TOP
let's talk
Editorial

Let’s Talk: Hoe schrijf je een goede blog?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Lieve dejlig(e) lezers,

Oh yes… we zijn beland bij Let’s Talk 45! Dus in de tussentijd is bloggen nog niet overleden 😉 … Waar ik het vandaag graag over wil hebben in deze Let’s Talk is Hoe schrijf je een goede blog? We praten wel heel vaak over waarom we blogs niet lezen en daarom is het ook wel eens leuk om het positief te benaderen. Wat maakt een blog goed? Wanneer je lees je een blog artikel met plezier? Zijn daar tips & tricks voor? Ik bekeek een aantal blogs die ik fijn vind om te lezen en zag een aantal overeenkomsten. Die overeenkomsten deel ik vandaag met je en ik ben benieuwd of jij ze herkent en of je nog toevoegingen hebt. Praat je mee? Let’s Talk!

1. Weet voor wie je schrijft

Wie is jouw lezer? Weet jij dat? Of heb je dat niet specifiek in je hoofd? Toch is dat best belangrijk om voor jezelf te bedenken. Heb je een niche blog voor bijvoorbeeld zeilers, dan is je taalgebruik anders dan dat je een algemene blog hebt met diverse onderwerpen en je een keer over zeilen schrijft. Want dan lezen er waarschijnlijk ook veel mensen mee die minder over zeilen weten. Als je een goede blog wilt schrijven, is het goed om te weten wie jouw doelgroep is en wat voor onderwerpen jouw lezers interessant vinden om te lezen.

2. Schrijf persoonlijk

Zelf zie ik mijn lezers als een soort vriendinnen en ik schrijf dan ook zoals ik tegen een vriendin zou praten. Zelfs als ik bijvoorbeeld over health schrijf. Bij de blogs die ik prettig vind om te lezen, heb ik ook het idee dat ik bij een vriendin op bezoek ben. Dat voelt gezellig. Hoe persoonlijker je schrijft, hoe sneller je een band met je lezers opbouwt. Er is wel een uitzondering; als je echt een expert op een bepaald gebied bent, dan hoeft het niet. Als je bijvoorbeeld veel expertise in huis hebt over Ghanese dwergpoedels en iemand twijfelt of hij/zij een Ghanese dwergpoedel in huis gaat halen, dan is het niet nodig om heel persoonlijk te schrijven. Als is het ook dan soms wel leuk om een persoonlijk verhaal te lezen.

3. Niet te veel onderwerpen

Behandel per blog artikel niet al te veel onderwerpen. Als je bijvoorbeeld over nagellak schrijft, houd het dan bij nagellak en begin niet ook opeens over koekjes te vertellen. Tenzij het een ontdekkingsblog/diary of zoiets dergelijks is.

4. Gebruik koppen en alinea’s

Zelf houd ik niet van lappen tekst. Sterker nog.. ik haak dan vaak af. Ik vind het veel fijner lezen als mensen kopjes en korte alinea’s gebruiken.

5. Hoeveelheid woorden

Over de hoeveelheid woorden, die belangrijk zijn voor een goede blog, verschillen de meningen. Het ligt er denk ik ook een beetje aan waar je blog over gaat. Ik moet een blog artikel wel heel interessant vinden, wil ik het prettig vinden om meer dan pak ‘m beet 1000 woorden te lezen. Maar te korte blog artikelen geven me soms ook een wat onverzadigd gevoel. Bij sommige bloggers heb ik echt het idee dat ze gewoon maar wat online knallen om iets te kunnen plaatsen en dat vind ik zelf best een afknapper. Ik vind het wel prettig om te merken dat iemand aandacht aan een blog heeft besteed.

6. Schrijf actief

Voor degenen die niet weten wat actief schrijven is, hier wordt het duidelijk uitgelegd. In het kort, probeer ‘wordt en worden’ te vermijden als werkwoord. Door je teksten actiever te maken, zijn ze vlotter en fijner om te lezen. Oefen er maar eens mee.

