TOP
let's talk
Editorial

Let’s Talk: Wat ik heb geleerd van 15 jaar bloggen?

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Dit is al weer de 50e Let’s Talk. Een jubileum! En laat dit jubileum nou net samen vallen met dat andere jubileum van 1000 blog artikelen online ūüôā¬†Zoals¬†je in dat artikel ook al hebt kunnen lezen, heb ik inmiddels zo’n 5000 blogposts gepubliceerd. Dat is enorm veel, maar ik blog dan ook al¬†jaaaaren. Maar wat heb ik nou geleerd van bloggen? Of nog specifieker; wat heb ik geleerd van 15 jaar bloggen? Ik heb het eens op een rij gezet…

1. Bloggen kost bizar veel tijd

Bloggen kost echt enorm veel tijd. Veel lezers van blogs hebben geen idee hoeveel tijd erin gaat zitten. Je schrijft niet alleen blogs, vaak fotografeer je ook, bewerk je de foto’s. Promoot je je blog artikelen, doe je aan relatiemanagement, mail je met pr bureaus en opdrachtgevers, houd je je social media bij, werk je oude blog posts bij, beantwoord je mailtjes en reacties en ga zo maar door. Het houdt nooit op. Een blog zit altijd in je hoofd. En als je niet aan het werk bent, dan verzin¬†je wel weer een nieuw idee of bedenk je wat je allemaal nog moet doen. Bloggen is zeker geen 9 to 5 job. Bloggen is een way of life.

2. Beter leren schrijven

Als ik mijn teksten van nu vergelijk met de schrijfsels die in in 2001 online gooide, dan heb ik soms last van plaatsvervangende schaamte. Ik ben echt niet de beste schrijver die er is, maar bijna dagelijks bezig zijn met teksten, zorgde er wel voor dat ik beter heb leren schrijven.

3. SEO & social media

Search Engine Optimisation. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar inmiddels weet ik er best veel van, want het is belangrijk dat je blog goed gevonden word in Google.

Over social media in het algemeen, kan ik je ook wel wat vertellen. Toen ik begon met werken, werkte ik in de media bij IP (de verkoopmaatschappij van wat nu RTL is). Door mijn blog ben ik in de social media terechtgekomen en officieel geef ik nog steeds wel eens social media advies aan bedrijven. Maar als ik niet was gaan bloggen, dan weet ik niet of ik dat was gaan doen. Aan mijn blog heb ik inmiddels 3 banen te danken.

LEES OOK >>>¬†Let’s Talk: Do follow links & niet melden dat een blog betaald is. Waarom willen sommige opdrachtgevers dat?

4. Hobby versus Beroep

Inmiddels heb ik van mijn hobbyblog mijn beroep gemaakt. Dat is natuurlijk hartstikke mooi en fijn en daar ben ik ook reuze blij mee, maar… ja er is een maar…Als dat ook je ambitie is, vergeet dan niet dat je je hobby kwijtraakt. Ik heb absoluut nog plezier in bloggen, maar het is ook mijn werk en ik heb echt niet altijd zin in werken. Zeker niet nu ik een gezin heb. Ik kom hier later in een andere Let’s Talk nog uitgebreid op terug.

5. Niet enorm je best doen op een blog

Perfectionist, dat is mijn middle name. Dat is mijn kracht, maar ook mijn grote valkuil. Ik wil het altijd beter doen. Mijn teksten kunnen beter, mijn foto’s kunnen mooier en ga zo maar door. Soms ben ik echt een dag bezig met een blog artikel maken. Eigenlijk is dat dus best zonde van mijn tijd. Vooral als je weet dat de blogs waar ik het minst lang aan gezeten heb, vaak het beste scoren. En ja… dit kunnen veel collegabloggers beamen, toch collega’s? Wat is dat toch?

6. Online vrienden zijn soms geen echte vrienden

Door bloggen ben ik toch wat wantrouwender geworden. Allereerst omdat ik natuurlijk ooit een digitale stalker ‘opliep’. Maar ten tweede omdat sommige mensen zich in den beginne toch wat anders voordoen, omdat ze iets van jou willen. Je connecties bijvoorbeeld, of ze willen over jouw rug heen groeien. Dat is niet altijd even leuk om achter te komen. Mensen kunnen zich online toch heel anders voordoen en digitale vriendschappen zijn dus vaak geen echte vriendschappen. Je kunt niet altijd goed inschatten als je iemand voornamelijk digitaal kent, hoe diegene in elkaar steekt. IRL ook niet trouwens.

LEES OOK >>>¬†Let’s Talk: Het aantal unieke bezoekers van je blog. Is dat belangrijk?

