TOP
frauderende bloggers en vloggers
Editorial

Let’s Talk: Over Dotan, social media en frauderende bloggers en vloggers

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Afgelopen zaterdag kwam het nieuws naar buiten dat de zanger Dotan 140 neprofielen op social media had laten maken, om.. om het maar kort door de bocht te zeggen.. zichzelf populairder te maken op de socials. Daarnaast bleek dat hij had gelogen over een ontmoeting met een doodzieke fan en een fan in het vliegtuig. Vanzelfsprekend had iedereen daar een mening over. Ja, ik ook. Want dat is natuurlijk belachelijk, verschrikkelijk, naar, en vooral ook erg triest. Tegelijkertijd zette het me aan het denken. Ik zie zo veel bloggers en vloggers rare fratsen uithalen op social media. Is dat nou zo anders? Dus in deze 59e Let’s Talk wil ik het graag met je hebben ‘Over Dotan, social media en frauderende bloggers en vloggers’. Praat je mee?

Over Dotan, social media en frauderende bloggers en vloggers

Laat ik beginnen met nogmaals benadrukken dat ik het echt bizar vind wat Dotan gedaan heeft. Vooral dat liegen over de ontmoeting met een doodzieke fan vind ik weerzinwekkend. Maar tegelijkertijd vind ik het ontzettend treurig. Dotan is hartstikke getalenteerd, was behoorlijk succesvol, je zou toch moeten denken dat hij dit soort leugens niet nodig zou moeten hebben? Waarom heeft hij het dan toch gedaan? Ik vind het stom, dom, gemeen, triest en intrigerend tegelijk.

En ik ben er van overtuigd dat hij niet de enige is. Plus dat er best wat mensen op weg zijn een nieuwe Dotan te worden. Waar dat door komt? Populair gevonden willen worden op social media? Door geld verdienen of door onzekerheid? Of misschien wel door allebei?

Geld verdienen met bloggen/vloggen

Als je een x aantal volgers hebt op je blog/vlog/social media dan kun je daarmee inkomsten verdienen. Dat kan op diverse manieren, maar daar wil ik nu niet al te diep op ingaan. Wat ik wel wil zeggen, is dat het jammer is dat veel adverteerders/opdrachtgevers blind zijn voor de cijfers. Je moet minimaal zo veel volgers hebben op Instagram en/of lezers op je blog. Dat is natuurlijk ook te begrijpen, maar tegelijkertijd zeggen die cijfers soms niet al te veel. Vooral niet als je weet dat je alles kunt kopen. Volgers, likes, etc. etc., de hele mikmak. En er zijn best wat bloggers die dat doen.

Likes/volgers/views kopen

Ook daar heb ik het al wel eens over gehad. Dat vind ik stom. Dagelijks krijg ik mailtjes van diensten waarbij je voor een paar euro honderden of soms wel duizenden volgers kunt kopen. Je kan zelfs een abonnement kopen, dat je er ook nog likes bij krijgt. Kost geen drol, alleen je eigen gezicht. Want af en toe wordt bijvoorbeeld Instagram weer opgeschoond en dan ben jij je volgers kwijt. Daarnaast kun je met een website als social blade  een account checken en dan zie je zo of iemand onnatuurlijk gegroeid is. En ja… er wordt altijd gepraat. Zo gaat dat op elke werkvloer, ook bij bloggers en vloggers.

Toch zijn er veel opdrachtgevers die hier totaal geen weet van hebben, of het niet willen weten. Dus die zijn makkelijk te foppen. Maar als je het heel sec bekijkt: Als jij als blogger of vlogger een opdracht binnenhaalt met gekochte en dus met nep cijfers, dan ben je eigenlijk een oplichter. Ook jij werkt met nep profielen, net als Dotan…

LEES OOK >>> Let’s Talk: 7 rare dingen op Instagram

Nep profielen

En dan heb je ook nog de mensen die echt nep profielen aanmaken. Die op Instagram reageren op hun eigen foto’s met een tekst als: ‘Wat een waanzinnig leuke outfit heeft je zoon aan’. Eeeh… je zoon? Je reageert zelf? Met je nep account? Op een post die je hebt gemaakt van de outfit van je zoontje die je gekregen hebt van een opdrachtgever? Wie houd je daarmee voor de gek?

Of mensen die op Facebook diverse profielen hebben waarmee ze hun eigen content spammen in groepen. Vooral in de mama groepen op Facebook zie je dat. Dan plugt iemand een blog, die zij zelf heeft geschreven met een begeleidende tekst alsof ze die blog toevallig las en super interessant vond.

Sommige mensen reageren met die nep profielen ook weer bij zichzelf. Dan ben je toch wel een beetje meervoudige persoonlijkheidsstoornis bezig hoor. Een Dotan in de dop… Want tja.. zo zal Dotan ongetwijfeld ook begonnen zijn. Waar stopt het dan?

Algoritme

Natuurlijk begrijp ik heus wel dat het lastig is om met het ‘nieuwe’ algoritme op Instagram en Facebook bezoekers te trekken. Daar heb ik zelf ook last van. Maar om nou te gaan frauderen?

