TOP
full time blogger worden
Editorial

Wil je full time blogger worden? Realiseer je dan wel dit!

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Elke week krijg ik wel een paar mailtjes met vragen van mensen met betrekking tot mijn blog. Hoe je kan beginnen met bloggen? Of hoe je volgers krijgt. En de meestvoorkomende vraag: Hoe je kan je geld verdienen met je blog? Veel mensen willen graag ooit full time blogger worden. Dat begrijp ik heel goed. Maar… wil je full time blogger worden? Realiseer je dan wel dit! 

Wil je full time blogger worden? Realiseer je dan wel dit!

1. Lange adem

De eerste periode zal je moeten investeren. Zaaien, zaaien, zaaien en pas na hele lange tijd kan je gaan oogsten. Je hebt best wat content nodig, wil je blog rendabel en echt interessant worden. In ieder geval voor de echt leuke samenwerkingen. Veel adverteerders kijken hoe lang een blog bestaat. Dat doen ze omdat ze er meestal niet zo veel aan hebben, als een blog na een half jaar al niet meer bestaat. En van de blogs die langer bestaan, weten ze dat die kans minder groot is.

Bovendien… hoe meer artikelen jij online hebt staan hoe meer bezoekers je uiteindelijk via Google krijgt waar je niet meer zo veel voor hoeft te doen. Hoe langer je bestaat, hoe hoger je site gerankt wordt.

2. Meer dan alleen blogs schrijven

De grootste misvatting over bloggen? ‘Dus je schrijft wat stukjes en daar verdien je je geld mee?’ Eh nee. Achter de schermen ben ik bezig met SEO, foto’s maken, social media bijhouden, oude artikelen optimaliseren, plannen, mailen met adverteerders en pr bureaus, mailtjes van lezers beantwoorden, ideeën uitwerken, foto’s bewerken, naar afspraken gaan, naar events gaan, cursussen volgen en ja ook stukjes schrijven. Maar dan wel stukjes die goed leesbaar zijn en het SEO technisch ook goed doen. Dat en nog veel meer! Nog zo veel meer.

3. Altijd mee bezig

Er is altijd wat te doen en je werk stopt dus eigenlijk ook nooit. Ik ben inmiddels in de luxe positie dat ik weet dat ik niet elke dag hoef te publiceren en dat mijn site dan toch nog wel loopt. Maar toch ben ik er in mijn hoofd veel mee bezig. Daarnaast zit ik stiekem best vaak in de avonden te werken, hoewel ik dat eigenlijk niet meer wilde doen. Maar ja… kind zou vandaag naar het KDV, maar werd ziek en wilde plakken en je moet toch wat? En dus zit ik momenteel om 23:36 nog dit artikel af te maken.

4. Hobby wordt werk

In mijn geval heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt en dat is prachtig. Maar tegelijkertijd ook weer niet. Want mijn hobby is daarom meteen ook echt mijn werk. En ik hou van mijn hobby en bloggen is mijn passie, maar het is ook minder leuk nu er verwachtingen en deadlines zijn. Daarom ben ik maar gaan tuinieren ;).

5. Eenzaam

Hoewel je naar afspraken gaat en evenementen bezoekt, is het ook een eenzaam beroep. Als je geen kantoorruimte hebt met andere mensen, zit je toch vaak thuis te werken. Je moet daar tegen kunnen. Ik  vind het heerlijk, maar ik ben wel heel blij dat ik nu ook met Dees samenwerk aan MOMmag. en dat ik veel fijne blog collega’s heb waarmee ik veel spar en klets.

6. Bloggerswereldje

En dat is best bijzonder, want het bloggerswereldje is eigenlijk niet zo’n fijn wereldje. Er is veel jaloezie, haat en nijd. Veel mensen die veel te ambitieus zijn en daarom maar wat rondjokken ten koste van anderen en ga zo maar door. Maar gelukkig zijn er ook veel fijne mensen. En het grappige is, dat juist bij de full timers er veel gezelligheid is en mensen elkaar dingen gunnen. Terwijl wij er allemaal van rond moeten komen!

7. Inspiratie

Na ruim 1300 blogs is het soms best lastig om nieuwe onderwerpen te verzinnen. Omdat je sommige dingen allang behandeld hebt. Of omdat je wat bedenkt en het opeens overal voorbij ziet komen. Wat me ook vaak overkomt.. Dan heb ik inspiratie en dan heb ik geen tijd. En andersom. Overigens vind ik een van de fijne dingen aan werken aan MOMmag.: Weer even heel anders kunnen schrijven!  Die afwisseling maakt het voor mij heel leuk.

8. Misvattingen

Je kon het al lezen bij punt 2, maar er zijn veel misvattingen over bloggers. Over dat we alleen maar stukjes schrijven of spullen willen hebben. Natuurlijk zijn er hebberd bloggers, maar de meeste bloggers die ik ken, zijn helemaal niet zo. Die willen gewoon mooie content maken en daar hun brood mee kunnen verdienen.

9. Tijd verdoen

Het is in elk commercieel proces zo, dat niet alles ‘valt’ (sprak de oud sales manager). Maar ongeveer 10% wordt uiteindelijk een verkoop. Bij bloggers is dat, denk ik, nog minder. Als je een wist hoeveel tijd ik kwijt ben met ‘adverteerders’ die een fles shampoo ter waarde van 3 euro opsturen, zien als samenwerking. En daar dan ook een artikel met 4 linkjes en 3 social media posts voor terugverwachten. Of opdrachtgevers waarmee je weken over en weer aan het mailen bent en waar je tig voorstellen voor hebt gemaakt.. en dat die dan na 3 weken zeggen: “We vinden het toch te duur.” Terwijl jij al naar je bodemtarief bent gezakt.

10. Verwachtingen en druk

Het is nu een stuk minder, maar toen ik op Karenz. nog elke dag publiceerde, schepte dat verwachtingen. Als ik dan een keer niet publiceerde, kreeg ik berichten of het wel goed ging. Maar ik verwachtte dat van mezelf ook, dat ik elke dag publiceerde. Dus als je dat van jezelf verwacht, is het niet zo gek dat anderen dat gaan verwachten. Helaas gaf dat nog wel eens een bepaalde druk. Gelukkig kan ik daar inmiddels wel wat beter mee omgaan. Al voel ik me wel eens schuldig als ik veel betaalde samenwerkingen heb, dat ik dan ook veel onbetaalde content wil publiceren. Omdat ik het anders oneerlijk naar mijn lezers vind. Wat onzin is, want mijn betaalde samenwerkingen zijn artikelen die ik normaal ook zou kunnen schrijven, maar toch.

Natuurlijk zijn er ook genoeg voordelen te noemen. Zoals ik al zei, is bloggen mijn passie. Ik hou van thuiswerken en mijn eigen baas zijn en het is wat dat betreft een droom die uitkwam. Als dat voor jou ook zo is, volg je hart en probeer je droom waar te maken. De reden waarom ik dit artikel publiceer, is niet omdat ik bloggen inmiddels zelf stom vind, maar omdat ik merk dat veel mensen denken dat het zo makkelijk geld verdienen is. En dat zal het vast voor sommigen ook wel zijn, maar voor de meesten is het dat niet. En daar ging deze 60e Let’s Talk over.

Hoe sta jij hierin? Kan je je er iets bij voorstellen of juist niet? Ik ben benieuwd!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto Rawpixel.com via Shutterstock.

 FacebookInstagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.