TOP
favoriete peuter activiteiten
Kids

De favoriete activiteiten van de peuter (+ welke stimuleer ik?)

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Onze peuter is een actief kind. Maar hij kan zich ook goed concentreren en als je hem voor de tv zet en geen actie onderneemt, kan hij zo een halve dag wegkijken. Tegelijkertijd vindt hij het leuk om dingen te ondernemen. In dit artikel deel ik de favoriete activiteiten van de peuter. Plus ik deel met je welke van deze bezigheden ik stimuleer en welke niet.

De favoriete activiteiten van de peuter

Een van de leukste dingen van moeder zijn, vind ik dat je je eigen kindertijd weer herbeleeft. Wat vond ik zelf leuk om te doen? En wat niet? De peuter en ik lijken erg op elkaar qua karakter. Toch zie ik wel verschillen in dingen die hij leuk vindt om te doen. En natuurlijk zie ik ook overeenkomsten. Het is maar goed dat er in ‘mijn tijd’ nog geen iPads en smartphones waren… šŸ˜‰

favoriete activiteiten peuter speelgoed vs iphone

Eigenlijk zijn er behoorlijk wat dingen die de peuter leuk vindt om te doen. Zoals ik al schreef is hij een actief kind met een brede interesse. Hij heeft een grote fantasie, verzint nu al verhalen en zo ver ik het nu al kan zien, lijkt hij erg creatief.

Geef hem een doos (zie uitgelichte foto) en hij wil er op tekenen om er vervolgens een huis van te maken waarin hij ‘koffie’ drinken met pop Sam, konijn Poeffie en Meneer Beer. Ik moet tig keer per dag met hem picnic-en en hij kookt graag eten in zijn keukentje. Dan moet ik zijn soep en pasta proeven. En zo is er nog wel meer.

Als ik een opsomming moet maken, dan zijn dit de favoriete activiteiten van de peuter:

 • creatieve dingen; zoals kleuren, kleien, plakken en knippen, schilderen en tekenen.
 • rollenspellen; en dan vooral in zijn keuken ‘koken’, doktertje spelen, de post langs brengen, schooltje spelen of prinses/Elsa nadoen.
 • creatief speelgoed; waarmee hij iets kan maken
 • dansen en zingen
 • apps met spelletjes op de smartphone, of op de iPad, of een filmpje kijken
 • wandelen (eventueel met de step of loopfiets mee)
 • met blokken spelen
 • treinen en auto’s
 • uitjes zoals de speeltuin en dierentuin, maar ook het tuincentrum met de kerstshow is een groot succes
 • bordspelletjes, al begrijpt hij het gegeven om de beurt nog niet helemaal en roept hij halverwege al dat hij heeft gewonnen
 • tv kijken
 • een simpel ritje met de bus of trein

Lees ook: ‘De veiligheid van mijn kind is belangrijker dan de veiligheid van senioren

Leerzaam speelgoed

favoriete activiteiten peuter Djeco spel

Ik vind het zelf erg belangrijk dat hij van speelgoed iets kan leren of dat het een vaardigheid stimuleert zoals zijn motoriek, letters herkennen, tellen of dagelijkse dingen zoals aankleden of boodschappen doen.
Voor Sinterklaas en Kerst heb ik de Sint en de kerstman dan ook ingefluisterd vooral educatief speelgoed te geven.

Zo kreeg hij bijvoorbeeld memory met letters, knutselspullen, een klok, puzzels en het speelgoed dat je hierboven op de foto ziet.

We zijn beiden erg fan van het speelgoed van Djeco. Omdat het duurzaam is, mooi gemaakt en origineel. Het speelgoed van de foto is ook van Djeco. Het is een groot blik met de afbeeldingen van twee poppetjes op de deksels. In het blik zitten allemaal magnetische kleertjes. Daarmee kun je de poppen verschillende outfits aantrekken. Van ridder tot piraat. Het is heel erg handig speelgoed voor onderweg of om mee te nemen naar een restaurant. Maar ook net zo leuk om thuis mee te spelen en dat doet hij dan ook graag. Hij leert er door aankleden, maar het prikkelt ook zijn fantasie met zo’n piraat, indiaan, viking en ridder. Er zijn trouwens meerdere varianten van dit speelgoed.

Lees ook: ‘De grappigste peuter uitspraken van de afgelopen tijd

favoriete activiteiten peuter iphone

Schermtijd

Natuurlijk kijkt de peuter ook tv of speelt hij een spelletje op de iPhone XS of op de iPad. En ik denk ook zeker dat hij daar van kan leren. Maar wij proberen wel te filteren wat hij kijkt. Zo laat ik hem eigenlijk niet meer alleen op Youtube. Omdat hij daar gaat klikken op andere filmpjes en ik zo niet meer goed kan monitoren wat hij kijkt.

Ik weet dat het vloeken in de kerk is, maar ik wil bijvoorbeeld niet dat mijn kind naar bepaalde vloggers zou kijken. Wij houden het bij Z@ppelin en bepaalde series en films op Netflix, Disney+ en Videoland.

Grote favorieten zijn momenteel Frozen, Assepoester, Mickey Mouse Club, Zack & Quak, Mascha & the Bear. Qua apps is hij dol op die van Thomas de Trein, Juf Roos en Bimbi Boo (al is hij op de laatste wel bijna uitgekeken en moeten we op zoek naar nieuwe). Het liefst wil ik dat hij met apps speelt, waar hij ook van kan leren. Gelukkig zijn die er genoeg.

Er is alleen wel een maar. Hij mag van mij niet te veel schermtijd. Sinds ik voor MOMmag. een artikel schreef over wat schermtijd met het brein van je kind doet, ben ik daar wel strikt in. Hij mag maar maximaal een uur per dag naar een scherm kijken, tenzij we uit eten gaan, een lange autorit maken of hij zich niet lekker voelt.

Overigens weet ik inmiddels dat het voor zijn humeur en energieniveau ook beter is dat hij minder tv/iPad/iPhone kijkt. In de zomervakantie mocht hij van mij om die reden op een gegeven moment helemaal geen tv meer kijken. Hij werd soms gewoon echt vervelend en sliep veel minder goed. Sindsdien hebben we de regels verscherpt en vraagt hij er ook overdag niet meer naar.

Momenteel hebben we een vrij duidelijke afspraak. Hij mag een scherm als het donker buiten is en hij de bomen niet meer kan zien. Daar houdt hij (en ik) zich ook aan, dus dat is fijn.

Wat voor dingen vindt/vond jouw kind leuk om te doen op deze leeftijd? Hoe doen jullie dat thuis met schermtijd? Ik ben benieuwd!

Hier lees je meer artikelen die kind gerelateerd zijn.

Fijne dag vandaag!

Liefs,
Karen

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.