

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto via Shutterstock.

♥  Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.