TOP
gesprongen adertjes op je benen
Beauty Beauty Tips

Gesprongen adertjes op je benen. Hoe kom je er aan en af?

Als ik één ding lelijk vind aan mijn eigen benen, zijn het de gesprongen adertjes waar ik steeds meer last van begin te krijgen. Mijn huid is heel dun en in mijn gezicht heb ik ook last van couperose, maar dat kun je nog een beetje verbergen met make-up. Om nou met opgemaakte benen te gaan lopen, lijkt me wat overdreven en dus ging ik op onderzoek uit. Gesprongen adertjes op je benen. Hoe kom je er aan en af? Ik las diverse artikelen en ga je de uitkomsten van mijn research vertellen. Lees je mee?

Gesprongen adertjes op je benen. Hoe kom je er aan?

Heeft je moeder gesprongen adertjes op haar benen? Ja? Grote kans dat jij ze ook hebt of krijgt. Een andere oorzaak is een beroep hebben waar je veel bij moet staan. Als je veel staat, worden je benen extra belast en daarmee je bloedvaten ook. Andere omstandigheden die zorgen voor grote druk op je benen, zoals een symptoom van een ziekte of zelfs te vaak te strakke broeken of panty’s dragen, kunnen ook die lelijke spinnetjes tot gevolg hebben. Ook overgewicht kan dat effect hebben.

Verder kunnen ook hormonale veranderingen zoals tijdens de puberteit, een zwangerschap of de overgang ze veroorzaken. Net zoals de pil slikken, want daar zitten natuurlijk ook hormonen in. Heb je vaak last gehad van propjes in je bloed? Dan heb je waarschijnlijk ook gesprongen aderen op je benen.

Te vaak in de zon zitten en je benen blootstellen aan UV straling, is ook niet goed. Bovendien gaan er verhalen dat ze ook veroorzaakt worden door op de trilplaat staan en slechte voeding zoals te veel vet en suiker, maar dat is niet bewezen.

Gesprongen adertjes komen bij vrouwen en bij mannen voor, maar vrouwen hebben er meer last van en helaas doet leeftijd ook geen goed. Hoe ouder je wordt, hoe meer ze voorkomen.

hoe kom je van gesprongen adertjes op je benen af

Gesprongen adertjes op je benen. Hoe kom je er af?

Er zijn verschillende soorten behandelingen om van de spinnetjes op je benen af te komen. Ik ga ze puntsgewijs met je doornemen:

1. Natuurlijke behandeling: Er zijn allerlei crèmes op de markt die je hiervoor zelf kunt gebruiken. Deze crèmpjes zorgen ervoor dat de adertjes (iets) vervagen, maar ze zullen niet helemaal verdwijnen.

2. Naar de dermatoloog gaan: Hij/zij kan de adertjes wegspuiten, zodat ze niet meer te zien zijn. Daarna moet je nog wel minstens een week een steunkous dragen en dat vindt niet iedereen even prettig.

3. Laseren: Bij een schoonheidssalon of kliniek kun je de adertjes weg laten laseren. In principe verdwijnen ze dan ook compleet en je hoeft na de behandeling geen steunkous te dragen. Bij een intraveneuze laserbehandeling wordt een kleine laser vezel in de ader geplaatst. Die geeft kleine laser licht flitsjes waardoor de ader afbreekt. Als je enorm veel adertjes hebt, kan het zijn dat je locale verdoving krijgt tijdens de behandeling.

4. Behandeling met radiofrequentie: Er wordt een kleine katheter in de ader geprikt. De katheter geeft radiofrequentie energie af aan de aderwand waardoor die extreem warm wordt, afbreekt en wordt afgesloten waardoor ‘ie niet opnieuw tevoorschijn kan komen. Deze procedure vindt meestal plaats in een poliklinische setting (kliniek) en het kan zijn dat je plaatselijk verdoofd wordt.

Kunnen de gesprongen adertjes weer terugkomen na de behandeling?

In principe komen de adertjes niet meer terug als ze echt zijn verwijderd (behandeling 2, 3 of 4), maar er kunnen wel nieuwe adertjes ontstaan. Als dat er wederom te veel worden en je begint je er aan te storen, kun je een nieuwe behandeling ondergaan.

