TOP
een spontane zwangerschap
Column Personal

Column: Een spontane zwangerschap

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

We zaten al twee jaar in een medisch traject om zwanger te worden. Het eerste half jaar bij een ‘gewone’ gyneacoloog die mij achteraf totaal de verkeerde hormonen had gegeven. Daar had ik met geen mogelijkheid zwanger mee kunnen worden, dus dat was nog al een domper geweest. Hormonen zijn geen feestje, laat staan achteraf horen dat je de verkeerde hebt gekregen en dus onnodig 40 miljoen tranen hebt gehuild, 700 driftbuien hebt gehad, 9 miljard keer tot 10 hebt geteld en 7 kilo bent aangekomen.

Na een tussenstap in een Universitair ziekenhuis waren we uiteindelijk in Leiderdorp terecht gekomen waar we nog een paar keer IUI zouden proberen voordat we met IVF zouden starten.

Helaas bleken die pogingen ook niet succesvol.

In overleg met de arts besloten we voordat we met de IVF zouden beginnen, even een maand pauze te nemen.

En dus genoot ik met Kerst extra van mijn wijntjes en lette ik niet al te erg op wat ik wel en niet zou mogen eten. Met oud en nieuw dronk ik nog een extra glas fles champagne, rookte ik sigaretten en dat was heerlijk! Even was ik weer gewoon Karen en zat ik niet in een medisch traject. Ik probeerde niet al te veel aan alle shit en alle tranen van de afgelopen tijd te denken en gewoon te genieten. We hadden pauze. Als we straks weer zouden beginnen, zou ik me wel weer serieus met alles gaan bezighouden.

Hoewel klokslag middernacht met Oud & Nieuw toch wat beladen was en er traantje viel vanwege ‘shit het is afgelopen jaar weer niet gelukt, maar 2014 wordt ons jaar!’, genoten we van het gewoon kunnen genieten. Het genieten zonder schuldgevoel.

‘Zal ik mijn verjaardag wel vieren’,

vroeg ik Mark een week later. ‘Ik bedoel.. er valt eigenlijk weinig te vieren’.
‘Ja natuurlijk gaan we het vieren’, riep hij. ‘Je moet vieren wat je kan vieren’.

En dus stonden er weer een week later 40 vrienden in onze zitkamer. Een week later zouden we met het IVF-traject beginnen, dus dit zou mijn laatste avond ‘gezelligheid’ zijn. Als mijn cyclus weer normaal zou worden trouwens, want die deed een beetje raar. Ik was nog steeds niet ongesteld, terwijl ik dat al anderhalve week had moeten zijn. ‘Het zullen de hormonen wel zijn’, vertelde ik mezelf.

‘Die verdomde hormonen pruttelen nog een beetje na in mijn cyclus.’

Met de aanname van de pruttelende hormonen nam ik nog een extra slok wijn en schonk ik mezelf een wodkaatje in. En misschien nam ik ook wel een hijsje van een sigaret. Ik weet het niet meer, maar het zou zo maar kunnen.

‘Het was gezellig gisteren, maar wanneer beginnen jullie eigenlijk aan die IVF’, vroeg bestie L. de volgende dag aan de telefoon. ‘Als je het niet wilt zeggen, prima hoor.’
‘Ik wil het wel zeggen hoor’, antwoordde ik. ‘Maar mijn cyclus moet nog beginnen. Ik zou volgende week beginnen, maar ik ben nog niet ongesteld geworden. Heel raar.’
Aan de andere kant van de lijn was het even stil. ‘Ka… ben je niet zwanger?’
‘Haha. Nee joh. Kan toch niet? Of toch? Huh?’

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik zelf niet aan die optie gedacht had.

Als je in een vruchtbaarheidstraject zit, denk je namelijk ALTIJD aan die optie. Je bent daar continu mee bezig. Je hebt elke maand last van fantoomzwangerschappen, zelfs als je helemaal niet weet hoe een zwangerschap voelt.

Maar dit keer had ik geen last van een fantoomzwangerschap. Ik voelde eigenlijk niets en ik voelde me juist helemaal niet zwanger.

Toch zat ik een half uur later te wachten op de uitslag van een zwangerschapstest voor me op tafel. De secondewijzer tikte de tijd weg en toen ik van mezelf eindelijk mocht kijken zag ik een…

‘Zou het? Mark is dat een kruisje? Wat zie jij? Dat kan toch niet?’

Maar Mark zag het ook. Het was een licht streepje, maar het stond er echt. Dat kruisje waar ik elke keer zo vol vuur op gehoopt had, verraste me nu omdat ik ‘m totaal niet verwacht had. Ik had toch pauze! Hoe kan dat nou?

En verdomme… zul je altijd zien. Heb je een keer niet al te gezond geleefd….

Met terugwerkende kracht werkte ik kilo’s gezonde voeding naar binnen. De volgende ochtend belde ik de kliniek. ‘Ik moet ons IVF-traject even uitstellen ‘, zei ik tegen de receptioniste.’Oh.. waarom? Wil je wat langer wachten?”Nou nee…’, ik haalde even adem voordat ik het zei: ‘Ik ben eigenlijk zwanger. Nou ja…eigenlijk..eindelijk bedoel ik’.

