TOP
gezonde brownies
Food

Gezonde Brownies (zonder geraffineerde suikers)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Een mega zoetekauw ben ik niet, maar ik hou wel enorm van brownies en ik hou ook van bakken. En laat je die twee nou hartstikke leuk met elkaar kunnen combineren… Alleen zijn brownies doorgaans niet zo gezond en hoewel ik echt wel weet dat gezond ook hartstikke lekker kan zijn, was ik wel een beetje sceptisch toen ik las over gezonde brownies. Gelukkig won mijn nieuwsgierigheid het van mijn scepticisme, want deze gezonde brownies zijn echt waan-zin-nig lekker. En dat zonder geraffineerde suikers, maar met alleen maar goede ingrediënten. Ideaal als gezond tussendoortje, als toetje met een bolletje ijs of als traktatie. Wedden dat ze een succesnummer zijn? Benieuwd hoe je ze maakt?

Boodschappenlijstje voor ongeveer 16 stukken:

  • 75 gram cacao
  • 100 gram spelt bloem
  • 1 courgette
  • 1 banaan
  • 3 eieren
  • ongeveer 200 gram ontpitte dadels
  • ongeveer 50 gram pecannoten
  • een beetje kokosolie
  • en je hebt een keukenmachine nodig.

recept gezonde brownies
En zo maak je Gezonde Brownies:

  1. Verwarm de oven voor op 180-200 graden C° (afhankelijk van je oven).
  2. 2. Snij de courgette in kleine stukken.
  3. Ontpit eventueel de dadels.
  4. Doe alle ingrediënten (cacao, bloem, dadels, eieren, banaan en courgette) in de keukenmachine en mix ze goed door elkaar totdat je een glad mengsel hebt.
  5. Vet een vorm in met kokosolie (ik gebruik een vierkante springvorm) en doe het beslag in de vorm.
  6. Verdeel de pecannoten over het beslag.
  7. Zet de vorm in de oven en bak het in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar. Tip: je controleert of het deeg gaar is door een schone satéprikker in de brownies te prikken en als je hem eruit trekt te kijken of er deeg achterblijft op de prikker. Is dat niet zo? Dan zijn ze gaar.

En klaar ben je. Bon appetit!

Lijkt dit recept je lekker? Wat vind jij het lekkerste zoete tussendoortje/traktatie?

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Optie: Je kunt ook walnoten gebruiken en eventueel nog wat honing door het beslag mengen.
Makkelijk/moeilijk om te maken (1 t/m 5): 2
Hoe lang ben je bezig: circa 50 minuten

Benieuwd naar een andere gezonde traktatie? Probeer deze eens:

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

17 COMMENTS
  • Chris
    3 jaar ago

    Ik vind brownies heerlijk maar wel erg machtig. Ik ben benieuwd of dat met dit recept anders is.

    • Karen
      3 jaar ago
      AUTHOR

      Deze zijn ook wel machtig hoor, maar minder overweldigend, als je begrijpt wat ik bedoel 😉

  • Mariska
    3 jaar ago

    Die courgette verbaast me, klinkt toch wel lekker! Brownies kan niet veel mis mee gaan.

    • Karen
      3 jaar ago
      AUTHOR

      Ja mij in eerste instantie ook, maar daar proef je niet zo veel van terug.

  • Kiss & Make-up
    3 jaar ago

    Oooh lekker, zo zou ik er nu wel een paar lusten.

    • Karen
      3 jaar ago
      AUTHOR

      Ik had echt niet anders verwacht van jou! Chocolate lover! 😉

  • Maaike
    3 jaar ago

    Brownies zijn heerlijk! Ik maak ze wel eens zonder bloem en dan met zwarte bonen. Werkt ook heel goed!

    • Karen
      3 jaar ago
      AUTHOR

      Dat is ook een goed alternatief. Vooral als je geen gluten eet!

  • YuStSoMe
    3 jaar ago

    Qua ingrediënten was ik heel blij, tot ik banaan las. Damnnn, daar kan ik dus echt niet tegen.
    Eens kijken of ik iets anders kan gebruiken wat dezelfde kleef verhouding heeft.

    • Karen
      3 jaar ago
      AUTHOR

      Oh wat jammer! Kun je wel tegen honing? Want dan zou je honing kunnen gebruiken?

    • Astrid86
      3 jaar ago

      Je kan pompoen in blokjes snijden en gaar smoren in een pannetje. Vervolgens goed laten uitlekken in een vergiet en een beetje het sap eruit duwen. Het moes kun je dan gebruiken in plaats van de banaan.

  • sunny mama
    3 jaar ago

    Zelf ben ik ook geen zoetekauw, maar dat komt doordat er in de standaard gebakjes en koekjes naar mijn smaak te veel suiker zit. Dan lust ik ze niet meer. Niet uit principe, maar doodeenvoudig omdat ik zo veel suiker niet lekker vind.
    Dit recept spreekt mij daarom heel erg aan en ik ken wel iemand (hier in huis) die ik daar een groot plezier mee zou doen.
    Lijkt me ook een leuk idee om deze suikervrije brownies in een mooi cellofaantje te verpakken als attentietje.
    Ik bewaar dit recept!

    • Karen
      3 jaar ago
      AUTHOR

      Oh wat fijn dat je er niet echt van houdt. Ik houd ook echt niet van te zoet, maar voor bepaalde dingen kun je me wel wakker maken. Ze zijn zeker leuk als presentje! Goed idee!

  • Stephanie
    3 jaar ago

    Ziet er goed uit! mijn standaar brownie recept bevat 400 gram (!!!!!!) suiker, dus ik ben eigenlijk wel aan een gezonder alternatief toe 🙂

    • Karen
      3 jaar ago
      AUTHOR

      Ik probeer zelf ook suiker te vermijden, vandaar ook deze brownies. Het is wel even wennen als je een zoetekauw bent, maar het went heel snel. Als je het zoete echt heel erg mist, kun je honing toevoegen aan het beslag.

  • Nicole
    3 jaar ago

    Ik denk dat ik ze maak zonder die noten, of kan ik het ook door walnoten vervangen? Die vind ik lekkerder 😛
    Maar klinkt verder heel goed!!

    • Karen
      3 jaar ago
      AUTHOR

      Ja dat kan, dat staat ook onderaan bij optie… 😉

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.