Om nou volgers te kopen en nep reacties bij jezelf achter te laten? Dat is toch een beetje raar.

Zelf heb ik een fijne groep met blog collega’s waarmee we elkaar wel eens helpen met social media. Omdat we allemaal geen zin hebben om de hele tijd advertenties te moeten inkopen op de socials. Dat is ook een truc, maar dat vind ik persoonlijk toch echt wel iets anders dan de boel gaan flessen met nep. Bovendien reageer ik normaliter ook vaak op die collega’s, omdat ik het gewoonweg leuk vind om hen te lezen.

LEES OOK >>> Let’s Talk: De grote verandering van Facebook

De treurigheid van social media

Wat hou ik enorm van bloggen! Heerlijk vind ik het om leuke content te maken. Maar die hele keerzijde en dat nepgedoe vind ik verschrikkelijk. Dat kan me echt gestolen worden. Bovendien pas ik daarvoor.

Ik snap dat er geld te verdienen valt, maar ik heb geen zin om daar de boel voor op te lichten, want ik vind het doorgaans wel prettig om mezelf nog in de spiegel aan te kunnen kijken. Bovendien.. en dat heb ik ook al vaker gezegd… die hele farce van dat leuk gevonden willen worden, dat vind ik ergens zo lagere school.

Social media, ik hou ervan, maar ik vind het ook wel echt iets treurigs hebben, dat mensen dus blijkbaar zo graag populair willen zijn dat ze dat willen bereiken door te liegen.

Dat is toch wel echt triest? Vind je ook niet?

Wat is jouw mening hierover? Kun je je vinden in mijn punt dat er meer Dotans in de dop zijn? Ik ben benieuwd!

Let’s Talk!

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Uitgelichte foto via Shutterstock.

Facebook, Instagram & Bloglovin’ ♥

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

15 COMMENTS
 • Annika
  2 jaar ago

  Ik las verschillende reacties op FB waaruit bleek dat heel veel mensen denken dat alle bloggers/vloggers volgers kopen. Euhm nee, er zijn er genoeg die dat niet doen. Ik doe het niet, ik wil mezelf ook nog graag in de spiegel kunnen aankijken. En ik doe het veel liever op eigen kracht. Iedere volger die ik heb, heb ik verdiend.

 • Thea
  2 jaar ago

  Een Instapgram account met 56.000 en een beetje volgers en maar één foto gepost…echt, gezien 🙂 Heel geloofwaardig!

 • Hennie
  2 jaar ago

  Ik zag laatst een meiske op Instagram dat binnen een maand na haar eerste post meer dan 23.000 volgers had, maar per post ‘maar’ 35 likes. Daar spat het koopgehalte vanaf. Vraag me alleen af of je lekker in je bed ligt als je zo aan je volgers en likes moet komen.

  Over Dotan: het is triest dat hij er zulke verhalen bij moest halen. Ik ging over mijn nek bij het verhaal van de terminale fan. Hoe krijg je het verzonnen. Maar goed, hij staat nu mooi voor lul. En morgen is er wel weer ander nieuws. Aan de andere kant; je zou de ‘celebs’ die zulk soort praktijken uithalen niet de kost willen geven, want dit is geen op zichzelf staand verhaal helaas.

 • Gera
  2 jaar ago

  Dat was mijn eerste gedachte: waarom is iedereen zo verbaasd? Alles draait om imago en alles is te koop. En dan is er nog zoiets als eergevoel…

 • Daenelia
  2 jaar ago

  Same old, same old. Dit gebeurt al zolang als er internet is. Ik herinner me iemand die zelfs met 2 msn accounts bezig was om het echte account op te hemelen: heel zielig, maar blijkbaar zit zo iemand echt te wachten op erkenning en schouderklopjes. Of mensen met meerder accounts op fora. Ach. Ik pikte ze er zo uit, het is nogal opvallend als je van hetzelfde ip adres post XD
  Soms denk ik er over, ook uit nostalgie, om gewoon de comments uit te zetten. Ik heb er niet zo’n behoefte aan om overal commentaar … ach. Wat doe ik hier dan ook? 😛

 • Annette
  2 jaar ago

  Dat mensen daar tijd voor hebben ook hahaha, laat mij maar lekker rotzooien in de marge dan maar wel met opgeheven hoofd en trots op wat ik heb bereikt. Heel jammer wel dat de PR bureau’s of bedrijven alleen maar naar de cijfers kijken ipv de kwaliteit en of het ze uiteindelijk echt iets kan opleveren want ik kan me niet voorstellen dat het ze iets brengt uiteindelijk dus ze worden er ook niet beter van?

 • Marije
  2 jaar ago

  Ik heb nu al tijd gebrek voor mijn eigen accounts. Laat staan als ik ook nog fake accounts moet gaan beheren.

  Ik vind het triest als je denkt slim te zijn door likes en volgers te kopen. Uiteindelijk belazer je alleen jezelf ermee.

