TOP
frauderende bloggers en vloggers
Editorial

Let’s Talk: Over Dotan, social media en frauderende bloggers en vloggers

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Afgelopen zaterdag kwam het nieuws naar buiten dat de zanger Dotan 140 neprofielen op social media had laten maken, om.. om het maar kort door de bocht te zeggen.. zichzelf populairder te maken op de socials. Daarnaast bleek dat hij had gelogen over een ontmoeting met een doodzieke fan en een fan in het vliegtuig. Vanzelfsprekend had iedereen daar een mening over. Ja, ik ook. Want dat is natuurlijk belachelijk, verschrikkelijk, naar, en vooral ook erg triest. Tegelijkertijd zette het me aan het denken. Ik zie zo veel bloggers en vloggers rare fratsen uithalen op social media. Is dat nou zo anders? Dus in deze 59e Let’s Talk wil ik het graag met je hebben ‘Over Dotan, social media en frauderende bloggers en vloggers’. Praat je mee?

Over Dotan, social media en frauderende bloggers en vloggers

Laat ik beginnen met nogmaals benadrukken dat ik het echt bizar vind wat Dotan gedaan heeft. Vooral dat liegen over de ontmoeting met een doodzieke fan vind ik weerzinwekkend. Maar tegelijkertijd vind ik het ontzettend treurig. Dotan is hartstikke getalenteerd, was behoorlijk succesvol, je zou toch moeten denken dat hij dit soort leugens niet nodig zou moeten hebben? Waarom heeft hij het dan toch gedaan? Ik vind het stom, dom, gemeen, triest en intrigerend tegelijk.

En ik ben er van overtuigd dat hij niet de enige is. Plus dat er best wat mensen op weg zijn een nieuwe Dotan te worden. Waar dat door komt? Populair gevonden willen worden op social media? Door geld verdienen of door onzekerheid? Of misschien wel door allebei?

Geld verdienen met bloggen/vloggen

Als je een x aantal volgers hebt op je blog/vlog/social media dan kun je daarmee inkomsten verdienen. Dat kan op diverse manieren, maar daar wil ik nu niet al te diep op ingaan. Wat ik wel wil zeggen, is dat het jammer is dat veel adverteerders/opdrachtgevers blind zijn voor de cijfers. Je moet minimaal zo veel volgers hebben op Instagram en/of lezers op je blog. Dat is natuurlijk ook te begrijpen, maar tegelijkertijd zeggen die cijfers soms niet al te veel. Vooral niet als je weet dat je alles kunt kopen. Volgers, likes, etc. etc., de hele mikmak. En er zijn best wat bloggers die dat doen.

Likes/volgers/views kopen

Ook daar heb ik het al wel eens over gehad. Dat vind ik stom. Dagelijks krijg ik mailtjes van diensten waarbij je voor een paar euro honderden of soms wel duizenden volgers kunt kopen. Je kan zelfs een abonnement kopen, dat je er ook nog likes bij krijgt. Kost geen drol, alleen je eigen gezicht. Want af en toe wordt bijvoorbeeld Instagram weer opgeschoond en dan ben jij je volgers kwijt. Daarnaast kun je met een website als social blade  een account checken en dan zie je zo of iemand onnatuurlijk gegroeid is. En ja… er wordt altijd gepraat. Zo gaat dat op elke werkvloer, ook bij bloggers en vloggers.

Toch zijn er veel opdrachtgevers die hier totaal geen weet van hebben, of het niet willen weten. Dus die zijn makkelijk te foppen. Maar als je het heel sec bekijkt: Als jij als blogger of vlogger een opdracht binnenhaalt met gekochte en dus met nep cijfers, dan ben je eigenlijk een oplichter. Ook jij werkt met nep profielen, net als Dotan…

LEES OOK >>> Let’s Talk: 7 rare dingen op Instagram

Nep profielen

En dan heb je ook nog de mensen die echt nep profielen aanmaken. Die op Instagram reageren op hun eigen foto’s met een tekst als: ‘Wat een waanzinnig leuke outfit heeft je zoon aan’. Eeeh… je zoon? Je reageert zelf? Met je nep account? Op een post die je hebt gemaakt van de outfit van je zoontje die je gekregen hebt van een opdrachtgever? Wie houd je daarmee voor de gek?

Of mensen die op Facebook diverse profielen hebben waarmee ze hun eigen content spammen in groepen. Vooral in de mama groepen op Facebook zie je dat. Dan plugt iemand een blog, die zij zelf heeft geschreven met een begeleidende tekst alsof ze die blog toevallig las en super interessant vond.

Sommige mensen reageren met die nep profielen ook weer bij zichzelf. Dan ben je toch wel een beetje meervoudige persoonlijkheidsstoornis bezig hoor. Een Dotan in de dop… Want tja.. zo zal Dotan ongetwijfeld ook begonnen zijn. Waar stopt het dan?

Algoritme

Natuurlijk begrijp ik heus wel dat het lastig is om met het ‘nieuwe’ algoritme op Instagram en Facebook bezoekers te trekken. Daar heb ik zelf ook last van. Maar om nou te gaan frauderen?

Om nou volgers te kopen en nep reacties bij jezelf achter te laten? Dat is toch een beetje raar.

Zelf heb ik een fijne groep met blog collega’s waarmee we elkaar wel eens helpen met social media. Omdat we allemaal geen zin hebben om de hele tijd advertenties te moeten inkopen op de socials. Dat is ook een truc, maar dat vind ik persoonlijk toch echt wel iets anders dan de boel gaan flessen met nep. Bovendien reageer ik normaliter ook vaak op die collega’s, omdat ik het gewoonweg leuk vind om hen te lezen.

LEES OOK >>> Let’s Talk: De grote verandering van Facebook

De treurigheid van social media

Wat hou ik enorm van bloggen! Heerlijk vind ik het om leuke content te maken. Maar die hele keerzijde en dat nepgedoe vind ik verschrikkelijk. Dat kan me echt gestolen worden. Bovendien pas ik daarvoor.

Ik snap dat er geld te verdienen valt, maar ik heb geen zin om daar de boel voor op te lichten, want ik vind het doorgaans wel prettig om mezelf nog in de spiegel aan te kunnen kijken. Bovendien.. en dat heb ik ook al vaker gezegd… die hele farce van dat leuk gevonden willen worden, dat vind ik ergens zo lagere school.

Social media, ik hou ervan, maar ik vind het ook wel echt iets treurigs hebben, dat mensen dus blijkbaar zo graag populair willen zijn dat ze dat willen bereiken door te liegen.

Dat is toch wel echt triest? Vind je ook niet?

Wat is jouw mening hierover? Kun je je vinden in mijn punt dat er meer Dotans in de dop zijn? Ik ben benieuwd!

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto via Shutterstock.

Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.