gesprongen adertjes op je benen

Gesprongen adertjes op je benen. Hoe kom je er aan en af?

Als ik één ding lelijk vind aan mijn eigen benen, zijn het de gesprongen adertjes waar ik steeds meer last van begin te krijgen. Mijn huid is heel dun en in mijn gezicht heb ik ook last van couperose, maar dat kun je nog een beetje verbergen met make-up. Om nou met opgemaakte benen te gaan lopen, lijkt me wat overdreven en dus ging ik op onderzoek uit. Gesprongen adertjes op je benen. Hoe kom je er aan en af? Ik las diverse artikelen en ga je de uitkomsten van mijn research vertellen. Lees je mee?

Gesprongen adertjes op je benen. Hoe kom je er aan?

Heeft je moeder gesprongen adertjes op haar benen? Ja? Grote kans dat jij ze ook hebt of krijgt. Een andere oorzaak is een beroep hebben waar je veel bij moet staan. Als je veel staat, worden je benen extra belast en daarmee je bloedvaten ook. Andere omstandigheden die zorgen voor grote druk op je benen, zoals een symptoom van een ziekte of zelfs te vaak te strakke broeken of panty’s dragen, kunnen ook die lelijke spinnetjes tot gevolg hebben. Ook overgewicht kan dat effect hebben.

Verder kunnen ook hormonale veranderingen zoals tijdens de puberteit, een zwangerschap of de overgang ze veroorzaken. Net zoals de pil slikken, want daar zitten natuurlijk ook hormonen in. Heb je vaak last gehad van propjes in je bloed? Dan heb je waarschijnlijk ook gesprongen aderen op je benen.

Te vaak in de zon zitten en je benen blootstellen aan UV straling, is ook niet goed. Bovendien gaan er verhalen dat ze ook veroorzaakt worden door op de trilplaat staan en slechte voeding zoals te veel vet en suiker, maar dat is niet bewezen.

Gesprongen adertjes komen bij vrouwen en bij mannen voor, maar vrouwen hebben er meer last van en helaas doet leeftijd ook geen goed. Hoe ouder je wordt, hoe meer ze voorkomen.

hoe kom je van gesprongen adertjes op je benen af

Gesprongen adertjes op je benen. Hoe kom je er af?

Er zijn verschillende soorten behandelingen om van de spinnetjes op je benen af te komen. Ik ga ze puntsgewijs met je doornemen:

1. Natuurlijke behandeling: Er zijn allerlei crèmes op de markt die je hiervoor zelf kunt gebruiken. Deze crèmpjes zorgen ervoor dat de adertjes (iets) vervagen, maar ze zullen niet helemaal verdwijnen.

2. Naar de dermatoloog gaan: Hij/zij kan de adertjes wegspuiten, zodat ze niet meer te zien zijn. Daarna moet je nog wel minstens een week een steunkous dragen en dat vindt niet iedereen even prettig.

3. Laseren: Bij een schoonheidssalon of kliniek kun je de adertjes weg laten laseren. In principe verdwijnen ze dan ook compleet en je hoeft na de behandeling geen steunkous te dragen. Bij een intraveneuze laserbehandeling wordt een kleine laser vezel in de ader geplaatst. Die geeft kleine laser licht flitsjes waardoor de ader afbreekt. Als je enorm veel adertjes hebt, kan het zijn dat je locale verdoving krijgt tijdens de behandeling.

4. Behandeling met radiofrequentie: Er wordt een kleine katheter in de ader geprikt. De katheter geeft radiofrequentie energie af aan de aderwand waardoor die extreem warm wordt, afbreekt en wordt afgesloten waardoor ‘ie niet opnieuw tevoorschijn kan komen. Deze procedure vindt meestal plaats in een poliklinische setting (kliniek) en het kan zijn dat je plaatselijk verdoofd wordt.

Kunnen de gesprongen adertjes weer terugkomen na de behandeling?

In principe komen de adertjes niet meer terug als ze echt zijn verwijderd (behandeling 2, 3 of 4), maar er kunnen wel nieuwe adertjes ontstaan. Als dat er wederom te veel worden en je begint je er aan te storen, kun je een nieuwe behandeling ondergaan.

Heb jij last van gesprongen adertjes? Heb je zelf nog tips?