Heb jij last van gesprongen adertjes? Heb je zelf nog tips?

Bronnen artikel: grabbits.nl, webmd.com & fashion.telegraph.co.uk.
Bron foto’s: Pixabay.com

 

 

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

18 COMMENTS
 • Mirian
  4 maanden ago

  Wat us de meest goedkopen behandeling?
  2, 3 of 4?
  En waar kun je die doen

 • Samira
  8 maanden ago

  Beste Heidi
  Kunnen die gesprongen adertjes vanzelf ook weggaan? Door te rusten of niet meer veel recht te staan?

 • Ans
  1 jaar ago

  Ik heb heel veel adertjes op mijn benen. Geen last van maar het is echt lelijk.
  Heb ze al heel vaak weg laten spuiten maar er komen weer anderen terug.

 • Nel Wolvers
  1 jaar ago

  Hallo ik heb mega adertjes op m.n benen.
  Het word steeds erger..Mijn moeder heeft er ook veel op haar benen en voeten..Net als ik.Heb altijd staand beroep gehad
  Ik zou ook graag willen laseren maar kan ik dat doen op eigen houtje of heb ik daar een verwijzing voor nodig?

  • Karen
   1 jaar ago
   AUTHOR

   Heb je geen verwijzing voor nodig. Maar het wordt helaas ook niet vergoed.

 • Heidi
  1 jaar ago

  Ik had ook van die adertjes. Ik heb ze weg laten spuiten.
  Een ding begrijp ik niet. Hier wordt gezegd dat het dragen van panty’s ook een oorzaak kan zijn.
  De arts die mij heeft behandeld heeft mij juist aangeraden panty’s te dragen. Dwaze geven steun aan de aderen waardoor er minder snel kleine adertjes komen. Mijn moeder droeg iedere dag panty’s en die had er inderdaad ook totaal geen last van

  • Karen
   1 jaar ago
   AUTHOR

   Te strakke broeken en panty’s drukken de adertjes samen waardoor ze verergeren. Het ligt er dus aan of ze strak zitten of niet. Dat is niet goed.

 • Fleur
  3 jaar ago

  Aha! Daar komen ze dus vandaan. Nooit geweten dat zelfs een skinny broek daar een oorzaak van kan zijn!
  Wat een handig artikel heb je er van gemaakt, ik ga eens beter opletten:).

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Dank je Fleur! Leuk om te horen.

 • Annette
  3 jaar ago

  Ja, ik zie ze helaas ook op mijn benen. Ik heb idd wel eens een creme geprobeerd maar zonder resultaat. Ik ben een beetje huiverig voor laseren maar als het echt erger wordt vind ik dat toch wel een overweging.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik vrees ook dat ik moet gaan laseren. Maar dan mag je niet in de zon daarna, dus ik doe dat na de zomer denk ik.

 • Bianca
  3 jaar ago

  Ik had van die hele kleintjes in mijn gezicht die ik heb laten weglaseren. Heb er ook een paar kleintjes op mijn benen maar mijn moeder heeft van die echte spataders dus ik vrees dat het bij mij ook nog wel erger zal worden..

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Mijn moeder heeft ze ook en ik zie ze ook steeds erger worden, dus dat lot moet ik maar accepteren.

 • Babs
  3 jaar ago

  In de ‘oksel’ van mijn knie heb ik vrij dikke aderen. Maar ik zie ze gelukkig niet. Alleen op foto’s schrik ik wel eens.
  Ook veel last van vermoeide, zware benen.
  Er schijnen ook crèmes te zijn die de boel camoufleren, maar ik laat ze voor wat ze zijn.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ja die zijn er absoluut! Die kwam ik ook tegen tijdens mijn research. Maar niet echt in Nederland verkrijgbaar, dus ik heb ze er niet bij vermeld.

 • Kiss & Make-up
  3 jaar ago

  Ik draag altijd hele strakke broeken, oeps… Ik heb hier en daar van die adertjes, niet mooi.

  • Karen
   3 jaar ago
   AUTHOR

   Ik ook, maar ik denk dat ik nu de mommy jeans ga omarmen of eigenlijk ombenen ;).