7. Laat bronnen zien

Als iemand schrijft over hoe je immuun wordt voor het Ebola virus, of hoe je ervoor zorgt dat je lang en weelderig haar krijgt door het eten van noten, dan wil ik wel graag weten op welk onderzoek of op welk artikel die kennis gebaseerd is. En ook al klopt die kennis dan misschien niet, dan kun je in ieder geval nog aantonen hoe je aan die kennis komt.

8. Varieer met woorden

Als ik drie keer iemand ‘en toen’ heb zien typen, heb ik meer het idee dat ik een lagere school opstel aan het lezen ben, dan een blog van een volwassen vrouw. En toch zie ik het echt heel regelmatig.

Zelf vind ik het ook wel eens lastig om echt te variëren met woorden en ik schakel dan ook wel eens deze hulplijn in.

9. Gebruik afbeeldingen

Sommige blog artikelen hebben beeld nodig. Dat maakt ze aantrekkelijker om te lezen. Blogs met weinig beeld, sla ik zelf vaak over. Dat is iets onbewusts denk ik.

10. Stel eens een vraag

Door vragen te stellen, maak je een tekst meer interactief en denkt degene die jouw blog artikel leest, er ook wat meer over na. ‘Heb ik dat ook? Wat vind ik daarvan? Herken ik dat?’ Soms zorgt het ook voor meer reacties. Maar…. de vraag moet wel relevant zijn.

11. Ik

Een van de basis regels van een goed artikel schrijven, is om je zinnen niet te vaak met ‘ik’ te beginnen. Ik heb zelf zelfs geleerd: Begin nooit een blog/artikel/column met ik (als eerste woord van je blog dan). Sommige bloggers beginnen echt bijna elke zin met ‘ik’. Zij lijken er een abonnement op te hebben. Net als de ‘en toeners’ vind ik dat heel kinderlijk lezen.

12. Kortere zinnen

Net als dat lappen tekst niet al te lang moeten zijn, vind ik kortere zinnen ook prettiger lezen. Soms merk ik dat ik echt de draad in een zin kwijt kan raken. Waar had ze het nou ook al weer over?

13. Interpunctie

Punten en komma’s. Laten we ze vooral niet vergeten mensen. Je bent niet je moeder op whatsapp of Facebook. Alleen ouders, ooms en tantes en grootouders hebben een excuus om geen interpunctie te gebruiken. Of eigenlijk… nee.. zij ook niet.

Tot zo ver mijn punten voor een goede, aantrekkelijke, prettig leesbare blog. Ik ben benieuwd of jij ze herkent?

Heb je zelf nog punten om toe te voegen? Praat je mee?

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

18 COMMENTS
 • Lobke
  3 jaar ago

  Erg leuk om te lezen zulke artikelen! Wat mij persoonlijk het meest stoort is jouw laatste puntje, dus wanneer mensen zo goed als nul interpunctie gebruiken. Vaak moet ik een zin dan drie keer opnieuw lezen, wat denk ik niet helemaal de bedoeling is! Wat ik ook belangrijk vind (en wat ik zelf nog moet leren), is dat alinea’s goed op elkaar aansluiten. Ik wil hier echt beter in worden want zelf vind ik het ook echt niet fijn lezen wanneer de overgang van de ene op de andere alinea niet lekker loopt.

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  Ik weet van mezelf dat ik wel mag letten op mijn woordgebruik. Actief schrijven had ik nog niet eerder van gehoord, maar dat zal dus ook vast iets zijn waar ik op kan letten.
  Waar ik vooral mijn teksten op scan, is het gebruiken van stopwoordjes. Vooral het woord ‘ook’. Dat kom je nog steeds genoeg tegen in mijn stukken tekst, maar geloof me, dan heb ik er al minstens 4 geschrapt.