 • Jacqueline
  2 jaar ago

  Ik vraag me ook af of het iets van deze tijd is, of frauderen ineens niet meer zo erg is ofzo. Ook in mijn werk worden de grenzen niet meer zo nauw genomen, zowel door studenten, docenten als leidinggevenden. Want ook in het onderwijs zijn cijfertjes soms belangrijker dan de kwaliteit… ?

  Maar triest is het zeker. En ik zou er ook niks aan vinden om op die manier groter te worden. Veel teveel werk en veel te weinig voldoening.

 • janske
  2 jaar ago

  Het draait tegenwoordig allemaal om de cijfertjes….alleen wat stellen die cijfertjes nou nog werkelijk voor als de helft niet echt is…irritant vind ik het. Blerghh…zonde ook, want heb je liever een mooi artikel wat door de juiste (maar kleinere) doelgroep goed wordt gelezen óf kijk je alleen naar de cijfertjes…die vaak niet eens kloppen…toch? Ik ga in ieder geval geen nepreacties kopen of volgers omkopen…wat stellen die cijfers dan nog voor?

 • Sonja
  2 jaar ago

  Ja, helaas het gebeurt. Maar wist je ook dat je het bij andere kunt doen, om ze naar beneden te pesten! Want Instagram ziet dat echt wel en geeft je een ban.
  Het is mij gebeurt, kreeg er opeens een heleboel bij. Toch triest dat het zo moet. Ik kan het niet terugdraaien, anders deed ik het.

  Ik vind ook echt belachelijk dat iemand die nooit sport, maar wel tig volgers heeft, sportartikelen mag reviewen en ik die elke dag mij in het zweet werk, te horen kreeg dat er niet genoeg engagement was op mijn Instagram. Ja duh, die ander zit in tig PODS!

  Een mooie review over een product is minder belangrijk.

 • Lisette
  2 jaar ago

  Het lijkt mij ook heel vermoeiend om naast je eigen account ook nog allemaal nep-accounts te moeten bijhouden… pffff

 • Nathalie
  2 jaar ago

  Tot één van je eerdere berichtjes hierover wist ik niet eens precies dat je alles kon kopen…
  Maar het is triest, waarom nep profielen? Waarom zoveel tijd en energie stoppen in iets dat nep is?
  Ik zie daar het nut niet van in moet ik zeggen, vroeg of laat komt de aap vanzelf uit de mouw.

  Die mailtjes en berichtjes over volgers en likes kopen krijg ik met name sinds ik ingeschreven sta, gelukkig belanden ze vaak direct in de SPAM.

  Zelf ben ik een kleine blogger, voor Veusteveul zijn er niet belachelijk veel volgers op social media en uniek bereik voor de site is ook niet extreem. Natuurlijk is groter worden en groeien leuk, maar forceren, afdwingen of zelfs kopen? Nee… laat maar.

  Als het over samenwerkingen gaat denk ik wel eens inderdaad, waarom wordt het aantal volgers op social media zo belangrijk gemaakt? Zouden die bedrijven niet weten dat je ook volgers kan kopen dan?

  Social Blade kende ik nog niet, heb eens gekeken een C score… geen idee wat het inhoud, maar klinkt niet best. Binnenkort maar eens in verdiepen.

 • Marijke
  2 jaar ago

  Ja ik vind het ook triest en ik blijf liever altijd klein dan dat ik hier uberhaupt ook geld aan zou willen uitgeven. Nu hoef ik er ook niet van te leven. En geniet ik gewoon van het schrijven en het lezen van andere blogs….
  Maar zo jammer dat hierdoor ook vaak een verkeerd beeld ontstaat voor bloggers die er wel van willen en moeten eten…..

 • Jantine
  2 jaar ago

  Vroeger dacht ik nog: ‘ik vind bloggen leuk, zou gaaf zijn als ik er iets mee zou kunnen verdienen.’ Tegenwoordig heb ik juist weer een stapje terug gedaan, om dit soort dingen. Ik wil daar niet aan meedoen, en voor veel opdrachtgevers zijn juist die cijfertjes die zo makkelijk te neppen zijn het belangrijkst. Ik heb besloten er niet aan mee te doen, en het dus ook niet eens te proberen. Nou ja, misschien ooit wel weer, maar dan wel op mijn manier 😉

  Het zo graag populair willen zijn zie je trouwens overal terug komen, helaas ook bij volwassenen. En daar zijn dit dan weer de uitwassen van, de keren dat het flink fout gaat.

 • Anja
  2 jaar ago

  Helemaal mee eens. Volgers en likers kopen is zo intriest. Overigens kun je je Google stats ook heel makkelijk omhoog krijgen: gewoon tig keer een artikel van jezelf openen… En zo zullen mensen nog wel meer trucs achter de hand hebben om maar te ‘scoren’. Wel jammer, dat bedrijven zich hierop zo verkijken, maar nog erger dat mensen hier gewoon gebruik van maken.

Wil je meepraten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.