‘Oh wat fijn! Een spontane zwangerschap’,

antwoordde de receptioniste.
‘Nou spontaan, spontaan. Ik heb er natuurlijk wel wat voor gedaan’, grapte ik. ‘Ik ben niet à la Maria onbevlekt zwanger geworden of zo’.
‘Nee, dat snap ik. Maar we noemen dat een spontane zwangerschap in vakjargon’.

In dat geval was ik inderdaad spontaan zwanger. Ach dat paste goed bij me. Lekker spontaan.

Toevallig kwam er vlak daarna een sms.

Mijn schoonzus haar bevalling was begonnen. Ze was al twee weken ’te laat’, dus dat werd tijd.

’s Avonds zat ik opeens met ons pasgeboren neefje op schoot. Ik keek naar hem en kon het bijna niet geloven. Over een maand of acht zouden wij er ook zo bij zitten. Met een baby’tje. Als alles goed zou gaan. Hoewel ik dacht dat ik het stiekem moeilijk zou hebben met dit moment, was ik alleen maar blij. Wat was hij mooi en lief! En het allerfijnste: Wij zouden ook ouders worden. Eindelijk.

De volgende dag was ik echt jarig.

We zouden met mijn ouders en Mark’s moeder uit eten gaan om het te vieren. Ik had makkelijk de IVF-traject kaart kunnen spelen, maar dat deed ik niet. Het zou namelijk toch best gek zijn als ik geen glaasje alcohol zou drinken tijdens mijn verjaardagsdiner. Dus vertelden we het maar eerlijk. ‘Ik ben zwanger’. En ik zei de woorden wel, maar helemaal geloven deed ik het nog steeds niet.

Natuurlijk waren alle ouders in de wolken. Wat een bijzonder verhaal. Zo tussen alle trajecten door. Ja, dat vonden we zelf ook.

De anderhalve week die volgde, deed ik rustig aan.

Ik probeerde veel te rusten, gezond te eten, niet al te belastende dingen te ondernemen en niet te stressen. De dagen kabbelde voort en hoewel ik nu echt zwanger was, voelde ik me nog steeds niet zwanger. Ik bestelde maar wat boeken om me in te lezen. Misschien zou het dan komen?

Voelde ik het niet omdat ik er bang voor was? Omdat ik vreesde dat het mis zou gaan, of klopte het niet? Misschien moest ik vaker mijn buik aan raken en mijn handen erop leggen om contact te maken? Misschien zou ik het dan gaan voelen? Maar het gevoel kwam niet.

Wat wel kwam, was een bloeding.

De achtste week van mijn zwangerschap was net begonnen, maar langer dan acht weken zou de zwangerschap ook niet gaan duren. Ik had een miskraam gekregen.

Dat is natuurlijk hartstikke verrot. Het is klote, verdrietig, boosmakend, misselijkmakend. Het knopje met ‘zelfmedelijdenmodus aan’ werd even goed ingedrukt.

We waren bij mijn ouders en onderweg naar huis vertelde ik Mark te stoppen bij het tankstation. Ik liep naar de balie, kocht een pakje sigaretten en thuisgekomen schonk ik mezelf een groot glas wijn in, ging ik in de tuin zitten met een sigaret en appte ik mijn beste vriendin een foto van de wijn en de brandende peuk met de woorden:

Kutzooi. Miskraam gehad.

Die avond heb ik hard gejankt en veel gepraat met Mark. Ik dronk een fles wijn, rookte een half pakje sigaretten en de volgende dag belde ik met een dubbel katerig gevoel de kliniek:

‘Ik wil graag een afspraak maken om met ons IVF-traject te beginnen’.

Maar na een miskraam mag je niet meteen beginnen, dus pas drie maanden later konden we daadwerkelijk van start. En dat vond ik eigenlijk bijna nog frustrerender. Het liefst was ik de volgende dag al begonnen.

‘Ben je niet ontzettend verdrietig?’

vroegen vriendinnen. Maar nee. Dat was ik niet meer. Ja, ik vond het frustrerend. Maar ik vond het hele proces frustrerend. Verdrietig was ik niet. Het had vanaf het begin al niet ‘goed’ gevoeld. Het klopte niet.

Ik was zelfs ergens wel gelukkig. Het had niet zo moeten zijn en daar was vast een goede reden voor geweest. Alles is een les. Weer wat geleerd. Door. Bovendien had ik een ding geleerd dat heel belangrijk voor me was. Ik kon zwanger worden. Het kon dus wel.

En al zou ik nooit meer zwanger worden. Dan was ik het tenminste wel een keer geweest.

Uitgelichte foto © pressmaster via Shutterstock.

Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de cookies te bekijken.

Karen Gregory

Hoofdredactrice en oprichtster van Karenz. / Lifestyle Blogger / woont in de buurt van Arnhem / getrouwd met Mark / moeder van Robin (19-06-2016) / hond Cookie / houdt van schrijven, lezen, koken, schaatsen, yoga & wandelingen door de natuur

«

»

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te leveren. Klik op 'Doorgaan' om door te gaan of 'Weigeren' om niet te accepteren.