 • Hé verdorie, ik hoopte meer te lezen over de Ghanese dwergpoedel! Goed artikel, hoewel ik soms denk: joh, die opstel-achtige blogs die gewoon lekker doortypen zonder enigszins te letten op bovenstaande, zijn ook best geinig. Juist omdat het me inderdaad een beetje een nostalgisch gevoel geeft en het internet groot genoeg is voor mooie, goede blogs, én werkstukken en toen en ik enzo 😉

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Klopt helemaal hoor, maar ik moet in deze Let’s Talks toch ergens over schrijven… 😉

 • YuStSoMe
  3 jaar ago

  Hahaha, je tikt me op de vingers! Ik ben echt zo’n druif die idd over koekjes kletst als ik een nagellak artikel heb!
  Of een anekdote verteld…
  Ondanks mijn ervaringen bij een uitgeverij is bloggen bij mij een hobby en ja ik schrijf als een theeleut! Doe je dit voor geld, dan mag er inderdaad meer aandacht aan besteed worden!

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   En dan kaart ik een volledig fictief iets aan en dan voel jij je aangesproken, haha! Bedoelde ik jou dus echt niet mee 😉

 • Maaike
  3 jaar ago

  Fijne tips! Ik zou er nog aan toe willen voegen dat de alinea’s logisch opgebouwd zijn. Veel blogs ‘doen maar wat’ en er klopt van de structuur dan geen hout. Werk met zogenoemde ‘topic sentences’ en houdt 1 idee per alinea aan. Zo maak je je verhaal een stuk leesbaarder!

 • Ilse van Kreanimo
  3 jaar ago

  Goede tips, waarvan ik er veel probeer toe te passen. Maar ik heb nog veel te leren, dat weet ik.

 • Haha, leuk om te lezen. Ik probeer veel van die dingen al wel toe te passen, maar het blijft lastig. Mijn tip is om een tekst later nog een keer door te lezen. Dat lukt me bij mijn eigen blog de helft van de tijd niet, waardoor er soms stomme dingen in zitten. En als je dat later leest, denk je: dat kan ook nog anders. Dat lukt me vaak niet gelijk, omdat ik dan nog te diep in de tekst zit zeg maar, ik moet dan even afstand hebben/nemen. En die verkleinwoorden, daar ben ik het ook mee eens. Af en toe mag, maar sommige mensen maken daar ook een sport van.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Heb ik ook hoor. Maar daar heb ik jullie dan wel weer voor, die me netjes discreet tippen dat ik een spelfout heb gemaakt 😉

 • Thea
  3 jaar ago

  Fijn artikel!
  Ga nu even mijn laatste posts doornemen…. 🙂

 • Romy
  3 jaar ago

  Leuk artikel! Ik ben het wel met je eens. Al maak ik me echt wel eens schuldig aan sommige dingen. Zelf kan ik bijvoorbeeld slecht tegen spelfouten of slecht lopende zinnen maar helaas kan ik ze bij mezelf ook niet altijd uit de tekst filteren.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Dat vergeef ik mensen die verder goed schrijven, zoals jij, ook meestal direct. Als het een aaneenschakeling van is… dan heb ik daar meer moeite mee.

 • Henrieke
  3 jaar ago

  De meeste dingen weet ik wel wanneer ik een tekst schrijf maar dat actief schrijven had ik geen flauw benul van. Deze informatie zal ik zeker eens nodig hebben. 🙂

  Grappig, bij tip zeven breek je gelijk je vorige regel (immuun wordt).

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Haha, maar overall schrijf ik vrij actief 😉 Af en toe kun je er echt niet omheen!

 • Aneta |Love4seasons
  3 jaar ago

  Super artikel dit! Ik merk zelf dat ik nog het een en ander te leren heb wat betreft schrijven van een goed artikel. Regelmatig laat ik mijn artikelen lezen door anderen. De woorden ‘wordt’ en ‘worden’ lijken me nog wel een opgave…

 • Gera
  3 jaar ago

  Wat leuk dat je dit allemaal op een rij heb gezet! Ik probeer zelf ook nog te letten op verkleinwoorden, dus rij ipv rijtje bijvoorbeeld…

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.