TOP
let's talk
Editorial

Let’s Talk: Hoe schrijf je een goede blog?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve dejlig(e) lezers,

Oh yes… we zijn beland bij Let’s Talk 45! Dus in de tussentijd is bloggen nog niet overleden ūüėČ … Waar ik het vandaag graag over wil hebben in deze Let’s Talk is Hoe schrijf je een goede blog?¬†We praten wel heel vaak over waarom we blogs niet lezen en daarom is het ook wel eens leuk om het¬†positief te benaderen. Wat maakt een blog goed? Wanneer je lees je een blog artikel met plezier? Zijn daar tips & tricks voor? Ik bekeek een aantal blogs die ik fijn vind om te lezen en¬†zag een aantal overeenkomsten. Die overeenkomsten deel ik vandaag met je en ik ben benieuwd of jij ze herkent en of je¬†nog toevoegingen hebt. Praat je mee? Let’s Talk!

1. Weet voor wie je schrijft

Wie is jouw lezer? Weet jij dat? Of heb je dat niet specifiek in je hoofd? Toch is dat best belangrijk om voor jezelf te bedenken. Heb je een niche blog voor bijvoorbeeld zeilers, dan is je taalgebruik anders dan dat je een algemene blog hebt met diverse onderwerpen en je een keer over zeilen schrijft. Want dan lezen er waarschijnlijk ook veel mensen mee die minder over zeilen weten. Als je een goede blog wilt schrijven, is het goed om te weten wie jouw doelgroep is en wat voor onderwerpen jouw lezers interessant vinden om te lezen.

2. Schrijf persoonlijk

Zelf zie ik mijn lezers als een soort vriendinnen en ik schrijf dan ook zoals ik tegen een vriendin zou praten. Zelfs als ik bijvoorbeeld over health schrijf. Bij de blogs die ik prettig vind om te lezen, heb ik ook het idee dat ik bij een vriendin op bezoek ben. Dat voelt gezellig. Hoe persoonlijker je schrijft, hoe sneller je een band met je lezers opbouwt. Er is wel een uitzondering; als je echt een expert op een bepaald gebied bent, dan hoeft het niet. Als je bijvoorbeeld veel expertise in huis hebt over Ghanese dwergpoedels en iemand twijfelt of hij/zij een Ghanese dwergpoedel in huis gaat halen, dan is het niet nodig om heel persoonlijk te schrijven. Als is het ook dan soms wel leuk om een persoonlijk verhaal te lezen.

3. Niet te veel onderwerpen

Behandel per blog artikel niet al te veel onderwerpen. Als je bijvoorbeeld over nagellak schrijft, houd het dan bij nagellak en begin niet ook opeens over koekjes te vertellen. Tenzij het een ontdekkingsblog/diary of zoiets dergelijks is.

4. Gebruik koppen en alinea’s

Zelf houd ik niet van lappen tekst. Sterker nog.. ik haak dan vaak af. Ik vind het veel fijner lezen als mensen kopjes en korte alinea’s gebruiken.

5. Hoeveelheid woorden

Over de hoeveelheid woorden, die belangrijk zijn voor een goede blog, verschillen de meningen. Het ligt er denk ik ook een beetje aan waar je blog over gaat. Ik moet een blog artikel wel heel interessant vinden, wil ik het prettig vinden om meer dan pak ‘m beet 1000 woorden te lezen. Maar te korte blog artikelen geven me soms ook een wat onverzadigd gevoel. Bij sommige bloggers heb ik echt het idee dat ze gewoon maar wat online knallen om iets te kunnen plaatsen en dat vind ik zelf best een afknapper. Ik vind het wel prettig om te merken dat iemand aandacht aan een blog heeft besteed.

6. Schrijf actief

Voor degenen die niet weten wat actief schrijven is, hier wordt het duidelijk uitgelegd. In het kort, probeer ‘wordt en worden’ te vermijden als werkwoord. Door je teksten actiever te maken, zijn ze vlotter en fijner om te lezen. Oefen er maar eens mee.

7. Laat bronnen zien

Als iemand schrijft over hoe je immuun wordt voor het Ebola virus, of hoe je ervoor zorgt dat je lang en weelderig haar krijgt door het eten van noten, dan wil ik wel graag weten op welk onderzoek of op welk artikel die kennis gebaseerd is. En ook al klopt die kennis dan misschien niet, dan kun je in ieder geval nog aantonen hoe je aan die kennis komt.

8. Varieer met woorden

Als ik drie keer iemand ‘en toen’ heb zien typen, heb ik meer het idee dat ik een lagere school opstel aan het lezen ben, dan een blog van een volwassen vrouw. En toch zie ik het echt heel regelmatig.

Zelf vind ik het ook wel eens lastig om echt te vari√ęren met woorden en ik schakel dan ook wel eens deze hulplijn in.

9. Gebruik afbeeldingen

Sommige blog artikelen hebben beeld nodig. Dat maakt ze aantrekkelijker om te lezen. Blogs met weinig beeld, sla ik zelf vaak over. Dat is iets onbewusts denk ik.

10. Stel eens een vraag

Door vragen te stellen, maak je een tekst meer interactief en denkt degene die jouw blog artikel leest, er ook wat meer over na. ‘Heb ik dat ook? Wat vind ik daarvan? Herken ik dat?’ Soms zorgt het ook voor meer reacties. Maar…. de vraag moet wel relevant zijn.

11. Ik

Een van de basis regels van een goed artikel schrijven, is om je zinnen niet te vaak met ‘ik’ te beginnen. Ik heb zelf zelfs geleerd: Begin nooit een blog/artikel/column met ik (als eerste woord van je blog dan). Sommige bloggers beginnen echt bijna elke zin met ‘ik’. Zij lijken er een abonnement op te hebben. Net als de ‘en toeners’ vind ik dat heel kinderlijk lezen.

12. Kortere zinnen

Net als dat lappen tekst niet al te lang moeten zijn, vind ik kortere zinnen ook prettiger lezen. Soms merk ik dat ik echt de draad in een zin kwijt kan raken. Waar had ze het nou ook al weer over?

13. Interpunctie

Punten en komma’s. Laten we ze vooral niet vergeten mensen. Je bent niet je moeder op whatsapp of Facebook. Alleen ouders, ooms en tantes en grootouders hebben een excuus om geen interpunctie te gebruiken. Of eigenlijk… nee.. zij ook niet.

Tot zo ver mijn punten voor een goede, aantrekkelijke, prettig leesbare blog. Ik ben benieuwd of jij ze herkent?

Heb je zelf nog punten om toe te voegen? Praat je mee?

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.