TOP
grootste uitdaging van het moederschap
Editorial Mama

De grootste uitdaging van het moederschap is voor mij..

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Een tijdje terug lunchte ik met een vriendin die niet zo lang geleden moeder is geworden. “Wat vind jij de grootste uitdaging van het moederschap”, vroeg ze mij. Over het antwoord moest ik even nadenken. Ik kan namelijk best wat punten noemen die ik moeilijk vind. Maar wat ik momenteel het allermoeilijkst vind dat ga ik vertellen in dit blog artikel. 

De grootste uitdaging van het moederschap is voor mij..

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik het moederschap prachtig vind. Ik vind het de mooiste taak van mijn leven. Je zou kunnen stellen dat ik het het mooist vind dat is me is overkomen. Maar ik heb er hard voor gevochten, dus ik zal nooit zeggen dat het me is overkomen.

Maar misschien omdat ik op wat latere leeftijd moeder werd, heb ik wel een aspect grondig onderschat. Dat aspect is tijd. Moeder zijn slokt me op. Hoewel ik echt wel een ritme heb gevonden in de dagelijkse dingen denk ik regelmatig: ‘Deze dag is al bijna voorbij. Hoe dan?’

De dagen gaan zo snel voorbij en er moet zo veel. Bovendien moet ik echt veel van mezelf. Vorig jaar plaatste ik dit artikel: ‘Voor wie doe ik het eigenlijk?‘ De afgelopen tijd heb ik daar weer veel over nagedacht. Wat wil ik nou echt in het leven?

Het allerbelangrijkst vind ik het om een goede en leuke moeder te zijn. Tegelijkertijd weet ik dat ik om een leuke moeder te zijn, ik ook wil blijven werken. Ja, wil ja. Want op zich zou ik het niet hoeven te doen. Werken vind ik echt leuk en daarnaast heb ik de luxe positie dat ik ooit van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken, dus wat dat betreft ben ik natuurlijk ook een grote mazzelaar.

Ooit was ik ontzettend ambitieus. Het gaf me echt een kick dat ik voor mijn werk mocht reizen en miljoenen mocht besteden in verre landen. Die ambitie heb ik niet meer, maar ik merk wel dat ik het leuk vind mezelf te blijven prikkelen. Daarom zijn Dees en ik ook MOMmag. begonnen, om er iets nieuws naast te kunnen doen waar we weer van kunnen leren, maar waar we ook wat we tot nu toe geleerd hebben in kunnen meenemen.

Lees ook: ‘Werk en moederschap. Hoe combineer je dat? 5 vrouwen vertellen’

Hoewel ik dus vorig jaar van plan was minder te gaan werken, is dat plan best een beetje mislukt. Ja, ik publiceer minder op Karenz., maar met MOMmag. erbij werk ik eigenlijk meer. En dat was dus niet helemaal de bedoeling…

Wat ik wel geleerd heb, is dat ik mijn tijd veel beter afbaken. Ik werk de twee dagen dat de peuter naar het KDV gaat en op de dagen dat hij thuis is, werk ik als hij slaapt. Wat ik het allerbelangrijkst vind, is dat hij er niet onder lijdt. Hij mag nooit het gevoel hebben dat hij mij stoort, want dat doet hij ook niet. Zakelijke telefoontjes probeer ik nooit te voeren als hij erbij is, maar het komt natuurlijk wel eens voor dat ik even achter de computer zit.

Toch probeer ik ook hele dagdelen compleet voor hem te reserveren. Dan gaan we samen ergens heen of knutselen we aan de keukentafel. Daar genieten we natuurlijk beiden van. Het is heerlijk om vanuit huis te kunnen werken en zo het werk en moederschap optimaal te kunnen combineren. Straks ook met een tweede op komst.

Alleen is het wel zo dat er daardoor andere dingen bij inschieten. Ik heb echt niet altijd het huishouden op orde. Afspreken met vriendinnen doe ik lang niet zo vaak als ik zou willen en me-time is echt een luxe geworden. Dat heb ik echt onderschat. Ik dacht dat ik het makkelijk allemaal zou kunnen combineren, maar dat had ik best wel verkeerd gedacht.

Natuurlijk zullen er moeders zijn die dat kunnen, maar ik dus niet. Ik vind het lastig om het moederschap te combineren, met werk, vrouw zijn, vriendin zijn, dochter en zus zijn, het huishouden, sporten en me-time. Geen idee waar ik de tijd vandaan zou moeten halen om dat allemaal te combineren. Ook omdat mijn man best vaak voor werk weg is en het ook heel druk heeft.

Waarom laat je de peuter dan niet vaker naar het KDV gaan? Dat is een vraag die ik best vaak te horen krijg. Maar dat wil ik niet. Ik vind het namelijk leuk en fijn om drie dagen per week met hem te zijn. Het is heerlijk om zo veel met hem te kunnen genieten. De tijd gaat al zo snel en die krijg je nooit meer terug. Straks heeft hij een broertje of een zusje en dan moet hij de aandacht al delen.

Overigens vond ik de babytijd achteraf gezien best makkelijk. Een baby slaapt nog best vaak en met al die slaapjes kreeg ik op een dag veel meer voor elkaar. Juist deze peuterleeftijd merk ik dat mijn kind me ook echt veel meer nodig heeft en aandacht vraagt. Aandacht die ik hem graag wil geven.

Hoewel er dus niemand is die van me vraagt of ik alle ballen hoog wil houden, vind ik dat dus wel de grootste uitdaging. Een heerlijke uitdaging, dat wel. Maar best moeilijk op zijn tijd.

Gelukkig weet ik inmiddels wel dat als er een bal valt, dat geen drama is. Die raap ik later wel weer op. Een jongleur kan ook niet meteen jongleren. Dat zal hij moeten leren. Gaandeweg leer ik het ook vast wel. Over een jaar of tien kan ik vast geweldig jongleren.

Hoe ervaar jij dat? Kan jij al alle ballen hoog houden, of vind je dat ook wel eens lastig? Kom je uit met je tijd? Ik ben benieuwd!

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.