Bronnen artikel: grabbits.nl, webmd.com & fashion.telegraph.co.uk.
Bron foto’s: Pixabay.com

 

 

Karen

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in Zandvoort / getrouwd met Mark / mama van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / kat Bada Bing / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

18 Reacties

 • Mirian
  10/08/2017 15:24

  Wat us de meest goedkopen behandeling?
  2, 3 of 4?
  En waar kun je die doen

 • Samira
  18/03/2017 10:26

  Beste Heidi
  Kunnen die gesprongen adertjes vanzelf ook weggaan? Door te rusten of niet meer veel recht te staan?

 • Ans
  03/09/2016 13:38

  Ik heb heel veel adertjes op mijn benen. Geen last van maar het is echt lelijk.
  Heb ze al heel vaak weg laten spuiten maar er komen weer anderen terug.

 • Nel Wolvers
  18/07/2016 13:33

  Hallo ik heb mega adertjes op m.n benen.
  Het word steeds erger..Mijn moeder heeft er ook veel op haar benen en voeten..Net als ik.Heb altijd staand beroep gehad
  Ik zou ook graag willen laseren maar kan ik dat doen op eigen houtje of heb ik daar een verwijzing voor nodig?

  • Karen
   18/07/2016 16:35

   Heb je geen verwijzing voor nodig. Maar het wordt helaas ook niet vergoed.

 • Heidi
  07/07/2016 03:56

  Ik had ook van die adertjes. Ik heb ze weg laten spuiten.
  Een ding begrijp ik niet. Hier wordt gezegd dat het dragen van panty’s ook een oorzaak kan zijn.
  De arts die mij heeft behandeld heeft mij juist aangeraden panty’s te dragen. Dwaze geven steun aan de aderen waardoor er minder snel kleine adertjes komen. Mijn moeder droeg iedere dag panty’s en die had er inderdaad ook totaal geen last van

  • Karen
   07/07/2016 12:58

   Te strakke broeken en panty’s drukken de adertjes samen waardoor ze verergeren. Het ligt er dus aan of ze strak zitten of niet. Dat is niet goed.

 • Fleur
  29/04/2015 18:47

  Aha! Daar komen ze dus vandaan. Nooit geweten dat zelfs een skinny broek daar een oorzaak van kan zijn!
  Wat een handig artikel heb je er van gemaakt, ik ga eens beter opletten:).

  • Karen
   30/04/2015 10:07

   Dank je Fleur! Leuk om te horen.

 • Annette
  29/04/2015 17:37

  Ja, ik zie ze helaas ook op mijn benen. Ik heb idd wel eens een creme geprobeerd maar zonder resultaat. Ik ben een beetje huiverig voor laseren maar als het echt erger wordt vind ik dat toch wel een overweging.

  • Karen
   30/04/2015 10:06

   Ik vrees ook dat ik moet gaan laseren. Maar dan mag je niet in de zon daarna, dus ik doe dat na de zomer denk ik.

 • Bianca
  29/04/2015 17:31

  Ik had van die hele kleintjes in mijn gezicht die ik heb laten weglaseren. Heb er ook een paar kleintjes op mijn benen maar mijn moeder heeft van die echte spataders dus ik vrees dat het bij mij ook nog wel erger zal worden..

  • Karen
   30/04/2015 10:05

   Mijn moeder heeft ze ook en ik zie ze ook steeds erger worden, dus dat lot moet ik maar accepteren.

 • Babs
  29/04/2015 14:39

  In de ‘oksel’ van mijn knie heb ik vrij dikke aderen. Maar ik zie ze gelukkig niet. Alleen op foto’s schrik ik wel eens.
  Ook veel last van vermoeide, zware benen.
  Er schijnen ook crèmes te zijn die de boel camoufleren, maar ik laat ze voor wat ze zijn.

  • Karen
   30/04/2015 10:04

   Ja die zijn er absoluut! Die kwam ik ook tegen tijdens mijn research. Maar niet echt in Nederland verkrijgbaar, dus ik heb ze er niet bij vermeld.

 • Kiss & Make-up
  29/04/2015 13:42

  Ik draag altijd hele strakke broeken, oeps… Ik heb hier en daar van die adertjes, niet mooi.

  • Karen
   30/04/2015 10:00

   Ik ook, maar ik denk dat ik nu de mommy jeans ga omarmen of eigenlijk ombenen ;).

Laat een reactie achter