7. Online vrienden zijn soms hele echte vrienden

Maar tegelijkertijd leer je door schade en schande ook wel weer beter wie nou wel je echte (online) vrienden zijn. Omdat je een fijne klick hebt, of dat ze zelf ook informatie met je delen en het niet alleen eenrichtingsverkeer is. Dat je dezelfde irritaties, struikelblokken en tegenzitters deelt, maar ook dezelfde ambitie en groei. Omdat je elkaar inmiddels echt al jaren kent! Ik heb een aantal mensen in mijn omgeving die ik dagelijks spreek en waarmee ik lief en leed deel en waarvan ik inmiddels heel zeker weet dat ze niet de categorie mensen zijn die ik in punt 6 besprak.

8. Samenwerken met andere bloggers

Dus die bloggers die wel hele echte vrienden zijn, daar wil ik dan ook graag informatie mee delen en mee samenwerken. Wat ik ook al zei in dit artikel, je kunt vermenigvuldigen door te delen. Samen sta je sterker. Naar opdrachtgevers toe, maar ook door elkaar met content te helpen, social media te delen/reageren, door naar elkaar te linken of door eens iemand anders in het zonnetje te zetten op je blog.

9. Met negatieve reacties omgaan

Als je blogt dan krijg je hoe dan ook te maken met negatieve reacties. Soms onder een blog, soms op social media, of zelfs via de mail. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me nooit wat doen, sommige negatieve reacties vind ik echt niet tof. Maar andere negatieve reacties laat ik meteen van me afglijden of ik lees ze niet eens. Zoals toen mijn blog werd doorgeplaatst op vrouw.nl. Na 2 negatieve reacties ben ik gestopt met ze te lezen. Beter voor mijn gemoedsrust en bloeddruk. Vroeger lag ik van elke negatieve reactie wakker en/of ik ging met iedereen in discussie, nu denk ik: ‘Doei’ en druk ik op de delete knop.

LEES OOK >>> Mijn 5 Blog Doelen

10. Gewoon je eigen ding doen

Er zijn echt wel bloggers door wie ik ge√Įnspireerd ben geraakt. Ooit ben ik zelfs begonnen met bloggen door een vriendin: Chantall/Luna, ze blogt zelf ook nog steeds op o.a. Maanisch. Maar…ge√Įnspireerd raken, is wat anders dan nadoen. Er zijn zo veel bloggers die elkaar kopi√ęren, ze hebben het zelf soms niet eens door. Jammer vind ik dat, want dan wordt blogland een soort eenheidsworst. Je ziet het al op Instagram en Facebook met die grappige spreuken. In het begin is het superleuk, maar nu zo ongeveer half mama blogland het doet, is het niet zo grappig meer (behalve die van Pauline, die zijn hilarisch).

Natuurlijk heb ik me ook wel eens schuldig gemaakt aan dingen van een ander overnemen. Er zijn een paar Amerikaanse bloggers die ik enorm bewonder. Maar het werkt niet. Het werkt het beste als je gewoon je zelf bent en je eigen ding doet. Van die anderen zijn er al genoeg, van jou is er maar een…

En met deze semi wijze woorden ben ik bij het einde van deze Let’s Talk aangekomen.

Blog jij zelf ook? Wat heb jij geleerd van bloggen? Kun je je vinden in mijn punten? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

12 COMMENTS
 • Anne-Marie
  3 jaar ago

  Vind ik een mooie, de uitspraak dat je kunt vermenigvuldigen door te delen. Zo sta ik er ook in, maar heb helaas ook wel moeten merken dat dat niet voor iedereen geldt. Ik zou nog wel meer van seo willen leren trouwens!

 • Eline
  3 jaar ago

  Waw fantastisch dat je dit al 15 jaar doet! Ik vond je post inspirerend om te lezen. Vooral het laatste puntje wil ik goed onthouden. Ik wil altijd mezelf blijven, ook al is dat moeilijk in een wereld waarin je zoveel mogelijk volgers wilt krijgen.

  Ik wens jou heel veel succes en plezier in de jaren die nog komen!

 • Jacqueline
  3 jaar ago

  15 jaar, wauw!
  Ik blog nog lang niet zo lang, maar herken wel wat punten die je noemt. Zoals het beter leren schrijven en gebruik maken van SEO en social media. En gewoon je eigen ding doen vind ik ook belangrijk, ook al ben ik dan niet zo inspirerend als andere geweldige bloggers. ūüėČ
  Online vriendschappen vind ik dan weer een lastig iets. Ik heb mijn verwachtingen daarin heel laag staan, zie mensen eerder als kennis of bekende dan als vriend. Maar merk soms wel dat anderen er meer waarde aan hechten, wat voor ongemakkelijke situaties kan leiden.

