TOP
geven is leuker dan krijgen
Editorial Lifestyle

Geven is leuker dan krijgen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Okay, ik geef het toe. Ik ben dol op cadeautjes krijgen. Als mensen me vragen wat ik voor mijn verjaardag wil hebben, antwoord ik altijd ‘niets’, maar dat is niet waar. Wat dat betreft ben ik een typische vrouw. Maar er is een ding dat ik leuker vind dan krijgen en dat is geven. En daar is geen woord van gejokt. Geven is leuker dan krijgen. Punt. Echt. Ik spreek uit ervaring. Ik leg je uit waarom en ik ga je een manier vertellen waarop jij ook een beetje kunt geven. En je hoeft er niet eens je deur voor uit… Stay tuned

Vrijwilligerswerk

Een tijd geleden toen ik nog tussen twee vaste banen in zat, had ik best veel tijd over. Bij mijn oude werkgever hield mijn baan op, maar ik kreeg nog wel doorbetaald tot het einde van mijn contract. Ik was op zoek naar een nieuwe baan, maar het was net het begin van de crisis, dus dat was niet zo makkelijk. Toch voelde ik me er niet goed bij om maar gewoon niets te gaan doen. Via via ontdekte ik de stichting Amsterdam Cares. Dit was echt een stichting naar mijn hart. Er stonden allerlei vrijwilligerswerk klussen op en je kon je gewoon last minute opgeven wanneer je maar tijd had. Je zat nergens aan vast. Als je een project minder leuk vond, hoefde je dus niet verplicht terug te komen. Bovendien waren er echt talloze verschillende klusjes te doen.

Geven is leuker dan krijgen

En zo zat ik de ene week na school bijles te geven aan kinderen uit achterstandsgezinnen, de andere week hoste ik een bingo avond voor bejaarden, of ging ik knutselen met verstandelijk gehandicapten en weer een andere week stond ik een schuur te verven van de kinderboerderij. En jemig… wat voelde ik me daar goed bij. Wat was het heerlijk om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij. Ik werkte niet, maar ik deed wel wat. Bovendien… om andere mensen te kunnen helpen, dat gaf zo’n voldaan gevoel. Vooral van de bejaarden en verstandelijk gehandicapten kreeg je zo veel mooie verhalen, gezelligheid en dankbaarheid terug. Prachtig!

Geen excuus

Inmiddels zit ik niet meer zo ruim in mijn tijd. Ik heb een baby van bijna 7 maanden, een huishouden om te runnen en een fulltime baan en ik kom soms niet eens aan mezelf toe. Toch merk ik dat het weer een beetje begint te kriebelen. Waarom zou je als je het druk hebt, geen tijd kunnen vrijmaken voor een ander. Vlakbij mijn huis is een bejaardentehuis, ik zou best met Robin langs kunnen gaan of tijdens mijn wandelingetje ook een ouder iemand mee kunnen vragen? En ja… Ik probeer wel op andere manieren te helpen, maar om echt iets terug te doen waarvoor je een klein beetje tijd opzij zet, is zo veel mooier.

geven is leuker dan krijgen 2

Veel bewondering

Ik heb dan ook veel bewondering voor mensen die vrijwilligerswerk doen of zich op wat voor manier dan nuttig maken voor de maatschappij. Dat kan ook gewoon koken voor een zieke buurvrouw zijn of collecteren voor een goed doel. Het gaat er om dat iemand belangeloos iets van zijn of haar tijd opzij zet voor een ander. Tijd die diegene ook aan zichzelf had kunnen spenderen. Door bijvoorbeeld lekker te gaan sporten of een goed boek te lezen. Het geeft natuurlijk altijd een goed gevoel om te kunnen helpen, maar toch, diegene doet het wel.

Het ING Nederland fonds

Omdat de overheid steeds minder doet voor goede doelen en steeds minder subsidies verstrekt, heeft ING in 2015 het ING Nederland fonds opgericht. Wat dit fonds doet? Het steunt mensen en stichtingen die zich inzetten voor onze samenleving. Dat kunnen grote landelijke initiatieven zijn, maar ook kleine lokale stichtingen. De steun komt in de vorm van geld, kennis en tijd.

Kleine stichtingen kunnen zich opgeven voor een donatie onder de titel ‘Help Nederland vooruit’. ING heeft Nederland opgedeeld in 52 regio’s en per regio zijn uit de meer dan 1000 aanmeldingen 5 stichtingen geselecteerd. In totaal maken er 260 stichtingen kans. Trouwens… Deze ontvangen sowieso een geldbedrag, maar hoeveel dat is, hangt af van de stemmen die ze zelf verzamelen. Om je een voorbeeld te geven: De stichting met de minste stemmen ontvangt €1.000 en de stichting met meeste €5.000. Daartussen ontvangen ze €1.500, €3.000 of €4.000.

Jij kunt helpen

Ik heb goed nieuws voor je, want jij kunt daarbij helpen! Zoals ik al schreef; je hoeft er niet eens de deur voor uit! Je kunt namelijk stemmen op een stichting die jij een warm hart toedraagt. Het leuke is dat de keuze enorm groot is. Je kunt zoeken op een stichting bij jou in de buurt, maar je kan ook op trefwoord zoeken en een doel kiezen dat echt bij jou past. Via deze link: www.helpnederlandvooruit.nl kun je alle stichtingen bekijken.

En zo kun je dus helpen zonder dat je je luie stoel hoeft te verlaten. Het kost slecht een heel klein beetje van je tijd. En dat is waar vrijwilligerswerk om draait. Toch?

Welke stichting heeft jouw voorkeur? Kies je voor een stichting bij je in de buurt of is er een bepaalde stichting die je graag zou willen helpen? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

* Dit artikel is geschreven op uitnodiging van ING #sp.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.