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

 • 🙏🏼 DANKBAAR 💕 Voor dit prachtige kind, die heerlijke wangetjes om te kussen, het vertrouwen, de liefde, het plezier, het genieten. Dankbaar dat ik jouw moeder mag zijn...
Overigens ben ik ook dankbaar voor mijn man, familie, vrienden, gezondheid en nog zo veel meer, maar als ik van alles en iedereen foto’s ga plaatsen, hou ik geen volger meer over 😊😉
.
.
.
#thanksgiving #grateful #dankbaar #liefde #motherandson #robinjameson #momlife #toddler #love #lovemakesafamily
 • Op de blog: De hoogtepunten van de afgelopen week met o.a. de intocht van Sinterklaas, de raad van de Kinderbescherming op bezoek, naar het ziekenhuis en een familie weekend 💕 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#intochtsinterklaas #zandvoort #motherandson #karenznl #personalpeaks #lifestyleblogger #blogger #instablogger #bloggerlife
 • Ga jij wel eens naar de schoonheidsspecialiste? 💆‍♀️
In deze video vertel ik je 5 nuttige tips die ik van haar geleerd heb en die ik dagelijks wel toepas! Hartstikke bruikbaar dus, vooral als je last hebt van rimpels, rokerslijntjes, een slapper wordende huid, een vetarme huid en ga zo maar door... 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#beauty #beautytips #bblogger #instabeauty #supplements #skincare #karenznl #karenzpartner #40plusstyle
 • Voor de eerste keer naar de intocht met dit schattige Pietje. Normaal komt ‘ie op zee aan, maar de golven waren dit jaar te hoog 🌊Ik schreef trouwens over ‘de magie van Sinterklaas’ op de blog. En over een angst die ik heb. Benieuwd of jij die angst deelt 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#motherandson #intochtsinterklaas2017 #zandvoort #liefde #momlife #toddlerlife #sinterklaas #love #beach
 • ❄️ Brrr het wordt al weer echt kouder. Ik heb de verwarming al weer aan in huis 🔥Op zich hou ik van de herfst en winter, maar ik houd niet van hoge energierekeningen 💸. Op mijn blog deel ik 10 tips om energie te besparen. Wat is jouw ultieme tip? 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#karenznl #selfportrait #lifeblogger #instablog #lifestyleblogger #besparen
 • Het staat op mijn shirt en het klopt. Ik ben hartstikke lucky 🍀. En ik voel me ook ontzettend gezegend, maar dat betekent niet dat het moederschap niet af en toe best lastig kan zijn. Heerlijk om dan even te klagen, maar van sommige moeders mag dat niet. Zij vinden dat je je altijd gezegend moet voelen. Zij hebben nooit een off day, doen nooit wat fout en voelen zich nimmer onzeker. Aan al die supermama’s schreef ik een brief. Ik hoop dat ze er om kunnen lachen 😘😊😉😇👉🏼 directe link in bio
 • Afgelopen weekend gaven wij een etentje voor ons bruidspersoneel en onze allerbeste vrienden omdat we in juli vijf jaar getrouwd waren. Een tafel vol vriendschap 🙏🏼. Vieren wat je kunt vieren, dat is wel een beetje ons motto 🥂. Want je weet maar nooit... Vandaag schreef ik op de blog een persoonlijk artikel voor Monuta. Over wat ik zou doen als ik nog maar een jaar te leven zou hebben. Nou... onder andere genieten van degenen die ik liefheb. Maar ik vertel je op Karenz. dus uitgebreid wat ik zou doen. Sta jij daar wel eens bij stil? 👉🏼 directe link in bio
.
.
.
#monuta #lifestyleblogger #karenznl #friends #dinerparty #karenzpartner #liefde
 • Die heerlijke Stokke voetenzak kwam op het juiste moment, want tjonge jonge, wat is het hier aan de kust opeens koud zeg... ❄️ Bij jullie ook?
.
.
.
#stokketrailz #stokke #footmuff #stokkefootmuff #toddlerlife #instatoddler #gekregen #winterbaby #robinjameson