 • Project Lonica
  3 jaar ago

  Leuk om te lezen! Ik ben pas anderhalf jaar bezig, maar herken wat je schrijft over je best doen op blogs. Soms heb ik een vrij briljant verhaal bedacht (vind ik zelf), zit ik daar flink lang op te schaven en research voor te doen en dan doet het (bijna) niks. En ja, andersom komt ook voor. Een niemendalletje waar dan zomaar iedereen op aanslaat.

 • Romy
  3 jaar ago

  Leuk artikel! Ik blog stiekem ook al wat langer dus herken veel dingen. Bloggen is absoluut een way of life en ondanks dat het voor mij een hobby is ben ik er bloedserieus mee bezig. Mijn man en familie beginnen nu pas door te krijgen hoeveel tijd ik ermee bezig ben. Die eerste noemt het gekscherend mijn 2e baan en ook dochter neemt af en toe plaats achter haar houten laptop om te ‘bjoggen.’

  Verder heb ik vooral geleerd om dicht bij mezelf te blijven. Ik kan wel op een manier schrijven waarvan ik weet dat het goed scoort en megaveel volgers oplevert, maar dat maakte mij niet gelukkig. En ik ben liever zo origineel en authentiek mogelijk.

 • Nathalie
  3 jaar ago

  Wat een eind vijftien jaar! Die schaamte over blogjes van jaren geleden herken ik wel, ik begon in 2004 en als je die terugleest krijg ik vanzelf een rode kop! Niet dat het nu perfect is overigens, maar heb er vooral veel plezier in bloggen.

  Op naar de volgende vijftien jaar! Ik vind het heerlijk om jou blog te lezen en bezoeken!

 • Wauw, 15 jaar bloggen, dat is echt een hele tijd! Ik herken wel een aantal punten. Vooral dat bloggen een ‘way of life’ is. Ik blog niet (meer) elke dag, maar ben zeker wel elke dag met mijn blog bezig. En het is zelfs al zover dat mijn dochter (van 4) soms zegt: ‘kijk mama, dat is leuk voor je blog’, haha. Manlief is er ook al helemaal op ingesteld, dus wij zijn echt een blog-family, haha. Wel fijn overigens hoor, scheelt een boel uitleggen zeg maar. En verbaas me ook wel soms over welke artikelen het nou goed doen. Overigens ook op andere blogs hoor. Artikelen van nog geen 300 woorden die ‘nergens’ over gaan krijgen soms zoveel reacties, dat snap ik niet.

 • Desir√©e
  3 jaar ago

  Zoveel herkenning in dit artikel! Ik denk dat een buitenstaander of iemand die alleen maar blogs leest echt geen idee heeft dat bloggen niet iets is wat je even erbij doet maar echt een way of life is. Het kost veel tijd en het (gedoe eromheen) is niet altijd even leuk maar wat doe ik het graag <3

 • Negatieve reacties gaan bij mij ene oor in andere oor uit. Maar mijn naasten hebben er meer moeite mee (gehad). Ik heb natuurlijk altijd een priv√©kwestie besproken in mijn blog en daar hadden ze zelfs tot in de dorpssupermarkt wel een mening over. Maar juist door mijn eigen openheid ook heel veel mooie gesprekken gehad. Daar doe je het dan voor. En blijf ik het voor doen; op een wijze waardoor ik me hopelijk ook weet te onderscheiden van de andere mamablogs.

 • Marijke
  3 jaar ago

  Negatieve reacties heb ik gelukkig weinig ervaring mee. Degene die we nu hebben zijn meestal omdat de personen in kwestie het blog niet eens goed hebben gelezen, hilarisch dus eigenlijk.
  Maar ik kan me voorstellen dat het je enorm kan kwetsen. Een dikke huid houdt ook niet alles tegen…..

  En ja het kost tijd, ik ben blij dat het alleen een hobby is, want nog een baan erbij…. haha.
  Maar ga vooral door, en geniet ook van je twee mannen naast je werk. Blijf ik gewoon langskomen voor de volgende 1000 ūüėČ

 • Leonie van Mil
  3 jaar ago

  Wauw 15 jaar alweer. Ik blog nog lang niet zo lang als jou, maar sommige punten herken ik wel. Vooral schrijven. Als ik mijn eerdere blogposts teruglees, vind ik die echt meer dan verschrikkelijk. Hahaha. Ok√©, misschien overdrijf ik een beetje. Maar ik heb op dat gebied veel geleerd. En ik steek nog steeds behoorlijk veel tijd in het perfectioneren van mijn artikelen. Misschien moet ik dat wat meer los gaan laten ūüėČ

 • marije
  3 jaar ago

  Wat grappig dat je Chantal noemt. Zij was een van de eerste bloggers die ik ging volgen.

  Herken veel van wat je schrijft. Sommige punten “helaas”, andere knik ik heel hard ja op zoals dat een blog veel tijd kost.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.